🌍 Küreselleşme Nedir ❓ Ekonomi, Kültür, Siyaset Ve Günlük Hayat Üzerindeki Etkileri Nelerdir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 3 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    3

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,328
2,638,008
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌍 Küreselleşme Nedir ❓ Ekonomi, Kültür, Siyaset Ve Günlük Hayat Üzerindeki Etkileri Nelerdir ❓

Küreselleşme, uzakları yakın eden bir çağın adıdır; fakat yakınlaşan dünyanın insanı gerçekten birbirine yaklaştırıp yaklaştırmadığı, hâlâ çağımızın en büyük sorusudur.
Ersan Karavelioğlu

Küreselleşme, dünyanın ekonomik, kültürel, siyasal, teknolojik ve toplumsal alanlarda giderek daha fazla birbirine bağlanması sürecidir. Bu süreçte ülkeler arasındaki ticaret artar, sermaye hareketleri hızlanır, bilgi saniyeler içinde kıtalar aşar, kültürler birbirine karışır, tüketim alışkanlıkları benzerleşir, siyasi kararlar uluslararası etkiler üretir ve bir ülkede yaşanan olay kısa sürede başka toplumları da etkileyebilir.

Küreselleşme yalnızca “dünyanın küçülmesi” değildir. Aynı zamanda insanlığın karşılıklı bağımlılığının artmasıdır. Bir telefonun parçaları farklı ülkelerde üretilebilir, bir salgın tüm dünyaya yayılabilir, bir ekonomik kriz başka kıtaları sarsabilir, bir sosyal medya akımı aynı anda milyonlarca insanı etkileyebilir, bir çevre felaketi bütün insanlığı ilgilendiren sonuçlar doğurabilir.

Bu yüzden küreselleşme hem büyük fırsatlar hem de ciddi riskler taşır. Bir yandan bilgiye erişimi, ticareti, teknolojiyi, kültürel etkileşimi ve uluslararası iş birliğini artırır; diğer yandan eşitsizlikleri, kültürel tek tipleşmeyi, ekonomik bağımlılığı, çevresel sorunları ve demokratik denetim tartışmalarını derinleştirebilir.

1️⃣ Küreselleşme Ne Demektir ❓

Küreselleşme, ülkeler, toplumlar, ekonomiler, kültürler ve bireyler arasındaki bağların giderek yoğunlaşmasıdır. Bu bağlar yalnızca ticaretle sınırlı değildir; iletişim, göç, medya, eğitim, teknoloji, siyaset, hukuk, çevre ve yaşam tarzı gibi birçok alanı kapsar.

🌐 Eskiden bir ülkede yaşanan olay çoğu zaman o bölgeyle sınırlı kalabilirdi. Bugün ise bir savaş enerji fiyatlarını, bir salgın sağlık sistemlerini, bir finansal kriz piyasaları, bir teknolojik yenilik iş biçimlerini, bir sosyal medya kampanyası kamuoyunu küresel ölçekte etkileyebilir.

Küreselleşmenin özünde şu gerçek vardır: Dünya artık birbirinden kopuk adalar gibi değil, birbirini etkileyen geniş bir ağ gibi işlemektedir.

2️⃣ Küreselleşme Yeni Bir Süreç Midir ❓

Küreselleşme tamamen yeni değildir. Tarih boyunca ticaret yolları, göçler, imparatorluklar, dinlerin yayılması, denizcilik, savaşlar ve keşifler farklı toplumları birbirine bağlamıştır.

🌿 İpek Yolu, Baharat Yolu, Akdeniz ticareti, İslam dünyasının bilimsel etkileşimleri, Avrupa'nın denizaşırı keşifleri ve sanayi devrimi küreselleşmenin tarihsel aşamaları olarak görülebilir.

Fakat günümüzdeki küreselleşmeyi eski dönemlerden ayıran şey hız, yoğunluk ve teknolojik derinliktir. Artık bilgi saniyeler içinde yayılır, para elektronik sistemlerle anında hareket eder, ürünler kıtalar arasında karmaşık tedarik zincirleriyle dolaşır, kültür dijital platformlar üzerinden küresel ölçekte tüketilir.

Yani küreselleşmenin kökleri eski, bugünkü biçimi ise modern teknolojilerle çok daha hızlıdır.

3️⃣ Küreselleşmenin Temel Dinamikleri Nelerdir ❓

Küreselleşmeyi oluşturan birçok temel dinamik vardır. Bunlar birlikte çalışarak dünyayı daha bağlantılı hale getirir.

DinamikKüreselleşmeye Etkisi
Teknolojiİletişimi ve üretimi hızlandırır
Ulaşımİnsan ve mal hareketini kolaylaştırır
TicaretÜlkeleri ekonomik olarak bağlar
FinansSermayenin küresel dolaşımını sağlar
GöçKültürel ve toplumsal etkileşimi artırır
MedyaFikirleri ve yaşam tarzlarını yayar
Uluslararası kurumlarOrtak kurallar ve iş birliği üretir
Çok uluslu şirketlerÜretimi ve pazarı küresel hale getirir

✨ Bu dinamiklerin tamamı, dünyanın farklı noktalarını görünmez iplerle birbirine bağlar. Ancak her bağ eşit değildir. Bazı ülkeler bu süreçten daha çok fayda görürken bazıları daha fazla bağımlılık ve kırılganlık yaşayabilir.

4️⃣ Ekonomik Küreselleşme Nedir ❓

Ekonomik küreselleşme, ülkelerin üretim, ticaret, finans, yatırım ve tüketim alanlarında birbirine daha bağımlı hale gelmesidir.

💰 Bugün bir ürünün tasarımı bir ülkede, hammaddesi başka bir ülkede, üretimi farklı bir bölgede, yazılımı başka bir merkezde, satışı ise tüm dünyada gerçekleşebilir. Bu durum ekonomik verimliliği artırabilir; fakat aynı zamanda ülkeleri küresel tedarik zincirlerine bağımlı hale getirebilir.

Ekonomik küreselleşmenin temel unsurları şunlardır:

Serbest ticaret anlaşmaları
Çok uluslu şirketler
Küresel finans piyasaları
Uluslararası yatırımlar
Tedarik zincirleri
Dijital ekonomi
Küresel tüketim ağları

Ekonomik küreselleşme, fırsat ve riskleri aynı anda taşır. Daha fazla ürün, daha düşük maliyet ve yeni pazarlar sağlayabilir; fakat yerel üreticileri zorlayabilir, gelir eşitsizliğini artırabilir ve krizlerin hızla yayılmasına neden olabilir.

5️⃣ Küreselleşmenin Ekonomiye Faydaları Nelerdir ❓

Küreselleşme ekonomilere birçok fayda sağlayabilir. Ülkeler dış pazarlara açılabilir, yeni yatırımlar çekebilir, teknoloji transferi yapabilir ve üretim kapasitesini artırabilir.

📈 Ekonomik faydalar şöyle özetlenebilir:

FaydaAçıklama
Pazar genişlemesiÜrünler daha fazla ülkeye satılabilir
Yatırım artışıYabancı sermaye yeni iş alanları oluşturabilir
Teknoloji transferiBilgi ve üretim teknikleri yayılabilir
RekabetÜrün kalitesi ve verimlilik artabilir
Tüketici seçeneğiDaha fazla ürün ve hizmete erişim sağlanabilir
UzmanlaşmaÜlkeler güçlü oldukları alanlara odaklanabilir

🌍 Bu yönüyle küreselleşme, doğru yönetildiğinde ekonomik büyüme ve üretim kapasitesi için güçlü bir fırsat olabilir.

Ancak bu faydalar otomatik olarak adil dağılmaz. Kurumsal kapasitesi güçlü olan, eğitim seviyesi yüksek, teknolojiye uyum sağlayan ve üretim stratejisi geliştiren ülkeler daha avantajlı hale gelir.

6️⃣ Küreselleşmenin Ekonomik Riskleri Nelerdir ❓

Küreselleşmenin ekonomik riskleri de ciddi boyuttadır. Özellikle üretimi zayıf, dışa bağımlılığı yüksek, finansal yapısı kırılgan ve yerel sanayisi korunmasız ülkeler küresel dalgalanmalardan daha fazla etkilenebilir.

⚠️ Başlıca riskler şunlardır:

RiskSonuç
Yerel üretimin zayıflamasıKüçük işletmeler ve çiftçiler zorlanabilir
Gelir eşitsizliğiKazanç belirli kesimlerde toplanabilir
Finansal kırılganlıkKrizler hızla yayılabilir
Dışa bağımlılıkStratejik sektörler yabancı kaynaklara bağlanabilir
Emek baskısıUcuz iş gücü rekabeti artabilir
Vergi kaybıÇok uluslu şirketler vergi avantajı arayabilir
Tedarik zinciri riskiSavaş, salgın veya krizlerde üretim aksayabilir

🌙 Küreselleşme ekonomiyi büyütebilir; fakat adaletli kurallar, güçlü kurumlar ve ulusal üretim stratejisi yoksa toplum içindeki eşitsizlikleri derinleştirebilir.

7️⃣ Kültürel Küreselleşme Nedir ❓

Kültürel küreselleşme, fikirlerin, sanatın, müziğin, filmlerin, modanın, yemeklerin, dillerin, yaşam tarzlarının ve değerlerin dünya çapında dolaşıma girmesidir.

🎬 Bugün bir Kore dizisi Türkiye'de izlenebilir, bir Türk yemeği Avrupa'da tanınabilir, bir Amerikan filmi dünyanın her yerinde gündem olabilir, bir Japon animasyonu farklı kültürlerden gençleri etkileyebilir, bir sosyal medya akımı aynı gün birçok ülkede yayılabilir.

Kültürel küreselleşme, insanlara farklı dünyaları tanıma imkanı verir. Fakat aynı zamanda bazı güçlü kültürlerin diğerleri üzerinde baskın hale gelmesine de yol açabilir.

Olumlu YönRiskli Yön
Kültürler birbirini tanırYerel kültürler zayıflayabilir
Sanatsal etkileşim artarTek tip tüketim kültürü yayılabilir
Dil öğrenme ve iletişim kolaylaşırYerel diller geri plana düşebilir
Farklı yaşamlar görünür olurKimlik karmaşası doğabilir
Ortak insanlık bilinci gelişebilirKültürel yüzeysellik artabilir

✨ Kültürel küreselleşmenin sağlıklı olması için yerel kimliklerin yok edilmeden, karşılıklı saygıyla etkileşime girmesi gerekir.

8️⃣ Küreselleşme Yerel Kültürleri Yok Eder Mi ❓

Küreselleşme yerel kültürleri otomatik olarak yok etmez; fakat onları güçlü biçimde dönüştürür. Eğer yerel kültür kendini yenileyemez, anlatamaz, koruyamaz ve yeni kuşaklara aktaramazsa küresel kültür karşısında zayıflayabilir.

🌿 Yerel kültürlerin korunması için yalnızca nostalji yetmez. Onları çağın diliyle yeniden anlatmak gerekir.

Örneğin geleneksel müzik dijital platformlarda yer bulabilir. Yerel yemekler modern sunumlarla tanıtılabilir. Ana dilde kaliteli içerikler üretilebilir. Yerel mimari, sanat, edebiyat ve halk bilgisi yeni nesillere estetik biçimde aktarılabilir.

Küreselleşme karşısında en sağlıklı kültürel duruş şudur: Dünyaya açık olmak, fakat köksüzleşmemek.

9️⃣ Siyasi Küreselleşme Nedir ❓

Siyasi küreselleşme, devletlerin yalnızca kendi iç politikalarıyla değil, uluslararası kurumlar, anlaşmalar, normlar ve diplomatik ilişkiler üzerinden de hareket etmek zorunda kalmasıdır.

🏛️ Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği, NATO, uluslararası mahkemeler, iklim anlaşmaları ve insan hakları sözleşmeleri siyasi küreselleşmenin parçalarıdır.

Siyasi küreselleşme şu alanlarda kendini gösterir:

Uluslararası hukuk
İnsan hakları normları
Çevre anlaşmaları
Güvenlik ittifakları
Diplomatik zirveler
Küresel sağlık politikaları
Göç ve mülteci düzenlemeleri

🌍 Bu süreç, devletlerin egemenliğini tamamen ortadan kaldırmaz; fakat egemenliğin artık daha karmaşık ve karşılıklı bağımlı bir dünyada kullanıldığını gösterir.

🔟 Küreselleşme Ulus Devleti Zayıflatır Mı ❓

Küreselleşme ulus devleti tamamen ortadan kaldırmaz; fakat bazı alanlarda baskı altına alır. Devletler hâlâ vergi toplar, hukuk yapar, güvenlik sağlar, eğitim ve sağlık politikaları yürütür. Ancak küresel ekonomi, uluslararası hukuk, göç, teknoloji şirketleri ve finans piyasaları devletlerin hareket alanını etkiler.

⚖️ Ulus devlet açısından temel mesele şudur: Küresel dünyaya entegre olurken kendi halkının çıkarını, kültürünü, güvenliğini ve ekonomik bağımsızlığını nasıl koruyacak ❓

Küreselleşmenin BaskısıDevletin Tepkisi
Sermaye hareketliliğiEkonomi politikalarını uyarlama
Göç hareketleriSınır ve entegrasyon politikaları
Dijital platformlarVeri ve teknoloji düzenlemeleri
Uluslararası hukukİç hukuku uyumlaştırma
Küresel krizlerÇok taraflı iş birliği kurma
Kültürel akışlarEğitim ve kültür politikalarını güçlendirme

🌙 Güçlü devlet, küreselleşmeden tamamen kaçan değil; onu halkının yararına yöneten devlettir.

1️⃣1️⃣ Teknoloji Küreselleşmeyi Nasıl Hızlandırdı ❓

Teknoloji, küreselleşmenin en güçlü motorlarından biridir. İnternet, akıllı telefonlar, uydu sistemleri, dijital ödeme ağları, yapay zeka, sosyal medya ve lojistik teknolojileri dünyayı daha hızlı bağlamıştır.

📱 Bugün bir kişi başka kıtadaki biriyle anında görüntülü konuşabilir, bir ürün siparişi sınırları aşabilir, bir haber saniyeler içinde yayılabilir, bir fikir milyonlara ulaşabilir.

Teknolojinin etkileri şunlardır:

Teknolojik AlanKüreselleşmeye Etkisi
İnternetBilgiye küresel erişim sağlar
Sosyal medyaKüresel kamuoyu ve trend üretir
Dijital ödemeSınır ötesi ticareti kolaylaştırır
Lojistik sistemlerÜrün hareketini hızlandırır
Yapay zekaBilgi üretimini ve otomasyonu dönüştürür
Uzaktan çalışmaİş gücünü coğrafyadan bağımsızlaştırır

✨ Teknoloji küreselleşmeyi hızlandırırken, veri güvenliği, mahremiyet, dijital bağımlılık, siber güvenlik ve teknoloji tekelleri gibi yeni sorunlar da doğurur.

1️⃣2️⃣ Küreselleşme Günlük Hayatı Nasıl Etkiler ❓

Küreselleşme sadece devletlerin ve büyük şirketlerin meselesi değildir. Günlük hayatın içine kadar girer.

☕ Sabah içilen kahvenin çekirdeği başka ülkeden gelebilir. Kullanılan telefonun parçaları farklı kıtalarda üretilmiş olabilir. İzlenen dizi başka kültürden çıkabilir. Giyilen kıyafet küresel bir markaya ait olabilir. Sosyal medyada görülen fikirler dünyanın başka yerindeki olaylardan etkilenebilir.

Günlük AlanKüreselleşmenin Etkisi
GıdaFarklı ülkelerin ürünlerine erişim
GiyimKüresel moda markalarının yayılması
MedyaUluslararası içeriklerin izlenmesi
EğitimOnline dersler ve yabancı kaynaklar
İşUzaktan çalışma ve küresel rekabet
DilYabancı kelimelerin günlük dile girmesi
TüketimBenzer ürünlerin dünya çapında kullanılması

🌐 Yani küreselleşme, yalnızca dış politikada değil; sofrada, telefonda, gardıropta, işte, okulda ve zihnin içinde bile yaşanır.

1️⃣3️⃣ Küreselleşme Eğitim Ve Bilgiye Erişimi Nasıl Değiştirdi ❓

Küreselleşme sayesinde bilgiye erişim büyük ölçüde kolaylaştı. Artık dünyanın önde gelen üniversitelerinin dersleri, akademik yayınlar, eğitim videoları, dijital kütüphaneler ve uzman görüşleri çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyor.

📚 Bu durum büyük bir fırsattır. Bir öğrenci, yalnızca kendi ülkesindeki kaynaklarla sınırlı kalmadan başka dillerdeki bilgilere, farklı düşünce geleneklerine ve küresel akademik tartışmalara erişebilir.

Fakat riskler de vardır:

FırsatRisk
Bilgiye hızlı erişimBilgi kirliliği
Online eğitimYüzeysel öğrenme
Küresel kaynaklarDil eşitsizliği
Uluslararası akademik ağlarYerel bilginin geri plana düşmesi
Dijital kütüphanelerKaynak doğrulama zorluğu

✨ Küresel bilgi çağında en önemli beceri yalnızca bilgiye ulaşmak değil; doğru bilgiyi yanlış bilgiden ayırabilmektir.

1️⃣4️⃣ Küreselleşme Çalışma Hayatını Nasıl Dönüştürdü ❓

Küreselleşme çalışma hayatını büyük ölçüde değiştirdi. Şirketler üretimlerini farklı ülkelere yaydı, uzaktan çalışma arttı, iş gücü daha rekabetçi hale geldi ve bazı meslekler küresel pazarla doğrudan bağlantılı hale geldi.

💼 Bir yazılımcı başka ülkedeki şirkete çalışabilir. Bir tasarımcı uluslararası müşterilerle iş yapabilir. Bir içerik üreticisi küresel izleyiciye ulaşabilir. Ancak aynı zamanda yerel işçiler daha ucuz iş gücüyle rekabet etmek zorunda kalabilir.

DönüşümSonuç
Uzaktan çalışmaCoğrafi sınırlar azalır
Küresel iş pazarıRekabet artar
Çok uluslu şirketlerKariyer fırsatları çeşitlenir
OtomasyonBazı işler kaybolabilir
Dış kaynak kullanımıÜretim başka ülkelere kayabilir
Dijital beceri ihtiyacıEğitim ve uyum zorunlu hale gelir

🌍 Küreselleşen çalışma hayatında en güçlü konuma gelenler, sürekli öğrenen, dijital becerilerini geliştiren ve değişime uyum sağlayan kişilerdir.

1️⃣5️⃣ Küreselleşme Çevre Sorunlarını Nasıl Etkiler ❓

Küreselleşme çevre üzerinde hem olumlu hem olumsuz etkiler üretir. Bir yandan üretim, taşımacılık ve tüketim artışı çevresel baskıyı büyütür. Diğer yandan iklim krizi gibi sorunların küresel ölçekte konuşulmasını ve ortak çözümler aranmasını sağlar.

🌱 Olumsuz etkiler:

Karbon salımının artması
Aşırı tüketim kültürü
Doğal kaynakların hızlı kullanımı
Atık ve plastik sorunu
Uzun tedarik zincirlerinin çevresel maliyeti

Olumlu etkiler:

Çevre bilincinin küresel yayılması
İklim anlaşmaları
Yeşil teknoloji transferi
Uluslararası çevre hareketleri
Sürdürülebilir üretim baskısı

Küreselleşmenin çevre açısından en büyük sorusu şudur: Dünya daha fazla tüketerek mi büyüyecek, yoksa daha bilinçli ve sürdürülebilir bir düzen kurabilecek mi ❓

1️⃣6️⃣ Küreselleşmenin İnsan Psikolojisine Etkileri Nelerdir ❓

Küreselleşme insan psikolojisini de etkiler. Sürekli bilgi akışı, sosyal medya karşılaştırmaları, küresel kriz haberleri, hızlı tüketim kültürü ve değişen yaşam beklentileri insanın zihinsel dünyasını yorabilir.

🧠 Bir kişi artık yalnızca kendi çevresindeki hayatları değil, dünyanın her yerindeki başarıları, güzellikleri, felaketleri ve yaşam tarzlarını görür. Bu hem ilham verici hem de yorucu olabilir.

Psikolojik EtkiAçıklama
Kıyaslama artışıSosyal medya üzerinden yetersizlik hissi
Bilgi yorgunluğuSürekli haber ve içerik akışı
Kimlik karmaşasıYerel ve küresel değerler arasında sıkışma
Fırsat hissiDaha geniş dünya algısı
Gelecek kaygısıKüresel krizlerin yakın hissedilmesi
YalnızlıkDijital bağlantıya rağmen duygusal kopukluk

🌙 Bu yüzden küresel çağda ruh sağlığını korumak için dijital sınırlar, yerel bağlar, anlamlı ilişkiler ve bilinçli medya kullanımı çok önemlidir.

1️⃣7️⃣ Küreselleşmenin Avantajları Ve Dezavantajları Nasıl Dengelenir ❓

Küreselleşme tamamen iyi ya da tamamen kötü değildir. Asıl mesele, nasıl yönetildiğidir. Adil kurallar, güçlü yerel üretim, kültürel bilinç, eğitim, sosyal koruma ve demokratik denetim varsa küreselleşme daha faydalı hale gelebilir.

⚖️ Dengeli yaklaşım şudur:

Gereken DengeAnlamı
Açıklık ve korumaDünyaya açılırken yereli korumak
Ticaret ve adaletEkonomik büyümeyi toplumsal faydayla birleştirmek
Teknoloji ve etikYeniliği insan değerleriyle dengelemek
Kültürel etkileşim ve kimlikBaşkasını tanırken kendini kaybetmemek
Uluslararası iş birliği ve egemenlikOrtak sorunları çözerken halk iradesini korumak
Büyüme ve çevreRefahı doğayı yok etmeden üretmek

✨ Küreselleşmeye karşı en sağlıklı tavır, dünyadan kopmak değil; dünyaya güçlü, bilinçli ve köklü şekilde katılmaktır.

1️⃣8️⃣ Türkiye Küreselleşmeden Nasıl Etkilenir ❓

Türkiye, jeopolitik konumu, genç nüfusu, üretim kapasitesi, kültürel mirası, turizmi, lojistik avantajı ve dijital dönüşüm potansiyeliyle küreselleşmeden güçlü biçimde etkilenen ülkelerden biridir.

🇹🇷 Türkiye için küreselleşme hem fırsat hem risk taşır.

FırsatRisk
İhracat pazarlarının genişlemesiDışa bağımlılık baskısı
Turizm gelirleriKüresel krizlerden hızlı etkilenme
Genç nüfusun dijital yeteneğiBeyin göçü
Kültürel tanıtımYerel değerlerin yüzeyselleşmesi
Lojistik merkez olmaBölgesel krizlerden etkilenme
Girişimcilik ve teknolojiKüresel rekabet baskısı

🌍 Türkiye'nin küreselleşmede güçlü olması için üretim, teknoloji, eğitim, hukuk, kültürel özgüven, tarım, sanayi ve dijital ekonomi alanlarında kendi kapasitesini artırması gerekir.

Dünyaya açık olmak önemlidir; fakat açık kapıdan içeri girenin ne olduğunu bilmek de aynı derecede önemlidir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Küreselleşme, Dünyanın Yakınlaşırken Kendini Yeniden Sorguladığı Büyük Bir Dönüşümdür​

Küreselleşme, çağımızın en güçlü gerçeklerinden biridir. Onu yok saymak mümkün değildir. Ekonomiden kültüre, siyasetten teknolojiye, çevreden psikolojiye kadar hayatın neredeyse her alanını etkiler.

🌐 Bu süreç insanlığa büyük fırsatlar sunar: bilgiye erişim, ticaret, kültürel etkileşim, teknolojik gelişme, uluslararası iş birliği ve ortak sorunlara birlikte çözüm arama imkanı. Fakat aynı süreç ciddi riskler de üretir: eşitsizlik, kültürel tek tipleşme, yerel üretimin zayıflaması, çevre sorunları, dijital bağımlılık, finansal kırılganlık ve demokratik denetim problemleri.

Bu yüzden küreselleşmeyi anlamak, dünyayı anlamaktır. Çünkü artık hiçbir toplum tamamen yalnız değildir. Bir yerdeki savaş başka yerdeki ekonomiyi etkiler. Bir ülkedeki teknoloji başka ülkedeki meslekleri değiştirir. Bir kültürel akım başka toplumların gençliğine dokunur. Bir çevre sorunu bütün insanlığın geleceğini ilgilendirir.

Küreselleşmenin en derin sorusu şudur: Dünya birbirine bağlanırken adalet, kimlik, insan onuru ve yerel ruh korunabilecek mi ❓

Eğer bu soruya bilinçli cevaplar üretilebilirse, küreselleşme yalnızca güçlülerin kazandığı bir süreç değil; insanlığın daha adil, daha bilinçli ve daha sorumlu bir ortak gelecek kurma imkanı olabilir.

Küreselleşme, insanlığa aynı gökyüzünün altında yaşadığını hatırlatır; fakat gerçek medeniyet, o gökyüzünün altında herkesin sesinin, emeğinin, kültürünün ve onurunun korunabildiği bir dünya kurabilmektir.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt