Eğitim Fakültesi Bölümlerinin Alan Dersi: Türkçe Edebiyatından Seçme Metinler 
Peki, Türk edebiyatında hangi seçme metinler incelenmeli
1. Türk Edebiyatının Temel Dönemleri ve Seçme Metinler
| Dönem | Özellikleri | Öne Çıkan Eserler |
|---|---|---|
| İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı | Sözlü gelenek, destanlar, mitolojik anlatılar. | Göktürk Kitabeleri, Oğuz Kağan Destanı, Dede Korkut Hikâyeleri |
| Divan Edebiyatı | Ağır ve sanatlı dil, Arapça ve Farsça etkisi, şiir ağırlıklı. | Fuzuli’nin Gazelleri, Baki’nin Kasideleri, Şeyh Galip’in Hüsn ü Aşk’ı |
| Halk Edebiyatı | Sade dil, anonim halk şiiri ve tekke-tasavvuf etkisi. | Karacaoğlan’ın Koşmaları, Yunus Emre’nin İlâhileri, Nasreddin Hoca Fıkraları |
| Tanzimat ve Servet-i Fünun Edebiyatı | Batılı etkiler, bireysel ve toplumsal konular. | Namık Kemal - Vatan Yahut Silistre, Tevfik Fikret - Sis, Halit Ziya - Aşk-ı Memnu |
| Milli Edebiyat ve Cumhuriyet Dönemi | Türkçeleşme hareketi, memleket edebiyatı. | Mehmet Akif - Safahat, Reşat Nuri - Çalıkuşu, Yakup Kadri - Yaban |
| Modern ve Çağdaş Türk Edebiyatı | Deneysel anlatım, bireysel ve toplumsal sorunlar. | Nazım Hikmet - Memleketimden İnsan Manzaraları, Yaşar Kemal - İnce Memed, Orhan Pamuk - Kara Kitap |
2. Seçme Metinler ve Edebi Türler
1. Destanlar ve Efsaneler
2. Divan Edebiyatı ve Klasik Şiirler
3. Halk Edebiyatı ve Anonim Metinler
4. Tanzimat ve Servet-i Fünun Edebiyatı
5. Milli Edebiyat ve Cumhuriyet Dönemi
6. Modern Türk Edebiyatı ve Çağdaş Örnekler
3. Eğitim Fakültelerinde Bu Metinler Nasıl İşlenmeli
Sonuç: Türk Edebiyatından Seçme Metinler Neden Önemlidir
Fikirlerinizi paylaşın, birlikte Türk edebiyatının büyüleyici dünyasını keşfedelim
Son düzenleme: