🧭 İnsan Kendi Değerini Nasıl Hatırlar ❓ Özsaygı, İçsel Güven Ve Kalbin Yeniden Güçlenmesi

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,902
2,711,417
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🧭 İnsan Kendi Değerini Nasıl Hatırlar ❓ Özsaygı, İçsel Güven Ve Kalbin Yeniden Güçlenmesi​

“İnsan kendi değerini hatırladığında, başkalarının sessizliği artık onun varlığını eksilten bir hüküm olmaktan çıkar.”
— Ersan Karavelioğlu

İnsan kendi değerini, başkalarının ilgisine, onayına, sevgisine, cevabına, yakınlığına veya uzaklığına bağlı olmadığını fark ettiğinde hatırlamaya başlar. Çünkü insan bazen hayatın içinde öyle kırılır, öyle bekler, öyle anlaşılmamış hisseder ki kendi kıymetini başkalarının davranışlarında aramaya başlar. Bir mesaj gelirse değerli hisseder, bir ilgi görürse rahatlar, bir sessizlik olursa kendinden şüphe eder.

Oysa insanın değeri, birinin onu fark edip etmemesiyle başlamaz ve birinin uzaklaşmasıyla bitmez. İnsanın değeri, varoluşundan, kalbinden, emeğinden, niyetinden, insan oluşundan ve Allah'ın yarattığı bir kul olmasından gelir. Kendi değerini hatırlamak, insanın ruhunu başkalarının değişken tavırlarından geri almasıdır.

1️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak Ne Demektir ❓

Kendi değerini hatırlamak, insanın kıymetini dış dünyanın tepkilerine teslim etmemesidir. Bu, başkalarının sevgisini önemsiz görmek değildir; fakat kendi varlığını yalnızca başkalarının ilgisiyle ölçmemektir.

Kendi Değerini UnutmakKendi Değerini Hatırlamak
Birinin ilgisi azalınca değersiz hissetmekİlginin değişmesiyle insanlık değerinin eksilmediğini bilmek
Sürekli onay beklemekİçsel onayı güçlendirmek
Hata yapınca kendini tamamen yok saymakHata ile kimliği ayırmak
Sevilmek için kendini tüketmekSevgiyi kendini kaybetmeden yaşamak
Başkalarının tavrını kendi değerinin ölçüsü yapmakKendi kıymetini daha derin bir zeminde bilmek

Kendi değerini hatırlayan insan şöyle der: “Ben sevilmeye, duyulmaya ve saygı görmeye değerim; ama değerim yalnızca başkalarının bunu fark etmesine bağlı değildir.”

2️⃣ İnsan Kendi Değerini Neden Unutur ❓

İnsan kendi değerini bazen yavaş yavaş unutur. Bu unutma çoğu zaman bir anda olmaz. Sürekli eleştirilmek, ihmal edilmek, sevilmek için çabalamak, karşılık alamamak, değersiz hissettirilmek veya kendi ihtiyaçlarını uzun süre bastırmak insanın öz değer duygusunu zayıflatabilir.

Kendi değerini unutturabilen sebepler şunlardır:

🌫️ Sürekli kıyaslanmak
İnsan kendi yolunu değil, başkalarının seviyesini ölçü almaya başlar.

💔 Değersiz hissettiren ilişkiler
Kişi zamanla gördüğü muameleyi kendi değeri sanabilir.

🧱 Sevgiyi hak etmek zorunda hissetmek
İnsan, sadece başarılı, güçlü veya faydalı olduğunda sevileceğini düşünebilir.

🕯️ Cevapsız kalmak
Birinin sessizliği, içte “ben önemli değilim” duygusunu tetikleyebilir.

🌙 Geçmiş yaralar
Terk edilme, ihmal veya reddedilme gibi deneyimler insanın kendine bakışını etkileyebilir.

İnsan kendi değerini unuttuğunda çoğu zaman başkalarının aynasında kendini arar. Oysa her ayna doğru göstermez.

3️⃣ Özsaygı Nedir ❓

Özsaygı, insanın kendi varlığına, sınırlarına, duygularına, emeğine ve hayatına saygı duymasıdır. Özsaygı, kibir değildir. Kibir, kendini başkalarından üstün görmektir. Özsaygı ise kendini değersiz görmemektir.

Özsaygı Ne DeğildirÖzsaygı Nedir
Kendini herkesten üstün görmek değildir.Kendini aşağı görmemektir.
Hatasız olduğunu sanmak değildir.Hata yapsa da insanlık değerini korumaktır.
Kimseye ihtiyaç duymamak değildir.İhtiyaç duyarken kendini kaybetmemektir.
Sertleşmek değildir.Sınırlarını saygıyla korumaktır.
Bencillik değildir.Kendi ruhunu da önemsemektir.

Özsaygı sahibi insan, “Ben de önemliyim” diyebilir. Bu cümle başkasını küçültmez; sadece insanın kendi varlığını yok saymaktan vazgeçtiğini gösterir.

4️⃣ İçsel Güven Nedir ❓

İçsel güven, insanın dışarıdaki şartlar değişse bile kendi içinde tamamen dağılmadan durabilmesidir. Bu, hiç üzülmemek değildir. İçsel güven, üzüldüğünde bile kendini tamamen değersiz, çaresiz ve kaybolmuş hissetmemektir.

İçsel güven şunları içerir:

🌿 Kendine inanmak
Her şeyi hemen çözemesen bile zamanla toparlanabileceğini bilmek.

🕯️ Kendi duygularına güvenmek
Ne hissettiğini küçümsememek, ama duygularının da seni tamamen yönetmesine izin vermemek.

🤍 Kendi kararlarına saygı duymak
Yanılsan bile öğrenebileceğini bilmek.

🌙 Kendi sınırlarını korumak
Sevgi, ilgi veya kabul görmek için kendini tüketmemek.

🕊️ Allah'a dayanmak
En derin güveni insanların değişken tavırlarında değil, Rabbimin rahmetinde aramak.

İçsel güven, insanın kendi içinde kurduğu sağlam zemindir. Bu zemin güçlendikçe dış dünyanın sarsıntıları insanı eskisi kadar yıkamaz.

5️⃣ İnsan Kendi Değerini Başkalarının Davranışlarına Neden Bağlar ❓

İnsan kendi değerini başkalarının davranışlarına bağlayabilir; çünkü sevilmek, görülmek ve önemsenmek insanın temel duygusal ihtiyaçlarındandır. İnsan değer gördüğünde kendini iyi hisseder. Fakat sorun, insanın değerini tamamen bu dış tepkilere teslim etmesiyle başlar.

Dış Davranışİçte Oluşan Yanlış Yorum
Mesaj gelmediBen önemli değilim
Soğuk davrandıBen sevilmeye layık değilim
İlgi azaldıDeğerim düştü
EleştirdiBen yetersizim
GittiBen terk edilmeyi hak ediyorum
Beni seçmediBende eksik bir şey var

Oysa başkalarının davranışları çoğu zaman onların karakteri, ruh hali, olgunluğu, niyeti, korkuları veya kapasitesiyle ilgilidir. Her davranışı kendi değerine bağlamak, kalbe ağır bir haksızlıktır.

Birinin seni görmemesi, senin görünmeye değer olmadığın anlamına gelmez.

6️⃣ Değer Duygusu Nasıl Zedelenir ❓

Değer duygusu, özellikle insanın sevgi ve güven beklediği yerlerde incindiğinde zedelenir. Sevildiğini sandığı yerde küçümsenmek, emek verdiği halde görülmemek, konuşmak istediğinde susturulmak veya iyi niyetinin karşılık bulmaması insanın iç dünyasında derin iz bırakabilir.

Değer duygusunu zedeleyen bazı durumlar:

💔 Yok sayılmak
İnsan kendini görünmez hisseder.

🌫️ Sürekli eleştirilmek
Kendi yeterliliğinden şüphe etmeye başlar.

🧱 Kıyaslanmak
Kendi özgün değerini unutabilir.

🕯️ Verdiği emeğin görülmemesi
“Benim çabamın anlamı yok” duygusu doğabilir.

🌙 Duygularının küçümsenmesi
Kişi kendi hislerini bile önemsiz sanabilir.

Bu tür deneyimler insanın değerini yok etmez; sadece insanın kendi değerini görme biçimini bulandırır. Şifa, o bulanıklığı yavaş yavaş temizlemektir.

7️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak İçin İlk Adım Nedir ❓

Kendi değerini hatırlamak için ilk adım, değerini nerede kaybettiğini sandığını fark etmektir. Çünkü insan çoğu zaman değerini gerçekten kaybetmez; sadece onu yanlış yerde aramaya başlar.

Kendine şu sorular sorulabilir:

🌿 Ben değerimi kimin davranışına bağladım ❓

🕯️ Hangi sessizlik beni değersiz hissettirdi ❓

🤍 Hangi ilişkide kendimi sürekli kanıtlamak zorunda kaldım ❓

🌙 Nerede sevilmek için kendimden vazgeçtim ❓

🕊️ Ben kendi gözümde ne zaman küçüldüm ❓

Bu sorular acıtabilir; fakat insanı özgürleştirir. Çünkü değerini nereye bıraktığını fark eden insan, onu oradan geri alabilir.

8️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak İçin İç Ses Nasıl Değişmelidir ❓

Kendi değerini hatırlamak için iç sesin dili değişmelidir. Çünkü insan kendine sürekli değersiz, yetersiz, sevilmez veya eksik olduğunu söylüyorsa, dışarıdan gelen hiçbir ilgi kalıcı şekilde iyi gelmez.

Yaralı İç SesDeğeri Hatırlatan İç Ses
Ben yeterli değilim.Ben gelişen, öğrenen ve değerli bir insanım.
Kimse beni seçmiyor.Seçilmemek değerimin yok olduğu anlamına gelmez.
Ben hep fazla seviyorum.Sevgim kıymetli; sadece doğru yerde korunmalı.
Beni görmediler.Görülmemiş olmak görünmeye değmez olduğumu göstermez.
Hata yaptım, bittim.Hata yaptım, ama bu benim tamamım değil.

İç ses değiştikçe insan kendi değerini dışarıdan dilenmek yerine içeriden hatırlamaya başlar.

9️⃣ Özsaygı Sınır Koymayı Gerektirir Mi ❓

Evet, özsaygı sınır koymayı gerektirir. Çünkü kendi değerini bilen insan, sürekli küçüldüğü, yorulduğu, değersizleştirildiği veya kendini kaybettiği yerde sınırsızca kalamaz.

Sınır koymak şu anlama gelir:

🌿 Her çağrıldığın yere gitmemek
Kendi zamanını da değerli görmek.

🕯️ Her söze sessiz kalmamak
Saygısızlığı normalleştirmemek.

🤍 Herkesi memnun etmeye çalışmamak
Kendi ihtiyaçlarını yok saymamak.

🌙 Sevgi için kendini tüketmemek
Sevginin karşılıklı emek ve saygı istediğini bilmek.

🕊️ Hayır diyebilmek
Hayır demenin kötü insan olmak anlamına gelmediğini öğrenmek.

Sınır, değerin duvarı değildir; değerin korunma çizgisidir. İnsan bu çizgiyi çizdiğinde daha sert değil, daha sağlıklı olur.

1️⃣0️⃣ İnsan Kendi Değerini Hatırladığında İlişkileri Nasıl Değişir ❓

İnsan kendi değerini hatırladığında ilişkileri daha dengeli hale gelir. Çünkü artık sevgiyi dilenmez, ilgiyi zorlamaz, cevapsızlığı kendi değeri sanmaz, saygısızlığı sevgi adına taşımaz.

Kendi değerini hatırlayan insan:

Eski HalDeğeri Hatırladıktan Sonra
Sürekli onay beklerKendi iç onayını güçlendirir
Değersiz muameleyi tolere ederSaygı beklentisini netleştirir
Sevgi için kendini tüketirKarşılıklı emek arar
Sessizlikte dağılırNetlik ister ama kendini kaybetmez
Kırılınca susarDuygusunu daha sağlıklı ifade eder
Gitmekten korkarGerekirse kendini korumayı seçer

Bu değişim bazen çevredeki bazı insanları rahatsız edebilir. Çünkü kendini değersiz gören insana alışmış kişiler, onun sınır koymaya başlamasını tuhaf karşılayabilir. Ama bu, iyileşmenin işaretidir.

1️⃣1️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak Bencillik Midir ❓

Hayır, kendi değerini hatırlamak bencillik değildir. Bencillik, yalnızca kendini düşünmek ve başkalarının hakkını yok saymaktır. Kendi değerini hatırlamak ise başkalarını yok saymadan kendi varlığını da yok saymamaktır.

BencillikKendi Değerini Bilmek
Sadece kendini önemser.Kendini de önemser.
Başkasının hakkını görmez.Kendi hakkını da korur.
Empati kurmaz.Empati kurar ama kendini tüketmez.
Üstünlük ister.Saygı ister.
Almak ister.Dengeli ilişki ister.

Kendi değerini bilen insan başkalarına karşı daha sağlıklı sevgi gösterebilir. Çünkü artık sevgiyi eksiklikten değil, içsel bütünlükten verir.

1️⃣2️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak Manevi Açıdan Nasıl Anlaşılır ❓

Manevi açıdan insanın değeri, yalnızca dünyadaki başarılarından, güzelliğinden, parasından, ilişkilerinden veya insanların ona verdiği önemden ibaret değildir. İnsan, Allah'ın yarattığı, ruh taşıyan, sorumluluk sahibi, dua edebilen ve iyiliğe yönelebilen bir varlıktır.

Manevi bakış şunu hatırlatır:

🤲 Rabbim beni yoktan var etti.

🌙 Kalbimdeki niyeti, acıyı, çabayı ve duayı bilir.

🕊️ İnsanlar görmese de Allah görür.

🌿 İnsanlar değerimi eksik ölçebilir; Rabbimin bilgisi eksiksizdir.

🕯️ Ben yalnızca başkalarının takdiriyle anlam kazanan biri değilim.

Bu bakış, insanı kibirli yapmaz. Aksine, ona hem tevazu hem de içsel onur kazandırır. Çünkü insan değerini Allah'ın yarattığı bir kul olma bilincinde bulduğunda, insanların değişken bakışlarıyla tamamen yıkılmaz.

1️⃣3️⃣ İnsan Kendi Değerini Hatırlamak İçin Neleri Bırakmalıdır ❓

Kendi değerini hatırlamak için insanın bazı alışkanlıkları bırakması gerekir. Çünkü bazı düşünce ve davranış kalıpları, insanın değer duygusunu sürekli zedeler.

Bırakılması gerekenler:

🌫️ Sürekli kıyas yapmak
Başkalarının yolu senin değerinin ölçüsü değildir.

💔 Sevilmek için kendini tüketmek
Gerçek sevgi, kendini yok etmeni istemez.

🧱 Her sessizliği kendi değerin sanmak
Birinin iletişimsizliği, senin kıymetini belirlemez.

🕯️ Hata yapınca kendini tamamen mahkum etmek
Hata, insanlığını yok etmez.

🌙 Seni sürekli küçülten ilişkilerde kendini açıklamaya çalışmak
Bazı insanlara değerini ispat etmek zorunda değilsin.

🕊️ Başkalarının onayını hayatının merkezi yapmak
Onay güzel olabilir; ama ruhun ona bağımlı kalmamalıdır.

Bırakmak eksilmek değildir. Bazen bırakmak, insanın kendi değerine yeniden yer açmasıdır.

1️⃣4️⃣ Kendi Değerini Hatırlayan İnsan Nasıl Konuşur ❓

Kendi değerini hatırlayan insanın dili değişir. Daha saldırgan olmaz; fakat daha net olur. Daha soğuk olmaz; fakat daha sınırlı olur. Daha kibirli olmaz; fakat daha özsaygılı olur.

Kendi değerini bilen insan şöyle konuşabilir:

🤍 “Bu davranış beni incitti.”

🌿 “Bunu bu şekilde kabul etmek istemiyorum.”

🕯️ “Kendimi açıklamaya çalışıyorum ama duyulmadığımı hissediyorum.”

🌙 “Sana değer veriyorum ama kendimi kaybetmek istemiyorum.”

🕊️ “Bu ilişki bana sürekli değersizlik hissettiriyorsa biraz mesafeye ihtiyacım var.”

🤲 “Benim de duygularım, sınırlarım ve ihtiyaçlarım var.”

Bu cümleler kavga değil, özsaygı cümleleridir. İnsan kendini doğru dille ifade ettikçe kendi değerini de daha net hisseder.

1️⃣5️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak Kalbi Nasıl Güçlendirir ❓

Kendi değerini hatırlamak kalbi güçlendirir; çünkü insan artık dışarıdaki her dalgalanmada tamamen yıkılmaz. İlgi gördüğünde sevinir ama ilgisizlikte yok olmaz. Eleştiri aldığında düşünür ama kendini tamamen değersizleştirmez. Sevildiğinde mutlu olur ama sevilmediğinde kendi varlığını silmez.

Kalp şu yönlerden güçlenir:

Güçlenen AlanEtkisi
ÖzsaygıKendini küçültmemeyi öğretir.
İçsel GüvenDış şartlar değişse de toparlanmayı sağlar.
Duygusal DayanıklılıkKırılınca tamamen dağılmamayı öğretir.
Sınır BilinciKendi ruhunu korumayı sağlar.
İletişim CesaretiDuyguyu daha açık ifade ettirir.
Manevi DayanakDeğeri Allah'ın bilgisine yaslar.

Güçlü kalp, hiç kırılmayan kalp değildir. Güçlü kalp, kırıldığında da kendi değerini unutmayan kalptir.

1️⃣6️⃣ Kendi Değerini Hatırlamak İçin Günlük Hayatta Ne Yapılabilir ❓

Kendi değerini hatırlamak günlük küçük pratiklerle güçlenir. Büyük cümlelerden çok, tekrar eden küçük davranışlar insanın iç dünyasını değiştirir.

Günlük pratikler:

🌿 Kendine nasıl konuştuğunu fark et.
Gün içinde kendini küçülten cümleleri yakala.

📝 Değer günlüğü tut.
Bugün gösterdiğin emekleri, sabrı, iyiliği ve gelişimi yaz.

🤍 Hayır demeyi küçük yerlerden başlat.
Kendi sınırını korudukça özsaygın güçlenir.

🕯️ Bedene iyi davran.
Uyku, yemek, hareket ve dinlenme de kendine değer vermenin parçasıdır.

🌙 Seni küçülten ortamlarda daha bilinçli dur.
Her yer ruhuna iyi gelmek zorunda değildir.

🤲 Dua et.
“Rabbim, kendi değerimi kibirsiz ve sağlam bir şekilde bilmeyi nasip et” diyebilirsin.

Kendi değerini hatırlamak bir anda olan bir şey değildir. İnsan bunu her gün biraz daha öğrenir.

1️⃣7️⃣ Kendi Değerini Hatırlayan İnsan Neleri Artık Kabul Etmez ❓

Kendi değerini hatırlayan insan artık bazı şeyleri normalleştirmez. Çünkü özsaygı geliştiğinde insan neyin sevgi, neyin alışkanlık; neyin sabır, neyin kendini tüketmek; neyin merhamet, neyin kendine haksızlık olduğunu daha iyi ayırt eder.

Artık şunları kabul etmez:

💔 Sürekli değersiz hissettirilmeyi

🌫️ Açıklamasız belirsizlikte bırakılmayı

🧱 Duygularının küçümsenmesini

🕯️ Tek taraflı emekle ilişki taşımayı

🌙 Saygısızlığı sevgi adına örtmeyi

🕊️ Kendi sınırlarının sürekli ihlal edilmesini

🤍 Sevilmek için kendinden vazgeçmeyi

Bu kabul etmeyiş sertlik değil, iyileşmedir. Çünkü insan kendi değerini hatırladığında, kendine yapılan haksızlıkları daha net görür.

1️⃣8️⃣ Kendi Değerini Hatırlayan İnsan Nasıl Sevmeye Devam Eder ❓

Kendi değerini hatırlamak insanı sevgisiz yapmaz. Tam tersine, daha sağlıklı sevmeyi öğretir. Çünkü insan artık sevgiyi kendini yok etme alanı değil, karşılıklı emek ve saygı alanı olarak görür.

Kendi değerini bilen insan:

Sevgi BiçimiAnlamı
Daha Bilinçli SeverDuygusunu inkâr etmez ama kendini kaybetmez.
Daha Dengeli BağlanırNe tamamen kaçar ne de tamamen bağımlı olur.
Daha Açık KonuşurSevgi içinde duygusunu ifade eder.
Daha Sağlıklı Sınır KoyarSevgi adına kendini ezdirmez.
Daha Az Korkuyla SeverDeğerini karşı tarafın tavrına tamamen bağlamaz.
Daha Derin Merhamet GösterirKendine merhamet ettiği için başkasına da daha olgun yaklaşır.

Kendi değerini bilen insanın sevgisi daha temiz olur. Çünkü o sevgi eksiklikten değil, içsel bütünlükten akar.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Kendi Değerini Hatırlayan Kalp Artık Kendini Başkasının Sessizliğinde Kaybetmez​

İnsan kendi değerini hatırladığında, hayatındaki her şey bir anda kolaylaşmaz. Yine kırılabilir, yine bekleyebilir, yine özleyebilir, yine sevilmek isteyebilir, yine birinin sessizliğinden etkilenebilir. Fakat artık bütün varlığını o sessizliğin içine bırakmaz.

Kendi değerini hatırlayan kalp şunu öğrenir: Birinin beni görmemesi, benim görünmeye değer olmadığım anlamına gelmez. Birinin beni sevmemesi, benim sevilmeye layık olmadığım anlamına gelmez. Birinin gitmesi, benim terk edilmeyi hak ettiğim anlamına gelmez. Birinin susması, benim değerimin sustuğu anlamına gelmez.

Bu farkındalık insanı büyütür. Çünkü insan kendi değerini dışarıdan gelen her davranışla yeniden ölçmekten yorulmuştur. Artık daha derin bir yere yaslanmak ister. Kendi emeğine, kendi kalbine, kendi niyetine, kendi sınırlarına ve en önemlisi Allah'ın onu bilen, gören ve yaratan rahmetine...

Kendi değerini hatırlamak, insanın kendini başkalarından üstün görmesi değildir. Kendi değerini hatırlamak, kendini artık başkalarının ihmali altında ezmemesidir.

“Kendi değerini hatırlayan insan, artık sevgiyi dilenmez; sevgiyi onurla yaşar, sınırla korur ve kalbini Allah'ın bildiği kıymete yaslar.”
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt