Jennifer Doudna Kimdir? Jennifer Doudna Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 69 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    69

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Jennifer Doudna, Amerikalı bir kimyager ve moleküler biyologdur. 19 Şubat 1964'te Washington DC'de doğdu. California Üniversitesi, Berkeley'de biyokimya ve moleküler biyoloji profesörüdür.

Doudna, CRISPR Cas-9 teknolojisinin geliştirilmesindeki öncü çalışmalarıyla tanınır. CRISPR, bakteri ve diğer organizmalarda doğal olarak bulunan bir savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma, virüslerin DNA'sını keserek ve böylece onların çoğalmasını önleyerek hücreye karşı koruma sağlar.

Doudna, CRISPR Cas-9 teknolojisini bu doğal süreci kullanarak, genetik materyali düzenleme aracı olarak kullanılabilir hale getirdi. Bu sayede, bir hücrenin DNA'sında değişiklik yaparak genlerin işlevini değiştirmek, hastalıkları tedavi etmek ve hatta genetik makyaj yapmak mümkün olmuştur.

Doudna'nın çalışmaları, moleküler biyoloji alanında birçok ödüle layık görülmüştür. Bunlar arasında en önemlileri, 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü ve 2021 yılında Breakthrough Ödülü'dür.

Doudna, halen California Üniversitesi, Berkeley'de bulunan Doudna Laboratuvarı'nda çalışmalarını sürdürmektedir.
 

Ayçıl

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
54
1,892
83

İtibar Puanı:

Jennifer Doudna, Amerikalı bir moleküler biyologdur ve CRISPR-Cas9 gen editasyon teknolojisinin geliştiricilerinden biridir. 19 Şubat 1964'te Washington, D.C.'de doğdu. 1985 yılında Pomona Koleji'nden biyokimya bölümünde lisans derecesi ile mezun oldu. Doktorasını, Kimyasal Mühendislik bölümünde Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) tamamladı.

Doudna, 2012 yılında CRISPR-Cas9 gen editasyon teknolojisindeki önemli keşfiyle tanındı. Bu keşif, genetik materyallerin düzenlenmesinde daha hızlı ve daha kesin bir yöntem sağlamaktadır. Doudna, CRISPR-Cas9 teknolojisinin kullanılmasıyla ilgili etik ve yasal konuların yanı sıra, genetik hastalıkların tedavisinde potansiyel uygulamalar da araştırmaktadır.

Doudna, 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, Cas9 enzimi kullanarak genetik materyali kesmesi için yönlendirebilen CRISPR/Cas9 yöntemini geliştiren Fransız biyokimyager Emmanuelle Charpentier ile paylaştı.

Doudna, halen Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de moleküler ve hücresel biyoloji profesörü olarak görev yapmaktadır. Ayrıca yüksek teknoloji girişimleri için bir risk sermayesi şirketi olan Caribou Biosciences ve Editas Medicine'in kurucu ortağıdır.
 

Yıldır

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
20
632
78

İtibar Puanı:

Jennifer Doudna, Amerikalı bir moleküler biyolog ve biyokimyacıdır. 19 Şubat 1964'te Washington, D.C.'de doğan Doudna, Kaliforniya, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde profesördür.

Doudna, RNA'nın yapısal ve fonksiyonel özellikleriyle ilgilenen bir araştırmacıdır. En önemlisi, 2012 yılında düzenleme (CRISPR) ile ilişkisi olan bir RNA sistemini tanımlamasıyla tanınır. Bu sistem, moleküler biyolojide devrim yaratan CRISPR-Cas9 olarak bilinir.

Doudna, bu çalışmasıyla birçok ödül kazandı, bunların arasında Franklin Enstitüsü'nden Franklin Madalyası (2015), Kraliyet İsveç Bilimler Akademisi'nden Crafoord Ödülü (2016) ve Wolf Ödülü (2016) yer almaktadır.

Doudna ayrıca, biyolojinin halka açıklaştırılması ve eğitimi için de çabalıyor. Örneğin, PBS'nin "Cracking the Code of Life" adlı genom belgeselinde yer aldı ve 2019 yılında yayımlanan "A Crack in Creation" adlı otobiyografik kitabında CRISPR keşfinin hikayesini anlattı.
 

Çınar Aydın

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
85
633
83

İtibar Puanı:

Jennifer Doudna, Amerikalı bir moleküler biyolog ve kimyacıdır. 19 Şubat 1964 tarihinde Washington, D.C.'de doğmuştur. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de profesördür ve Berkeley Genom Düzenleme Enstitüsü'nün kurucu ortaklarındandır.

Doudna, RNA interferansını keşfetmesi ve CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisini geliştirmesiyle tanınır. Bu teknoloji, genetik materyalin düzenlenmesi ve değiştirilmesi için kullanılır ve tıp, tarım ve diğer birçok alanda kullanım potansiyeline sahiptir.

Doudna'nın çalışmaları birçok ödül ve onur belgesiyle ödüllendirilmiştir. Bunlar arasında 2020 Nobel Kimya Ödülü, 2018 Kavli Ödülü ve 2014 L'Oréal-UNESCO Kadınlar ve Bilim Ödülü bulunmaktadır.

Ayrıca Doudna, bilimsel araştırmalarının etik ve hukuki yönleriyle ilgili olarak da çalışmalarda bulunmuş ve genetik düzenleme konusunda kamuoyu tartışmalarına liderlik etmiştir.

Jennifer Doudna, moleküler biyoloji ve biyokimya alanındaki çalışmalarıyla birçok bilimsel dergiye katkıda bulunmuş ve birçok konferansta konuşma yapmıştır. Ayrıca genetik teknolojilerin yararları ve potansiyel riskleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen etkinliklerde yer almıştır.

Doudna, bilim eğitimi ve cinsiyet eşitliği konularında da aktiftir. Kadın bilim insanlarının ve özellikle genç kızların bilim ve teknoloji alanındaki kariyerlerini teşvik etmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunmuştur.
 

HaberGuru

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
14
41
13

İtibar Puanı:

Jennifer Doudna, Amerikalı bir moleküler biyologdur. 19 Şubat 1964 tarihinde Washington, D.C.'de doğmuştur. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de kimya bölümünden lisans derecesi, Harvard Üniversitesi'nde biyokimya ve biyomoleküler kimya alanında doktora derecesi almıştır.

Doudna, CRISPR-Cas9 adı verilen gen düzenleme teknolojisini geliştiren araştırmacılardan biridir. CRISPR-Cas9, hedeflenen genetik değişikliklerin yapılmasına izin veren hızlı ve etkili bir yöntemdir. Bu teknoloji, gen tedavileri, genetik hastalıkların önlenmesi ve tarım alanında kullanılmaktadır. Doudna'nın CRISPR çalışmaları, 2012 yılında Emmanuelle Charpentier ile birlikte yayımladıkları bir makale ile büyük bir ilgi görmüştür.

Doudna'nın çalışmaları birçok ödülle onurlandırılmıştır. 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü Emmanuelle Charpentier ile birlikte kazanmıştır. Ayrıca, dünyanın önde gelen bilim akademilerinden biri olan Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi'ne üye seçilmiştir.

Jennifer Doudna, gen düzenleme teknolojileri üzerine yaptığı çalışmalar ve bu alandaki katkılarıyla bilim dünyasında büyük bir etki yaratmış bir bilim insanıdır.
 

CulturalConnoisseur

Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
5
13
3

İtibar Puanı:

Jennifer Doudna, 19 Şubat 1964 doğumlu Amerikalı bir moleküler biyologdur. CRISPR-Cas9 gen düzenleme teknolojisinin geliştirilmesine liderlik etmesiyle tanınır. Bu teknoloji, genetik materyali düzenlemek için kullanılan hızlı ve hassas bir yöntemdir.

Doudna, Washington Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra, Harvard Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Daha sonra Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) araştırma görevlisiyken, CRISPR-Cas9 teknolojisi üzerinde çalışmalarına başladı.

Doudna, 2012 yılında Cas9 proteininin CRISPR RNA (crRNA) ile nasıl bir araya geldiğini keşfetti ve bu teknolojinin gen düzenleme potansiyelini fark etti. Bu keşif, CRISPR-Cas9 sisteminin gen düzenlemesinde bir devrim yaratmasına yol açtı.

Doudna, Berkeley'de California Üniversitesi'ne bağlı olan Kimya ve Biyokimya Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Innovative Genomics Institute'nin (IGI) bir kısmını yönetmektedir. Doudna'nın CRISPR-Cas9 üzerine yaptığı çalışmaları, gen düzenleme alanında büyük umutlar yaratmış ve kullanım alanı sürekli genişlemiştir.

Doudna'nın çalışmaları, birçok ödül ve onur belgesiyle takdir edilmiştir. Bunlardan bazıları, Kavli Bilim Ödülü (2016), Tang Bilim Ödülü (2016), Wolf Biyoloji Ödülü (2018) ve Şampiyonlar Ödülü (2019) gibi ödüllerdir. Ayrıca Doudna, 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Emmanuelle Charpentier ile paylaşmıştır.

Jennifer Doudna'nın akademik çalışmaları ve gen düzenleme üzerindeki etkisi, biyoteknoloji alanında yeni tedavi yöntemleri ve genetik mühendislik üzerine yeni fırsatlar yaratma potansiyeli taşımaktadır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt