📖 Hac Suresi 60. Ayette Uğradığı Cezaya Misliyle Karşılık Verenin Sonra Zulme Uğraması Ve Allah’ın Yardımı Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,240
2,724,855
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Hac Suresi 60. Ayette Uğradığı Cezaya Misliyle Karşılık Verenin Sonra Zulme Uğraması Ve Allah’ın Yardımı Ne Anlama Gelir ❓

Adalet, haksızlığa sınırsız öfkeyle karşılık vermek değildir; ölçüyü koruyarak hakkı savunmaktır. Kul zulme uğrayıp da haddi aşmadan durursa, Allah’ın yardımı onun en büyük dayanağı olur.
Ersan Karavelioğlu

Hac Suresi 60. ayet, haksızlığa uğrayan kişinin ölçülü şekilde karşılık verme hakkını, fakat yeniden zulme uğrarsa Allah’ın ona yardım edeceğini bildirir. Ayette genel anlamıyla, kim kendisine yapılan haksızlığın misliyle karşılık verir de sonra yine zulme uğrarsa, Allah’ın ona mutlaka yardım edeceği; Allah’ın çok affedici ve çok bağışlayıcı olduğu ifade edilir.

Bu ayet, İslam’ın adalet anlayışındaki dengeyi gösterir. Haksızlığa uğrayan kişi tamamen çaresiz bırakılmaz; fakat karşılık verirken de ölçüyü aşmaması gerekir. Çünkü hak aramak başka, intikam hırsıyla zulme dönüşmek başkadır.

Ayetin ana mesajı şudur: Mazlumun hakkı korunur; fakat adalet ölçüsü aşılmamalı, Allah’ın yardımı da haksızlığa uğrayıp hakkını ölçülü savunanlarla beraberdir.

1️⃣ Hac Suresi 60. Ayetin Temel Mesajı Nedir ❓

Hac Suresi 60. ayetin temel mesajı, haksızlığa uğrayan kişinin misliyle karşılık verme hakkının bulunduğu, fakat bu kişinin tekrar zulme uğraması halinde Allah’ın ona yardım edeceğidir.

Bu ayet, adaletle merhamet arasında çok ince bir denge kurar. İnsan haksızlığa uğradığında hakkını savunabilir. Fakat bu savunma ölçüsüzlüğe, saldırganlığa, kin patlamasına ve zulme dönüşmemelidir.

Allah, mazlumun yanında olduğunu bildirir; fakat mazlumun da adalet çizgisinde kalmasını ister.

2️⃣ “Uğradığı Cezaya Misliyle Karşılık Vermek” Ne Demektir ❓

Bu ifade, kişiye yapılan haksızlığa aynı ölçüde, sınırı aşmadan ve adalet çerçevesinde karşılık verilmesini anlatır.

Burada temel ölçü “misliyle” ifadesidir. Yani karşılık, uğranılan haksızlığı aşmamalıdır. Daha fazlasına yönelmek, hakkı savunmak olmaktan çıkıp zulme dönüşebilir.

İslam’ın adalet anlayışı, insanın öfkesini sınırsız bırakmaz. Haksızlığa uğrayan kişiye hak tanır; fakat o hakkı da Allah’ın sınırlarıyla düzenler.

3️⃣ Misliyle Karşılık Vermek İntikam Mıdır ❓

Misliyle karşılık vermek intikam hırsı değildir. İntikam, çoğu zaman nefsin öfkesinden doğar ve sınır tanımaz. Adalet ise ölçüyle, hakla ve sorumlulukla hareket eder.

Bu ayette izin verilen karşılık, ölçülü ve adil bir karşılıktır. Amaç öfkeyi tatmin etmek değil, haksızlığın karşılıksız kalmamasıdır.

Mümin için asıl ölçü şudur: Hakkını savunurken Allah’ın razı olmadığı bir haksızlığa düşmemek.

