🕯️ Kıymet Bilmek Nedir ❓ İnsan İlişkilerinde Vefa, Sevgi, Empati Ve Geç Kalmadan Fark Etmenin Derin Anlamı

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 2 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    2

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,299
2,724,237
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🕯️ Kıymet Bilmek Nedir ❓ İnsan İlişkilerinde Vefa, Sevgi, Empati Ve Geç Kalmadan Fark Etmenin Derin Anlamı​

"Kıymet bilmek, bir insanı kaybettikten sonra ağlamak değil; yaşarken onun kalbine iyi gelen bir varlık olabilmektir."
Ersan Karavelioğlu

Kıymet bilmek, insan ilişkilerinin en derin ahlaklarından biridir. Çünkü kıymet bilmek, yalnızca teşekkür etmek, güzel söz söylemek ya da birinin iyi taraflarını görmek değildir. Kıymet bilmek; bir insanın varlığını sıradanlaştırmamak, emeğini görünmez saymamak, sevgisini garanti kabul etmemek, sessiz fedakârlığını fark etmek ve hayatımızdaki yerini zamanında anlamaktır.

İnsan çoğu zaman kaybetmeden fark edemez. Yanındaki insanı hep orada kalacak sanır. Annesinin duasını, babasının yorgunluğunu, eşinin sabrını, dostunun sadakatini, kardeşinin varlığını, bir insanın yıllardır taşıdığı iç yükü normal kabul eder. Sonra bir gün bir eksilme olur; ses susar, kapı kapanır, sandalye boşalır, telefon çalmaz ve insan anlar: Meğer bazı varlıklar hayatın içinde sessizce ışık yakıyormuş.

Oysa gerçek vefa, geç kalmış pişmanlık değil; zamanında gösterilmiş sevgi, zamanında edilmiş teşekkür, zamanında alınmış gönül, zamanında fark edilmiş emek ve zamanında verilmiş değerdir.

1️⃣ Kıymet Bilmek Nedir ❓

Kıymet bilmek, bir insanın hayatımızdaki anlamını, emeğini, sevgisini, sadakatini, varlığını ve bize kattığı değeri bilinçli şekilde fark etmektir.

Bu fark ediş yalnızca düşüncede kalmaz; davranışa dönüşür.

Kıymet bilmek şudur:

Bir insanı yokluğunda değil, varlığında görmek.
Emeği normal saymamak.
Sevgiyi garanti kabul etmemek.
Sadakati küçümsememek.
İyiliği unutkanlığa terk etmemek.
İnsanı yalnızca faydasıyla ölçmemek.
Kalbi kırmadan önce durup düşünmek.

🌿 Kıymet bilmek, insanın içindeki vicdanın uyanık olmasıdır. Çünkü vicdan uyanıksa, insan başkasının emeğine kör kalamaz.

2️⃣ Kıymet Bilmek Neden İnsanlığın Temel Ahlakıdır ❓

İnsan ilişkileri yalnızca sözleşmelerle, görevlerle ve beklentilerle ayakta kalmaz. İlişkileri canlı tutan şey; değer görmek, anlaşılmak, hatırlanmak, emeklerinin fark edilmesi ve varlığının anlam taşıdığını hissetmektir.

Kıymet bilmek bu yüzden temel bir insanlık ahlakıdır.

Çünkü kıymet bilmeyen insan:

Emeği tüketir.
Sevgiyi yorar.
Vefayı incitir.
Sadakati sıradanlaştırır.
Yakınlığı alışkanlığa çevirir.
İyiliği hak edilmiş bir borç gibi görür.

💔 Bir insanın kalbi çoğu zaman büyük felaketlerle değil; uzun süre fark edilmeyen küçük emeklerle yorulur.

Kıymet bilmek, o yorgunluğu geç olmadan görebilmektir.

3️⃣ İnsan Neden Kıymet Bilmekte Zorlanır ❓

İnsan bazen sahip olduğu nimete alışır. Alıştığı şeyi ise fark etmemeye başlar. Sürekli yanında olan bir insan, bir süre sonra görünmezleşebilir. Oysa görünmezleşen şey değersiz değildir; sadece insanın bakışı körleşmiştir.

Kıymet bilmekte zorlanmanın sebepleri:

Alışkanlık
Ego
Yoğun hayat temposu
Duygusal dikkatsizlik
Bencillik
Nankörlük
Kayıp yaşamadan fark edememek
İnsanı garanti görmek
Sevgiyi sürekli alınacak bir hak sanmak

🕯️ En büyük yanılgılardan biri şudur: "Zaten benim yanımda."

Hayat ise bazen insana en ağır dersi şu cümleyle verir: "Artık değil."

4️⃣ Vefa Kıymet Bilmenin Neresindedir ❓

Vefa, kıymet bilmenin hafızasıdır. Bir insanın geçmişte yaptığı iyiliği, verdiği emeği, gösterdiği sadakati ve zor zamandaki duruşunu unutmamaktır.

Vefa, yalnızca eski günleri hatırlamak değildir. Vefa, hatırladığını davranışa dönüştürmektir.

Vefa şunları gerektirir:

İyi günde yanında olanı kötü günde unutmamak.
Zor zamanda destek veren insanı kolay zamanda silmemek.
Geçmiş emeği bugünkü küçük hatalara kurban etmemek.
Bir insanın iyiliğini menfaat bitince yok saymamak.
Kalpte iz bırakan insanlara saygıyı sürdürmek.

🌙 Vefasızlık, insan ilişkilerinin en sessiz yıkımlarından biridir. Çünkü vefasızlık bağırmaz; sadece bir gün insanın kalbinden güveni alıp gider.

Vefa varsa ilişki kök salar. Vefa yoksa en güzel sözler bile rüzgârda savrulur.

5️⃣ Sevgi Kıymet Bilmeden Yaşayabilir mi ❓

Sevgi, kıymet bilmeden uzun süre sağlıklı kalamaz. Çünkü sevgi yalnızca hissetmek değil; hissettiğini koruyacak davranışlar gösterebilmektir.

Bir insanı sevdiğini söyleyip onu sürekli ihmal etmek, kırmak, dinlememek, yormak ve emeğini görmemek; sevginin ruhunu zayıflatır.

Sevgi kıymetle birleştiğinde:

Daha güvenli olur.
Daha sıcak olur.
Daha uzun ömürlü olur.
Daha onarıcı olur.
Daha gerçek olur.

💓 Sevgi kalpte başlar; ama kıymet bilmekle davranışa iner.

Sevgi "Seni seviyorum" der.
Kıymet bilmek "Seni görüyorum, duyuyorum, önemsiyorum" der.

6️⃣ Empati Kıymet Bilmenin Kapısını Nasıl Açar ❓

Empati, başkasının iç dünyasına yaklaşabilme yeteneğidir. Kıymet bilmek için empati gerekir; çünkü empati olmadan insan yalnızca kendi ihtiyacını, kendi yorgunluğunu ve kendi beklentisini görür.

Empati şunu sordurur:

Bu insan ne taşıyor ❓
Ne kadar yoruldu ❓
Benim için nelerden vazgeçti ❓
Söylemediği hangi acıları olabilir ❓
Sessizliği ne anlatıyor ❓
Onu yeterince fark ediyor muyum ❓

🌿 Empati, insanın kalbini başkasının yerine koymasıdır. Bu yapılmadığında, en yakındaki insan bile yalnız bırakılabilir.

Kıymet bilmek, bazen bir insanın yaptığı şeyi değil; yaparken neler kaybettiğini fark etmektir.

7️⃣ Teşekkür Etmek Neden Kıymet Bilmenin En Zarif Dilidir ❓

Teşekkür, emeğin görünür kılınmasıdır. Bir insan sürekli verir, sürekli taşır, sürekli destek olur ama hiç teşekkür duymazsa, zamanla içindeki sıcaklık azalabilir.

Teşekkür etmek şunu söyler:

Emeğini gördüm.
Varlığını fark ettim.
Yaptığını sıradan saymıyorum.
Bana kattığını biliyorum.
Senin iyiliğin bende kaybolmadı.

🙏 Teşekkür etmek küçük görünür; fakat bazen bir insanın yıllardır beklediği manevi karşılıktır.

İnsan sadece ekmekle değil, fark edilmekle de güç bulur.

8️⃣ Dinlemek Kıymet Bilmenin En Sessiz Biçimi midir ❓

Evet. Bir insanı gerçekten dinlemek, ona "Senin iç dünyan benim için önemli" demektir.

Dinlemek sadece ses duymak değildir. Dinlemek; anlamaya çalışmak, sözün ardındaki duyguyu görmek, acele hüküm vermemek ve insanın içinden geçenlere yer açmaktır.

Gerçek dinleme şunları içerir:

Sözünü kesmemek.
Cevap vermek için değil, anlamak için dinlemek.
Telefonu bir kenara bırakmak.
Yargılamadan yaklaşmak.
Duygunun altındaki ihtiyacı fark etmek.
Aynı konuyu tekrar anlatıyorsa orada bir yara olduğunu görmek.

👂 Dinlenmeyen insan, zamanla konuşmayı bırakır. Konuşmayı bırakan insan ise çoğu zaman sevmeyi değil; anlaşılma umudunu kaybetmiştir.

9️⃣ Kıymet Bilmek İnsanı Garanti Görmemektir​

Bir insanı garanti görmek, ilişkilerin en tehlikeli alışkanlıklarından biridir. Çünkü garanti görülen insanın duyguları ertelenir, ihtiyaçları küçümsenir, emeği normalleşir ve varlığı sıradanlaşır.

Garanti görmek şu cümlelerde saklanabilir:

"O zaten gitmez."
"O zaten affeder."
"O zaten anlar."
"O zaten hep yanımda."
"O zaten beni seviyor."

⚠️ Oysa insan kalbi sonsuz dayanıklılıkta değildir. Her kalbin bir yorulma sınırı vardır.

Kıymet bilmek, bir insanın kalbini tükenmez kaynak sanmamaktır.

1️⃣0️⃣ Sessiz Fedakârlıklar Nasıl Fark Edilir ❓

Bazı insanlar iyiliği gösterişle yapmaz. Sessizce düzeltir, toplar, taşır, bekler, sabreder, dualar eder, yük alır ve çoğu zaman karşılığında alkış beklemez.

Sessiz fedakârlıklar şuralarda görünür:

Sen rahat et diye kendi yorgunluğunu gizlemesinde.
Sen üzülme diye bazı şeyleri içine atmasında.
Herkes giderken onun kalmasında.
Senin yükünü belli etmeden hafifletmesinde.
Kendi ihtiyacını erteleyip seninkini öncelemesinde.
Kırgın olduğu hâlde kötülükle karşılık vermemesinde.

🕯️ Sessiz fedakârlık en çok görünmeyen fedakârlıktır. Ama görünmemesi değersiz olduğu anlamına gelmez.

Kıymet bilen göz, ses çıkarmayan emeği de görür.

1️⃣1️⃣ Kıymet Bilmek Ailede Neden Daha Zor Ama Daha Gereklidir ❓

Aile, insanın en yakın halkasıdır. Fakat yakınlık bazen körlük doğurabilir. İnsan annesinin emeğini, babasının yükünü, eşinin sabrını, kardeşinin varlığını ve çocuğunun hassasiyetini normal sanabilir.

Ailede kıymet bilmek şudur:

Annenin emeğini yalnız Anneler Günü'nde değil, her gün fark etmek.
Babanın sessiz yükünü sadece yokluğunda anlamamak.
Eşin sabrını sıradan görev gibi görmemek.
Kardeşin varlığını basit bir alışkanlık sanmamak.
Çocuğun ruhunu sadece başarıyla ölçmemek.

🏡 Aile içinde kıymet bilmek, sevginin en doğal sanılan ama en çok ihmal edilen biçimidir.

En yakındakine nazik olamayan insan, uzaklara gösterdiği nezakette eksik kalır.

1️⃣2️⃣ Kıymet Bilmek Dostlukta Nasıl Görünür ❓

Dostlukta kıymet bilmek, bir insanı yalnızca neşeli zamanlarda değil; zor, kırılgan, sessiz ve dağınık zamanlarında da yanında tutabilmektir.

Dostlukta kıymet bilmek:

Sadece işin düşünce aramamak.
Dostun başarısını kıskanmamak.
Zor zamanında kaybolmamak.
Sırrına sadık kalmak.
Kırıldığında konuşabilmek.
İyiliğini unutmamak.
Uzaklık girse de gönül bağını korumak.

🤝 Gerçek dostluk, insanın hayatındaki menfaat kalabalığı dağıldığında geriye kalan sadakattir.

Kıymet bilen dost, sadece yanında gülen değil; yıkıldığında da kalandır.

1️⃣3️⃣ Kıymet Bilmek İlişkilerde Onarım Gücüdür​

Her ilişkide kırgınlık, yanlış anlaşılma, eksik söz, yanlış tepki ve yorgunluk olabilir. Kıymet bilmek, bu kırıkları büyütmek yerine onarmaya niyet etmektir.

Onarım için gerekenler:

Özür dilemek
Gönül almak
Suçlamak yerine anlamaya çalışmak
Kırgınlığı biriktirmemek
Haksız olduğunda kabul etmek
Karşı tarafın emeğini hatırlamak
İlişkiyi egoya kurban etmemek

🌧️ Kıymet bilmeyen insan, küçük bir hatada yılların bağını yok sayar. Kıymet bilen insan ise hatayı görür ama insanın tamamını o hataya indirgemez.

Onarım, sevginin olgunlaşmış hâlidir.

1️⃣4️⃣ Kıymet Bilmemek Hangi Pişmanlıklara Yol Açar ❓

Kıymet bilmemek çoğu zaman hemen acı vermez. Acısı geç gelir. İnsan, kaybettikten sonra bazı sözlerin artık söylenemeyeceğini, bazı kapıların tekrar çalınamayacağını ve bazı gönüllerin geri dönmeyeceğini anlar.

Geç gelen pişmanlıklar:

Keşke daha çok arasaydım.
Keşke teşekkür etseydim.
Keşke onu dinleseydim.
Keşke kırmasaydım.
Keşke yanında olsaydım.
Keşke değerini zamanında anlasaydım.
Keşke sevgimi saklamasaydım.

⏳ Pişmanlık, gecikmiş farkındalığın acı dilidir.

Kıymet bilmek ise pişmanlığı daha doğmadan engelleyen bir vicdan uyanıklığıdır.

1️⃣5️⃣ Kıymet Bilmek İnsanın Kendisini De Kapsar mı ❓

Evet. İnsan yalnızca başkalarının kıymetini değil, kendi kıymetini de bilmelidir. Çünkü kendini sürekli değersizleştiren, emeğini yok sayan, sınırlarını koruyamayan ve kendine merhamet göstermeyen kişi ilişkilerde de sağlıklı durmakta zorlanır.

Kendinin kıymetini bilmek:

Kendi emeğini küçümsememek.
Sürekli kendini tüketmemek.
Sınır koyabilmek.
Kendine haksızlık etmemek.
Değerini başkasının ilgisine bağlamamak.
Ruhunu yoran yerlerden uzaklaşabilmek.

🌿 Kendi kıymetini bilmek kibir değildir. Kibir, kendini başkasından üstün görmek; özdeğer ise Allah'ın verdiği insanlık onurunu korumaktır.

Kendi değerini bilmeyen, başkasının sevgisi için kendini yok etmeye razı olabilir.

1️⃣6️⃣ Kıymet Bilmek Manevi Olarak Ne Anlama Gelir ❓

Manevi açıdan kıymet bilmek, insana ve nimete emanet bilinciyle bakmaktır. Hayatımıza giren her güzel insan, her iyilik, her destek, her sevgi ve her dua aslında bize verilmiş bir emanettir.

Manevi kıymet bilmek şudur:

Nimeti fark etmek.
İnsanı Allah'ın emaneti gibi görmek.
Kalp kırmanın ağırlığını bilmek.
Vefayı ahlaki sorumluluk saymak.
Teşekkürü sadece insana değil, Allah'a da yöneltmek.
Sevgiyi israf etmemek.

🕊️ Kıymet bilmeyen kalp, nimeti tüketir. Kıymet bilen kalp ise nimeti şükre dönüştürür.

Bir insanın değerini bilmek, bazen Allah'ın bize verdiği rahmeti tanımaktır.

1️⃣7️⃣ Kıymet Bilmek İçin Hayatı Yavaşlatmak Gerekir mi ❓

Evet. Çünkü hız arttıkça farkındalık azalabilir. İnsan sürekli koştururken yanındaki insanın yüzündeki yorgunluğu, sesindeki kırılmayı, davranışındaki değişimi fark etmeyebilir.

Hayatı yavaşlatmak şunu sağlar:

Daha iyi görmek
Daha derin dinlemek
Daha az kırmak
Daha çok fark etmek
Daha bilinçli sevmek
Daha az ertelemek
Daha çok şükretmek

🌙 Kıymet bilmek için bazen büyük felsefelere değil, küçük bir duruşa ihtiyaç vardır: Dur, bak, dinle, hisset.

Çünkü insanı fark etmek için önce hızın gürültüsünden çıkmak gerekir.

1️⃣8️⃣ Geç Kalmadan Kıymet Bilmek İçin Ne Yapmalı ❓

Geç kalmadan kıymet bilmek için sevgi düşüncede bırakılmamalıdır. Vefa ertelenmemeli, teşekkür saklanmamalı, gönül almak gurura yenilmemelidir.

Bugün yapılabilecekler:

Sevdiğin insana sevdiğini söyle.
Emeğini gördüğün kişiye teşekkür et.
Kırdığın birinin gönlünü al.
Uzun zamandır aramadığın kişiyi ara.
Yanındakini garanti görmeyi bırak.
Bir insanı sadece ihtiyacın olduğunda hatırlama.
Yakınlarının yorgunluğunu fark et.
Kendi değerini de unutma.
Pişmanlığı beklemeden vefayı yaşa.

🌸 Kıymet bilmek bazen çok basittir: Bir mesaj, bir cümle, bir ziyaret, bir teşekkür, bir sarılma, bir özür.

Ama zamanında yapıldığında insanın kalbinde ömürlük yer açabilir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Kıymet Bilmek, Geç Kalmadan Sevmeyi Öğrenmektir​

Kıymet bilmek, insan ilişkilerinin en zarif ve en derin ahlakıdır. Çünkü kıymet bilen insan, varlığı sıradanlaştırmaz; emeği görür, sevgiyi saklamaz, vefayı unutmaz, insanı kullanmaz, gönlü incitmeden önce düşünür ve hayatın geçici olduğunu bilerek daha dikkatli sever.

🕯️ Kıymet bilmek, kaybetmeden fark etmektir.
💓 Sevgi, kıymetle davranışa dönüşür.
🌿 Vefa, ilişkilerin hafızasıdır.
👂 Dinlemek, insanın ruhuna yer açmaktır.
🙏 Teşekkür, emeğin görünür hâlidir.
⏳ Geç kalmamak, sevginin en olgun terbiyesidir.

İnsan en çok, değer verdiği hâlde değerini gösteremediği kişiler için pişman olur. O yüzden sevgi kalpte saklanacak kadar küçük değildir. Vefa ertelenecek kadar önemsiz değildir. Bir insanın kalbi, kıymet görmeyi ölümden sonra değil, yaşarken hak eder.

Bugün yanında olan insana güzel davran. Çünkü yarın bazen sadece hatıra olur.

"Kıymet bilmek, yaşayan kalbe zamanında dokunmaktır; çünkü geç kalmış sevgi, çoğu zaman pişmanlığın en güzel ama en acı cümlesi olur."
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt