Kıyamet Suresi 33. Ayette “Sonra Kibirlenerek Ailesine Gitti” İfadesi Ne Anlama Gelir
“İnsan hakikati reddettikten sonra bununla yetinmeyip kibirle yürüyebilir, kendisini başarılı ve güçlü sanabilir. Fakat gururla atılan her adım, insanı gerçek büyüklüğe değil; hesap gününde yüzleşeceği kendi hakikatine götürür.”
Ersan Karavelioğlu
“Sonra çalım satarak ailesine gitti.”
Kıyamet Suresi 33. Ayet
“Sonra Kibirlenerek Ailesine Gitti” İfadesi Ne Anlama Gelir
Bu ayet, ilahi hakikati yalanlayan ve Allah’a kulluktan yüz çeviren insanın daha sonra ailesinin yanına gururlu, kendinden memnun ve gösterişli bir tavırla dönmesini anlatır.
Bir önceki ayette bu kişinin:
Hakikati yalanladığı
ve ilahi çağrıdan yüz çevirdiği
bildirilmişti.
Ancak kişi yaptığı yanlıştan dolayı üzülmemiş, düşünmemiş ve kendisini sorgulamamıştır. Tam tersine sanki büyük bir başarı elde etmiş gibi kibirlenerek çevresine dönmüştür.
Ayet, inkâr ile gurur arasındaki tehlikeli ilişkiyi gösterir.
Ayette Geçen “Yetemattâ” Kelimesi Ne Anlama Gelir
Ayette kullanılan “yetemattâ” kelimesi; çalım satarak yürümek, kibirlenmek, kendini beğenmek ve gösterişli davranmak anlamlarına gelir.
Bu tavırdaki insan:
Kelime yalnızca bedenin yürüyüşünü değil, insanın içindeki kibri ve kendini beğenmişliği de anlatır.
Kibir kalpte başlar; fakat zamanla bakışa, söze, yürüyüşe ve davranışlara yansır.
Kişi Neden Ailesine Kibirlenerek Dönmektedir
Bu kişi hakikati reddettiği için pişmanlık duymamış, aksine kendi tutumuyla övünmüştür.
Ailesine ve yakın çevresine dönerken sanki:
“Ben bu çağrıya boyun eğmedim.”
“Beni kimse değiştiremez.”
“Ben kendi yolumdan dönmem.”
“Bu mesajın karşısında güçlü durdum.”
dercesine hareket etmektedir.
İnsan bazen gerçeği kabul etmeyi zayıflık, kibirle reddetmeyi ise güç sanabilir.
Oysa hakikati kabul edebilmek, yanlışını savunmaktan çok daha büyük bir cesaret gerektirir.
Ayette Neden Özellikle “Ailesine Gitti” Denilmektedir
Aile ve yakın çevre, insanın kendisini güvende ve desteklenmiş hissettiği alanlardan biridir.
Kişi toplum içinde yaptığı davranışı ailesine anlatabilir, onların desteğini alabilir veya kendi tutumuyla övünebilir.
Ailesine dönmesi:
düşündürebilir.
Ancak aile, soy ve çevre insanı Allah’ın huzurundaki kişisel sorumluluğundan kurtaramaz.
Aile Desteği Her Zaman Doğru Yolda Olunduğunu Gösterir mi
Hayır. Bir insanın ailesinin, arkadaşlarının veya toplumunun onu desteklemesi yaptığı davranışın doğru olduğunu kanıtlamaz.
Aile bazen:
İnsan çevresinden alkış alırken Allah’ın ölçülerine göre yanlış bir yolda bulunabilir.
Doğru olan, çoğunluğun veya ailenin desteklediği değil; hakikat, adalet ve vicdanla uyumlu olandır.
Kibir İnsanın Hakikati Kabul Etmesini Neden Zorlaştırır
Kibirli insan, başka birinden öğüt almayı ve yanlış yaptığını kabul etmeyi kendisine yakıştıramayabilir.
Kibir ona şu düşünceleri verebilir:
“Ben yanılmam.”
“Bana kimse yol gösteremez.”
“Benim makamım daha yüksek.”
“Benim düşüncem herkesinkinden değerlidir.”
Bu tutum insanın gerçeği görmesini engeller.
Hakikati kabul etmek için yalnızca güçlü bir akla değil, aynı zamanda alçak gönüllü bir kalbe de ihtiyaç vardır.
Kibirli insan delili değil, kendi üstünlüğünü korumaya çalışır.
Kibir İle İnkâr Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
İnsan her zaman bilgi eksikliği nedeniyle inkâr etmez. Bazen hakikati kabul ettiğinde kendi üstünlük iddiasından vazgeçmesi gerekeceği için reddeder.
Allah’a kulluğu kabul etmek:
kabul etmeyi gerektirir.
Kibirli insan bu gerçekleri ağır bulabilir.
Bu nedenle inkâr bazen aklın değil, benliğin ve gururun direnişidir.
Hakikati Reddetmek Neden Bazı İnsanlara Başarı Gibi Görünür
İnsan güçlü bir topluluğa karşı çıkmadığında, ayrıcalıklarını koruduğunda veya kendisine sorumluluk yükleyen bir mesajı reddettiğinde geçici olarak rahatlayabilir.
Şöyle düşünebilir:
“Hayatımı değiştirmek zorunda kalmadım.”
“Çıkarlarımdan vazgeçmedim.”
“Kimseye boyun eğmedim.”
“Çevremdeki itibarımı korudum.”
Fakat bu geçici rahatlık gerçek başarı değildir.
İnsan kısa süreli çıkarını korurken uzun vadeli kurtuluşunu kaybedebilir.
Ayet, dünyada zafer gibi görünen bazı tavırların ahirette büyük kayba dönüşebileceğini gösterir.
Kibir İnsanın Yürüyüşüne Ve Beden Diline Nasıl Yansır
İnsanın iç dünyası çoğu zaman bedenine yansır.
Kibirli insan:
Ancak ayet yalnızca belirli bir yürüyüş biçimini yasaklamak için gelmemiştir.
Asıl eleştirilen şey, yürüyüşün arkasındaki kibir, hakikati küçümseme ve kendini büyük görme duygusudur.
Kendine Güvenmek İle Kibirlenmek Aynı Şey midir
Hayır. Sağlıklı özgüven ile kibir birbirinden farklıdır.
Özgüvenli insan:
Kibirli insan ise:
Özgüven insanı geliştirir; kibir ise hakikate karşı körleştirebilir.

Soy, Aile Ve Servet Kibri İnsanı Nasıl Etkiler
İnsan ailesi, soyu, kabilesi, serveti veya toplumsal konumuyla övünebilir.
Şöyle düşünebilir:
“Bizim ailemiz üstündür.”
“Ben güçlü bir çevreye sahibim.”
“Servetim beni korur.”
“Kimse bana hesap soramaz.”
Ancak insan doğduğu aileyi ve birçok toplumsal imkânı kendisi seçmemiştir.
Bu nimetler üstünlük sebebi değil, sorumluluk alanıdır.
Ailesinin gücüyle haksızlık yapan kişi, başkasının imkânını kendi büyüklüğü sanmaktadır.
Allah’ın huzurunda soy değil, insanın nasıl yaşadığı değerlendirilecektir.

İnsan Yanlış Davranışıyla Neden Övünebilir
İnsan yaptığı yanlışı kabul etmekte zorlandığında onu savunmaya ve sonunda onunla övünmeye başlayabilir.
Bu süreç şöyle ilerleyebilir:
Bu durum vicdanın zayıflamasına yol açar.
İnsan kötülüğünden utanmayı bıraktığında, kötülüğünü bir kimliğe dönüştürebilir.
Ayet, yanlışın gurur kaynağı hâline gelmesinin ne kadar tehlikeli olduğunu gösterir.

Kibirli İnsan Neden Öğüt Dinlemek İstemez
Öğüt dinlemek, insanın eksik veya yanılabilir olduğunu kabul etmesini gerektirir.
Kibirli kişi ise kendisini yeterli ve üstün gördüğü için:
Oysa insanın kendisine yapılan her eleştiriyi kabul etmesi gerekmez; fakat onu düşünmeden reddetmesi de doğru değildir.
Bazen insanı geliştiren en değerli söz, duymaktan en çok rahatsız olduğu gerçek olabilir.

Aile Ve Çevre İnsanın Kibrini Nasıl Besleyebilir
Bir insanın çevresindekiler sürekli onu övüyor ve hiçbir yanlışını söylemiyorsa kişi zamanla kendisini hatasız sanabilir.
Aile veya yakın çevre:
Bu tür bir çevre insanı korumaz; onu kendi hatalarına karşı körleştirir.
Gerçek dostluk, insanın yalnızca hoşuna giden sözleri söylemek değil, gerektiğinde onu adaletle uyarmaktır.

Kibir İbadet Hayatını Nasıl Etkiler
İbadet insanın Allah’a muhtaçlığını ve kulluğunu kabul etmesini gerektirir.
Kibirli kişi:
Secde etmeyi,
dua etmeyi,
bağışlanma istemeyi,
yanlışını kabul etmeyi
kendisine ağır görebilir.
Çünkü ibadet insana mutlak güç sahibi olmadığını hatırlatır.
Özellikle secde, insanın benliğini ilahi büyüklük karşısında eğmesidir.
Kibir arttıkça insanın Rabbine teslim olması zorlaşabilir.

Ayet Günümüz İnsanına Ne Söyler
Günümüzde kibir yalnızca yürüyüşle değil, dijital görüntüler ve toplumsal gösterilerle de ortaya çıkabilir.
İnsan:
Sosyal medya, insanın gerçek hayatından daha büyük ve kusursuz bir görüntü oluşturmasına imkân verebilir.
Ayet modern insana şunu sorar:
“İnsanlara gösterdiğin büyüklüğün arkasında nasıl bir vicdan ve karakter taşıyorsun?”

İnsan Kibirden Nasıl Kurtulabilir
Kibirden kurtulmak için insan önce kendi sınırlılığını kabul etmelidir.
Bunun için:
İnsan sahip olduğu bedenin, zekânın, servetin ve imkânların kendisine emanet olduğunu fark ettiğinde kibri azalabilir.
Tevazu kendisini değersiz görmek değil, gerçek değerini ve sınırlarını bilmektir.

Ayetin En Derin Mesajı Nedir
Ayetin en derin mesajı, insanın yanlışını yapması kadar yanlışından gurur duymasının da büyük bir manevi tehlike olduğunu göstermesidir.
İnsan hata yaptığında pişman olabilir ve yönünü değiştirebilir.
Fakat yaptığı yanlışı:
Başarı,
güç,
cesaret
ve üstünlük
olarak görmeye başladığında tövbe ihtiyacı hissetmez.
Ayetin anlattığı kişi hakikati yalanlamış, yüz çevirmiş ve ardından pişmanlık yerine kibirle ailesine gitmiştir.
Onu tehlikeye düşüren yalnızca inkârı değil, inkârıyla övünmesidir.

Sonuç: “Sonra Kibirlenerek Ailesine Gitti” İfadesi İnsana Ne Öğretir
Kıyamet Suresi’nin otuz üçüncü ayeti, ilahi hakikati yalanlayan kişinin daha sonra gururlu ve gösterişli bir tavırla ailesinin yanına dönmesini anlatır.
Bu kişi:
Hakikati doğrulamamış,
namazla Rabbine yönelmemiş,
vahyi yalanlamış,
ilahi çağrıdan yüz çevirmiş
ve sonunda yaptığı davranışla övünmüştür.
Ayet, insanın yanlış yaptıktan sonra nasıl davranması gerektiğini de dolaylı olarak öğretir.
İnsan yanlışından sonra:
Kibirlenmemeli,
mazeret üretmemeli,
başkalarının alkışına sığınmamalı,
hatasını başarı gibi göstermemeli,
samimiyetle kendisini sorgulamalıdır.
İnsanın çevresi onu destekleyebilir, ailesi onu güçlü görebilir ve insanlar onu alkışlayabilir. Fakat hiçbir toplumsal onay, hakikati değiştiremez.
Gerçek büyüklük, yanlışta ısrar etmek değil; yanlışını fark ettiğinde yönünü değiştirebilmektir.
Kibir insanı insanların gözünde büyütürken hakikat karşısında küçültebilir. Tevazu ise insanı küçük düşürmez; ona hatasını görme, tövbe etme ve gerçek anlamda yükselme imkânı verir.
“İnsan yanlışıyla övünmeye başladığında vicdanının uyarısını kaybetme tehlikesiyle karşılaşır. Gerçek güç, ailesine ve çevresine kibirle dönmek değil; hakikatin karşısında yanlışını kabul edecek kadar dürüst ve cesur olabilmektir.”
Ersan Karavelioğlu