🧠 Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir ❓ İnsan Neden Değiştirebileceği Şeyler Karşısında Bile Zamanla Vazgeçer ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 5 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    5

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,672
2,698,810
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🧠 Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir ❓ İnsan Neden Değiştirebileceği Şeyler Karşısında Bile Zamanla Vazgeçer ❓

"İnsan bazen gücü olmadığı için değil; gücünün artık işe yaramayacağına inandırıldığı için susar, durur ve vazgeçer."
Ersan Karavelioğlu

Öğrenilmiş çaresizlik, insanın tekrar tekrar başarısızlık, engellenme, kontrolsüzlük, cezalandırılma veya sonuç alamama deneyimi yaşadıktan sonra, aslında değiştirebileceği durumlar karşısında bile çaba göstermeyi bırakmasıdır. Bu kavram, psikoloji tarihinde insan davranışını, motivasyonu, depresif düşünce biçimlerini, travma sonrası pasifliği, eğitim başarısızlığını ve toplumsal suskunluğu anlamak için çok önemli bir yere sahiptir.

Öğrenilmiş çaresizlik yaşayan kişi her zaman gerçekten çaresiz değildir. Fakat zihni, geçmiş deneyimlerden şu sonucu çıkarmış olabilir: "Ne yaparsam yapayım değişmeyecek." İşte bu cümle, insanın içindeki hareket gücünü yavaş yavaş zayıflatır.

Bu durum kısaca şudur: İnsanın kontrol edemediğini sandığı şeyler karşısında, kontrol edebileceği alanları bile görmemeye başlamasıdır.

1️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir ❓

Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin tekrar eden olumsuz deneyimler sonucunda kendi davranışlarının sonucu değiştiremeyeceğine inanmasıdır. Bu inanç geliştiğinde insan, yeni bir fırsat çıksa bile harekete geçmekte zorlanabilir.

Bu durum yalnızca "pes etmek" değildir. Daha derinde, kişinin kendi etkisine olan inancının zedelenmesidir.

KavramAçıklama
Öğrenilmiş çaresizlikÇabanın sonuç vermeyeceğine inanma
Kontrol kaybı algısıKişinin durumu etkileyemeyeceğini düşünmesi
PasiflikHarekete geçme gücünün azalması
Motivasyon düşüşüDeneme isteğinin zayıflaması
UmutsuzlukGelecekte değişim ihtimalini görememe

Öğrenilmiş çaresizlik, insanın içindeki şu ağır cümleyle başlar: "Denesem de olmayacak."

2️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Kavramı Nasıl Ortaya Çıktı ❓

Öğrenilmiş çaresizlik kavramı, psikolog Martin Seligman ve çalışma arkadaşlarının 1960'lı yıllarda yaptığı araştırmalarla psikoloji literatüründe öne çıkmıştır.

Bu çalışmaların merkezinde, canlıların kontrol edemedikleri olumsuz deneyimlere maruz kaldıklarında daha sonra kaçabilecekleri durumlarda bile kaçma davranışı göstermekte zorlanmaları vardır. Bu bulgu daha sonra insan psikolojisine uyarlanmış ve depresyon, motivasyon kaybı, travma, eğitim ve toplumsal davranışları anlamada kullanılmıştır.

Araştırma AlanıÖğrenilmiş Çaresizlikle Bağlantısı
Deneysel psikolojiKontrol edilemeyen deneyimlerin davranışı etkilemesi
Depresyon araştırmalarıUmutsuzluk ve pasiflik mekanizması
Eğitim psikolojisiBaşarısızlık sonrası denemeyi bırakma
Travma çalışmalarıKontrol kaybı ve kaçınma davranışı
Sosyal psikolojiToplumsal sessizlik ve güçsüzlük algısı

Bu kavramın en derin mesajı şudur: İnsan yalnızca gerçek engellerden değil, engellerin değişmeyeceğine dair öğrendiği inançtan da etkilenir.

3️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Nasıl Oluşur ❓

Öğrenilmiş çaresizlik genellikle tekrar eden başarısızlık, sürekli eleştiri, kontrol edilemeyen sorunlar, adaletsiz sonuçlar veya kişinin çabasının görmezden gelinmesiyle oluşur.

Kişi önce dener. Sonuç alamaz. Tekrar dener. Yine sonuç alamaz. Bir noktadan sonra zihin şu sonuca varabilir: "Çaba anlamsız."

Süreçİçsel Sonuç
Tekrar eden başarısızlık"Ben yapamıyorum" düşüncesi
Çabanın sonuç vermemesi"Uğraşmak boşuna" inancı
Sürekli engellenme"Kontrol bende değil" algısı
Haksız sonuçlar"Adalet yok" hissi
Destek eksikliği"Yalnızım" duygusu

Bu süreçte insanın asıl kaybettiği şey sadece başarı değil; kendi etkisine olan inancıdır.

4️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Belirtileri Nelerdir ❓

Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarında kendini gösterir. Bazen açık bir pes etme şeklinde ortaya çıkar; bazen de erteleme, geri çekilme, denememe veya kendini değersiz görme biçiminde belirir.

BelirtiAçıklama
Denemekten kaçınmaKişi başlamadan vazgeçer
Sürekli ertelemeBaşarısızlık beklentisi davranışı geciktirir
"Nasıl olsa olmaz" düşüncesiSonuç değişmeyecek sanılır
Kendini suçlamaKişi sorunu tamamen kendi değersizliğine bağlar
Düşük motivasyonHarekete geçme enerjisi azalır
UmutsuzlukGelecekte değişim ihtimali zayıf görünür
Pasif kabullenmeKişi değiştirebileceği şeyi bile kabullenir

Öğrenilmiş çaresizlik yaşayan kişi tembel değildir. Çoğu zaman geçmişte çok denemiş, çok yorulmuş ve artık denemenin anlamını kaybetmiştir.

5️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik İle Gerçek Çaresizlik Arasındaki Fark Nedir ❓

Gerçek çaresizlik, kişinin gerçekten kontrol edemediği bir durumla karşı karşıya olmasıdır. Öğrenilmiş çaresizlik ise kişinin kontrol edebileceği alanlar varken bile kontrolü olmadığını düşünmesidir.

Gerçek ÇaresizlikÖğrenilmiş Çaresizlik
Durum gerçekten değiştirilemez olabilirDurumun bazı yönleri değiştirilebilir olabilir
Dış koşullar belirleyicidirİçsel inanç belirleyici hale gelir
Kişi sınırlı seçeneklere sahiptirKişi seçenekleri göremeyebilir
Kabul bazen sağlıklı olabilirPasiflik gelişimi engelleyebilir
"Bu alan benim kontrolümde değil""Hiçbir şey benim kontrolümde değil"

Sağlıklı farkındalık, bu iki alanı ayırmayı gerektirir: Neyi değiştiremem, neyi değiştirebilirim, nerede küçük bir etkim olabilir ❓

6️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Neden Motivasyonu Yok Eder ❓

Motivasyon, kişinin çabasının bir sonuca etki edeceğine inanmasıyla güçlenir. Eğer kişi çabasının hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini düşünürse, motivasyon doğal olarak zayıflar.

İnançMotivasyona Etkisi
Çabam sonuç verirDeneme isteği artar
ÖğrenebilirimGelişim mümkün görünür
Küçük adım işe yararBaşlama kolaylaşır
Ne yapsam olmazEnerji düşer
Ben yapamamKaçınma artar

Öğrenilmiş çaresizlikte insan çoğu zaman hedefini değil, hedefe ulaşabileceğine dair inancını kaybeder.

7️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Eğitim Hayatında Nasıl Görülür ❓

Eğitimde öğrenilmiş çaresizlik, öğrencinin belirli bir derste, konuda veya beceride sürekli başarısızlık yaşadıktan sonra artık denemekten vazgeçmesiyle görülebilir.

Örneğin öğrenci matematikte birkaç kez zorlanır, düşük not alır, eleştirilir veya kıyaslanırsa zamanla "Ben matematik yapamam" inancı geliştirebilir. Bu inanç oluştuğunda öğrenci aslında öğrenebileceği konulara bile kapalı hale gelebilir.

Eğitimde Görülen DurumÖğrencide Oluşabilecek İnanç
Sürekli düşük not"Ben başarısızım"
Kıyaslanma"Diğerleri benden iyi"
Hata yapınca utanma"Denemek tehlikeli"
Destek alamama"Kimse bana yardım etmiyor"
Çabanın görülmemesi"Uğraşsam da fark etmiyor"

Eğitimde en tehlikeli şey öğrencinin bir konuyu bilmemesi değil; öğrenemeyeceğine inanmasıdır.

8️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Çocuklarda Nasıl Gelişir ❓

Çocuklarda öğrenilmiş çaresizlik, sürekli başarısızlık, aşırı eleştiri, kıyaslama, kontrolcü yetişkin tutumları veya çocuğun çabasının değersizleştirilmesiyle gelişebilir.

Çocuk, kendi başına bir şey denediğinde sürekli engellenirse ya da hata yaptığında sert biçimde utandırılırsa, zamanla "Ben yapamam" duygusunu içselleştirebilir.

Yetişkin TutumuÇocukta Oluşabilecek Sonuç
Sürekli eleştirmekYetersizlik hissi
KıyaslamakKendini değersiz görme
Her şeyi onun yerine yapmakBağımsızlık zayıflığı
Hata yaptığında utandırmakDenemekten korkma
Çabayı görmezden gelmekMotivasyon kaybı
Aşırı kontrolKendi kararına güvenememe

Çocuğun öz yeterlik geliştirmesi için sadece başarıya değil, çabasına, denemesine ve gelişimine de değer verilmelidir.

9️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik İş Hayatında Nasıl Görülür ❓

İş hayatında öğrenilmiş çaresizlik, çalışanın fikirlerinin sürekli reddedilmesi, emeğinin görülmemesi, adaletsiz terfi sistemi, sürekli baskı, hatalarda suçlama kültürü veya yöneticilerin kapalı tutumu nedeniyle gelişebilir.

Bir çalışan zamanla şunu düşünebilir: "Fikir söylesem de değişmez, uğraşsam da fark edilmez, hakkımı arasam da sonuç alamam."

İş Yerindeki DurumÇalışanda Oluşabilecek İnanç
Fikirlerin sürekli reddedilmesi"Konuşmanın anlamı yok"
Emeğin görülmemesi"Çalışsam da fark etmiyor"
Adaletsiz terfi"Hak eden değil, seçilen yükseliyor"
Suçlama kültürü"Risk almamak daha güvenli"
Geri bildirim eksikliği"Nasıl gelişeceğimi bilmiyorum"
Sürekli baskı"Kontrol bende değil"

Bu durum kurumda yaratıcılığı, bağlılığı, üretkenliği ve güven duygusunu zayıflatabilir.

1️⃣0️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik İlişkilerde Nasıl Ortaya Çıkar ❓

İlişkilerde öğrenilmiş çaresizlik, kişinin kendini ifade ettiğinde anlaşılmaması, sınır koyduğunda suçlanması, sorunları çözmeye çalıştığında sonuç alamaması veya sürekli değersiz hissettirilmesiyle gelişebilir.

Kişi bir noktadan sonra sorunları konuşmayı bırakabilir. Çünkü zihninde şu inanç oluşmuştur: "Ne söylesem değişmiyor."

İlişkisel DeneyimOlası İçsel Sonuç
Sürekli görmezden gelinmek"Duygularım önemsiz"
Sınır koyunca suçlanmak"Hayır dememeliyim"
Konuşunca kavga çıkması"Susmak daha güvenli"
Değişim sözü alıp sonuç görmemek"Umut etmek boşuna"
Sürekli küçümsenmek"Ben değerli değilim"

İlişkilerde öğrenilmiş çaresizlik, insanın kendi ihtiyacını dile getirme gücünü zayıflatır.

1️⃣1️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Toplumsal Hayatta Nasıl Görülür ❓

Toplumsal düzeyde öğrenilmiş çaresizlik, insanların haksızlık, adaletsizlik, yolsuzluk, ayrımcılık veya kötü yönetim karşısında "hiçbir şey değişmez" inancına kapılmasıyla ortaya çıkabilir.

Bu durumda insanlar yanlışları görür ama tepki vermeyi anlamsız bulur. Çünkü geçmiş deneyimler, itirazın sonuç vermeyeceğini öğretmiş olabilir.

Toplumsal CümleÖğrenilmiş Çaresizlik Anlamı
Bu ülkede hiçbir şey değişmezDeğişim umudu zayıflamıştır
Kim gelirse gelsin aynıPolitik etki inancı düşmüştür
Ses çıkarsan sen zarar görürsünKorku öğrenilmiştir
Herkes kendi çıkarına bakıyorGüven duygusu kaybolmuştur
Ben tek başıma ne yapabilirimKişisel etki algısı zayıftır

Toplumsal öğrenilmiş çaresizlik, yalnızca bireysel ruh halini değil; toplumun adalet arama kapasitesini de etkiler.

1️⃣2️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Depresyonla İlişkili Midir ❓

Öğrenilmiş çaresizlik, depresif düşünce biçimleriyle yakından ilişkilidir. Kişi yaşadığı olumsuzlukları kalıcı, genel ve kendi kişilik değeriyle bağlantılı görmeye başlarsa umutsuzluk artabilir.

Düşünce BiçimiDepresif Etki
Bu hep böyle olacakKalıcılık algısı
Her alanda başarısızımGenelleme
Sorun tamamen bendeKendini suçlama
Ne yapsam değişmezKontrol kaybı
Denememin anlamı yokMotivasyon düşüşü

Bu tür düşünceler uzun süre devam ediyorsa ve günlük yaşamı belirgin biçimde etkiliyorsa profesyonel destek almak önemlidir. Çünkü öğrenilmiş çaresizlik, doğru destekle değiştirilebilir bir süreçtir.

1️⃣3️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Ve Öz Yeterlik Arasındaki Bağ Nedir ❓

Öz yeterlik, kişinin bir işi başarabileceğine dair inancıdır. Öğrenilmiş çaresizlik ise bu inancın zedelenmiş hâlidir.

Öz yeterlik güçlüyse kişi "Zor olabilir ama deneyebilirim" der. Öğrenilmiş çaresizlikte ise kişi "Denesem de değişmez" diye düşünür.

Öz YeterlikÖğrenilmiş Çaresizlik
YapabilirimYapamam
DeneyebilirimDenemem boşuna
GelişebilirimBen böyleyim
Küçük adım işe yararHiçbir şey değişmez
Hata öğrenmenin parçasıdırHata benim yetersizliğimdir

Bu yüzden öğrenilmiş çaresizliği aşmanın önemli yollarından biri, küçük başarılarla öz yeterliği yeniden güçlendirmektir.

1️⃣4️⃣ Öğrenilmiş Çaresizlik Nasıl Aşılır ❓

Öğrenilmiş çaresizlik aşılabilir. Bunun için kişinin kontrol edebileceği küçük alanları yeniden fark etmesi, küçük başarılar biriktirmesi, düşünce kalıplarını sorgulaması ve destekleyici deneyimler yaşaması gerekir.

YöntemEtkisi
Küçük hedefler koymakBaşlama gücünü geri getirir
Kontrol alanını ayırmakGerçekçi etki alanı oluşturur
Başarı günlüğü tutmak"Yapabiliyorum" kanıtı biriktirir
Destek almakYalnızlık duygusunu azaltır
Düşünceleri sorgulamak"Hiçbir şey değişmez" kalıbını kırar
Çabayı ödüllendirmekMotivasyonu yeniden besler
Profesyonel yardım almakDerinleşmiş çaresizlikte iyileşme sağlar

En önemli adım şudur: Büyük hayatı hemen değiştirmeye çalışmak yerine, küçük bir kontrol alanı bulmak.

1️⃣5️⃣ Kontrol Alanı Nasıl Bulunur ❓

Kontrol alanı, kişinin gerçekten etkileyebileceği şeylerden oluşur. İnsan her şeyi kontrol edemez; fakat genellikle küçük de olsa etkileyebileceği bir alan vardır.

Kontrol EdemeyebilirimKontrol Edebilirim
Başkalarının düşüncesiniKendi tepkimi
Geçmişte olanlarıBugünkü küçük adımımı
Her sonucuSürece verdiğim emeği
Her insanıKiminle sınır koyacağımı
Tüm sistemiKendi etki alanımdaki davranışı
Her duyguyuDuyguyla ne yapacağımı

Öğrenilmiş çaresizlik, kontrol edilemeyeni tüm hayata yayar. İyileşme ise kontrol edilebilecek küçük alanları yeniden ayırmakla başlar.

1️⃣6️⃣ Küçük Başarılar Neden Çok Önemlidir ❓

Küçük başarılar, öğrenilmiş çaresizliği kırmanın en etkili yollarından biridir. Çünkü zihin "hiçbir şey değişmez" inancına karşı somut kanıt ister.

Büyük hedefler göz korkutabilir. Küçük hedefler ise kişiye yeniden hareket edebildiğini gösterir.

Küçük Başarıİçsel Mesaj
10 dakika çalışmakBaşlayabiliyorum
Bir telefon görüşmesi yapmakİletişim kurabiliyorum
Bir sorunu yazmakDurumu netleştirebiliyorum
Bir sınır koymakKendimi koruyabiliyorum
Küçük bir işi bitirmekTamamlayabiliyorum

Küçük başarı, küçük değildir. Öğrenilmiş çaresizlik yaşayan biri için küçük başarı, zihnin kilidini açan ilk anahtar olabilir.

1️⃣7️⃣ Destekleyici Çevre Neden Gereklidir ❓

Öğrenilmiş çaresizlik çoğu zaman yalnızlık, eleştiri, destek eksikliği ve sürekli olumsuz geri bildirimle güçlenir. Bu yüzden destekleyici çevre, iyileşme sürecinde çok önemlidir.

Destek TürüEtkisi
Yargılamadan dinlemeKişi kendini daha güvende hisseder
Gerçekçi teşvikDeneme cesareti verir
Küçük ilerlemeyi fark etmekÖz yeterliği güçlendirir
Yol göstermekBelirsizliği azaltır
Sabırlı olmakKişinin kendi hızında toparlanmasını sağlar

Destekleyici çevre kişiye şunu hissettirir: "Yalnız değilsin ve küçük adımların anlamı var."

1️⃣8️⃣ Günlük Hayatta Öğrenilmiş Çaresizliği Azaltmak İçin Ne Yapılabilir ❓

Günlük hayatta öğrenilmiş çaresizliği azaltmak için küçük ama düzenli uygulamalar yapılabilir.

Günlük UygulamaFaydası
Bugün kontrol edebileceğim 1 şeyi yazmakEtki alanını hatırlatır
Küçük hedef belirlemekBaşlama gücü verir
Başarıları not almakZihne kanıt sunar
"Hiçbir şey değişmez" düşüncesini sorgulamakGenellemeyi kırar
Yardım istemekYalnızlığı azaltır
Kendini kıyaslamayı azaltmakİçsel baskıyı düşürür
Olumsuz deneyimi analiz etmekKişilik değil süreç hatası olarak görmeyi sağlar

Günlük hayatta en güçlü cümle şudur: "Her şeyi değiştiremeyebilirim; ama bugün küçük bir şeyi etkileyebilirim."

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Çaresizlik Öğrenildiyse, Umut Da Yeniden Öğrenilebilir​

Öğrenilmiş çaresizlik, insanın gücünü tamamen kaybetmesi değildir. Daha çok, gücünün işe yaramayacağına inanmayı öğrenmesidir. Bu yüzden en derin iyileşme, insanın yeniden etkili olabileceğine dair küçük kanıtlar biriktirmesiyle başlar.

Bir öğrenci "Ben bu dersi yapamam" dediğinde belki de konuya değil, geçmişte aldığı yaralara bakıyordur. Bir çalışan "Fikir söylesem ne değişir" dediğinde belki de yalnızca bugünkü iş yerine değil, yıllardır görülmeyen emeğine konuşuyordur. Bir toplum "Hiçbir şey değişmez" dediğinde belki de çok uzun süredir adalet beklentisinin kırıldığını anlatıyordur.

Fakat öğrenilmiş çaresizliğin karşısında büyük bir gerçek vardır: Çaresizlik öğrenildiyse, etki duygusu da yeniden öğrenilebilir. Umut, bir anda gökyüzünden düşmez. Bazen küçük bir adımda, küçük bir başarıda, küçük bir sınırda, küçük bir iyilikte ve küçük bir değişimde yeniden filizlenir.

İnsan her şeyi kontrol edemez. Ama kontrol edebileceği küçük bir alan bulduğunda, içindeki hareket gücü yeniden uyanmaya başlar.

"Çaresizlik insanın kaderi değildir; bazen yalnızca zihne öğretilmiş karanlık bir cümledir. O cümle değiştiğinde, insan yeniden yürümeyi hatırlar."
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt