🌫️ “Artık Hissetmiyorum” Cümlesinin Ruhsal Anatomisi ❓ Donukluk Mu, Duygusal Kapanma Mı, Yoksa Sessiz Bir Yas Mı ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 86 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    86

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,040
2,585,550
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌫️ “Artık Hissetmiyorum” Cümlesinin Ruhsal Anatomisi ❓ Donukluk Mu, Duygusal Kapanma Mı, Yoksa Sessiz Bir Yas Mı ❓

“İnsan bazen hissetmeyi kaybetmez; yalnızca kalbi, daha fazla incinmemek için kendi kapılarını sessizce kapatır.”
– Ersan Karavelioğlu

“Artık hissetmiyorum” cümlesi, insan ruhunun en sessiz ama en derin cümlelerinden biridir. Bu söz çoğu zaman duygusuzluk değil; fazla hissetmiş olmanın, çok yorulmuş bir kalbin, uzun süre görülmemiş acıların, ertelenmiş yasların ve kendini korumaya çalışan bir iç dünyanın işaretidir. 🌫️

İnsan bazen bir anda hissetmeyi bırakmaz. Önce kırılır, sonra bekler, sonra anlamlandırmaya çalışır, sonra susar, sonra içinde bir şeyler yavaş yavaş uzaklaşır. En sonunda da dilinden şu cümle dökülür: “Artık hissetmiyorum.”

Bu cümle bazen donukluktur. Bazen duygusal kapanmadır. Bazen sessiz bir yastır. Bazen de ruhun, “Ben artık aynı acıya aynı şekilde açık kalamam” diyerek kendini koruma biçimidir. 🕊️

1️⃣ “Artık Hissetmiyorum” Cümlesi Aslında Ne Anlatır ❓

“Artık hissetmiyorum” cümlesi, yüzeyde duyguların yokluğu gibi görünür; fakat derinde çoğu zaman duyguların aşırı yükten dolayı geri çekilmesi anlamına gelir. İnsan ruhu bazen kendini korumak için duygusal sesini kısar. 🌙

Bu cümle şunları anlatıyor olabilir:

Görünen CümleDerindeki Anlam
Artık hissetmiyorumFazla yoruldum, içim kapandı
Hiçbir şey etkilemiyorDuygusal sistemim kendini korumaya aldı
Sevinemiyorumİçimde canlılık azaldı
Üzülemiyorum bileAcıyı taşıyacak gücüm kalmadı
Boş gibiyimKendimle bağım zayıfladı

Bu cümle, duyguların tamamen öldüğünü değil; insanın iç dünyasında erişilemeyen, donmuş veya korunmaya alınmış bir alan oluştuğunu gösterebilir. ❄️

2️⃣ Duygusal Donukluk Nedir ❓

Duygusal donukluk, kişinin sevinç, üzüntü, heyecan, öfke, umut veya sevgi gibi duyguları eskisi kadar canlı hissedememesi hâlidir. Bu durum bazen geçici olabilir, bazen de uzun süren stres, travma, tükenmişlik, depresif dönem veya yas süreciyle ilişkili olabilir. 🪫

Donukluk, insanın kötü biri olduğu anlamına gelmez. Tam tersine, bazen çok fazla duygusal yük taşıyan bir zihnin “artık biraz sessizlik istiyorum” demesidir.

Duygusal Donukluk Belirtisiİçsel Yansıması
Sevinç azalmasıGüzel şeyler bile uzaktan geliyormuş gibi hissedilir
AğlayamamakAcı vardır ama dışarı çıkamaz
TepkisizlikOlaylara karşı içsel hareket zayıflar
İlgisizlikEskiden değerli olan şeyler anlamını kaybeder
Boşluk hissiKişi kendi içinde yankısız kalır

Donukluk bazen ruhun karanlığı değil; fazla gürültüden sonra gelen koruyucu sessizliğidir. 🌫️

3️⃣ Duygusal Kapanma Nasıl Oluşur ❓

Duygusal kapanma çoğu zaman bir anda olmaz. İnsan önce incinir, sonra anlamaya çalışır, sonra tekrar incinir, sonra umut eder, sonra bekler, sonra kendini anlatmaya çalışmaktan yorulur. Bir noktadan sonra iç dünya kendini kapatır. 🚪

Bu kapanma, çoğu zaman bilinçli bir karar değil; ruhun savunma mekanizmasıdır. İnsan “Ben artık hissetmeyeceğim” diye plan yapmaz. Sadece bir süre sonra eskisi gibi etkilenmediğini fark eder.

Kapanmayı Başlatan DeneyimRuhsal Sonuç
Sürekli hayal kırıklığıUmudun yavaşça çekilmesi
Anlaşılmamakİç dünyayı saklama ihtiyacı
Fazla fedakarlıkDuygusal tükenme
Tekrarlayan kırgınlıkKalbin korunmaya geçmesi
Güven kaybıYakınlıktan uzaklaşma

Duygusal kapanma, bazen kalbin sevgisizleşmesi değil; kendini yeniden yaralanmaktan korumaya çalışmasıdır. 🕊️

4️⃣ Sessiz Yas Nedir ❓

Sessiz yas, insanın kaybettiği bir şeyi dışarıdan görünür şekilde ağlamadan, konuşmadan, anlatmadan; içten içe yaşadığı derin kayıp sürecidir. Bu kayıp her zaman ölüm olmak zorunda değildir. 🌧️

İnsan bazen bir ilişkisinin eski hâline yas tutar. Bazen kendi eski neşesine yas tutar. Bazen gerçekleşmeyen bir hayale, boşa giden emeğe, çocukluğunda eksik kalan sevgiye, güvenini kaybettiği bir insana ya da artık dönmeyecek bir zamana yas tutar.

Sessiz Yasın Konusuİçteki Kayıp
Bitmeyen ama değişen ilişkiEski yakınlığın kaybı
Gerçekleşmeyen hayalBeklenen geleceğin kaybı
Çocukluk yarasıAlınamamış sevginin kaybı
Güven kırılmasıİçsel emniyet duygusunun kaybı
Eski benlikDaha canlı, umutlu hâlin kaybı

Sessiz yasın en zor tarafı, çevrenin bunu fark etmemesidir. İnsan dışarıdan normal görünür; ama içinde bir şeyin cenazesi sessizce kalkmıştır. 🕯️

5️⃣ “Hissetmemek” Gerçekten Hiçbir Şey Hissetmemek Midir ❓

Çoğu zaman hayır. “Hissetmiyorum” diyen insan aslında hiçbir şey hissetmiyor değildir; bazen ne hissettiğine ulaşamıyordur. Duygular içeride vardır ama üzeri sisle örtülmüştür. 🌫️

Bazı duygular çok güçlü olduğunda zihin onları doğrudan hissetmek yerine perdeleyebilir. Çünkü her duygu aynı anda hissedilirse kişi dağılacağını düşünebilir. Bu yüzden sistem geçici olarak kendini uyuşturur.

Hissedilmeyen Gibi Görünen DuyguAslında Ne Olabilir
BoşlukBastırılmış üzüntü
TepkisizlikDonmuş öfke
İlgisizlikHayal kırıklığı
SessizlikKırgınlık
UzaklıkGüven kaybı

Bu yüzden “Artık hissetmiyorum” cümlesinin altını kazıdığımızda çoğu zaman hissedilemeyecek kadar ağırlaşmış duygular çıkar. 🌙

6️⃣ Aşırı Hissetmek Sonunda Hissizliğe Dönüşebilir Mi ❓

Evet. İnsan bazen az hissettiği için değil, çok fazla hissettiği için hissizleşir. Sürekli kaygı, yoğun üzüntü, bitmeyen beklenti, karşılık bulmayan sevgi, tekrarlayan hayal kırıklığı ve uzun süreli stres, ruhun duygusal kapasitesini zorlar. 🪫

Bir bardak taşınca su dökülür; insan ruhu taşınca bazen duygular dışarı dökülmez, içeride donar.

Aşırı DuyguSonunda Ne Oluşturabilir
Fazla kaygıUyuşma ve boşluk
Fazla üzüntüAğlayamama
Fazla beklemekUmut yorgunluğu
Fazla sevmekKendini geri çekme
Fazla kırılmakDuygusal kapanma

Bu nedenle hissizlik her zaman soğukluk değildir. Bazen ruhun yangından sonra kül altında kalmış hâlidir. 🔥

7️⃣ İlişkilerde “Artık Hissetmiyorum” Ne Anlama Gelir ❓

İlişkilerde bu cümle çok ağırdır; çünkü çoğu zaman sevginin bir anda bitmesini değil, uzun süre ihmal edilmiş duygusal bağın zayıflamasını anlatır. 💔

Bir insan ilişkide sürekli anlatmak zorunda kalıyorsa, sürekli bekliyorsa, sürekli affediyorsa, sürekli anlaşılmadığını hissediyorsa, bir noktadan sonra içindeki sıcaklık geri çekilebilir. Bu geri çekilme bazen öfkeyle değil, sessizlikle olur.

İlişkisel SebepOluşan Duygu
Duyulmamakİçsel uzaklaşma
Sürekli kırılmakKalbin kapanması
Tek taraflı emekDeğer kaybı hissi
Güvenin sarsılmasıDuygusal mesafe
Umudun tükenmesiHissizleşme

İlişkilerde “Artık hissetmiyorum” bazen “Sevgi bitti” demek değildir; bazen “Sevgim çok yoruldu” demektir. 🌧️

8️⃣ Depresif Donukluk İle Ruhsal Kapanma Arasında Ne Fark Vardır ❓

Depresif donuklukta kişi genel olarak hayattan keyif almakta zorlanabilir. Sadece bir kişiye, bir olaya veya bir ilişkiye karşı değil; hayatın geneline karşı isteksizlik, boşluk, umutsuzluk veya keyifsizlik yaşayabilir. 🌑

Ruhsal kapanma ise bazen daha belirli bir alanla ilgilidir. Örneğin kişi yalnızca bir ilişkiye, bir aile ortamına, bir işe veya belirli bir acıya karşı duygusal olarak kapanmış olabilir.

Depresif DonuklukRuhsal Kapanma
Hayatın geneline yayılabilirBelirli kişi, olay veya alana bağlı olabilir
Keyif alamama belirgindirKorunma ihtiyacı belirgindir
Enerji ve uyku etkilenebilirDuygusal mesafe öne çıkar
Umutsuzluk eşlik edebilirGüven kaybı eşlik edebilir
Profesyonel destek gerekebilirFarkındalık ve sınır çalışması gerekebilir

Eğer hissizlik uzun sürüyor, günlük hayatı belirgin etkiliyor, yaşam isteğini azaltıyor veya kendine zarar düşünceleriyle birleşiyorsa, bu durum yalnız taşınmamalıdır. Böyle zamanlarda profesyonel destek almak çok önemlidir. 🕊️

9️⃣ Travma Sonrası Duygusal Uyuşma Nasıl Görülür ❓

Bazı acılar zihnin işleyebileceğinden daha ağır olduğunda, insan duygusal olarak uyuşabilir. Bu travma sonrası görülebilen bir savunma hâlidir. Kişi olayları hatırlayabilir ama duygusal olarak kopuk hissedebilir; sanki olanlar başkasının başına gelmiş gibidir. 🌫️

Bu uyuşma, ruhun kendini parçalanmaktan koruma yoludur. Ancak uzun süre devam ederse kişi kendi canlılığından uzaklaşabilir.

Travma Sonrası UyuşmaAçıklaması
Olayı soğuk anlatmakDuyguya erişememek
Bedende donuklukSinir sisteminin kapanma tepkisi
Aşırı sakin görünmekİçerideki şokun dışa yansımaması
Yakınlıktan kaçınmakYeniden incinme korkusu
Zaman algısında kopuklukZihnin olayı sindirmekte zorlanması

Travmatik uyuşma, “umursamamak” değil; çoğu zaman fazla ağır olanı bir anda hissetmemek için ruhun kurduğu geçici duvardır. 🧱

1️⃣0️⃣ Beden “Artık Hissetmiyorum” Cümlesine Nasıl Eşlik Eder ❓

Duygusal kapanma yalnızca zihinde olmaz; beden de bu sürece katılır. İnsan donuklaştığında nefesi yüzeyselleşebilir, omuzları ağırlaşabilir, göğsünde boşluk veya baskı hissedebilir, yüz ifadesi donabilir, hareketleri yavaşlayabilir. 🪫

Beden bazen duyguların kapatıldığı odayı taşır.

Bedensel BelirtiOlası Ruhsal Karşılığı
Göğüste boşlukDuygusal kopukluk
Boğazda düğümSöylenemeyen sözler
Omuz ağırlığıTaşınan yükler
Gözlerde donuklukAğlayamayan acı
Nefesin daralmasıİçsel sıkışma

Bu yüzden iyileşme yalnızca düşünmekle değil; nefes, uyku, hareket, beden farkındalığı ve güven hissiyle de desteklenmelidir. 🌿

1️⃣1️⃣ “Artık Hissetmiyorum” Cümlesinin Arkasında Öfke Olabilir Mi ❓

Evet. Bazen hissizlik, aslında yüzeye çıkamayan öfkenin maskesidir. İnsan çok kırıldığında, haksızlığa uğradığında, sürekli susmak zorunda kaldığında veya kendini ifade ettiğinde karşılık bulamadığında öfkesini bastırabilir. 🔥

Bastırılmış öfke dışarı çıkmadığında bazen soğukluğa dönüşür. Kişi artık bağırmaz, tartışmaz, açıklama yapmaz. Çünkü içten içe şuna yaklaşmıştır: “Anlatmanın da bir anlamı yok.”

Bastırılmış Öfke BelirtisiGörünüşteki Hâl
KırgınlıkSessizlik
Haksızlık hissiSoğuma
DuyulmamakUzaklaşma
Sürekli sabretmekİçsel kopuş
Tepki verememekDonukluk

Bu yüzden bazı sessizlikler barış değil; söz hakkı verilmemiş öfkenin buz tutmuş hâlidir. ❄️

1️⃣2️⃣ Umudun Yorulması Hissizliği Nasıl Doğurur ❓

İnsan çoğu zaman duygudan önce umudunu kaybeder. Umut, kalbin geleceğe doğru uzattığı ince bir ışıktır. O ışık defalarca kırıldığında kişi hâlâ hayatta olabilir, konuşabilir, işini yapabilir; fakat içindeki beklenti yavaş yavaş söner. 🕯️

“Artık hissetmiyorum” bazen aslında şudur:

“Artık değişeceğine inanmıyorum.”
“Artık beklemek istemiyorum.”
“Artık aynı yerden incinmeye gücüm yok.”

Umudu Yoran ŞeySonuç
Verilen sözlerin tutulmamasıİnanç kaybı
Sürekli ertelenmekDeğersizlik hissi
Tekrarlayan döngülerDuygusal bıkkınlık
Emeklerin görülmemesiİçsel çekilme
Değişim olmamasıSessiz vazgeçiş

Umudun yorulduğu yerde hisler bir anda ölmez; yalnızca geleceğe doğru akmayı bırakır. 🌙

1️⃣3️⃣ Kendinden Kopmak Nasıl Bir Hissizlik Oluşturur ❓

Bazen insan başkalarından değil, kendinden kopar. Çok uzun süre başkalarının beklentilerine göre yaşamak, kendi duygularını sürekli bastırmak, kendi isteklerini ertelemek ve kendi sesini duymamak, insanı kendi içinden uzaklaştırır. 🌫️

Bu durumda kişi “Artık hissetmiyorum” derken aslında şunu anlatıyor olabilir:

“Ben artık kendime ulaşamıyorum.”

Kendinden Kopma Belirtisiİçsel Anlamı
Ne istediğini bilememekİç sesin zayıflaması
Sürekli otomatik yaşamakBilinçli bağın azalması
Keyif alamamakİç canlılığın çekilmesi
Kendini yabancı hissetmekBenlik temasının zayıflaması
Karar verememekDuygusal pusulanın bulanması

İnsan kendinden uzaklaştığında hayat devam eder; ama içindeki “ben” sesi kısılır. İyileşme, bu sesi yeniden duymakla başlar. 🌿

1️⃣4️⃣ Duygusal Kapanma Her Zaman Kötü Müdür ❓

Hayır. Duygusal kapanma bazen geçici bir koruma mekanizması olarak işe yarar. İnsan çok ağır bir dönemde bütün duygularını aynı anda hissetseydi, işlevini sürdüremeyebilirdi. Bu yüzden zihin bazen duyguları yavaşlatır, azaltır veya erteler. 🕊️

Sorun, bu kapanmanın sürekli hâle gelmesidir. Kısa süreli kapanma koruyabilir; uzun süreli kapanma insanı hayattan, sevgiden, sevinçten ve kendinden uzaklaştırabilir.

Geçici KapanmaSürekli Kapanma
Koruyucu olabilirYaşamdan koparabilir
Zamanla çözülürKronik boşluk oluşturabilir
Ağır duyguyu taşımaya yardım ederİlişkileri zayıflatabilir
Dinlenme alanı açarSevgiye erişimi azaltabilir
Farkındalıkla iyileşebilirDestek gerektirebilir

Bu yüzden amaç duyguları zorla açmak değil; güvenli biçimde yeniden hissetmeye alan açmaktır. 🌸

1️⃣5️⃣ Yeniden Hissetmek İçin İlk Adım Nedir ❓

Yeniden hissetmek için ilk adım, hissizliği suçlamamak ve ona düşman olmamaktır. Çünkü hissizlik çoğu zaman insanı korumaya çalışan bir iç mekanizmadır. Ona saldırmak yerine şunu sormak gerekir:

“Beni neyden korumaya çalışıyorsun ❓ 🌙

İyileşme küçük adımlarla başlar:

Küçük Adımİçsel Etkisi
Duyguyu adlandırmakBelirsizliği azaltır
Güvenli biriyle konuşmakİç yükü paylaşır
Günlük tutmakBastırılan duyguyu görünür kılar
Bedeni dinlemekRuhun izlerini fark ettirir
Doğada yürümekSinir sistemini yumuşatır
Uyku ve beslenmeyi düzenlemekDuygusal dayanıklılığı artırır

Yeniden hissetmek bir anda olmaz. Bazen önce küçük bir sızı gelir, sonra küçük bir sevinç, sonra bir gözyaşı, sonra hafif bir nefes. 🌿

1️⃣6️⃣ Birine “Artık Hissetmiyorum” Dediğinde Nasıl Yaklaşılmalı ❓

Bu cümleyi söyleyen birine sert tepki vermek, suçlamak veya “Sen değiştin” demek onu daha da kapatabilir. Çünkü zaten içinde kapanmış bir alan vardır. O alan zorla açılmaz; güvenle, sabırla ve incelikle yumuşar. 🕊️

Daha doğru yaklaşım, kişinin duygusal durumunu küçümsemeden dinlemektir.

Yanlış YaklaşımDaha Şefkatli Yaklaşım
Ne demek hissetmiyorsun ❓Bunu söylemek senin için zor olmalı
Eskiden böyle değildinDemek ki bir şeyler seni çok yormuş
AbartıyorsunSeni anlamak istiyorum
O zaman gitÖnce neyin değiştiğini konuşalım
SoğuksunBelki de fazla incindin

İnsan bazen yeniden hissetmeye, anlaşılmadığı yerde değil; güvenle duyulduğu yerde başlar. 🌸

1️⃣7️⃣ Ne Zaman Profesyonel Destek Gerekir ❓

“Artık hissetmiyorum” hâli uzun süre devam ediyorsa, kişinin günlük yaşamını, ilişkilerini, işini, uykusunu, iştahını veya yaşam isteğini etkiliyorsa profesyonel destek almak önemlidir. 🌙

Özellikle şu durumlarda destek geciktirilmemelidir:

BelirtiNeden Önemli
Uzun süren boşluk hissiDepresif süreç belirtisi olabilir
Hiçbir şeyden keyif alamamaAnhedoni gelişmiş olabilir
Sosyal çekilmeYalnızlık derinleşebilir
Kendine zarar düşüncesiAcil destek gerekir
Travma sonrası kopuklukUzman desteği iyileştirici olabilir
Günlük işlev kaybıYaşam kalitesi etkilenmiştir

Eğer bu cümle yaşamak istememe, kendine zarar verme veya tamamen yok olma düşünceleriyle birlikte geliyorsa, kişi bunu yalnız taşımamalıdır. Güvendiği birine haber vermeli, bir ruh sağlığı uzmanına ulaşmalı veya acil sağlık desteği almalıdır. 🕯️

1️⃣8️⃣ “Artık Hissetmiyorum” Farkındalığa Nasıl Dönüşebilir ❓

Bu cümle doğru dinlenirse, insanı çok derin bir farkındalığa götürebilir. Çünkü hissizlik bazen ruhun şunu söyleme biçimidir:

“Ben artık eski acı döngüsünü sürdüremem.”
“Ben artık kendimi yok sayarak yaşayamam.”
“Ben artık içimde ölen şeyleri görmezden gelemem.”
🌫️

Bu noktada kişi kendine şu soruları sorabilir:

Farkındalık SorusuAçtığı Kapı
Ne zaman hissetmemeye başladım ❓Sürecin kökeni
Hangi olaydan sonra içim kapandı ❓Travmatik veya kırıcı eşik
Kime karşı hissizim, hayata mı yoksa bir kişiye mi ❓Alan ayrımı
Hangi duygumu hissetmekten korkuyorum ❓Bastırılmış duygu
Yeniden hissetmek için neye güven duymam gerekiyor ❓İyileşme ihtiyacı

Bazen hissizlik, son değil; insanın kendine dönmeden devam edemeyeceğini gösteren en sessiz başlangıçtır. 🌱

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Hissizlik Bazen Kalbin Ölümü Değil, Onun Kendini Koruma Biçimidir​

“Artık hissetmiyorum” cümlesi, insan ruhunun en dikkatle dinlenmesi gereken cümlelerinden biridir. Çünkü bu söz bazen sevgisizlik değil; sevginin çok yorulmuş hâlidir. Bazen umursamazlık değil; çok fazla umursamış olmanın ardından gelen içsel geri çekiliştir. Bazen soğukluk değil; fazla incinmiş bir kalbin kendini koruma çabasıdır. 🌙

Donukluk, duygusal kapanma ve sessiz yas birbirinden farklı görünse de, hepsinin ortak noktasında insanın taşıyamadığı bir iç yük vardır. Ruh bazen bağırmaz. Bazen ağlamaz. Bazen açıklama yapmaz. Sadece yavaşça kapanır ve insanın dilinden şu cümle dökülür:

“Artık hissetmiyorum.”

Fakat bu cümle nihai bir karanlık olmak zorunda değildir. Doğru duyulduğunda, insanı yeniden kendine, duygularına, sınırlarına, yaslarına ve gerçek ihtiyaçlarına götüren derin bir kapıya dönüşebilir. Çünkü kalp tamamen ölmeden önce çoğu zaman susar; susması, hâlâ korunmak istediğini gösterir. 🕊️

İyileşme, hissizliği düşman görmekle değil; onun arkasındaki yarayı şefkatle anlamakla başlar. İnsan yeniden hissetmeyi zorla öğrenmez. Güvende oldukça, duyuldukça, dinlendikçe, sınırlarını kurdukça ve kendi iç dünyasına incelikle yaklaştıkça kalbin kapıları yavaş yavaş aralanır. 🌿

Belki de “Artık hissetmiyorum” cümlesinin en derin anlamı şudur:

“Benim içimde bir şey öldü sanıyordum; meğer bir şey, yeniden doğmak için sessizliğe çekilmiş.”

“Kalp bazen hissetmeyi bırakmaz; yalnızca onu inciten dünyadan biraz uzaklaşıp kendini yeniden onaracak güvenli bir gece arar.”
– Ersan Karavelioğlu

Son düzenleme:

SakaGibisin.Com

Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
23 Nis 2025
92
3,911
83

İtibar Puanı:

🌫️ “Artık Hissetmiyorum” Cümlesinin Ruhsal Anatomisi❓ Donukluk mu, Duygusal Kapanma mı, Yoksa Sessiz Bir Yas mı❓

“Bir şey hissetmemek bazen her şeyi çok fazla hissetmekten doğar.”
SakaGibisin.Com

🩺 1. Giriş: Hissetmeme Hâli Gerçekten Hissizlik midir❓

“Artık hissetmiyorum”
diyen biri çoğu zaman taş gibi değildir,
tam tersine, içindeki her şey dondurulmuş bir yangın gibidir.

Bu ifade;

• 🧊 Duyguların buz kesmiş hâli,
  • 🔇 İçsel bağırışların sessizce susturulması,
  • 🕯️ Ruhun yas hâlini dış dünyadan saklamasıdır.

Hissetmemek, çoğu zaman kendini korumaktır.

🧠 2. Psikolojik Katman: “Artık Hissetmiyorum” Diyen Beyin Ne Durumda❓

Ruhsal DurumAçıklama
🧩 Duygusal Donukluk (Emotional Numbness)Beyin, travma ya da aşırı stres sonucu duygusal tepkileri askıya alır.
💬 Duygusal Tükenme (Emotional Exhaustion)Sürekli uyarılmışlık sonrası duyguların devre dışı kalmasıdır.
🛡️ Savunma MekanizmasıZihnin, hissetmemeyi bir koruma zırhı olarak kullanması.
🕯️ Sessiz YasKayıpların ya da yaşanamayan duyguların sessizce içte gömülmesi.

Zihin bazen “artık hissetmiyorum” diyerek kendini felç eder, çünkü hissederse yeniden kırılacağını düşünür.

🔍 3. Gerçekten His Yok mu❓ Yoksa Duygular Bastırılıyor mu❓

🧊 Donukluk:

Yüzeydeki ifadesizliğe rağmen, içte aktif ama bastırılmış bir duygu yükü vardır.
Kişi hisseder ama bunu kabul edemez.

🔒 Duygusal Kapanma:

Kalbin kapılarını içeriden kilitlemektir.
Kişi hissedebilir ama hissetmek istemez.

🌫️ Sessiz Yas:

Kayıpların, hayal kırıklıklarının ya da içsel kırgınlıkların biriktikçe söze dökülemeyecek kadar ağırlaşmasıdır.

Hissetmiyorsun çünkü çok fazla hissettin ve artık taşıyamıyorsun.

🕯️ 4. Ruhsal Analiz: Bu Cümlede Gizli Olan Sessiz Çığlıklar​

Sessizce SöylenenGerçekte Anlamı
🧊 “Artık hiçbir şey umurumda değil…”“Çünkü çok fazla umursadım ama karşılık bulamadım…”
💬 “Ne hissedeceğimi bilmiyorum…”“O kadar çok şey hissettim ki, hangisine tutunacağımı unuttum…”
🕯️ “Boşluk var içimde…”“Her şeyi aldılar… ama yerini doldurmadılar…”

Bu cümleler, bir yokluğun değil; dolu bir iç savaşın ifadesidir.

🛠️ 5. Ne Yapmalı❓ Bu Donukluğun İçine Nasıl İnilir❓

🧘 1. Duygusuzluğunu da duygun gibi kabul et:

“Bir şey hissetmiyorum” demek, aslında bir şey hissediyorsun ama tanımlayamıyorsun demektir.

🕯️ 2. İçsel yası fark et ve yas tut:

Kaybettiğini ya da içinden kaydığını kabul et.
Çünkü hissetmemenin nedeni bazen bitmemiş yaslardır.

✍️ 3. Yaz, konuş, resmet, çöz:

İçindekini dışarı çıkarmak için illa söz gerekmez;
bazen bir çizgi, bir kelime ya da bir gözyaşı yeterlidir.

🪞 4. Yardım istemekten korkma:

Çünkü bazı duvarlar ancak bir başkasının sesiyle çatlar.

🎯 6. Sonuç: Hissetmemek, Ruhun Alarm Sistemidir​

“Artık hissetmiyorum” demek,
bir uyarı,
bir ruhsal yorgunluk sesi,
hatta bazen bir yeniden başlama çağrısıdır.

“Ben hissetmiyorum demek, hissetmeye cesaret edemediğimi itiraf etmektir. Ama bir gün yeniden hissedeceğim. Çünkü bu suskunluk geçicidir. Kalbim sadece dinleniyor.”
SakaGibisin.Com

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt