Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Hepimizin de bildiği üzere temizlik yapılacağı zaman olmazsa olmazımız süpürgelerdir. Tabi hepimiz yaptığımız temizliğin de güzel ve daha temiz olmasını istediğimiz için en iyi süpürge hangisi ise onu almak isteriz. Bizde size bu yazımızda en ideal süpürgeyi alabilmeniz için süpürge alırken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.Hangi Süpürge Tipi Sizin için Daha Uygun
Süpürge çeşitleri sadece bizim aklımızda canlanan normal elektrikli süpürgelerle sınırlı değildir aslında belki de tercihlerinize eklemek isteyeceğiniz olabilecek farklı süpürge tipleri bulunuyor. Bu sebeple ilk olarak istediğiniz süpürge tipini seçmelisiniz.
Elektrikli Süpürge
Eğer fişini prize takmak zorunda olduğunuz elektrikli süpürgelerden istiyorsanız o zaman elektrikli süpürgeleri kendi aralarında da ayırdığımız aşağıdaki listeye bakabilirsiniz ve sizin için hangi süpürgenin daha uygun olacağına karar verebilirsiniz.
- Torbalı Elektrikli Süpürge: Adının üzerinden de anlaşılacağı üzeri torbalı bir elektrikli süpürge siz evinizi süpürürken bu tozları torbaya hapsedecektir. Torbası ise dolduğunda yeni bir torba takarak değiştirmelisiniz buda belki maliyetli olabilir sizin için aylık olarak. Diğer taraftan ise süpürgenin içini boşaltırken hiçbir tozun çıkmaması için torbaların kilidi bulunduğu için değişim sırasında tozlar geri dışarı çıkmamaktadır.
- Torbasız Elektrikli Süpürge: Toz torbası olmayan süpürgelerde ise tozları torba yerine direk olarak kendi haznesine hapsetmektedir bu şekilde torba kullanmadığınız için tasarruf edebileceksiniz. Süpürgenin haznesi dolduğunda hazneyi açarak hemen çöpe boşaltabiliyorsunuz.
- Su Filtreli Elektrikli Süpürge: Haznesine su dolduruluyor ve süpürme esnasında tozları suya hapsediyor süpürme sonrasında suyu boşaltıyorsunuz burada toz torbası olarak tasarruf etmiş oluyorsunuz ama su kullanımı artırmış oluyorsunuz.
- Islak ve Kuru Süpürme özelliğine sahip Elektrikli Süpürge Bu süpürge hem ıslak hem de kuru yerleri süpürebiliyor yani hem halınızı süpürebilir hem de normal zemininiz ıslanırsa orayı da süpürebilirsiniz.
- Dikey (Çubuk) Elektrikli Süpürge: Bu modelin toz torbalı çeşitleri de var toz torbasız çeşitleri de var. Bu dikey süpürgeler daha çok evi hızlı bir şekilde kısaca süpürmek isteyenlerin alternatif olarak kullandığı bir süpürge çeşidi.
Şarjlı Süpürgeler ise elektrikli süpürgeler gibi kablolu çalışmıyor kablosuz olarak kullanılyor. Bataryaya sahip olan bu süpürgeler kullanılmadığında şarj ünitesine takılır ve bir sonraki kullanım için hazır hale gelir. Peki Sarjlı süpürge alırken nelere dikkat edilmesi gerekiliyor? Diye sorarsanız ilk olarak dikkat etmeniz gereken ilk iki özellik emiş gücü ve kullanım süresi olmalıdır.
- Şarjlı El Süpürgesi: Tüm evi süpürmek için uygun olmayayıp daha çok kısa süreli ve pratik
- Dikey Şarjlı Süpürge: Toz haznesine sahip olan bu dikey süpürge çeşitleri normal süpürgelere göre daha kolay hareket ettirilebilir. Eğer süpürürken kolaylığa ve rahatlığa önem veriyorsanız bu süpürge çeşidi tam size göre.
Toz Toplama hacmi ve Süpürge Başlıkları Hakkında:
Şüphesiz ki süpürge seçimi yapacağınız zaman ilk dikkat etmeniz gereken konu emiş gücü olmalıdır. Gelelim şimdi elektrikli süpürge alırken emiş gücü kaç olmalıdır? Sorusuna. Aslında çoğu kişi emiş gücünün watt ile doğru orantılı olduğunu düşünüyor aslında watt emiş gücünü değil motorun harcadığı elektriği belirtiyor onun için daha tasarruflu ürünler almak için süpürgenin wattına ve enerji sınıfına dikkat etmek gerekiyor.
Peki eğer emiş gücü için watta bakmayacaksak nasıl belirleyeceğiz emiş gücü daha iyi olan süpürgeyi? B sorunun cevabı ise toz toplama sınıfına bakarak karar vereceksiniz aynı enerji sınıflarındaki gibi alfabe ilerledikçe verimlilik azalıyor. Süpürgelerin emiş gücünü toz toplama sınıfına bakara emiş güçlerini karşılaştırabilirsiniz. Enerji etiketi üzerinde bulabilirsiniz bu bilgileri..
Süpürge alırken dikkat edeceğiniz diğer bir husus ise süpürge başlıkları olmalı. Kendi ihtiyaçlarınıza göre süpürge başlıklarını karşılaştırmalı ve seçim yapmalısınız. Örneğin evinizde küçük bir dostunuz kedi veya köpeğiniz varsa evcil hayvanlar için yapılmış olan süpürge başlıklarına bakabilirsiniz.
Süpürge ses seviyeleri
Hem evinizde uyuyan aile bireylerinizi hem de komşularınızı rahatsız etmemek için ses seviyesi çok önemli. Eğer almak istediğiniz süpürgenin sessiz olmasını istiyorsanız tercihlerinz de düşük desibel (dBA) seviyesine sahip olan süpürgeleri tercih etmelisiniz. Süpürge modeline ve sahip olduğu özelliklere göre ses seviyesi değişiklik gösterir ama eğer ses seviyesi çok yüksek olmayan bir süpürge istiyorsanız süpürgenizin 80 desibeli geçmemesi gerekir.
HEPA Filtreli Süpürgeler
Süpürgeleri araştırdığınızda Hepa filtreleri ile de göreceksiniz. Hepa 13 ve Hepa 14 gibi farklı çeşitleri bulunan bu filtre çeşidinde sondaki rakam arttıkça daha kaliteli bir filtre oluyor. Peki bu Hepa filtreleri nedir?
Hepa filtreler aslında süpürme esnasında tozların geri havaya karışmasını önleyen bir filtre. Yani yaptığınız temizlik geri tozlanmaması için bu filtreler oldukça önemli. Temizliğinizin hakkını verebilmeniz için bu filtreleri dikkat alarak seçimler yapmalısınız.