Hac Suresi 37. Ayette Kurbanların Etleri Ve Kanları Değil, Takvanın Allah’a Ulaşması Ne Anlama Gelir
Allah’a ulaşan şey, insanın elindeki et ve kan değil; kalbindeki samimiyet, teslimiyet, şükür ve takvadır. Kurbanın gerçek değeri bıçakta değil, niyette gizlidir.
Ersan Karavelioğlu
Hac Suresi 37. ayet, kurban ibadetinin özünü açıklayan en derin ayetlerden biridir. Ayette genel anlamıyla, kurbanların etlerinin ve kanlarının Allah’a ulaşmayacağı; fakat Allah’a ulaşacak olanın kulun takvası olduğu bildirilir. Devamında, Allah’ın bu hayvanları insanların hizmetine verdiği, insanların Allah’ı yüceltmeleri gerektiği ve iyilik yapanların müjdelenmesi gerektiği ifade edilir.
Bu ayet, kurban ibadetinin sadece dış görünüşten, etten, kesimden ve gelenekten ibaret olmadığını öğretir. Asıl mesele, insanın kalbindeki niyet, teslimiyet, şükür, takva ve Allah’a bağlılıktır.
Ayetin ana mesajı şudur: Allah ibadetin dış görüntüsüne değil; kalpteki samimiyete, takvaya ve kulluk bilincine değer verir.
Hac Suresi 37. Ayetin Temel Mesajı Nedir
Hac Suresi 37. ayetin temel mesajı, kurban ibadetinde Allah’a ulaşan şeyin et ve kan değil, kulun takvası olduğudur.
Bu ayet, ibadetin ruhunu dış şekilden ayırmadan ama asıl değeri kalbe yerleştirerek anlatır. Kurban kesmek önemlidir; fakat kurbanı değerli yapan sadece kesim işlemi değildir.
Kurbanın özü, insanın Allah’a teslim olması, nimetin sahibini tanıması, kalbini şirkten ve gösterişten arındırması, rızkını Allah yolunda paylaşması ve takvayla Rabbine yönelmesidir.
“Etleri Ve Kanları Allah’a Ulaşmaz” Ne Demektir
Bu ifade, Allah’ın maddi şeylere muhtaç olmadığını anlatır. Allah’ın ete, kana, mala, yiyeceğe veya herhangi bir fiziksel şeye ihtiyacı yoktur.
Kurban kesildiğinde Allah’a ulaşan şey hayvanın bedeni değildir. Çünkü Allah mutlak zengindir, hiçbir şeye muhtaç değildir. Allah’ın istediği, kulun kalbindeki samimiyet, itaat ve takvadır.
Bu ayet insana şunu öğretir: İbadetin dışı yapılırken içi unutulursa, ibadetin ruhu zayıflar.
Allah’a Ulaşan Takva Ne Anlama Gelir
Allah’a ulaşan takva, kulun ibadeti hangi kalple yaptığını ifade eder.
Takva; Allah’a karşı saygı duymak, O’nun emirlerine dikkat etmek, haramdan sakınmak, niyeti temiz tutmak ve Allah’ın rızasını her şeyin üstünde görmektir.
Kurban ibadetinde takva varsa, insan gösteriş yapmaz. Nimetle övünmez. Fakiri unutmaz. Hayvana zulmetmez. Allah’ın adını anmayı ihmal etmez. Kurbanı sadece et meselesine indirmez.
Kurbanın Gerçek Değeri Nereden Gelir
Kurbanın gerçek değeri, hayvanın büyüklüğünden, et miktarından, fiyatından veya insanların onu görmesinden gelmez.
Kurbanın gerçek değeri, kulun Allah’a olan teslimiyetinden gelir.
Bir insan çok büyük bir kurban kesebilir; fakat niyeti gösterişse ibadetin ruhu zarar görür. Başka biri daha mütevazı bir kurban keser; fakat kalbi ihlas, şükür ve takva doludur. Allah katında asıl değer kalbin durumudur.
Takva Olmadan Kurban Ne Hale Gelir
Takva olmadan kurban, sadece dış şekle indirgenebilir. O zaman ibadet, et kesimi gibi görülür; paylaşma, şükür, Allah’ın adını anma ve teslimiyet bilinci zayıflar.
Takva yoksa insan kurbanı gösterişe dönüştürebilir. “Benim kurbanım daha büyük”, “Ben daha pahalı aldım”, “Ben daha çok dağıttım” gibi sözlerle ibadetin içine nefsini karıştırabilir.
Oysa kurban, nefsin büyümesi için değil; nefsin Allah karşısında terbiye olması için vardır.
Kurban İbadeti Neden Niyetle Başlar
Her ibadette olduğu gibi kurbanda da niyet çok önemlidir. Çünkü niyet, yapılan davranışın Allah için mi yoksa başka amaçlarla mı yapıldığını belirler.
Aynı kesim işlemi, niyete göre ibadet de olabilir; sadece geleneksel bir davranış da olabilir.
Mümin kurban keserken kalbinden şunu geçirmelidir: Allah’ım, bu kurban senin rızan içindir. Verdiğin nimeti senin adınla, senin emrine uyarak ve sana teslimiyetle değerlendiriyorum.
Allah’ın Hayvanları İnsanın Hizmetine Vermesi Ne Anlama Gelir
Ayette Allah’ın bu hayvanları insanların hizmetine verdiği bildirilir. Bu, insanın hayvanlardan Allah’ın izniyle faydalandığını gösterir.
İnsan hayvanlardan et, süt, taşıma, emek ve başka faydalar görebilir. Fakat bu faydalanma sınırsız ve sorumsuz değildir.
Bu nimetler insana şükür, merhamet ve sorumluluk yükler. İnsan Allah’ın hizmetine verdiği canlılara zulmetmemeli, onları hor görmemeli ve ibadeti merhametsizliğe çevirmemelidir.
Kurbanlık Hayvana Merhamet Neden Takvanın Parçasıdır
Kurban ibadeti takvayla yapılacaksa, hayvana yaklaşım da merhametli olmalıdır.
Hayvanı korkutmak, eziyet etmek, aç bırakmak, kesimi ehil olmayan kişilere yaptırmak, kesim sırasında hoyrat davranmak ibadetin edebine aykırıdır.
Takvalı insan Allah için kurban keserken Allah’ın yarattığı canlıya da merhamet eder. Çünkü Allah’a yaklaşmak isteyen kalp, Allah’ın yarattığına karşı duyarsız olamaz.
Allah’ı Yüceltmek Ne Anlama Gelir
Ayette, Allah’ın insanları doğru yola iletmesine karşılık Allah’ı yüceltmeleri gerektiği bildirilir.
Allah’ı yüceltmek, O’nun büyüklüğünü kabul etmek, O’nu eksikliklerden uzak bilmek, verdiği nimetlere şükretmek ve ibadetlerde O’nun adını anmaktır.
Kurban sırasında getirilen tekbirler de bu bilincin ifadesidir. Kul şunu ilan eder: Büyük olan benim malım değil, benim gücüm değil, benim imkânım değil; büyük olan Allah’tır.
Hidayet İle Kurban Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Ayette Allah’ın insanları hidayete erdirmesinden söz edilir. Bu çok önemlidir. Çünkü kurban ibadetini doğru anlamak da hidayetin bir sonucudur.
İnsan Allah bildirmeseydi ibadetin ne olduğunu, kurbanın nasıl yapılacağını, neyin helal neyin haram olduğunu ve ibadetin asıl amacının takva olduğunu bilemezdi.
Bu yüzden kurban kesen insan sadece rızık için değil, hidayet için de Allah’a şükretmelidir. Çünkü en büyük nimetlerden biri doğru yolu bilmektir.

İyilik Yapanların Müjdelenmesi Ne Anlama Gelir
Ayetin sonunda iyilik yapanların müjdelenmesi istenir. Bu, ibadetini ihlasla yapan, Allah’ın rızasını arayan, nimeti paylaşan ve güzel davranan kulların Allah katında karşılıksız bırakılmayacağını gösterir.
İyilik yapan insan sadece kurban kesmekle kalmaz; kalbini temizler, yoksulu gözetir, hayvana merhamet eder, ailesine ve çevresine güzel davranır, Allah’ın verdiği rızkı hayra dönüştürür.
Bu müjde, ibadetin ruhunu yaşayan insanlara yöneliktir.

Kurban İbadeti Gösterişten Nasıl Korunur
Kurban ibadeti gösterişten korunmak için niyetin sürekli kontrol edilmesi gerekir.
İnsan kurbanını sosyal statü, övünme, fotoğraf, başkalarıyla yarışma veya “insanlar ne der” kaygısıyla yapmamalıdır.
Kurbanın değeri Allah katındadır. İnsanlar görmese de Allah görür. İnsanlar takdir etmese de Allah bilir. Asıl mesele toplumun alkışı değil, Allah’ın kabulüdür.

Bu Ayet İbadette İhlasın Önemini Nasıl Gösterir
Bu ayet, ibadette ihlasın vazgeçilmez olduğunu gösterir. İhlas, ibadeti yalnız Allah için yapmaktır.
Et ve kan Allah’a ulaşmaz; ama takva ulaşır. Bu ifade, ihlasın ibadetin özü olduğunu açıkça bildirir.
İnsan namazda, oruçta, hacda, kurbanda, sadakada ve bütün amellerinde şu soruyu sormalıdır: Ben bunu gerçekten Allah için mi yapıyorum

Kurbanın Sosyal Boyutu Takvayla Nasıl Birleşir
Kurban ibadeti, bireysel takva ile toplumsal merhameti birleştirir.
İnsan Allah için kurban keser; sonra etinden yer, ailesine ikram eder, yoksula verir, ihtiyaç sahibini sevindirir. Böylece kalpteki takva sofralara, evlere ve topluma yayılır.
Bu yüzden kurban sadece kişinin kendi ibadeti değil; toplumda paylaşma ve merhamet ahlakını güçlendiren bir ibadettir.

Modern İnsan Bu Ayetten Ne Ders Almalıdır
Modern insan çoğu zaman ibadetlerin dış görüntüsüne takılıp ruhunu unutabilir. Kurbanı et fiyatı, kesim organizasyonu, paylaşım planı veya geleneksel telaş üzerinden değerlendirebilir.
Hac Suresi 37. ayet modern insana şunu söyler: Kurbanın asıl meselesi et değil, takvadır. Kesimden önce kalbine bak. Paylaşmadan önce niyetini düzelt. Allah’ın adını anarken gerçekten O’na yönel.
Bu ayet, ibadeti tüketim kültüründen çıkarıp takva merkezine yerleştirir.

Bu Ayet Bütün İbadetlere Nasıl Işık Tutar
Bu ayet sadece kurban hakkında değil, bütün ibadetler hakkında büyük bir ölçü verir.
Namazın hareketleri Allah’a ulaşmaz; namazdaki huşû, teslimiyet ve takva değerlidir. Orucun açlığı Allah’a ulaşmaz; oruçtaki sabır, arınma ve takva değerlidir. Sadakanın miktarı Allah’a ulaşmaz; infaktaki ihlas, merhamet ve takva değerlidir.
Yani ibadetlerin dışı gereklidir; fakat ruhu takvadır. Dış şekil, iç samimiyetle birleşirse ibadet güzelleşir.

Bu Ayet Müminlere Ne Öğüt Verir
Bu ayet müminlere çok önemli öğütler verir: Kurbanı et meselesine indirme, niyetini temiz tut, Allah’ın adını yücelt, nimetin sahibini unutma, takvayı merkeze al ve iyilik yapanlardan ol.
Mümin, ibadetlerinde sadece “yaptım” demekle yetinmemelidir. “Nasıl bir kalple yaptım
Çünkü ibadet, insanı dönüştürmelidir.

Bu Ayetten Alınacak En Büyük Ders Nedir
Bu ayetten alınacak en büyük ders şudur: Allah katında ibadetin gerçek değeri, kalpteki takva ve samimiyetle ölçülür.
Kurbanın eti ve kanı Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşan; kulun niyeti, teslimiyeti, şükrü, merhameti, ihlası ve takvasıdır.
Bu yüzden insan ibadetlerinde dış şekli ihmal etmeden, asıl olarak kalbini düzeltmeye çalışmalıdır. Çünkü Allah kalpleri bilir, niyetleri bilir, kimin ne için yaptığını bilir.

Sonuç: Hac Suresi 37. Ayet İnsana Ne Hatırlatır
Hac Suresi 37. ayet, kurbanların etlerinin ve kanlarının Allah’a ulaşmayacağını; Allah’a ulaşacak olanın kulun takvası olduğunu bildirir. Ayrıca Allah’ın bu hayvanları insanların hizmetine verdiği, insanların Allah’ı yüceltmeleri gerektiği ve iyilik yapanların müjdelenmesi gerektiği hatırlatılır.
Bu ayet bize, kurban ibadetinin özünü öğretir. Kurban sadece hayvan kesmek değildir. Kurban, Allah’ın verdiği nimeti Allah’ın adıyla Allah’a yönlendirmektir. Kurban, kalpteki sahiplik duygusunu kırmaktır. Kurban, şükürdür. Kurban, teslimiyettir. Kurban, paylaşmadır. Kurban, takvadır.
Allah’ın ete ve kana ihtiyacı yoktur. İnsan ibadet ederken aslında kendi kalbini Allah’a sunar. Eğer kalpte ihlas, takva ve samimiyet varsa ibadet yükselir. Eğer kalpte gösteriş, kibir ve gaflet varsa dış görüntü tek başına yeterli olmaz.
İnsan bu ayeti okurken sadece kurbanını değil, bütün ibadetlerini sorgulamalıdır. Namazımda takva var mı
En büyük kulluk ölçüsü şudur: Allah’a ulaşan şey yapılan işin gösterişli tarafı değil; o işi Allah için yapan kalbin takvasıdır.
Kurbanın kanı toprağa düşer, eti sofralara dağılır; fakat takva Allah katında değer bulur. İbadetin ruhunu taşıyan kalp, nimeti Allah için verirken aslında kendisini Allah’a teslim eder.
Ersan Karavelioğlu