Şirketlerde Genel Kurul Kararları Nasıl Alınır
“Bir şirketin kaderini belirleyen, ortak aklın kararlara dönüşmesidir.”
– Ersan Karavelioğlu
Giriş: Genel Kurulun Önemi
Genel kurul, sermaye şirketlerinde (özellikle anonim ve limited şirketlerde) en yüksek karar organıdır. Ortakların veya pay sahiplerinin bir araya gelerek şirketin geleceğini belirleyen kararlar aldığı resmi toplantıdır.
- Yönetim kurulunun ibra edilmesi,
- Kâr dağıtımı ve bilanço onayı,
- Esas sözleşme değişiklikleri,
- Yeni yönetim veya denetçi seçimi,
- Şirketin tasfiyesi veya birleşmesi gibi stratejik kararlar.
Gelişme: Karar Alma Süreci
| 1. Çağrı ve Gündem Belirleme | Genel kurul toplantısı, yönetim kurulu veya müdürler kurulu tarafından yapılır. Çağrı usulü şirket esas sözleşmesine ve Türk Ticaret Kanunu’na uygun olmalıdır. |
| 2. Katılım ve Hazirun Cetveli | Toplantıya katılan ortaklar/pay sahipleri belirlenir ve hazirun cetveli hazırlanır. |
| 3. Toplantı Açılışı ve Başkanlık Divanı | Divan başkanı, kâtip ve oy toplayıcı seçilir; gündem maddeleri görüşülmeye başlanır. |
| 4. Oylama Usulü | Kararlar genellikle oy çokluğu ile alınır. Ancak bazı kararlar için nitelikli çoğunluk (ör. sermaye artırımı, şirketin feshi) aranır. |
| 5. Tutanak Düzenlenmesi | Kararlar yazılı hale getirilir ve toplantı başkanı ile yazman tarafından imzalanır. |
| 6. Ticaret Siciline Tescil ve İlan | Esas sözleşme değişiklikleri gibi önemli kararlar ticaret siciline tescil edilip ilan edilir. |
Sonuç: Kararların Hukuki Niteliği
Genel kurul kararları, şirketin tüm ortaklarını bağlayan resmi ve hukuki işlemlerdir. Kararlara karşı muhalif olan ortaklar dahi bu kararlardan sorumludur. Ancak;
Kanuna,
Esas sözleşmeye,
Dürüstlük kuralına aykırı kararlar iptal edilebilir.
Sonuç olarak, genel kurul kararları şirketin yönetimsel yol haritasını çizer ve ortak iradenin en güçlü tezahürü olarak şirket yaşamının merkezinde yer alır.
“Bir şirketi büyüten sermaye değil, ortakların birlikte aldığı kararlardır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: