Michel Foucault'ya Göre Bilgi Ve İktidar İlişkisi Nedir
Hakikat, Söylem, Gözetim Ve Modern Toplum Nasıl Anlaşılır
“İnsan bazen hakikati bulduğunu sanır; oysa çoğu zaman yalnızca içinde yaşadığı iktidar düzeninin ona hakikat diye sunduğu aynaya bakmaktadır.”
Ersan Karavelioğlu
Michel Foucault, modern düşünce tarihinde yalnızca bir filozof değil; hakikat dediğimiz şeyin nasıl üretildiğini, bilginin kim tarafından kurulduğunu, iktidarın yalnızca yasaklayan değil aynı zamanda insanı şekillendiren bir güç olduğunu gösteren en sarsıcı isimlerden biridir. Onun düşüncesinde bilgi, masum bir ışık değildir; çoğu zaman toplumun derin yapılarında işleyen görünmez iktidar ağlarının dili, yöntemi ve aynasıdır.
Foucault'ya göre modern toplum yalnızca kanunlarla, hapishanelerle, okullarla, hastanelerle veya devlet kurumlarıyla anlaşılmaz. Modern toplum, insanı tanımlayan, sınıflandıran, ölçen, gözetleyen, normalleştiren ve sonunda bireyin kendisini bile bu tanımlar üzerinden anlamasına neden olan büyük bir söylem düzeni olarak anlaşılır.
Bu yüzden Foucault'nun temel sorusu şudur:
Hakikat gerçekten özgürce mi ortaya çıkar, yoksa hakikat dediğimiz şey belirli iktidar ilişkileri içinde mi üretilir
Michel Foucault'nun Temel Meselesi Nedir
Michel Foucault'nun düşüncesinin merkezinde insanın nasıl bilgi nesnesi haline getirildiği sorusu bulunur. O, “insan nedir” sorusundan çok, “insan hangi kurumlar, hangi bilgiler, hangi söylemler ve hangi iktidar teknikleri aracılığıyla tanımlanmıştır” sorusuyla ilgilenir.
Foucault için insan, yalnızca doğuştan gelen sabit bir öz değildir. İnsan, tarih boyunca değişen bilgi sistemleri, ahlak düzenleri, hukuk biçimleri, tıp anlayışları, eğitim kurumları, ceza yöntemleri ve toplumsal normlar içinde yeniden yeniden kurulmuştur.
Bu nedenle Foucault, düşünce tarihine şu güçlü bakışı kazandırır:
İnsan kendini sandığı kadar özgür biçimde tanımaz; çoğu zaman içinde bulunduğu çağın bilgi ve iktidar düzenleri aracılığıyla kendini tanır.
Bilgi Foucault'ya Göre Neden Tarafsız Değildir
Foucault'ya göre bilgi, çoğu zaman düşündüğümüz gibi yalnızca gerçeğin saf biçimde keşfedilmesi değildir. Bilgi, aynı zamanda düzeni kuran, insanı sınıflandıran, normal ile anormal arasındaki sınırı çizen ve toplumu yönetilebilir hale getiren bir güçtür.
Bir bilgi sistemi ortaya çıktığında yalnızca açıklama yapmaz; aynı zamanda bir alanı düzenler.
| Bilgi Alanı | Ne Üretir | Toplumsal Etkisi |
|---|---|---|
| Tıp | Sağlıklı / hasta ayrımı | Bedeni yönetir |
| Psikiyatri | Normal / anormal ayrımı | Zihni sınıflandırır |
| Hukuk | Suçlu / masum ayrımı | Davranışı yargılar |
| Eğitim | Başarılı / başarısız ayrımı | Bireyi ölçer |
| Sosyoloji | Uyumlu / sapkın ayrımı | Toplumu analiz eder |
| İstatistik | Ortalama / uç değer ayrımı | Nüfusu yönetilebilir kılar |
Burada asıl mesele şudur: Bilgi yalnızca dünyayı anlatmaz; dünyayı belli bir biçimde görünür hale getirir.
Foucault'nun büyük uyarısı burada başlar:
Bilgi, iktidardan bağımsız değildir; iktidar da bilgiden ayrı çalışmaz.
Bilgi Ve İktidar İlişkisi Nasıl Kurulur
Foucault'nun en meşhur kavramlarından biri bilgi-iktidar ilişkisidir. Ona göre bilgi ile iktidar iki ayrı alan değildir. Bilgi iktidarı besler, iktidar bilgiyi üretir.
Bu ilişki basitçe şöyle işler:
| Süreç | Anlamı |
|---|---|
| İktidar gözlemler | İnsan davranışları izlenir |
| Gözlem bilgiye dönüşür | Kayıtlar, raporlar, ölçümler yapılır |
| Bilgi sınıflandırır | İnsanlar kategorilere ayrılır |
| Sınıflandırma norm üretir | Neyin doğru, sağlıklı, makul olduğu belirlenir |
| Norm davranışı yönetir | Birey kendini bu ölçülere göre düzenler |
Bu yapı, modern toplumda çok güçlüdür. Çünkü modern iktidar yalnızca “yapma” diyen kaba bir güç değildir. Modern iktidar daha incelikli biçimde çalışır:
Foucault'ya göre modern çağın iktidarı, kılıçtan çok dosya, zindandan çok kayıt, tehditten çok norm üretir.
Bu yüzden modern insan çoğu zaman dışarıdan zorlandığı için değil, içeriden biçimlendirildiği için uyum sağlar.
Hakikat Foucault'ya Göre Nedir
Foucault için hakikat, yalnızca “gerçeğe uygun söz” değildir. Hakikat, belirli tarihsel koşullarda, belirli kurumlar tarafından, belirli yöntemlerle üretilen ve toplum tarafından geçerli kabul edilen bir hakikat rejimi içinde ortaya çıkar.
Yani her toplumun bir hakikat düzeni vardır.
Bu düzen şunları belirler:
Bu bakış son derece önemlidir. Çünkü Foucault, “hakikat yoktur” demez. Daha derin bir şey söyler:
Hakikat vardır; fakat hakikatin toplumda geçerli hale gelmesi, iktidar ilişkilerinden bağımsız değildir.
Bir sözün doğru olması yetmez. O sözün duyulabilmesi, kabul edilebilmesi, kurumlar tarafından tanınabilmesi ve bilgi düzenine girebilmesi gerekir.
Bu yüzden Foucault için hakikat, çıplak bir ışık değil; tarihsel olarak düzenlenmiş bir görünürlük alanıdır.
Söylem Nedir Ve Neden Bu Kadar Önemlidir
Foucault'nun düşüncesinde söylem, yalnızca konuşma veya yazı değildir. Söylem, bir konuda neyin söylenebileceğini, kimin konuşabileceğini, hangi kavramların kullanılacağını ve hangi düşüncelerin meşru sayılacağını belirleyen geniş bir düzenektir.
Söylem, gerçekliği yalnızca anlatmaz; gerçekliği kurar.
Örneğin “delilik” hakkında konuşma biçimi tarih boyunca değişmiştir. Bir dönemde delilik kutsal, gizemli veya şeytani bir durum olarak görülürken; başka bir dönemde tıbbi, psikiyatrik ve kurumsal bir mesele haline gelmiştir.
Aynı şekilde:
| Alan | Söylemin Kurduğu Kimlik |
|---|---|
| Tıp söylemi | Hasta birey |
| Hukuk söylemi | Suçlu birey |
| Eğitim söylemi | Başarılı ya da başarısız öğrenci |
| Ekonomi söylemi | Verimli ya da verimsiz insan |
| Psikoloji söylemi | Uyumlu ya da problemli kişilik |
| Güvenlik söylemi | Riskli ya da güvenilir yurttaş |
Burada insan yalnızca kendiliğinden var olmaz; hakkında konuşulan, ölçülen, tanımlanan ve adlandırılan bir varlık haline gelir.
Foucault'nun en çarpıcı mesajlarından biri şudur:
Bazen en güçlü hapishane duvarlardan değil, kelimelerden yapılır.
Modern Toplumda İktidar Neden Görünmezleşmiştir
Klasik iktidar çoğu zaman kral, yasa, asker, mahkeme veya ceza üzerinden anlaşılırdı. Foucault ise modern iktidarın daha karmaşık olduğunu söyler. Modern iktidar yalnızca yukarıdan aşağıya inen bir emir değildir; toplumun her noktasına yayılmıştır.
Modern iktidar:
Bu iktidar biçimi çoğu zaman “yasaklıyorum” demez. Daha ince bir dille konuşur:
“Daha verimli ol.”
“Daha normal davran.”
“Daha sağlıklı yaşa.”
“Daha başarılı ol.”
“Daha uyumlu görün.”
“Daha ölçülebilir hale gel.”
“Daha kontrol edilebilir ol.”
Modern insan böylece yalnızca dışarıdan yönetilmez; kendi kendisini de yönetmeye başlar.
Foucault'nun modern toplum analizi bu yüzden derindir: Çünkü o, iktidarın yalnızca baskı değil, aynı zamanda özne üretimi olduğunu gösterir.
Panoptikon Nedir Ve Gözetim Toplumunu Nasıl Açıklar
Foucault'nun en bilinen kavramlarından biri Panoptikon analizidir. Panoptikon, Jeremy Bentham'ın tasarladığı bir hapishane modelidir. Bu yapıda mahkumlar, merkezdeki gözetleme kulesinden izlenebilir; fakat mahkumlar gerçekten izlenip izlenmediklerini bilemezler.
Foucault bu modeli modern toplumun sembolü haline getirir.
Panoptikon'un temel gücü şudur:
İnsan sürekli izlenmese bile izlenme ihtimaliyle kendini denetlemeye başlar.
Bu, modern iktidarın çok önemli bir tekniğidir. Çünkü artık her an fiziksel zor kullanmaya gerek kalmaz. Birey, dış gözetimi içselleştirir.
| Panoptik Mekanizma | Modern Karşılığı |
|---|---|
| Gözetleme kulesi | Kamera, kayıt, denetim sistemi |
| Mahkum hücresi | Sınıf, ofis, hastane odası, dijital profil |
| Görülme ihtimali | Sürekli izleniyor olma duygusu |
| Dış denetim | İçselleştirilmiş özdenetim |
| Ceza korkusu | Normdan sapma kaygısı |
Bugün bu yapı yalnızca hapishanelerde değil; dijital dünyada, sosyal medyada, iş yerlerinde, okullarda ve kamusal alanlarda farklı biçimlerde devam eder.
Foucault'nun Panoptikon analizi, günümüzde daha da çarpıcı hale gelmiştir. Çünkü modern insan artık yalnızca devlet tarafından değil; şirketler, platformlar, algoritmalar, sosyal çevre ve kendi iç denetimi tarafından da sürekli gözlenmektedir.
Disiplinci İktidar Nedir
Foucault'ya göre modern toplumun temel iktidar biçimlerinden biri disiplinci iktidardır. Disiplinci iktidar, bireyi kaba kuvvetle yok etmekten çok onu eğitmek, düzeltmek, verimli hale getirmek ve norma uygun biçimde şekillendirmek ister.
Bu iktidar özellikle şu kurumlarda belirginleşir:
Disiplinci iktidarın çalışma biçimi son derece sistemlidir:
| Teknik | İşlevi |
|---|---|
| Zaman çizelgesi | Bedeni programa bağlar |
| Sıralama | Bireyleri karşılaştırır |
| Sınav | Bilgiyi ve uyumu ölçer |
| Dosyalama | Bireyi kayıt altına alır |
| Gözetim | Davranışı görünür kılar |
| Ceza | Sapmayı düzeltir |
| Ödül | Normu teşvik eder |
Foucault için okul yalnızca bilgi veren bir kurum değildir; aynı zamanda bedeni, zamanı, dikkati ve davranışı disipline eden bir alandır.
Bir öğrenci yalnızca ders öğrenmez. Aynı zamanda:
Bu yüzden disiplinci iktidar, modern insanın ruhuna sessizce işler.
Normalleştirme Nedir Ve İnsanları Nasıl Şekillendirir
Foucault'nun en güçlü kavramlarından biri normalleştirmedir. Normalleştirme, toplumun belirli davranış, beden, düşünce, başarı, sağlık ve ahlak standartları üretmesi; sonra bireyleri bu standartlara göre ölçmesi sürecidir.
Normalleştirme açıkça “seni cezalandıracağım” demeyebilir. Daha sessiz bir baskı üretir:
“Böyle olmalısın.”
“Böyle görünmelisin.”
“Böyle düşünmelisin.”
“Böyle yaşamalısın.”
“Böyle konuşmalısın.”
“Böyle başarılı olmalısın.”
Bu süreçte birey kendisini sürekli normla karşılaştırır.
| Norm Alanı | Birey Üzerindeki Etki |
|---|---|
| Beden normu | Görünüş kaygısı |
| Başarı normu | Yetersizlik hissi |
| Zeka normu | Kendini ölçme baskısı |
| Ahlak normu | Suçluluk duygusu |
| Sağlık normu | Sürekli iyileşme zorunluluğu |
| Sosyal norm | Dışlanma korkusu |
Foucault'nun modern toplum eleştirisi burada çok incelir. Çünkü modern iktidar çoğu zaman insanı kırbaçlamaz; ona bir ideal görüntü sunar ve bireyin bu görüntüye yetişemediğinde kendisini eksik hissetmesini sağlar.
Bu yüzden Foucault'ya göre modern toplumda iktidar, insanın yalnızca bedenini değil; benlik duygusunu da biçimlendirir.

Hapishane Foucault İçin Neden Sadece Hapishane Değildir
Foucault'nun Hapishanenin Doğuşu adlı eseri, modern ceza sisteminin derin bir analizidir. Ona göre modern toplumda ceza, yalnızca suçluyu cezalandırmak için değil; insanı gözlemlemek, sınıflandırmak, düzeltmek ve yönetmek için de kullanılır.
Eskiden ceza daha çok bedene yönelikti. Açık infazlar, işkenceler ve kamusal cezalar iktidarın gücünü gösterirdi. Modern dönemde ise ceza daha “insani” görünür; fakat daha derin bir biçimde bireyin ruhuna, davranışına ve kimliğine yönelir.
Foucault'ya göre modern ceza sistemi şu soruları sormaya başlar:
Bu değişim çok önemlidir. Çünkü artık yargılanan yalnızca eylem değil; kişinin ruhu, geçmişi, eğilimleri, karakteri ve potansiyel tehlikesidir.
Böylece suçlu yalnızca yasa önünde değil; psikiyatri, kriminoloji, sosyoloji, tıp ve bürokrasi önünde de bilgi nesnesi haline gelir.
Foucault'nun büyük iddiası şudur:
Modern hapishane yalnızca suçluyu kapatmaz; modern toplumun disiplin mantığını görünür hale getirir.

Okul, Hastane Ve Kışla Neden İktidar Mekanlarıdır
Foucault için modern kurumlar yalnızca hizmet veren yapılar değildir. Onlar aynı zamanda bireyi tanıyan, ölçen, kaydeden ve şekillendiren iktidar alanlarıdır.
Okul öğrenciyi, hastane hastayı, kışla askeri, fabrika işçiyi, bürokrasi yurttaşı, hapishane suçluyu üretir.
Buradaki “üretmek” kelimesi önemlidir. Çünkü Foucault, bu kurumların yalnızca mevcut bireylerle ilgilenmediğini; aynı zamanda belirli türde bireyler oluşturduğunu söyler.
| Kurum | Ürettiği Birey Tipi | Kullanılan Teknik |
|---|---|---|
| Okul | Öğrenci | Sınav, not, disiplin |
| Hastane | Hasta | Teşhis, dosya, tedavi |
| Kışla | Asker | Komut, düzen, itaat |
| Fabrika | İşçi | Zaman, verim, üretim |
| Hapishane | Suçlu | Gözetim, ıslah, kayıt |
| Bürokrasi | Yurttaş | Belge, kimlik, sınıflandırma |
Bu kurumların ortak noktası şudur: Hepsi bireyi görünür, ölçülebilir ve yönetilebilir hale getirir.
Foucault'nun modernlik eleştirisi bu nedenle yalnızca siyasal değildir; aynı zamanda varoluşsaldır. Çünkü modern insan, kendisini özgür sandığı anda bile binlerce görünmez ölçünün içinde yaşamaktadır.

Biyopolitika Nedir Ve Modern Toplumu Nasıl Açıklar
Foucault'nun ilerleyen düşüncesinde önemli bir kavram daha ortaya çıkar: biyopolitika. Biyopolitika, iktidarın yalnızca bireylerin bedenini değil; nüfusu, sağlığı, doğurganlığı, ölüm oranlarını, yaşam süresini, hastalıkları, güvenliği ve toplumun biyolojik süreçlerini yönetmeye başlamasıdır.
Klasik iktidar “öldürme hakkı” üzerinden işlerken, modern iktidar giderek “yaşamı yönetme” gücüne dönüşür.
Biyopolitika şu alanlarda görünür:
Burada iktidar artık yalnızca bireye “itaat et” demez. Topluma “daha sağlıklı, daha üretken, daha düzenli, daha öngörülebilir bir nüfus ol” der.
Bu bakış modern devletin yapısını anlamak için çok önemlidir. Çünkü modern yönetim, insanları yalnızca vatandaş olarak değil; nüfus, risk, veri, sağlık profili, ekonomik kapasite ve istatistiksel gerçeklik olarak görür.
Foucault'ya göre modern iktidarın derin biçimi şudur:
Yaşamı koruma söylemiyle yaşamı düzenleme gücü aynı anda çalışır.

Öznenin Kuruluşu Ne Demektir
Foucault'ya göre insan yalnızca iktidarın ezdiği pasif bir varlık değildir. İnsan aynı zamanda iktidar ilişkileri içinde özne haline gelir.
Özne olmak iki anlam taşır:
| Anlam | Açıklama |
|---|---|
| Kendilik sahibi olmak | Kişinin kendisini belirli bir kimlikle anlaması |
| Tabi olmak | Bir iktidar düzenine bağlı hale gelmek |
Bu çift anlam Foucault için çok önemlidir. Çünkü insan “ben buyum” derken bile çoğu zaman kendisine sunulan tarihsel, kültürel ve kurumsal kimlikler aracılığıyla konuşur.
Örneğin insan kendisini şöyle tanımlayabilir:
“Başarısızım.”
“Hastayım.”
“Normal değilim.”
“Uyumsuzum.”
“Verimsizim.”
“Riskliyim.”
“Güçlüyüm.”
“Başarılıyım.”
“Düzgün bir bireyim.”
Bu tanımların bir kısmı kişinin içinden geliyormuş gibi görünür. Fakat Foucault bize şunu sorar:
Bu kelimeleri sana kim verdi
Foucault'nun özne analizi bu yüzden rahatsız edicidir; çünkü bize kendimizi bile yeniden sorgulatır.

Modern Gözetim Sadece Kameralardan mı İbarettir
Foucault'nun gözetim düşüncesi yalnızca fiziksel izleme anlamına gelmez. Gözetim, modern toplumda çok daha geniş bir mekanizmadır. İnsan yalnızca kameralarla değil; notlarla, dosyalarla, performans raporlarıyla, sosyal beklentilerle, dijital izlerle ve içselleştirilmiş normlarla da gözetlenir.
Bugünün dünyasında gözetim daha karmaşık hale gelmiştir.
| Gözetim Biçimi | Modern Örnek |
|---|---|
| Fiziksel gözetim | Kamera, güvenlik sistemi |
| Kurumsal gözetim | Okul, iş yeri, hastane kayıtları |
| Dijital gözetim | Veri takibi, algoritmik analiz |
| Sosyal gözetim | Beğeni, yorum, görünürlük baskısı |
| Psikolojik gözetim | Kendini sürekli kontrol etme |
| Ekonomik gözetim | Kredi skoru, tüketim profili |
Modern insan çoğu zaman yalnızca izlenmez; izlenebilir olmayı kabul ederek yaşar.
Foucault bugün yaşasaydı, muhtemelen dijital çağın yalnızca teknoloji meselesi değil; yeni bir iktidar ve özne üretim biçimi olduğunu söylerdi.
Çünkü artık insan, yalnızca gözetlenen değil; aynı zamanda kendi hayatını gönüllü olarak sergileyen bir varlığa dönüşmüştür.

Foucault'ya Göre Özgürlük Mümkün müdür
Foucault çoğu zaman karamsar bir düşünür gibi anlaşılır. Çünkü bilgi, hakikat, kurumlar, söylemler ve normlar hakkında son derece sarsıcı analizler yapar. Fakat Foucault'nun düşüncesi yalnızca “her yer iktidardır” demek değildir.
Ona göre iktidarın olduğu yerde direniş de vardır.
Bu çok önemli bir cümledir. Çünkü Foucault için iktidar mutlak ve tek yönlü değildir. İktidar ilişkileri her yerdeyse, özgürlük de bu ilişkiler içinde farklı biçimlerde ortaya çıkabilir.
Özgürlük Foucault'da hazır verilmiş bir alan değildir. Özgürlük, insanın kendisini kuran söylemleri fark etmesiyle başlayan bir çalışmadır.
Foucault'cu özgürlük, sınırsız keyfilik değildir. Daha çok bir kendilik çalışmasıdır. İnsan kendisini belirleyen iktidar biçimlerini fark ettikçe, onlarla yeni ilişki kurma imkanı kazanır.

Foucault'nun Hakikat Eleştirisi Neden Yanlış Anlaşılır
Foucault çoğu zaman “hakikati reddeden” bir düşünür gibi sunulur. Oysa bu eksik bir okumadır. Foucault hakikatin olmadığını söylemez; hakikatin nasıl üretildiğini, hangi kurumlar tarafından meşrulaştırıldığını ve hangi güç ilişkileri içinde dolaşıma sokulduğunu araştırır.
Yani mesele “doğru yoktur” demek değildir. Mesele şudur:
Bir şeyin doğru kabul edilmesi için hangi tarihsel, kurumsal ve söylemsel şartlar gerekir
Bu bakış, özellikle bilim, tıp, psikiyatri, hukuk ve sosyal bilimler açısından çok önemlidir. Çünkü Foucault bilimi basitçe reddetmez; bilimin toplumsal etkilerini, sınıflandırma gücünü ve insanı nesneleştirme kapasitesini analiz eder.
| Yanlış Anlama | Foucault'cu Düzeltme |
|---|---|
| “Foucault hakikat yoktur der.” | Hayır, hakikat rejimlerini inceler. |
| “Bilimi reddeder.” | Hayır, bilginin iktidarla ilişkisini analiz eder. |
| “Her şey görecelidir der.” | Hayır, tarihsel koşulları araştırır. |
| “İktidar sadece baskıdır der.” | Hayır, iktidarın üretici olduğunu gösterir. |
| “Özgürlük imkansızdır der.” | Hayır, direniş ve kendilik pratiğine alan açar. |
Foucault'nun değeri, hakikati basitleştirmesinde değil; hakikatin arkasındaki karmaşık toplumsal düzenekleri görünür kılmasındadır.

Modern İnsan Foucault'yu Neden Okumalıdır
Foucault bugün her zamankinden daha günceldir. Çünkü modern insan artık yalnızca devletin, okulun veya hastanenin değil; dijital platformların, algoritmaların, görünürlük ekonomisinin, sosyal medya normlarının ve veri sistemlerinin içinde yaşamaktadır.
Bugün insan sürekli ölçülür:
Foucault bize şunu öğretir:
Modern dünyada iktidar çoğu zaman yasaklayan bir baba gibi değil, seni tanıdığını söyleyen bir sistem gibi çalışır.
Bu çok derin bir farktır. Çünkü “seni tanıyorum” diyen iktidar, seni yönetmek için önce seni tanımlar.
Bugünün insanı Foucault'yu okuduğunda şunları daha iyi fark eder:
Foucault bu yüzden yalnızca akademik bir filozof değil; modern insanın kendisini, toplumunu ve çağını anlaması için güçlü bir aynadır.

Foucault'nun Düşüncesi Bize Hangi Soruları Sordurur
Foucault'nun en büyük gücü, kesin cevaplar vermesinden çok güçlü sorular sordurmasıdır. Çünkü onun felsefesi, alışılmış gerçeklikleri sarsar.
Bize şunları sordurur:
Bu sorular, insanı rahatsız eder. Fakat Foucault'nun felsefesinde rahatsızlık değerlidir. Çünkü insan çoğu zaman ancak sarsıldığında düşünmeye başlar.
Foucault'nun düşüncesi bize şunu fısıldar:
En tehlikeli zincir, zincir olduğunu fark etmediğimiz düşünce biçimidir.

Son Söz
Hakikatin Aynasında Kendini Yeniden Görmek
Michel Foucault'ya göre bilgi ve iktidar ilişkisi, modern toplumun en derin damarlarından biridir. Bilgi yalnızca aydınlatmaz; bazen düzenler, sınıflandırır, ölçer ve yönetir. İktidar yalnızca bastırmaz; üretir, biçimlendirir, normalleştirir ve insanın kendisini anlama biçimini dönüştürür.
Foucault'nun dünyasında hakikat, gökten düşen saf bir ışık değil; tarihsel olarak kurulan, kurumlarca desteklenen, söylemlerle taşınan ve iktidar ilişkileri içinde dolaşan bir düzendir.
Bu nedenle Foucault'yu anlamak, yalnızca bir filozofu anlamak değildir. Aynı zamanda şu çağrıyı duymaktır:
Kendine verilen kimlikleri sorgula.
Sana öğretilen normları incele.
Doğru diye kabul ettiğin sözlerin nereden geldiğini araştır.
Seni izleyen bakışın ne zaman senin iç sesine dönüştüğünü fark et.
Ve en önemlisi, kendi varlığını yalnızca sistemlerin sana verdiği adlarla sınırlama.
Çünkü insan, kendisini kuran iktidar ağlarını fark ettiğinde, ilk defa başka türlü yaşama ihtimalini düşünmeye başlar.
“Hakikat, yalnızca bulunan bir şey değildir; bazen cesaretle sökülüp alınması gereken bir örtüdür. İnsan o örtüyü kaldırdığında dünyayı değil, önce kendi zincirlerini görür.”
Ersan Karavelioğlu