4️⃣ İslam’da Hakkı Savunmak Neden Önemlidir ❓

İslam’da hakkı savunmak önemlidir; çünkü zulme tamamen sessiz kalmak bazen zalimin cesaretini artırabilir.

Mazlumun hakkı vardır. İnsan canını, malını, onurunu, ailesini, inancını ve temel haklarını koruyabilir. Haksızlık karşısında bütün kapıların kapalı olduğu bir anlayış, adaletle bağdaşmaz.

Fakat hakkı savunmak, nefsin kontrolsüz öfkesine teslim olmak değildir. Hak savunması adaletle yapılmalıdır.

5️⃣ Haksızlığa Uğrayan Kişi Neden Ölçülü Olmalıdır ❓

Haksızlığa uğrayan kişi ölçülü olmalıdır; çünkü insan mağdurken bile sınanır.

Bazen insan kendisine yapılan haksızlığı gerekçe göstererek daha büyük haksızlıklar yapabilir. “Bana bunu yaptılar, ben de fazlasını yaparım” düşüncesi adalet değildir.

Mümin bilir ki Allah sadece zalimin zulmünü değil, mazlumun karşılık verirken ölçüyü aşıp aşmadığını da görür. Bu yüzden hak ararken takva korunmalıdır.

6️⃣ Sonra Yine Zulme Uğramak Ne Anlama Gelir ❓

Ayette, kişi misliyle karşılık verdikten sonra yine zulme uğrarsa Allah’ın ona yardım edeceği bildirilir.

Bu, zalim tarafın haksızlığı sürdürmesi, karşı tarafın hakkını savunmasına rağmen yeniden saldırması veya onu daha fazla mağdur etmeye çalışması anlamına gelir.

Yani kişi hakkını ölçülü şekilde savunmuş, fakat zulüm devam etmiştir. İşte bu durumda Allah’ın yardımı mazlum için büyük bir güvence olarak zikredilir.

7️⃣ Allah’ın Yardımı Ne Anlama Gelir ❓

Allah’ın yardımı, mazlumun sahipsiz bırakılmaması, hakkının korunması, zalimin tuzaklarının bozulması ve adaletin sonunda tecelli etmesi demektir.

Bu yardım bazen dünyada görünür bir destekle olur. Bazen sabırla, dirençle, haklılığın ortaya çıkmasıyla, zalimin gücünün kırılmasıyla olur. Bazen de ahirette tam adaletle gerçekleşir.

Mümin için en büyük güven şudur: Allah mazlumun halini bilir ve zulmü unutmaz.

8️⃣ Allah’ın Yardımı Her Zaman Hemen Görünür Mü ❓

Allah’ın yardımı her zaman insanın istediği zamanda ve istediği şekilde görünmeyebilir.

İnsan acele eder. Hakkının hemen teslim edilmesini, zalimin hemen cezalandırılmasını, acısının hemen bitmesini ister. Fakat Allah’ın yardımı hikmetle gelir.

Bazen Allah kuluna sabır verir. Bazen yollar açar. Bazen zalimin planını bozar. Bazen de dünyada görünmeyen adalet ahirette eksiksiz şekilde ortaya çıkar.

9️⃣ Bu Ayet Mazluma Nasıl Bir Güven Verir ❓

Bu ayet mazluma büyük bir güven verir. Çünkü haksızlığa uğrayan insan bazen kendini yalnız, güçsüz ve çaresiz hissedebilir.

Ayet ona şunu söyler: Sen hakkını adaletle savun, ölçüyü aşma, zulme dönüşme; Allah senin yardımcındır.

Bu güven, mazlumu hem korkudan korur hem de öfkenin esiri olmaktan uzaklaştırır. Çünkü Allah’a güvenen kişi, intikam sarhoşluğuna kapılmaz.

🔟 Bu Ayet Zalime Nasıl Bir Uyarıdır ❓

Bu ayet zalime ciddi bir uyarıdır. Çünkü Allah, zulme uğrayan kişiye yardım edeceğini bildirir.

Zalim kişi güçlü olabilir, imkân sahibi olabilir, çevresi geniş olabilir, haksızlıklarını gizleyebilir. Fakat Allah’ın yardım ettiği mazluma karşı gerçek güvenlik içinde değildir.

Zalim için en büyük tehlike, karşısındaki kişinin zayıf olması değil; Allah’ın onun yanında olmasıdır.

1️⃣1️⃣ Allah’ın Afüv İsmi Ne Anlama Gelir ❓

Ayetin sonunda Allah’ın çok affedici olduğu bildirilir. Afüv, günahları silen, affeden ve kulun kusurlarını bağışlayan anlamı taşır.

Bu ismin ayette zikredilmesi çok anlamlıdır. Çünkü ayet haksızlığa karşılık verme hakkından söz ederken, Allah’ın affediciliğini de hatırlatır.

Bu, insana şunu düşündürür: Hakkını arayabilirsin; fakat affetmenin, yumuşaklığın ve bağışlamanın değerini de unutma.

1️⃣2️⃣ Allah’ın Gafûr İsmi Ne Anlama Gelir ❓

Gafûr, çok bağışlayan, kulun günahlarını örten ve tövbe eden kullarını rahmetiyle kuşatan Allah demektir.

Bu isim, insanın hata yapabileceğini fakat Allah’ın bağış kapısının açık olduğunu hatırlatır.

Haksızlığa uğrayan insan da, haksızlık yapan insan da kendini sorgulamalıdır. Mazlum ölçüyü aşmamak için Allah’tan yardım istemeli, zalim ise zulmünden dönüp bağışlanma dilemelidir.

1️⃣3️⃣ Ayetin Sonunda Affediciliğin Zikredilmesi Ne Öğretir ❓

Ayetin sonunda Allah’ın affedici ve bağışlayıcı olduğunun zikredilmesi, adaletin yanında affın da yüce bir ahlak olduğunu gösterir.

İslam, haksızlığa uğrayan kişiye hakkını savunma imkânı verir. Fakat insanın her durumda intikam duygusuyla yaşamasını da istemez.

Bazı durumlarda adalet gerekir. Bazı durumlarda affetmek daha yüce olabilir. Mümin bu dengeyi hikmetle, takvayla ve Allah’ın rızasını gözeterek kurmalıdır.

1️⃣4️⃣ Hak Aramak İle Affetmek Arasında Nasıl Denge Kurulur ❓

Hak aramak ile affetmek arasında denge, adalet ve takva ile kurulur.

Eğer haksızlık devam ediyorsa, zalim daha da cesaretleniyorsa ve başkalarına zarar veriyorsa hakkı savunmak gerekebilir. Fakat bir durumda affetmek kalpleri düzeltecek, kötülüğü azaltacak ve daha hayırlı sonuç doğuracaksa affetmek büyük bir erdem olabilir.

Mümin ne öfkesinin esiri olmalı ne de zulme razı olmalıdır. Ölçü Allah’ın rızasıdır.

1️⃣5️⃣ Modern İnsan Bu Ayetten Ne Ders Almalıdır ❓

Modern insan bu ayetten, hak ararken ölçüyü kaybetmemeyi öğrenmelidir.

Bugün insanlar sosyal medyada, aile içinde, iş hayatında, ticarette, mirasta, komşulukta ve toplumsal ilişkilerde haksızlığa uğrayabilir. Fakat haksızlığa uğramak, insana sınırsız saldırma hakkı vermez.

Hac Suresi 60. ayet modern insana şunu söyler: Hakkını savun; ama haksızlaşma. Adalet iste; ama zulme dönüşme. Allah’ın yardımını istiyorsan ölçüyü koru.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Bireysel Hayata Nasıl Uygulanır ❓

Bu ayet bireysel hayatta insanı öfke anlarında muhasebeye çağırır.

İnsan kendisine sormalıdır: Bana yapılan haksızlığa karşılık verirken ölçüyü koruyor muyum❓ Hakkımı mı savunuyorum, yoksa nefsimin intikamını mı alıyorum❓ Karşılık verirken daha büyük bir zulme düşüyor muyum❓ Affetmem gereken yerde öfkeyi mi büyütüyorum❓

Bu sorular insanın adalet duygusunu temizler. Çünkü bazen insan haklı başladığı bir yerde ölçüyü aşarak haksız duruma düşebilir.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Toplumsal Adalet Açısından Ne Söyler ❓

Bu ayet toplumsal adalet açısından, haksızlığa uğrayanların korunması gerektiğini gösterir.

Bir toplumda mazlum hakkını aradığında yeniden eziliyorsa, güçlüler haksızlıklarını sürdürebiliyorsa ve adalet mekanizmaları zayıflıyorsa zulüm büyür.

Allah’ın yardımının mazlumdan yana bildirilmesi, toplumlara da bir uyarıdır: Adalet, güçlülerin değil hakkın yanında durmalıdır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayetten Alınacak En Büyük Ders Nedir ❓

Bu ayetten alınacak en büyük ders şudur: Haksızlığa uğrayan kişi hakkını savunabilir; fakat ölçüyü aşmamalı, zulme uğramaya devam ederse Allah’ın yardımına güvenmelidir.

Adalet, ne pasif ezilmişliktir ne de kontrolsüz intikamdır. Adalet, hakkı yerli yerine koymaktır.

Mümin hakkını savunurken Allah’ın sınırlarını korur. Çünkü Allah’ın yardımını isteyen kul, Allah’ın razı olmadığı yollara sapmamalıdır.

1️⃣9️⃣ Sonuç: Hac Suresi 60. Ayet İnsana Ne Hatırlatır ❓

Hac Suresi 60. ayet, kendisine yapılan haksızlığın misliyle karşılık veren, sonra tekrar zulme uğrayan kişiye Allah’ın mutlaka yardım edeceğini bildirir. Ayetin sonunda Allah’ın çok affedici ve çok bağışlayıcı olduğu hatırlatılır.

Bu ayet bize, İslam’ın adalet anlayışındaki büyük dengeyi öğretir. Mazlum çaresiz bırakılmaz. Haksızlığa uğrayan kişi hakkını savunabilir. Fakat karşılık verirken ölçüyü aşamaz. Çünkü hak aramak adalet, ölçüyü aşmak ise zulüm olabilir.

Ayet aynı zamanda Allah’ın mazlumdan yana olduğunu gösterir. Bir insan hakkını adaletle savunur, fakat yine zulme uğrarsa Allah’ın yardımı onun en büyük güvencesidir. İnsanlar görmese de Allah görür. İnsanlar duymasa da Allah duyar. İnsanlar sahip çıkmasa da Allah kulunu sahipsiz bırakmaz.

Ayetin sonunda Allah’ın affedici ve bağışlayıcı olduğunun bildirilmesi ise çok derin bir mesaj taşır. Allah hakkı savunmayı meşru kılarken, affın ve bağışlamanın yüceliğini de hatırlatır. Mümin hem adaletli hem merhametli olmalıdır.

İnsan bu ayeti okurken kendisine şu soruları sormalıdır: Haksızlığa uğradığımda ölçüyü koruyor muyum❓ Hakkımı savunurken zulme düşüyor muyum❓ Allah’ın yardımına güveniyor muyum❓ Affetmenin daha hayırlı olduğu yerde öfkemi mi büyütüyorum❓

En büyük kulluk bilinci şudur: Hakkı savunmak gerekir; fakat Allah’ın yardımına layık olmak için adalet çizgisinden ayrılmamak gerekir.

Mazlumun hakkı Allah katında kaybolmaz. Fakat mazlum da hakkını savunurken kalbini öfkenin karanlığına teslim etmemelidir. Adaletle duran kulun yardımcısı Allah’tır; affı seçen kalbin şahidi de yine Allah’tır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt