Mobilya Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Mobilya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Genellikle mobilya ihtiyacımız olduğu zaman, büyük bir hevesle mobilyacıları dolaşıp, renklerini, tarzını ve tasarımını beğendiğimiz zaman yada fiyatının uygun olduğunu öğrendiğimiz zaman hemen gidip o mobilyayı almaya kalkışırız..Ama bu davranış yanlıştır.Çünkü mobilyanın malzemelerini ve sağlamlığını kontrol etmezsiniz.
Sonuçta mobilya 1 ay kullanıp atılmıyor, evlerimizde birkaç yıl sizinle birlikte yaşıyor.Dikkatli şeçilip alınmayan mobilya yada ekonomik fiyatı uygun diye alınan mobilya size daha sonra pahalıya gelebilir.Mobilya da bedenen ve fikren dinlenmeye, uzanıldığı zaman sırt ve bel ağrısına sebep olmamalı. Mobilyanız kullanışlı ve iyi döşenmiş bir mobilya seçmeniz hem sizin için iyi , hemde kısa bir zaman sonra onarılmasına ve yenilmesine gerek kalmaz.Bu yüzden mobilya seçiminizi iyi yapmanız gerekiyor.
İhtiyacımız olan bir mobilya her bakımdan rahat, kullanışlı, uzun ömürlü olmalı ve dolayısıyla değerini karşılamalıdır. Bu sebeplerden dolayı satın alacağınız herhangi bir koltuk, kanepe, sandalye hakkında yeterli bilginiz olmalıdır. Bu bilgi çok sayıda mağaza gezilerek elde edilebilir. Görünüşü güzel olan bir mobilya rahat olmayabilir veya fiyatı uygun olmayabilir.
Diğer taraftan dayanıklı, rahat ve uygun fiyatta olan mobilyanın da görünüşü güzel olmayabilir. Bu nedenle mobilyanın sadece dış görünüşüne bakmak yeterli değildir. Kullanılma biçimi kontrol edilmelidir.
Fiyat, rahatlık, birden fazla amaç için kullanılabilme, kapladığı alan, dayanma süresi, bakım masrafları da göz önünde tutulmalıdır. Yasal bir zorunluluk olmasına rağmen, mobilyaların özelliklerini de içeren kullanma kılavuzları çoğu zaman tüketiciye verilmemektedir. Bu durumda önce o ürüne ait kullanma kılavuzu istenmeli, kılavuzun verilmemesi durumunda mobilya dikkatli bir şekilde incelenerek satıcıdan mobilya ile ilgili tüm bilgiler toplanmalıdır.
Mobilyaların yapımında kullanılan ağacın cinsi, birleştirme yerlerinin sağlam olması, cilasının düzgün olması da mobilya hakkında karar vermede önemli faktörlerdendir. Ayrıca satın alınması, düşünülen mobilyadaki döşemelik malzemenin kolay yanmayan, terletmeyen ve kolay temizlenen özellikte olması da tercih sebebidir. Alınan mobilyanın eve veya büroya teslim masraflarının fiyata dahil olup olmadığı satın almadan önce öğrenilmelidir. Mobilya seçerken tüm bu özellikleri dikkate alarak, istek, ihtiyaç ve bütçenize en uygun olanları seçiniz
Mobilya Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aile bütçesi ön planda tutularak mobilyanın kullanılma amacı, dekorasyondaki yeri ve önemi dikkate alınıp, ihtiyaç durumu ortaya çıkarılmalıdır. Bu durumda yalnız yeni alınacaklar değil, varsa eski eşyaları da dikkate almak ve düşünmek gerekir. Mobilyaların seçiminde ihtiyaçlar, ekonomik durum ve zevk oldukça önemlidir. Ayrıca kullanışlılık, sağlamlık ve uzun ömürlülük gibi hususlar da önemle göz önünde tutulmalıdır.
Ahşap Mobilyalarınızı Satın Alırken Lütfen aşağıdaki açıklamaları dikkate alın.
- Dolap kapakları iyi kapanmalı.
- Çekmeceler kolay sürülebilmeli.
- Çekmece içleri temiz olmalı; (kıymık, budak vb. içermemeli.)
- Uzun olan raflarda orta destek bulunmalı.
- Sürgülü kapılar ve dolaplar gıcırdamamalı ve kolayca sürülebilmeli.
- Uzun kapılar sağlam menteşelerle iyice desteklenmeli.
- Mobilyanın kostrüksiyonu sağlam ve güvenli olmalı.
- İç yüzey köşeleri pürüzlü olmamalı.
- İç aydınlatma kolayca yapılabilmeli.
- Masa ayakları yere tam basmalı ve birbirleriyle tam uyumlu olmalı.
Kumaş Kaplı Mobilyalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Oturumu rahat, arkalığı çıkıntısız ve düzgün olmalı.
- İskeleti kuvvetli olmalı; gıcırdamamalı, sallanmamalı.
- İskelet ve köşeler kumaş ile iyi bir şekilde kaplanmış olmalı.
- Köşeler iyi birleştirilmiş ve yapıştırılmış olmalı.
- Dikişler ve biyeler düzgün olmalı.
- Desenler ortalanmış olmalı ve çizgiler dikişler uyumlu olmalı.
- Minderler esnek olmalı, koltukla tam uyumlu olmalı.
- Kanepe ve koltuk üzerindeki düğmeler güvenli bir biçimde dikilmiş olmalı.
- Sürekli kullanılacak olan ürünler sağlam ve sık dokunmuş olmalı.
- Temizlemek üzere çıkarılabilecek parçalar yırtılmayacak bir üründen yapılmış olmalı.
Her pozisyon için oturma dengesi iyi sağlanmış olmalı.
Yatak Odası Takımı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- Öncelikle yatak odasının ışığını ayarlayarak işe başlayabilirsiniz. 100 watt’lık parlak ampulleri 40 ya da 60 watt olanlarla değiştirerek daha yumuşak ve sıcak bir ortam yaratın.
2- Yatak, evin yıllarca değişmeyen demirbaşlarından biridir. Bu nedenle alabileceğiniz en büyük yatağı almalısınız. Ancak odada dolaşacak kadar yer kalması ve dolapların da sığması gerektiğini unutmayın.
3-Yatak odasında kullanılan başucu lambalarının doğru yükseklikte olması gerekiyor. Işık, kitabınızı aydınlatacak kadar yüksek ama gözünüzü rahatsız etmeyecek kadar da alçak olmalı. Komodin kullanamayacak kadar küçük yatak odalarında apliklerden yararlanılabilir.
4- Küçük bir yatak odasına mobilya seçerken çok sayıda küçük parçanın odayı daha büyük ya da ferah göstereceği yanılgısına kapılmayın. Düz hatları olan birkaç büyük parça mobilya çok daha işlevsel olacaktır. Doğru seçilmiş az sayıda mobilyayla da yatak odasındaki tüm ihtiyaçları karşılayabilirsiniz. Bunun en iyi yöntemlerinden biri de kolon aralarına yerleştirilen dolaplardır.
5- Yatak odanızın yeni düzenlenmesiyle uyum sağlaması için sadece kapılarını değiştirmek yeterli olacaktır.
6- Modern gardıropların sadeliğinden sıkıldıysanız, antika bir gardırobu gündelik kullanıma uygun hale getirebilirsiniz. Kullanışlı raf sistemleri ve askılarla yeniden düzenleyeceğiniz iç aksam, eski bir dolaba modern işlevler yükleyecektir
7- Nereye koyacağınızı bilemediğiniz eski bavullar bazen dekorasyonun bir parçası olabilir. Yatağın altına yerleştireceğiniz antika bavul alışılmışın dışında bir baza vazifesi görebilir.
8- Yatak odaları elimizin altında olmasını istediğimiz pek çok küçük eşyayı barındıran yerlerdir. Mücevherler, incik boncuklar, makyaj malzemeleri, parfümler… Tüm bunları dağınık bir görüntü yaratmadan bir arada tutmanın yollarından biri de çeşitli boylardaki kutulardır.
9- Direkli yataklar standart büyüklükteki yatak odaları için bir lüks, ama yeterince yeriniz yoksa bile birkaç küçük hileyle bu sistemi uygulamak mümkün. En kestirme yol tavana, yatağın kenarlarına denk gelecek yerlere korniş asmak ve hafif şeffaf perdeler kullanmak. Perdeleri, gün içinde yatağın kenarına asacağınız askılara tuttururken geceleri de romantik bir atmosfer yaratmak için açabilirsiniz.
10- Küçük bir yatak odasında direkli yatak kullanmanın bir başka yolu ise direkleri oluşturan ahşap strüktürün malzemesini çeşitlendirmek. Paslanmaz çelikten ince çubuklar ya da açık renk ahşap çıtalar fazla yer kaplamaz ve gözü yormaz. Perdesiz kullanabilir ya da sadece yatak başına çok ince bir tül asılabilir.
11- Yatağın başucuna asılan bir taçtan sarkıtılan perde odak noktasını yukarıya çekerek tavanın daha yüksek görünmesini sağlar.
12- Günümüz yatak odalarının hemen hemen hepsinde televizyon bulunuyor. Televizyonu şifonyerin üzerine koymak yerine kapaklı bir dolaba yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu size kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
13- Duvardan duvara gardıroplarda yerden tasarruf etmek için sürgü kapaklar ideal. Aynalı kapılar mekanı büyük gösterse de modası çabuk geçer. Bunun yerine parlak ve açık renk bir yüzey seçebilir, pürüzsüzlük etkisini artırmak için gizli kulplar kullanabilirsiniz.
14- Dışarıya taşan pencereler yer kaybı anlamına gelir. Bu bölmeleri altı sandıklı oturma alanlarına dönüştürebilirsiniz. Bir başta alternatif ise bu ölü mekanlarda puf ya da sandık kullanmak.
15-Yatak odanızı tasarlarken farklı renklerin yaratabileceği etkiyi unutmayın. Soğuk yeşiller, maviler ve pastel sarılar sizi rahatlatırken, parlak kırmızılar, turuncular ve pembeler sıcak ve enerjik bir etki yaratır.
16- Çok küçük ya da şekilsiz bir yatak odası için en pratik çözüm sipariş mobilyalardır. Bu şeklide her santimetrekareden faydalanabilir ve düzenli bir ortam yaratabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde birçok gizli bölmeniz de olur. Sözgelimi ayakkabılık gibi. Sonuçta uzun bir dolap silsilesi ile karşı karşıya kalırsanız bu tekdüzeliği birkaç cam kapak ile kırabilirsiniz. İçerideki dağınıklığı gizlemek için ise güzel bir kumaşı kapaklara zımbalayın.
17- Dar bir yatak odasında iki büyük komodine yer olmayabilir. Pratik bir alternatif, yatağın başucuna denk gelen kısmına saat, kitap gibi aksesuvarların yerleştirilebileceği nişler ya da raflar yaptırmak. Unutmayın ki yüksekte olan şeyler gözün odak noktasına denk gelir. Bu yüzden buraları derli toplu tutmakta fayda var.
18- Oda spreyleri, lavanta, papatya, biberiye gibi huzurlu bir uyku sağlayacak rahatlatıcı yağlar pozitif enerji yayacaktır.
19- Yatak odanızda yenilik peşindeyseniz yeni bir yatak başı satın alabilirsiniz. Çarpıcı bir yenilik için imitasyon süet, denim ya da fitilli kadife seçebilirsiniz. Kumaşın yıkanabilir olmasına dikkat edin.
20- Tuvalet masası için boş duvar kalmamışsa onu yatağın ayak ucuna koyabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta komodinle yatağınızın aynı yükseklikte ve renkte olması.
21- Yatak odasında duş almak için bir alan yaratmak da mümkün. Hemen yandaki bir odadan biraz alan çalabilir ya da yatak odasının bir kısmını böyle bir mekan için ayırabilirsiniz. Bir başka seçenek ise bir köşeye küçük bir küvet yerleştirmek.
- Yatakta kahvaltı yapmayı sevenlerdenseniz, başucunuza yerleştireceğiniz tekerlekli bir sehpa çok kullanışlı olacaktır.
- Kendi halinde bir tuvalet masasını ya da sade bir aynayı küçük ampullerle çevreleyince güzel, romantik bir atmosfer yaratabilirsiniz.
- Radyatör gibi iç mekan tasarımında görmek istemeyeceğiniz detayları, küçük dolaplarla gizleyebilirsiniz”