Jane Elliott, İnsanların Ayrımcılığı Nasıl Fark Edebilecekleri Konusunda Neler Öneriyor
Empati, Eğitim Ve Bilinçlenme Yöntemleri
"Ayrımcılık, insanın yalnızca başkasına yaptığı haksızlık değildir; aynı zamanda kendi vicdanında açtığı sessiz bir yaradır."
Ersan Karavelioğlu
Jane Elliott, ayrımcılığı yalnızca anlatılacak bir kavram olarak değil, hissedilerek fark edilecek bir insanlık meselesi olarak ele alan en etkili eğitimcilerden biridir. Onun yaklaşımının merkezinde şu güçlü fikir yer alır: İnsan çoğu zaman ayrımcılığı, ona maruz kalmadığı sürece tam olarak kavrayamaz. Bu yüzden Elliott'un yöntemi, kuru bilgi aktarmaktan çok deneyim, empati, yüzleşme, dil farkındalığı ve davranış dönüşümü üzerine kuruludur.
Elliott, 1968 yılında Martin Luther King Jr.'ın öldürülmesinden bir gün sonra, Iowa'daki üçüncü sınıf öğrencilerine ayrımcılığı anlatmak için ünlü Mavi Gözler / Kahverengi Gözler egzersizini uyguladı. Bu çalışmada öğrencileri göz renklerine göre iki gruba ayırarak bir gruba ayrıcalık, diğerine dışlanma deneyimi yaşattı; PBS'in A Class Divided belgeseli de bu uygulamanın etkisini daha geniş kitlelere taşıdı.
Jane Elliott'un Temel Mesajı Nedir
Jane Elliott'un temel mesajı şudur: Ayrımcılık, yalnızca kötü insanların yaptığı açık düşmanlık değildir; bazen sıradan insanların fark etmeden sürdürdüğü alışkanlıklar, sözler, suskunluklar ve sistemler içinde yaşar.
Ona göre insan, ayrımcılığı fark etmek istiyorsa önce şu soruyla yüzleşmelidir:
"Ben bu düzenin neresinde duruyorum
| Elliott'un Yaklaşımı | Anlamı |
|---|---|
| Ayrımcılığı görünür kılmak | Gizli önyargıları açığa çıkarmak |
| Empatiyi deneyime dönüştürmek | Sadece anlamak değil, hissetmek |
| Ayrıcalığı sorgulamak | Kimin avantajlı başladığını görmek |
| Dili analiz etmek | Kelimelerin insanı nasıl küçülttüğünü fark etmek |
| Eğitimi dönüştürmek | Bilgi değil, bilinç üretmek |
Elliott'un yöntemi, insanlara yalnızca "ırkçılık kötüdür" demekle yetinmez. Onlara haksızlığın bedende, zihinde ve sosyal ilişkilerde nasıl hissedildiğini göstermeye çalışır.
Ayrımcılığı Fark Etmenin İlk Adımı Nedir
Ayrımcılığı fark etmenin ilk adımı, inkarı bırakmaktır.
Birçok insan "Ben ayrımcı değilim" diyerek kendini rahatlatır. Fakat Elliott'un yaklaşımında asıl mesele kişinin kendini iyi niyetli görmesi değildir. Asıl mesele, davranışlarının, suskunluklarının ve içinde yaşadığı sistemin başkaları üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu fark etmesidir.
Çünkü ayrımcılık her zaman bağırarak gelmez. Bazen şu şekillerde görünür:
Birinin sürekli daha az ciddiye alınması
Bir gruba daha baştan düşük beklentiyle bakılması
Bazı insanların sözünün daha kolay kesilmesi
Bazı kişilerin fırsatlara daha zor ulaşması
Aynı davranışa farklı kimliklerde farklı tepki verilmesi
Jane Elliott'un eğitim anlayışı, insanı şu gerçeğe yaklaştırır: Ayrımcılık yalnızca nefretle değil, alışılmış eşitsizlikle de yaşar.
Mavi Gözler / Kahverengi Gözler Deneyi Ne Anlatır
Elliott'un en bilinen çalışması, öğrencileri göz renklerine göre ayırdığı Mavi Gözler / Kahverengi Gözler egzersizidir. Bu egzersizde bir gün bir göz rengine sahip çocuklar üstün ilan edilirken diğer grup aşağılanmış, ertesi gün roller değiştirilmiştir. Amaç, çocuklara ayrımcılığın ne kadar keyfi, acı verici ve davranışları bozucu bir şey olduğunu göstermektir.
Bu çalışma şu temel hakikati görünür kılmıştır:
| Deneyde Görünen Durum | Verdiği Ders |
|---|---|
| Üstün ilan edilen çocukların davranışları değişti | Ayrıcalık, kişiyi hızla kibirli hale getirebilir |
| Aşağılanan çocukların performansı düştü | Dışlanma, özgüveni ve öğrenmeyi zedeler |
| Keyfi bir özellik ölçüt yapıldı | Ayrımcılığın mantıksızlığı açığa çıktı |
| Roller değişince algı değişti | İnsan, yaşamadığını anlamakta zorlanır |
| Sınıf düzeni hızla bozuldu | Eşitsizlik, sosyal ilişkileri zehirler |
Bu deneyin en çarpıcı tarafı, çocukların çok kısa sürede kendilerine verilen sosyal rollere uyum sağlamasıdır. Böylece Elliott, ayrımcılığın yalnızca bireysel önyargı değil, güç verilen grubun davranışlarını ve ezilen grubun özsaygısını değiştiren bir düzen olduğunu gösterdi.
Jane Elliott Empatiyi Nasıl Tanımlar
Jane Elliott'un yaklaşımında empati, yalnızca "Seni anlıyorum" demek değildir. Gerçek empati, başkasının yaşadığı haksızlığı kendi rahat alanını bozmadan izlememek demektir.
Empati üç katmanlıdır:
| Empati Katmanı | Açıklama |
|---|---|
| Duygusal empati | Başkasının acısını hissedebilmek |
| Zihinsel empati | O kişinin neden öyle hissettiğini anlayabilmek |
| Ahlaki empati | Bu haksızlığa karşı sorumluluk almak |
Elliott'un yöntemi özellikle üçüncü katmanı önemser. Çünkü yalnızca üzülmek yetmez. İnsan gerçekten empati kuruyorsa, haksızlığı normalleştiren davranışlara, dillere ve sistemlere karşı tavır almalıdır.
Eğitim Ayrımcılığı Nasıl Görünür Hale Getirir
Jane Elliott'a göre eğitim, yalnızca bilgi vermek değil; insanın görmediğini görmesini, sorgulamadığını sorgulamasını ve normal sandığı eşitsizlikleri fark etmesini sağlamalıdır.
Bu nedenle ayrımcılık eğitimi şu şekilde olmalıdır:
Ezber değil, yüzleşme üretmeli
Kavram değil, bilinç kazandırmalı
Soyut teori değil, günlük hayat örneği sunmalı
Kişinin kendini sorgulamasını sağlamalı
Toplumsal yapıyı görünür kılmalı
Elliott'un eğitim yönteminin etkisi, katılımcılara ayrımcılığın yalnızca "başkalarının başına gelen bir sorun" olmadığını göstermesinden gelir. PBS'in öğretim materyallerinde de A Class Divided sonrası tartışma soruları, öğrencileri hem deneyimin zararlarını hem de gerçek ayrımcılığın insan üzerindeki etkilerini düşünmeye yöneltir.
Ayrıcalık Neden Fark Edilmesi En Zor Şeydir
Ayrıcalık çoğu zaman görünmezdir; çünkü ona sahip olan kişi onu avantaj olarak değil, normal hayat olarak algılar.
Jane Elliott'un çalışması bu görünmezliği kırar. Çünkü ayrıcalıklı gruba küçük imtiyazlar verildiğinde, o grubun bunu hızla doğal hak gibi görmeye başladığı anlaşılır. Ayrıcalıktan mahrum kalan grup ise kendini değersiz, yetersiz ve dışlanmış hissetmeye başlar.
| Ayrıcalığın Görünmeyen Hali | Gerçek Anlamı |
|---|---|
| Ben daha çok çalıştım | Belki daha az engelle karşılaştın |
| Herkes aynı fırsata sahip | Herkes aynı başlangıç çizgisinde değil |
| Ben kimseye kötülük yapmadım | Sessizlik bazen düzeni korur |
| Bu konu abartılıyor | Acı çekmeyen kişi acıyı küçük görebilir |
| Geçmişte kaldı | Etkileri bugünün kurumlarında sürebilir |
Elliott'un önerdiği bilinçlenme, insanın kendi avantajlarını suçlulukla değil, sorumlulukla görmesini ister.
Dil Ayrımcılığı Nasıl Besler
Ayrımcılık çoğu zaman önce dilde başlar. Çünkü dil, insanın zihnindeki hiyerarşiyi dışarı çıkarır.
Jane Elliott'un eğitim anlayışında dil çok önemlidir. Bir insan ya da grup hakkında kullanılan küçültücü, genelleyici veya alaycı ifadeler, zamanla o grubun toplumdaki değerini azaltır.
Ayrımcı dil şu biçimlerde ortaya çıkabilir:
Genelleme: "Onlar zaten böyledir."
Etiketleme: "Bu gruptan biri başarılı olamaz."
Şaka kılıfı: "Şaka yaptım, alınma."
Duyarsızlık: "Bu kadar hassas olmayın."
Küçültme: "Sizin yaşadığınız da ayrımcılık mı
"
Dil, yalnızca iletişim aracı değildir. Dil, insanın başkasına hangi değeri verdiğini gösteren ahlaki bir aynadır.
İnsanlar Kendi Önyargılarını Nasıl Fark Edebilir
Jane Elliott'un yaklaşımına göre önyargıyı fark etmek için insanın kendine dürüst sorular sorması gerekir.
Bu sorular rahatsız edici olabilir; fakat bilinçlenme çoğu zaman rahatsızlıkla başlar.
| Soru | Neyi Ortaya Çıkarır |
|---|---|
| Bir insanı hangi kimliği nedeniyle hemen yargılıyorum | Otomatik önyargıları |
| Kimin başarısını daha şaşırtıcı buluyorum | Gizli düşük beklentileri |
| Kimin öfkesini haklı, kimin öfkesini tehdit görüyorum | Çifte standardı |
| Kim konuşurken daha çabuk sözünü kesiyorum | İletişim eşitsizliğini |
| Kimin acısını daha kolay küçümsüyorum | Empati eksikliğini |
Önyargı her zaman bilinçli düşmanlık değildir. Bazen insanın zihnine toplum tarafından yerleştirilmiş sessiz otomatik yargılardır.
Deneyimsel Öğrenme Neden Bu Kadar Etkilidir
Jane Elliott'un yöntemi deneyimsel öğrenmeye dayanır. Çünkü insan bazı konuları yalnızca okuyarak değil, yaşayarak kavrar.
Ayrımcılık da böyledir. Kitaplarda anlatıldığında soyut kalabilir; fakat kişi dışlanma, küçümsenme, susmaya zorlanma veya haksız biçimde aşağı görülme hissini yaşadığında mesele zihinden kalbe iner.
Deneyimsel öğrenmenin etkileri:
Duygusal hafıza oluşturur
Soyut kavramı somutlaştırır
Kişiyi kendi davranışlarıyla yüzleştirir
Güç ilişkisinin etkisini gösterir
Kalıcı bilinç değişimi başlatır
Ancak burada çok önemli bir denge vardır: Bu tür egzersizler bilinçsizce, kontrolsüzce ve travmatik biçimde uygulanmamalıdır. Elliott'un yöntemi etkileyici olduğu kadar tartışmalı da görülmüştür; bu nedenle modern eğitimde benzer çalışmalar yapılacaksa etik çerçeve, psikolojik güvenlik ve uzman rehberliği mutlaka gözetilmelidir.

Ayrımcılığı Fark Etmek İçin Hangi Günlük İşaretlere Bakılmalıdır
Ayrımcılık yalnızca büyük olaylarda değil, günlük hayatın küçük tekrarlarında saklanır.
Bir toplumda veya kurumda ayrımcılık olup olmadığını anlamak için şu işaretlere bakılabilir:
| Günlük İşaret | Ne Anlama Gelebilir |
|---|---|
| Bazı kişilerin sürekli daha az dinlenmesi | Görünmez değersizleştirme |
| Belirli grupların yönetimde az temsil edilmesi | Yapısal eşitsizlik |
| Aynı hataya farklı ceza verilmesi | Çifte standart |
| Bazı isimlerin, aksanların veya kıyafetlerin alay konusu olması | Kültürel dışlama |
| Şikayet eden kişinin "sorun çıkaran" ilan edilmesi | Mağduru susturma |
| Başarıların kimliğe rağmen açıklanması | Gizli önyargı |
Elliott'un yaklaşımından çıkarılacak temel sonuç şudur: Ayrımcılık, yalnızca niyete bakılarak anlaşılmaz; sonuçlara, kalıplara ve tekrar eden davranışlara da bakmak gerekir.

Empati Eğitiminde En Büyük Hata Nedir
Empati eğitimindeki en büyük hata, empatiyi yalnızca duygusal bir nezaket dersine indirgemektir.
Gerçek empati, "Herkese iyi davranalım" gibi güzel ama yetersiz bir cümleden ibaret değildir. Jane Elliott'un yaklaşımı daha sert ve daha gerçekçidir: İnsan, haksızlığın nasıl işlediğini görmeden yalnızca iyi niyetle adaletli olamaz.
Yanlış empati eğitimi:
Sorunu fazla yumuşatır
Ayrımcılığı bireysel kabalık gibi gösterir
Sistemsel eşitsizliği görünmez bırakır
Mağdurdan sürekli anlayış bekler
Rahatsız edici gerçekleri konuşmaktan kaçar
Doğru empati eğitimi ise hem kalbe hem akla seslenir. İnsana yalnızca başkasının acısını hissetmeyi değil, o acıyı üreten şartları değiştirme sorumluluğunu da öğretir.

Jane Elliott'a Göre Sessizlik Neden Tehlikelidir
Ayrımcılık karşısında sessizlik, çoğu zaman tarafsızlık değildir. Çünkü haksızlık yaşanırken susan kişi, farkında olmadan mevcut düzenin devamına katkı sunabilir.
Elliott'un eğitim felsefesinden çıkan en güçlü derslerden biri şudur: Adaletsizlik karşısında susmak, mağdurun yalnızlığını büyütür.
Sessizlik şu sonuçları doğurabilir:
| Sessizlik Türü | Sonucu |
|---|---|
| Şakaya gülüp geçmek | Ayrımcı dili normalleştirir |
| Haksızlığı görmezden gelmek | Mağduru yalnız bırakır |
| "Beni ilgilendirmez" demek | Sistemi güçlendirir |
| Sadece özelde destek vermek | Kamusal adaleti zayıflatır |
| Rahatı bozulmasın diye konuşmamak | Ayrıcalığı korur |
Bu yüzden bilinçlenme yalnızca iç dünyada kalan bir farkındalık değildir. Gerçek bilinç, gerektiğinde söz alma cesareti ister.

Çocuklara Ayrımcılık Nasıl Anlatılmalıdır
Jane Elliott'un deneyimi, çocukların adalet duygusuna erken yaşta hitap edilebileceğini gösterir. Fakat çocuklara ayrımcılık anlatılırken yöntem çok dikkatli seçilmelidir.
Çocuklara ayrımcılık şu şekilde anlatılmalıdır:
Somut örneklerle
Yaş düzeyine uygun dille
Korkutmadan ama gerçeği gizlemeden
Empatiyi suçlulukla değil sorumlulukla öğreterek
Hikayeler, sınıf tartışmaları ve gözlem çalışmalarıyla
"Herkes aynı değerdedir" ilkesini davranışla göstererek
Çocuğa ayrımcılığı öğretmenin en güçlü yolu, ona yalnızca "ayrımcılık yapma" demek değildir. Ona haksızlığı gördüğünde ne yapacağını, dışlanan arkadaşının yanında nasıl duracağını ve farklılığın neden eksiklik olmadığını öğretmektir.

Yetişkinler Ayrımcılık Konusunda Nasıl Eğitilmelidir
Yetişkinlerde ayrımcılığı fark etmek daha zordur; çünkü yetişkin kişi çoğu zaman kendi düşüncelerini "tecrübe", "gerçekçilik" veya "mantık" gibi kavramlarla savunur.
Bu yüzden yetişkin eğitimi daha derin bir yüzleşme gerektirir:
| Eğitim Yöntemi | Amaç |
|---|---|
| Vaka analizleri | Gerçek hayat örnekleriyle düşünmek |
| Rol değiştirme egzersizleri | Başkasının konumunu anlamak |
| Dil çalışmaları | Ayrımcı ifadeleri fark etmek |
| Kurumsal veri analizi | Eşitsizliği ölçülebilir hale getirmek |
| Tanıklık dinleme | Mağdur deneyimini görünür kılmak |
| Eylem planı oluşturma | Bilinci davranışa dönüştürmek |
Yetişkin eğitiminin amacı kimseyi utandırmak değildir. Amaç, insanı savunmadan çıkarmak, düşündürmek, duyarlılık kazandırmak ve somut davranış değişikliği oluşturmaktır.

Kurumlar Jane Elliott'un Yaklaşımından Ne Öğrenebilir
Kurumlarda ayrımcılık yalnızca bireysel kötü niyetle ortaya çıkmaz. Bazen işe alım süreçlerinde, terfi kararlarında, toplantı kültüründe, temsil biçimlerinde ve performans değerlendirmelerinde görünmez hale gelir.
Jane Elliott'un yaklaşımı kurumlara şunu öğretir: Eşitlik iddiası yetmez; eşitliğin sonuçlarda da görülmesi gerekir.
Kurumların bakması gereken alanlar:
Kimler daha kolay terfi ediyor 
Toplantılarda kimin sözü daha fazla kesiliyor 
Hangi gruplar yönetim kademesinde daha az temsil ediliyor 
Aynı davranış farklı kişilerde farklı mı değerlendiriliyor 
Şikayet mekanizmaları gerçekten güvenli mi 
Çeşitlilik yalnızca vitrin mi, yoksa karar süreçlerinde gerçek mi 
Elliott'un çalışması, ayrımcılık eğitiminin yalnızca bireysel farkındalık değil, kurumsal sorumluluk meselesi olduğunu da düşündürür. Onun yöntemi zamanla okul dışına taşmış, yetişkin grupları ve kurumlarda da ayrımcılık farkındalığı amacıyla kullanılmıştır.

Ayrımcılıkla Mücadelede Bilinçlenme Nasıl Davranışa Dönüşür
Bilinçlenme, yalnızca "artık biliyorum" demek değildir. Bilinç, davranışa dönüşmediği sürece eksik kalır.
Jane Elliott'un yaklaşımından hareketle gerçek bilinçlenme şu adımlarla oluşur:
| Aşama | Dönüşüm |
|---|---|
| Fark etme | Eşitsizliği görmek |
| Kabul etme | Savunmaya kaçmadan yüzleşmek |
| Empati kurma | Mağdurun duygusunu anlamak |
| Sorgulama | Kendi rolünü görmek |
| Dil değiştirme | Ayrımcı ifadeleri bırakmak |
| Müdahale etme | Haksızlık karşısında susmamak |
| Sistem kurma | Eşitliği kalıcı hale getirmek |
Bu süreçte insanın en büyük görevi, "Ben iyi biriyim" cümlesine sığınmak yerine, Ben daha adil biri olmak için neyi değiştirmeliyim

Jane Elliott'un Yönteminden Çıkan En Güçlü Dersler Nelerdir
Jane Elliott'un çalışmasından çıkarılabilecek en güçlü dersler şunlardır:
Ayrımcılık öğrenilir; bu yüzden adalet de öğrenilebilir.
Önyargı yalnızca fikir değil, davranış düzenidir.
Ayrıcalık, görünmez kaldığında en güçlü haline ulaşır.
İnsan, kendini sorgulamadan başkasını gerçekten anlayamaz.
Dil, adaletin de ayrımcılığın da taşıyıcısı olabilir.
Sistem değişmeden yalnızca iyi niyet yeterli olmaz.
Empati, pasif üzüntü değil aktif sorumluluktur.
Eğitim, insanı rahatlatmak için değil uyandırmak için de vardır.
Bu dersler, Elliott'un yöntemini yalnızca bir sınıf deneyi olmaktan çıkarır; onu toplum, eğitim, kurum, aile ve bireysel vicdan düzeyinde okunması gereken bir bilinç çalışmasına dönüştürür.

Günlük Hayatta Uygulanabilecek Empati Ve Bilinçlenme Yöntemleri Nelerdir
Jane Elliott'un yaklaşımından ilhamla günlük hayatta uygulanabilecek bilinçlenme yöntemleri şunlardır:
| Yöntem | Nasıl Uygulanır |
|---|---|
| Dinleme pratiği | Mağdur deneyimini hemen savunmaya geçmeden dinlemek |
| Dil denetimi | Kullandığın genellemeleri fark etmek |
| Çifte standart kontrolü | Aynı davranışa kimliklere göre farklı tepki verip vermediğini incelemek |
| Temsil sorgusu | Çevrende kimlerin görünür, kimlerin görünmez olduğunu fark etmek |
| Tanıklık okuma | Farklı grupların deneyimlerini öğrenmek |
| Müdahale cesareti | Ayrımcı şaka, söz veya davranışa sessiz kalmamak |
| Kurumsal gözlem | Eşitsizliği sadece bireylerde değil yapılarda da aramak |
En etkili yöntemlerden biri de şudur: Bir olayda kendini güçlü olanın değil, dışlanan kişinin yerine koymak.
Çünkü empati, merkez değiştirme sanatıdır. İnsan ancak kendi konfor alanından çıkınca başkasının acısını gerçekten duymaya başlar.

Son Söz
Ayrımcılığı Fark Etmek, İnsanın Kendi Vicdanını Eğitmesidir
Jane Elliott'un insanlığa bıraktığı en güçlü derslerden biri şudur: Ayrımcılık, yalnızca tarih kitaplarında kalmış bir kötülük değildir. O, bazen sınıfta, iş yerinde, aile içinde, sokakta, dilde, bakışta, suskunlukta ve kurumların görünmez alışkanlıklarında yaşamaya devam eder.
Bu yüzden ayrımcılığı fark etmek, yalnızca başkasını suçlamak değildir. Önce insanın kendi bakışını, kendi dilini, kendi konforunu, kendi ayrıcalığını ve kendi suskunluğunu sorgulamasıdır.
Elliott bize şunu gösterir: Adalet, yalnızca iyi niyetle değil, bilinçli cesaretle kurulur. Empati ise başkasının acısına kısa süreli üzülmek değil; o acının bir daha yaşanmaması için insanın kendi davranışını ve çevresini dönüştürmesidir.
Ayrımcılığı fark eden insan, artık eskisi gibi bakamaz. Çünkü bir kez adaletsizliğin yüzünü gören bilinç, ya susarak onun parçası olur ya da konuşarak insanlığın onurunu savunur.
"Gerçek bilinç, başkasının acısını gördüğünde yalnızca üzülmez; o acının tekrar edilmemesi için kendi payına düşen ışığı yakar."
Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: