Yatak Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler?
Uyku, bedenimizi dinlendiren ve güne hazırlayan tek şeydir!
Uykumuzun güzel olmasını sağlayan ve bedenimize bu rahatı yaşatan en önemli şey de yatağımızdır! Her şeyin fazlası zarar. Fazla yumuşak, fazla sert, fazla küçük veya çok eski bir yatak iyi bir uykuya engel olur.
Rahat olmayan, vücudu desteklemeyen bir yatakta derin ve dinlendirici bir uyku almak mümkün değildir. Vücuda uygun, doğru şekilde destek sağlayan rahat ve yeteri kadar geniş bir yatak, kesintisiz ve dinlendirici bir uyku için gerekli en önemli şeydir. Yatağın uyku esnasında çok fazla dönme ihtiyacı hissetmemenize ve eşinizin hareketlerinden etkilenmemenize yardımcı olması gerekir, böylece sabah uyandığınızda yorgun hissetmez ve ağrılar çekmeyiz.
Yatak alırken dikkat etmeniz gerekenler maddeler;
1- Doğru Yatak Ölçüsü:
Çoğumuzun uyku ile ilgili en çok şikayet ettiği durumlardan biri, eşler ile birlikte uyurken eşin hareketlerinden dolayı rahatsızlık hissetmektedir. Bu nedenle bütçenizin imkan verdiği kadar büyük bir yatak satın almaya çalışın. Yatağın çiftlerden her ikisinin konforuna da uygun olup olmadığına dikkat edilmesi önemlidir. Visco ya da Lateks yataklar içinde yay bulundurmadığı için bu konuda tercih sebebi olabilir.
2-Ağırlığınıza ve Vücut yapınıza göre, sizi en uygun şekilde destekleyecek bir yatak satın alın:
Yatağın reçetesi yani içinde kullanılan malzemeler ve miktarı çok önemlidir. Bu malzemeler sizin vücudunuza uygun mu bir uzmana mutlaka sorun ve detaylı bilgi isteyin. Deneme imkanınız varsa yatağın üzerinde minimum 3 dk uzanarak, vücudunuzla uyumuna bakabilirsiniz. Yatak çok yumuşak olursa vücudunuz gömülür ve sırt ağrısı hissedersiniz; yatak çok sert olursa basınç vücudun kalçalar ve omuzlar gibi belirli bölgelerinde yoğunlaşır, rahatsızlık verir ve kan dolaşımını zayıflatabilir. Bütün bunları göz önünde bulundurarak orta sertlikte bir yatak tercih edebilirsiniz.
3-Bazanın, Karyolanın ve Yatağa uygun olmasına dikkat edin:
Yatağınızın altında kullanacağınız baza ya da karyolanın, yatak ile aynı ölçülerde olmasına dikkat edin. Böylece yatağınız kaymaz, ya da taşmalar olmaz ve daha konforlu olur. Son dönemde popüler olan latalı bir baza tercih edebilirsiniz. Latalı baza, yatağınıza daha fazla esneklik kazandıracaktır, ayrıca alttan hava aldığı için yatağınızın içinde bakteri, küf ve mikrop üremesini azaltacak ve yatağınızda bu nedenle koku oluşmasını geciktirecektir. Ama Visco ya da Lateks yataklar, açık hücreli yapısı ve antibakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle her zeminde size hijyen ve konfor sağlayacaktır.
4-Uyku kalitenizi korumak için yatağınızın belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir:
İdeal olarak yedi yılda bir yeni yatak satın almanız tavsiye edilir. Bu, sadece yatağın yıpranması ile ilgili değildir, fakat belirli bir zaman sonra yatak aynı rahatlığı ve vücut desteğini sağlamaz, sağlıklı ve rahat bir uykuya imkan vermez. Ayrıca, insan vücudu yatağın içine her gece 285 ml sıvı döker (ter ile) ve yılda ortalama 454 gram ölü deri hücresi bırakır. Yatağın içinde bu ölü deri hücrelerinden beslenen mite’lar ve bu mite’ların dışkılarından beslenen bakteriler vardır. Bunlar çok hızlı ürerler ve birkaç yıl içinde yatağın içinde sayıları birkaç milyona ulaşır. Yatağın zamanla kötü kokmasının sebebi bu canlılardır, ayrıca bunlar alerjiye ve başka sağlık problemlerine yol açabilir.
İyi Uykular dileriz !
Kaynak: DrOtto
Moderatör tarafında düzenlendi: