📖 Kur'an'da Aile İçinde Tevekkül ❓ Kontrol Etme Arzusu, Teslimiyet, Sabır Ve Kalplerin Allah'a Bırakılması

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 4 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    4

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,763
2,700,277
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Kur'an'da Aile İçinde Tevekkül ❓ Kontrol Etme Arzusu, Teslimiyet, Sabır Ve Kalplerin Allah'a Bırakılması​

“Tevekkül, aileyi umursamamak değil; sevdiklerin için elinden geleni yaptıktan sonra kalplerin sahibinin Allah olduğunu unutmamaktır.”
— Ersan Karavelioğlu

Kur'an'da tevekkül, insanın kendi sorumluluğunu yerine getirdikten sonra sonucu Allah'a bırakmasıdır. Aile içinde tevekkül ise anne babayı, eşi, evladı, kardeşi ve akrabayı kontrol etme arzusuyla tüketmeden; sevgi, sorumluluk, dua, sabır ve hikmetle hareket edip kalpleri Allah'a emanet edebilmektir.

Aile, insanın en çok sevdiği ve en çok kaygılandığı alandır. İnsan anne babasının huzurunu ister, eşinin iyiliğini ister, evladının doğru yolda olmasını ister, kardeşinin mutlu olmasını ister, akrabalarının hayır içinde yaşamasını ister. Fakat insanın isteği ile hayatın akışı her zaman aynı olmaz. İşte tevekkül, bu noktada kalbin dağılmasını engelleyen ilahi dengedir.

Tevekkül, pasif bekleyiş değildir. Tevekkül; emek vermek, dua etmek, güzel konuşmak, sınır koymak, hakkı gözetmek, nasihat etmek, korumak, sabretmek ve sonra sonucu Allah'a bırakmaktır. Çünkü insan ailesini sevebilir; fakat onların kalplerini, kaderlerini, tercihlerini ve hidayetlerini mutlak biçimde yönetemez.

1️⃣ Kur'an'da Aile İçinde Tevekkül Ne Anlama Gelir ❓

Aile içinde tevekkül, insanın ailesiyle ilgili bütün görevlerini yerine getirirken sonucu Allah'a bırakma bilincidir. Bu bilinç, insanı hem sorumluluk sahibi yapar hem de kontrol takıntısından korur.

Tevekkül eden kişi şöyle düşünür: Ben üzerime düşeni yaparım; fakat kalpleri değiştiren, hayrı tamamlayan, kapıları açan ve sonucu yaratan Allah'tır.

Tevekkül AlanıAile İçindeki Anlamı
Anne babaSaygı ve vefa gösterip kalplerini Allah'a bırakmak
Sevgi, sadakat ve emek gösterip huzuru Allah'tan istemek
EvlatTerbiye, dua ve örneklik sunup hidayeti Allah'a bırakmak
KardeşHakkı gözetip kırgınlıkları Allah'a emanet etmek
AkrabaSıla-i rahmi koruyup zararı sınırla yönetmek
Kul hakkıTelafi ve helallik arayıp Allah'ın adaletine sığınmak

Tevekkül, aile ilişkilerinde insanın hem aktif sorumluluğunu hem de kalbi teslimiyetini aynı anda korumasıdır.

2️⃣ Tevekkül İle Kontrol Etme Arzusu Arasındaki Fark Nedir ❓

Kontrol etme arzusu, insanın sevdiklerinin her düşüncesini, kararını, davranışını ve geleceğini kendi istediği biçimde yönetmek istemesidir. Tevekkül ise insanın sevdiği kişilere rehberlik edip onları Allah'a emanet edebilmesidir.

Aile içinde kontrol arzusu çoğu zaman sevgi gibi görünür; fakat zamanla baskıya, kaygıya, tartışmaya ve ruhsal yorgunluğa dönüşebilir.

Kontrol Etme ArzusuTevekkül Bilinci
“Her şey benim istediğim gibi olmalı”“Ben doğruyu yaparım, sonucu Allah'a bırakırım”
Baskı kurarRehberlik eder
Kaygıyı artırırKalbi sakinleştirir
İlişkiyi yorarİlişkiye güven verir
İnsanı tüketirİnsanı Allah'a yaslar
Sevdiklerini boğabilirSevdiklerine alan açar

Tevekkül, sevgiyi sorumluluktan koparmaz; fakat sevgiyi sahiplenme hırsına da dönüştürmez. 🌿

3️⃣ Tevekkül Pasiflik Midir ❓

Hayır. Tevekkül pasiflik değildir. Kur'anî tevekkül, insanın sebeplere sarıldıktan sonra sonucu Allah'a bırakmasıdır. Yani tevekkül, “hiçbir şey yapmıyorum, Allah halleder” demek değildir. Bu anlayış tevekkül değil, sorumluluktan kaçıştır.

Aile içinde tevekkül eden kişi:

Yapılması GerekenTevekkül İle Bağı
Güzel konuşurÇünkü dil de bir sebeptir
Dua ederÇünkü kalpler Allah'ın elindedir
Emek verirÇünkü sorumluluk kulluğun parçasıdır
Sınır koyarÇünkü haksızlığı önlemek gerekir
Özür dilerÇünkü onarım gerekir
Helallik isterÇünkü kul hakkı ciddidir
SabrederÇünkü her sonuç hemen gelmez

Tevekkül, insanı atalete değil; bilinçli çabaya ve içsel teslimiyete çağırır.

4️⃣ Ailede Tevekkül Neden Zordur ❓

Ailede tevekkül zordur; çünkü insan en çok sevdikleri konusunda kaygılanır. Evladının yanlış yapmasından korkar, eşini kaybetmekten korkar, anne babasının üzülmesinden korkar, kardeşinin haksızlık yapmasından incinir, akrabasının fitnesinden yorulur.

Sevgi arttıkça kontrol isteği de artabilir. Fakat tevekkül, insana sevgiyi kaygının esiri haline getirmemeyi öğretir.

Tevekkülü Zorlaştıran SebepAile İçindeki Görünümü
Aşırı sevgiKaybetme korkusuna dönüşebilir
Gelecek kaygısıSürekli müdahale etme isteği doğurabilir
Geçmiş yaralarGüvenmeyi zorlaştırabilir
Koruma arzusuBaskıya dönüşebilir
Hidayet endişesiZorlama ve sertlik doğurabilir
BelirsizlikKalbi huzursuz edebilir

Ailede tevekkül, insanın şu cümleyi kalbine yerleştirmesidir: Ben seviyorum, emek veriyorum, dua ediyorum; fakat sevdiklerimin kaderini ben yazmıyorum.

5️⃣ Anne Baba Konusunda Tevekkül Nasıl Olmalıdır ❓

Anne baba konusunda tevekkül, evladın onlara karşı vefa, saygı, merhamet ve iyilik görevini yerine getirip; onların anlayışını, rızasını, hidayetini ve kalp huzurunu Allah'a bırakmasıdır.

Bazı evlatlar anne babasını memnun etmek için kendi hayatını tamamen yok sayabilir. Bazıları da kırgınlık nedeniyle tamamen kopabilir. Tevekkül ise bu iki uç arasında denge kurar.

Anne Baba Konusunda TevekkülAnlamı
Saygı göstermekVefa sorumluluğunu taşımak
Güzel söz söylemekKalp kırmaktan sakınmak
Yardım etmekİmkan ölçüsünde destek olmak
Yanlışta itaat etmemekAllah'ın sınırını korumak
Dua etmekKalplerini Allah'a emanet etmek
Sınır koymakHaksız baskıya teslim olmamak

Anne baba konusunda tevekkül, onları memnun etmeye çalışırken Allah'ın rızasını unutmamak demektir. 🤍

6️⃣ Eş Konusunda Tevekkül Nasıl Yaşanır ❓

Evlilikte tevekkül, eşler arasında sevgi, sadakat, sorumluluk ve onarım için emek verdikten sonra huzuru Allah'tan istemektir. Eşler birbirini tamamen kontrol edemez. Bir insan eşine iyi davranabilir, güzel konuşabilir, sadakat gösterebilir, dua edebilir; fakat eşinin kalbini zorla değiştiremez.

Tevekkül, evlilikte hem emek hem teslimiyet ister.

Evlilikte Tevekkül AlanıDengesi
Sevgiİlgi göstermek ama karşılığı zorlamamak
SadakatKendi emanetini korumak
İletişimGüzel konuşup sonucu Allah'a bırakmak
KırgınlıkOnarım arayıp kalbi kine teslim etmemek
SorunlarÇözüm için çabalamak, umudu Allah'a bağlamak
GüvenTedbir almak ama vesveseye teslim olmamak

Evlilikte tevekkül, “nasılsa Allah'a bıraktım” diyerek ihmalkar olmak değildir. Bilakis tevekkül, ilişkinin hakkını verip huzurun Allah'ın lütfuyla tamamlanacağını bilmektir.

7️⃣ Evlat Konusunda Tevekkül Neden En Ağır İmtihanlardan Biridir ❓

Evlat konusunda tevekkül çok zordur; çünkü evlat sevgisi kalbin en derin bağlarından biridir. Anne baba çocuğunun iyi, sağlıklı, imanlı, ahlaklı, başarılı ve mutlu olmasını ister. Bu istek güzeldir; fakat zamanla aşırı kaygıya ve kontrol arzusuna dönüşebilir.

Evlat konusunda tevekkül, çocuğu başıboş bırakmak değildir. Ona sevgi, terbiye, örneklik, sınır, dua ve emek vermek; fakat onun hidayetini ve kaderini Allah'a bırakabilmektir.

Anne Babanın GöreviAllah'a Bırakılması Gereken
Güzel örnek olmakKalbin nihai yönelişi
Ahlak öğretmekHidayetin gerçekleşmesi
Helal-haram bilinci vermekİçsel kabul
Dua etmekSonucun yaratılması
Sınır koymakGeleceğin tüm ayrıntıları
Sevgi vermekKaderin tamamı

Evlat konusunda tevekkül eden anne baba şunu bilir: Çocuğum bana emanettir; fakat kalbi Allah'a aittir. 🌙

8️⃣ Hidayet Konusunda Tevekkül Ne Demektir ❓

Hidayet konusunda tevekkül, insanın ailesine hakikati hikmetle anlatması, güzel örnek olması, dua etmesi ve sonra kalpleri Allah'a bırakmasıdır. Çünkü hidayet zorla verilemez. İman baskıyla değil; kalbin Allah'a açılmasıyla olur.

Bir insan sevdiği kişinin doğru yola gelmesini isteyebilir; fakat onu sürekli baskılayarak, suçlayarak ve utandırarak hidayete taşıyamaz. Bazen sertlik kalbi daha da kapatır.

Hidayet İçin YapılabileceklerYapılamayacak Olan
Dua etmekKalbi zorla çevirmek
Güzel örnek olmakİmanı dayatmak
Hikmetle konuşmakKişiyi utandırarak dönüştürmek
SabretmekSonucu hemen istemek
Merhameti korumakNefret dili kullanmak
Sınır koymakHaksızlığı onaylamak

Hidayet konusunda tevekkül, hakikati terk etmeden kalbi zorlamamayı öğretir.

9️⃣ Kardeş Ve Akraba Konusunda Tevekkül Nasıl Olmalıdır ❓

Kardeş ve akraba ilişkilerinde tevekkül, insanın bağı korumaya çalışması, haksızlığı doğru şekilde konuşması, sıla-i rahmi gözetmesi, sınır koyması ve sonucu Allah'a bırakmasıdır.

Kardeşler ve akrabalar arasında miras, kıskançlık, dedikodu, haksız beklenti, aile baskısı ve eski kırgınlıklar olabilir. İnsan her şeyi tek başına düzeltemez. Fakat kendi ahlakından sorumludur.

İlişki AlanıTevekkül Dengesi
Kardeş kırgınlığıOnarım için adım atıp sonucu Allah'a bırakmak
Miras meselesiHakkı savunup kul hakkından sakınmak
Akraba baskısıSaygılı sınır koymak
DedikoduDili koruyup fitneye dahil olmamak
Sıla-i rahimBağı tamamen kinle koparmamaya çalışmak
HaksızlıkAdalet arayıp Allah'a sığınmak

Tevekkül, akrabalıkta insanın şunu bilmesidir: Ben kalbimi, dilimi ve hakkımı korumakla sorumluyum; herkesin kalbini düzeltmekle değil.

1️⃣0️⃣ Tevekkül Ve Dua Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Dua ve tevekkül birbirini tamamlar. Dua, insanın Allah'tan istemesi; tevekkül ise Allah'ın sonucuna güvenmesidir. Dua etmeden tevekkül eksik kalır. Çaba göstermeden dua da eksik kalabilir.

Aile içinde dua ve tevekkül birlikte olduğunda insan hem emek verir hem de kalbini aşırı kaygıdan korur.

DuaTevekkül
Allah'a yönelmekAllah'a güvenmek
İstemekSonucu teslim etmek
Aczi kabul etmekKalbi rahatlatmak
Umudu diri tutmakKaygıyı azaltmak
Kalpleri Allah'a arz etmekKalplerin sahibini Allah bilmek

Aile için dua eden ama sonucu Allah'a bırakmayan kişi hâlâ kontrol yükü altında ezilebilir. Tevekkül eden kişi ise şunu bilir: Dua ederim, emek veririm, beklerim; Allah en hayırlı olanı bilir. 🤲

1️⃣1️⃣ Tevekkül Ve Sabır Aile Hayatında Nasıl Birleşir ❓

Tevekkül sabırla tamamlanır. Çünkü aile içindeki meseleler her zaman hemen çözülmez. Evlat bir anda değişmez, eş bir anda düzelmez, kardeş hemen pişman olmaz, akraba hemen hakkaniyetli davranmaz, anne baba bir anda anlayışlı hale gelmeyebilir.

Sabır, tevekkülün zaman içindeki sınavıdır.

Sabır Gerektiren DurumTevekkül Bilinci
Evlat terbiyesiSonucun zamanla olacağını bilmek
Evlilik sorunlarıÇözüm için emek verip acele yıkmamak
Anne baba baskısıEdebi koruyup Allah'a sığınmak
Kardeş kırgınlığıOnarım kapısını açık tutmak
Akraba fitnesiSınır koyup kalbi korumak
Maddi sıkıntıHelal çaba ve Allah'a güven

Ailede sabır ve tevekkül birleştiğinde, insan ne umutsuzluğa düşer ne de her şeyi zorla değiştirmeye çalışır. Bu denge kalbe vakar verir.

1️⃣2️⃣ Tevekkül Ve Sınır Koyma Birbirine Zıt Mıdır ❓

Hayır. Tevekkül, sınır koymaya engel değildir. Hatta bazen tevekkülün gereği, sağlıklı sınır koymaktır. Çünkü insan kendini, eşini, evladını, mahremiyetini, malını ve ruh sağlığını korumakla da sorumludur.

“Ben Allah'a tevekkül ettim” diyerek sürekli haksızlığa, baskıya, sömürüye veya zarara açık kalmak doğru bir tevekkül anlayışı değildir.

Sınır KoymakTevekkül İle İlişkisi
Haksızlığı durdururKul hakkının büyümesini önler
Mahremiyeti korurEvlilik ve aile emanetini gözetir
Ruh sağlığını korurİnsanın kendini de emanet bilmesini sağlar
Maddi sömürüyü engellerAdalet bilincini yaşatır
Tartışmayı azaltırFitneyi büyütmez
Zorbalığı önlerZulme razı olmaz

Tevekkül, tedbiri terk etmek değildir. Tevekkül, tedbir aldıktan sonra sonucu Allah'a bırakmaktır. 🌿

1️⃣3️⃣ Ailede Tevekkül Kul Hakkını Nasıl Önler ❓

Tevekkül, insanın hırsını ve kontrol arzusunu yumuşattığı için kul hakkını da azaltabilir. Çünkü aile içinde birçok hak ihlali, “Benim dediğim olsun” ısrarından, mal hırsından, evlat üzerinde aşırı kontrolden veya eş üzerinde baskı kurmaktan doğar.

Tevekkül eden kişi, başkasının iradesini ezmeye daha az meyilli olur. Çünkü bilir ki kendi görevi hakkı söylemek, iyiliği yapmak ve adaleti korumaktır; sonucu zorla almak değildir.

Kontrolsüz ArzuDoğurabileceği Kul Hakkı
Evladı kendi istediği kalıba sokmakFıtrat ve irade hakkını zedelemek
Eşi yönetmeye çalışmakDuygusal baskı
Mirası hırsla istemekMaddi kul hakkı
Anne babayı suçlulukla yönlendirmekDuygusal manipülasyon
Kardeşi bastırmakAdalet ihlali
Akrabayı sömürmekEmek ve mal hakkı

Tevekkül, insanın içindeki “her şeyi ben belirlemeliyim” duygusunu terbiye eder. Bu terbiye ailede daha adil bir zemin oluşturur.

1️⃣4️⃣ Ailede Belirsizlik Karşısında Tevekkül Nasıl Korunur ❓

Aile hayatında birçok belirsizlik vardır. Evladın geleceği, eşin sağlığı, rızık kapıları, anne babanın yaşlılığı, kardeşlik ilişkileri, ekonomik şartlar ve hayatın ani değişimleri insanı kaygılandırabilir.

Tevekkül, belirsizlik karşısında kalbi dağıtmadan Allah'a güvenmektir.

BelirsizlikTevekkül Duruşu
Evladım ne olacak❓Terbiye, dua ve Allah'a emanet
Geçim nasıl olacak❓Helal çaba ve rızkı Allah'tan bilmek
Evliliğim düzelecek mi❓Emek, iletişim ve Allah'a yöneliş
Anne babam ne durumda olacak❓Vefa, destek ve dua
Kardeşlik bağımız onarılır mı❓Hakkı konuşmak ve sonucu Allah'a bırakmak
Aile huzuru sürecek mi❓Şükür, tedbir ve dua

Tevekkül, geleceği bilmek değildir. Geleceği bilmeyen kalbin, geleceği bilen Allah'a yaslanmasıdır. 🌙

1️⃣5️⃣ Tevekkül İnsanı Kaygıdan Nasıl Korur ❓

Aile kaygısı insanı çok yorabilir. Sürekli düşünmek, kontrol etmeye çalışmak, ihtimaller üretmek ve kötü senaryolara saplanmak kalbi tüketir. Tevekkül, bu kaygı döngüsünü kırar.

Tevekkül eden insan şöyle der: Ben elimden geleni yapacağım; fakat olmayanı zorla olduramayacağım. Rabbim benim görmediğimi görür, bilmediğimi bilir.

Kaygı DiliTevekkül Dili
“Ya kötü olursa❓“Allah bana güç versin, hayra çevirsin”
“Her şeyi kontrol etmeliyim”“Ben görevimi yapıp Allah'a bırakmalıyım”
“Kimse değişmeyecek”“Kalpleri Allah değiştirebilir”
“Ben yetemiyorum”“Zaten her şeye yeten Allah'tır”
“Sonuç hemen olmalı”“Hayrın zamanı Allah'ın ilmindedir”

Tevekkül, kaygıyı tamamen yok etmeyebilir; fakat kaygının insanı yönetmesine engel olur. 🤍

1️⃣6️⃣ Ailede Tevekkülün Günlük Hayata Yansıması Nasıl Olur ❓

Tevekkül sadece büyük krizlerde değil, günlük aile hayatında da yaşanır. İnsan her gün küçük seçimlerle tevekkül bilincini güçlendirebilir.

Günlük DavranışTevekkül Bilinci
Sabah aile için dua etmekGünü Allah'a emanet etmek
Tartışmada susup sakinleşmekNefse değil hikmete uymak
Evlat için kaygılanınca dua etmekKontrol yerine emanet bilinci
Eşle sorunu konuşmakÇaba gösterip sonucu Allah'a bırakmak
Anne babaya güzel söz söylemekVefa sorumluluğunu yapmak
Kardeşle haksızlığı konuşmakAdaleti koruyup kalbi Allah'a bırakmak
Rızık için çalışmakHelal emek ve Allah'a güven

Tevekkül günlük hayatın içine yerleştiğinde, aile ilişkileri daha az panik, daha çok hikmetle yönetilir.

1️⃣7️⃣ Tevekkül Günümüz Ailelerine Ne Söyler ❓

Günümüzde aileler yoğun bir kontrol ve kaygı çağında yaşıyor. Anne babalar çocuklarının geleceğini sürekli planlamak istiyor. Eşler birbirinden kusursuzluk bekleyebiliyor. Kardeşler ve akrabalar ekonomik baskılarla gerilebiliyor. Sosyal medya ise aileleri sürekli kıyas kültürüne sürüklüyor.

Tevekkül, bugünün ailesine şu derin çağrıyı yapar: Her şeyi kontrol etmeye çalışma. Emanetin hakkını ver, fakat sonucu Allah'a bırak.

Modern Aile SorunuTevekkül Dengesi
Çocuk üzerinde aşırı kontrolTerbiye ve dua, sonra Allah'a emanet
Evlilikte beklenti yüküEmek ve merhamet, sonra teslimiyet
Ekonomik kaygıHelal çaba ve rızka güven
Sosyal medya kıyasıŞükür ve kanaat
Akraba baskısıSınır ve Allah'a sığınma
Kardeş kırgınlığıOnarım ve kalbi serbest bırakma

Tevekkül, modern insanın yorgun kalbine şunu öğretir: Sen her şeyi taşıyamazsın; çünkü her şey sana ait değildir.

1️⃣8️⃣ Aile İçinde Tevekkülden Alınacak Ana Dersler Nelerdir ❓

Aile içinde tevekkül, insanın sevgisini, sorumluluğunu ve teslimiyetini aynı potada olgunlaştırır. Bu bilinç, aile ilişkilerinde hem çabayı hem huzuru korur.

Ana DersAnlamı
Tevekkül pasiflik değildirSebeplere sarıldıktan sonra Allah'a güvenmektir
Kontrol sevgiyi boğabilirSevgi alan açmayı da öğrenmelidir
Hidayet Allah'tandırİnsan rehber olur, kalbi Allah çevirir
Sınır tevekküle aykırı değildirTedbir de kulluk bilincidir
Dua tevekkülün dilidirKalpler Allah'a arz edilir
Sabır tevekkülün zamanıdırSonuç hemen gelmeyebilir
Kul hakkı unutulmamalıdırTeslimiyet haksızlığı onaylamak değildir

Tevekkülün aile içindeki en özlü dersi şudur: Sev, emek ver, dua et, hakkı gözet; ama kalpleri ve kaderi Allah'a bırak.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Tevekkül, Aileyi Allah'ın Rahmetine Emanet Etme Bilincidir​

Kur'an'da aile içinde tevekkül, insanın en sevdikleriyle ilgili kaygılarını Allah'ın rahmetine bırakabilmesidir. Bu teslimiyet, ilgisizlik değil; bilakis derin bir iman olgunluğudur. Çünkü insan ailesini gerçekten önemsediğinde, onları kendi sınırlı gücüne değil, Allah'ın sonsuz kudretine emanet etmeyi öğrenir.

Aile hayatında insan elinden geleni yapmalıdır. Anne babasına vefa göstermeli, eşine adil ve merhametli davranmalı, evladına güzel örnek olmalı, kardeşiyle hakkı gözetmeli, akrabasıyla sıla-i rahmi mümkün olduğu kadar korumalıdır. Fakat bütün bu çabanın sonunda insan şunu da bilmelidir: Kalpleri ben çevirmiyorum, hidayeti ben vermiyorum, kaderi ben yazmıyorum, sonucu ben yaratmıyorum.

Tevekkül, aile içinde insanın yüreğini yakan kontrol arzusunu ilahi teslimiyete dönüştürür. Kaygıyı duaya, korkuyu güvene, baskıyı rehberliğe, hırsı sabra, kırgınlığı Allah'a emanet etmeye çağırır. 📖

Bu yüzden aile içinde tevekkül, şu derin cümlede özetlenebilir: Ben sevdiklerimin sahibi değilim; onlara karşı sorumluyum. Onlar Allah'ın kullarıdır, bana emanet edilmişlerdir ve en sonunda hepimiz Allah'a döneceğiz.

“Aile içinde tevekkül, insanın sevdiklerini bırakması değil; onları kendi sınırlı gücünden alıp Allah'ın sonsuz rahmetine emanet etmesidir.”
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt