📖 Hac Suresi 64. Ayette Göklerde Ve Yerde Olan Her Şeyin Allah’a Ait Olması, Allah’ın Ganî Ve Hamîd Oluşu Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,242
2,724,858
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Hac Suresi 64. Ayette Göklerde Ve Yerde Olan Her Şeyin Allah’a Ait Olması, Allah’ın Ganî Ve Hamîd Oluşu Ne Anlama Gelir ❓

İnsan sahip olduğunu sandığı her şeyin aslında emanet olduğunu bilirse, kibri kırılır, şükrü artar ve kalbi gerçek sahibine yönelir. Çünkü göklerde ve yerde ne varsa Allah’ındır.
Ersan Karavelioğlu

Hac Suresi 64. ayet, göklerde ve yerde bulunan her şeyin Allah’a ait olduğunu, Allah’ın hiçbir şeye muhtaç olmayan Ganî ve her türlü övgüye layık Hamîd olduğunu bildirir. Ayette genel anlamıyla, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin Allah’a ait olduğu; Allah’ın mutlak zengin, hiçbir şeye muhtaç olmayan ve övülmeye layık olduğu ifade edilir.

Bir önceki ayette Allah’ın gökten su indirip yeryüzünü yeşertmesi, Latîf ve Habîr oluşu anlatılmıştı. Bu ayette ise bütün varlık âleminin sahibinin Allah olduğu hatırlatılır.

Ayetin ana mesajı şudur: Bütün mülk Allah’ındır; insan sahip değil, emanetçidir. Allah hiçbir şeye muhtaç değildir; bütün övgülerin gerçek sahibi O’dur.

1️⃣ Hac Suresi 64. Ayetin Temel Mesajı Nedir ❓

Hac Suresi 64. ayetin temel mesajı, göklerde ve yerde bulunan her şeyin Allah’a ait olduğunu ve Allah’ın mutlak zengin, övgüye layık Rab olduğunu bildirmektir.

Bu ayet, insanın mülkiyet algısını düzeltir. İnsan bazen “benim malım, benim evim, benim gücüm, benim başarım” diyerek sahiplik duygusuna kapılır.

Fakat ayet insana şunu hatırlatır: Gerçek sahip Allah’tır. İnsana verilen her şey emanettir.

2️⃣ Göklerde Olan Her Şeyin Allah’a Ait Olması Ne Demektir ❓

Göklerde olan her şeyin Allah’a ait olması, yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin, meleklerin, gök düzeninin ve insanın göremediği bütün âlemlerin Allah’ın mülkü olduğunu ifade eder.

İnsan göğe baktığında sınırsızlık hisseder. Fakat o sınırsız gibi görünen gökler bile Allah’ın yaratması ve mülkü içindedir.

Göklerin sahibi Allah’tır. Onları yaratan, düzenleyen, ayakta tutan ve dilediği gibi yöneten O’dur.

3️⃣ Yerde Olan Her Şeyin Allah’a Ait Olması Ne Anlama Gelir ❓

Yerde olan her şeyin Allah’a ait olması, yeryüzündeki dağların, denizlerin, toprakların, bitkilerin, hayvanların, insanların, madenlerin, rızık kaynaklarının ve bütün nimetlerin Allah’ın mülkü olduğunu gösterir.

İnsan yeryüzünde yaşar, çalışır, üretir, kullanır ve faydalanır. Fakat bunların hiçbirinin mutlak sahibi değildir.

Toprak Allah’ındır, su Allah’ındır, hava Allah’ındır, can Allah’ındır, rızık Allah’ındır. İnsan bunları emanet olarak kullanır.

4️⃣ Her Şeyin Allah’a Ait Olduğunu Bilmek İnsanı Nasıl Değiştirir ❓

Her şeyin Allah’a ait olduğunu bilen insan daha mütevazı olur. Çünkü sahip olduklarını kendinden bilmez.

Malı varsa şükreder. Gücü varsa adaletli kullanır. Bilgisi varsa kibirlenmez. Sağlığı varsa nankörlük etmez. Makamı varsa emanet bilinciyle hareket eder.

Bu bilinç insanı sahiplik sarhoşluğundan kurtarır. Çünkü bilir ki kendisine verilen her şey bir gün geri alınabilir.

5️⃣ Mülk Allah’ınsa İnsan Ne Yapmalıdır ❓

Mülk Allah’ınsa insan kendisini mutlak sahip değil, sorumlu emanetçi olarak görmelidir.

Malını helal yoldan kazanmalı, harama bulaştırmamalı, zekâtını ve sadakasını vermeli, israf etmemeli, kul hakkına girmemeli ve nimetleri Allah’ın rızasına uygun kullanmalıdır.

Çünkü emanet edilen şey keyfe göre değil, emanet sahibinin razı olduğu şekilde kullanılmalıdır.

6️⃣ İnsan Neden Sahiplik Yanılgısına Düşer ❓

İnsan sahiplik yanılgısına düşer; çünkü elinde bulunan nimetleri kalıcı sanır.

Evini, arabasını, parasını, bedenini, güzelliğini, makamını, çevresini ve gücünü kendisine ait zanneder. Fakat ölüm geldiğinde insan hepsini geride bırakır.

Bu yüzden gerçek akıl, sahip olunan şeylerle övünmek değil; onların emanet olduğunu bilerek şükür ve sorumlulukla yaşamaktır.

7️⃣ Bu Ayet Kibri Nasıl Kırar ❓

Bu ayet kibri kırar; çünkü insana hiçbir şeyin mutlak sahibi olmadığını hatırlatır.

Kibir çoğu zaman insanın kendisini sahip, güçlü ve üstün görmesinden doğar. Oysa göklerde ve yerde ne varsa Allah’a aittir. İnsan kendi nefesinin bile sahibi değildir.

Bu gerçeği kavrayan insan, Allah karşısında haddini bilir. Kibir azalır, tevazu artar.

8️⃣ Bu Ayet Şükür Bilincini Nasıl Güçlendirir ❓

Bu ayet şükür bilincini güçlendirir; çünkü insan sahip olduğu her nimetin Allah’tan geldiğini anlar.

Şükür, sadece “elhamdülillah” demek değildir. Şükür, nimeti sahibinden bilmek ve onu Allah’ın razı olduğu şekilde kullanmaktır.

Malın şükrü paylaşmaktır. İlmin şükrü hakka hizmettir. Sağlığın şükrü ibadettir. Zamanın şükrü hayırlı işlerdir. Kalbin şükrü Allah’ı unutmamaktır.

9️⃣ Allah’ın Ganî Oluşu Ne Anlama Gelir ❓

Allah’ın Ganî olması, O’nun hiçbir şeye muhtaç olmaması demektir.

Allah kulların ibadetine muhtaç değildir. Kulların malına, övgüsüne, yardımına, rızkına veya varlığına ihtiyacı yoktur. Bütün varlık O’na muhtaçtır; O ise hiçbir şeye muhtaç değildir.

Bu hakikat insanın kulluk bilincini düzeltir. İnsan ibadet ettiğinde Allah’a bir fayda sağlamaz; kendi ruhunu, kalbini ve ahiretini kurtarmaya çalışır.

🔟 Allah Hiçbir Şeye Muhtaç Değilse İnsan Neden İbadet Eder ❓

İnsan Allah ihtiyaç duyduğu için ibadet etmez. İnsan kendi ihtiyacı olduğu için ibadet eder.

Namaz Allah’ı büyütmez; insanın kalbini Allah’a bağlar. Oruç Allah’a fayda sağlamaz; insanın nefsini terbiye eder. Zekât Allah’ı zenginleştirmez; insanı cimrilikten temizler ve toplumu gözetir.

Allah Ganî’dir. İbadete muhtaç olan Allah değil, insandır.

1️⃣1️⃣ Allah’ın Hamîd Oluşu Ne Demektir ❓

Allah’ın Hamîd olması, O’nun her türlü övgüye layık olması demektir.

Allah zatında, sıfatlarında, fiillerinde, yaratmasında, rahmetinde, adaletinde, hikmetinde ve nimetlerinde övgüye layıktır.

İnsan Allah’ı övse de övmese de Allah Hamîd’dir. Kulların övgüsü Allah’ın değerini artırmaz; fakat kul Allah’ı hamd ile anarak kendi kalbini hakikate yöneltir.

1️⃣2️⃣ Hamd İle Şükür Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Hamd, Allah’ı övgüyle anmak; şükür ise nimetin sahibini bilip ona uygun davranmaktır.

İnsan Allah’a hamd eder; çünkü O yaratandır, yaşatandır, rızık verendir, bağışlayandır, yol gösterendir. İnsan Allah’a şükreder; çünkü kendisine verilen nimetlerin kaynağı O’dur.

Hamd kalbin Allah’ı yüceltmesidir. Şükür, hayatın bu yüceltmeye uygun hale gelmesidir.

1️⃣3️⃣ Ganî Ve Hamîd İsimlerinin Birlikte Anılması Ne Öğretir ❓

Allah’ın Ganî ve Hamîd isimlerinin birlikte anılması çok derindir.

Allah hiçbir şeye muhtaç değildir; buna rağmen kullarına nimet verir. O mutlak zengindir; fakat rahmetiyle rızıklandırır. O övgüye layıktır; çünkü bütün iyilikler ve nimetler O’ndan gelir.

Bu iki isim insana şunu öğretir: Allah’a muhtaç olan biziz; hamde layık olan O’dur.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet Rızık Anlayışını Nasıl Düzeltir ❓

Bu ayet rızık anlayışını düzeltir; çünkü göklerde ve yerde ne varsa Allah’a ait olduğunu bildirir.

İnsan rızkı sadece kendi çalışmasının sonucu sanmamalıdır. Elbette çalışmak gerekir; fakat rızkı yaratan ve ulaştıran Allah’tır.

Toprak Allah’ın, yağmur Allah’ın, akıl Allah’ın, beden Allah’ın, fırsat Allah’ın, bereket Allah’ın takdirindedir. Bu bilinç insanı hem çalışkan hem de şükreden yapar.

1️⃣5️⃣ Modern İnsan Bu Ayetten Ne Ders Almalıdır ❓

Modern insan mülkiyet, başarı, kariyer, para, güç ve konfor üzerinden kendini tanımlayabilir. “Ben kazandım, ben yaptım, ben başardım” duygusu kalbi kolayca kaplayabilir.

Hac Suresi 64. ayet modern insana şunu söyler: Sahip oldukların senin mutlak mülkün değil; Allah’ın sana emanetidir.

Bu anlayış insanı hem kibirden hem de korkudan kurtarır. Çünkü veren Allah’tır, alan Allah’tır, hesap soracak olan da Allah’tır.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Bireysel Hayata Nasıl Uygulanır ❓

Bu ayet bireysel hayatta insanı sahip olduklarını sorgulamaya çağırır.

İnsan kendisine sormalıdır: Malımı Allah’ın rızasına uygun kullanıyor muyum❓ Bana verilen sağlığı, zamanı, bilgiyi ve imkânı emanet biliyor muyum❓ Nimetler beni şükre mi götürüyor, yoksa kibre mi❓ Allah’ın hiçbir şeye muhtaç olmadığını ve benim O’na muhtaç olduğumu unutuyor muyum❓

Bu sorular insanın hayatını daha bilinçli, daha temiz ve daha sorumlu hale getirir.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminlere Ne Öğüt Verir ❓

Bu ayet müminlere üç büyük öğüt verir: Mülkün Allah’a ait olduğunu bil, emanet bilinciyle yaşa, hamdi ve şükrü artır.

Mümin sahip olduklarını Allah’tan bilir. Kaybettiğinde isyana düşmez, kazandığında kibirlenmez, kullandığında sorumluluğunu unutmaz.

Çünkü mümin bilir ki her şey Allah’ındır ve insan bütün emanetlerden hesaba çekilecektir.

1️⃣8️⃣ Bu Ayetten Alınacak En Büyük Ders Nedir ❓

Bu ayetten alınacak en büyük ders şudur: Göklerde ve yerde ne varsa Allah’a aittir; Allah hiçbir şeye muhtaç değildir ve bütün övgülerin gerçek sahibidir.

İnsan sahiplik iddiasını azaltmalı, emanet bilincini artırmalıdır. Dünyadaki bütün nimetler geçicidir. Kalıcı olan Allah’ın mülkü, Allah’ın hükmü ve Allah’ın rızasıdır.

Bu ayet, kalbi dünyaya bağlanmaktan kurtarıp Allah’a bağlar.

1️⃣9️⃣ Sonuç: Hac Suresi 64. Ayet İnsana Ne Hatırlatır ❓

Hac Suresi 64. ayet, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin Allah’a ait olduğunu, Allah’ın Ganî ve Hamîd olduğunu bildirir.

Bu ayet bize, gerçek mülk sahibinin Allah olduğunu öğretir. İnsan dünyada bir şeylere sahip olduğunu zanneder; fakat aslında her şey emanettir. Mal emanet, beden emanet, sağlık emanet, evlat emanet, makam emanet, bilgi emanet, zaman emanet ve hayat emanettir.

Allah Ganî’dir; hiçbir şeye muhtaç değildir. Kulların ibadetine, övgüsüne, malına veya yardımına ihtiyacı yoktur. İbadete muhtaç olan kuldur. Namazla arınan kuldur, zekâtla temizlenen kuldur, şükürle olgunlaşan kuldur.

Allah Hamîd’dir; her türlü övgüye layıktır. Çünkü yaratan O’dur, yaşatan O’dur, rızık veren O’dur, bağışlayan O’dur, yol gösteren O’dur. İnsan hamd ettikçe Allah’ın büyüklüğünü değil, kendi kulluk bilincini artırır.

İnsan bu ayeti okurken kendisine şu soruları sormalıdır: Sahip olduklarımı gerçekten emanet biliyor muyum❓ Nimetler beni şükre mi götürüyor, yoksa kibre mi❓ Allah’ın hiçbir şeye muhtaç olmadığını ve benim her an O’na muhtaç olduğumu hissediyor muyum❓ Hamd dilimde mi kalıyor, yoksa hayatıma da yansıyor mu❓

En büyük kulluk bilinci şudur: Her şey Allah’ındır; insanın görevi sahiplenmek değil, emaneti Allah’ın razı olduğu şekilde taşımaktır.

Mülkün gerçek sahibi Allah’tır; insan ise emanet taşıyan bir yolcudur. Ganî olan Allah hiçbir şeye muhtaç değildir, Hamîd olan Allah bütün övgülere layıktır. Kul bunu bilirse, elindekine şükreder, kalbindekini arındırır ve hayatını emanet bilinciyle yaşar.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt