Boya lekesi yerden nasıl çıkarılır?
Boya yaparken koruma örtüsü kullanılmaması durumunda ise rulo ya da fırçadaki boyanın yere damlamaması için dikkatli olunmalıdır. Öncelikle rulo ve fırçalara fazla boya alınmamalıdır. Rulodaki fazla boya rulo boya eleği üzerinde gezdirilerek; fırçadaki fazla boya ise fırça boya kabının kenarına bastırılarak geri giderilmelidir. Ayrıca boyanın sıçramaması için rulo duvarda çok hızlı şekilde gezdirilmemelidir.
BOYA LEKESİ YERDEN NASIL ÇIKAR?
Tüm önlemlere rağmen yine de yere boya damlarsa bu durumda mümkünse boya lekesine kısa süre içinde müdahale edilmelidir. Bu lekelere müdahale etmek için odanın boyasının bitmesi beklenmemesi, boyanan duvarın işi bitince ıslak bir bezle yerdeki boya lekeleri henüz kurumadan silinmelidir.
Eğer yerde kurumuş boya lekeleri varsa bu lekelerden kurtulmak biraz daha zahmetli olacaktır. Eğer zemindeki boya lekeleri minik damlacıklar şeklindeyse bu durumda boya lekelerini çıkartmak için yine ıslak bir bez yeterli olabilir.
Ancak bu lekeler kurumuş oldukları için temizlikte çok yumuşak olmayan bir bez kullanılmalı ve boya lekeleri kuvvetlice ovularak temizlenmelidir. Hatta bez üzerinden tırnaklarla kuvvet uygulanması bu lekelerin kolaylıkla çıkmasını sağlayacaktır.
Boya lekeleri geniş çaplı ve kalın boya tabakalarından oluşuyorsa bu durumda boya öncelikle yüzeyden kazınmalıdır. Seramik yüzeylerdeki boya lekelerinin çıkartılması için zemin bir ıspatula ile kazınabilir ya da ovma teli kullanılarak temizlenebilir.
Parke zeminlerde çiziklere sebep olabileceği için ıspatula ve ovma teli ile kazıma yöntemi kullanılmamalıdır. Parke zemindeki boya lekesinin çıkartılması içinse leke öncelikle sıcak suyla ıslatılmış bir bezle silinmelidir.
Ayrıca boya buhar makinesi ile yumuşatılarak da silinebilir. Bunun yanında iyi bir çözücü olan aseton da parkedeki boya lekesinin çıkartılmasından kullanılabilir.
Ancak bu yöntemde asetonun parkeye uzun süre temas etmesinin önüne geçilmeli; asetonlu bezle silinen boyaya hemen ardından nemli veya kuru bir bezle müdahale edilmelidir.
Eğer zemindeki boya yağlı boya veya selülozik boya ise bu durumda boya lekesinin çıkartılması için lekeye tinerle müdahale edilmesi gerekir. Sentetik boya lekeleri için sentetik tiner; selülozik boya lekeleri içinse selülozik tiner kullanılmalıdır. Tiner de aseton gibi parke yüzeylerde uzun süre bekletilmemelidir.
yeniakit.com.tr