Google Adwords Müşteri Eşleştirme Listesi Nasıl Yüklenir
Merhaba arkadaşlar, Google Adwords kullanıyorum. Kullananlardan bilgi talebi rica edeceğim. Bildiğiniz üzere Adwords kampanyalarını oluşturduğumuzda belirli bir harcamanın üzerine çıkan Ads hesaplarına bu özellik tanımlanıyor. Bu özelliklik ne iş yarar biraz bilgi verdikten sonra sorumu soracağım.
Müşteri Eşleştirme; Arama, Alışveriş sekmesi, Gmail, YouTube ve Görüntülü Reklam Ağı genelinde müşterilerinize ulaşmak ve onlarla yeniden etkileşim kurmak için çevrimiçi ve çevrimdışı verilerinizi kullanmanıza olanak tanır. Müşteri Eşleştirme, müşterilerinizin sizinle paylaştığı bilgileri kullanarak reklamlarda bu müşterileri ve onlara benzeyen diğer müşterileri hedefler.
Müşteri Eşleştirme, marka bilinirliğini ve dönüşümleri artırma gibi birçok iş hedefi için yararlı bir reklamcılık aracıdır. Aşağıda, Müşteri Eşleştirme ile hedefleyebileceğiniz farklı kitlelere birkaç örnek verilmiştir:
Bu makalede, Müşteri Eşleştirme'nin işleyiş şekli açıklanmaktadır.
Başlamadan önce
Müşteri Eşleştirme verilerinizi yüklemeye hazırsanız müşteri listesini nasıl oluşturacağınızı öğrenin.
Müşteri eşleştirme işlemi hakkında daha fazla bilgi
Müşteri Eşleştirme, marka bilinirliğini ve dönüşümleri artırma gibi birçok iş hedefi için yararlı bir reklamcılık aracıdır. Aşağıda, Müşteri Eşleştirme ile hedefleyebileceğiniz farklı kitlelere birkaç örnek verilmiştir:
- Arama Ağı ve Alışveriş sekmesinde, teklifinizi müşterilerinizin yaptığı işlemler hakkındaki bilgilerinize göre ayarlayarak kampanyalarınızı optimize edebilirsiniz.
- Gmail'de, gelen kutusu sekmelerinin en üstündeki kişiselleştirilmiş reklamlar ile müşterilerinize veya benzer kitlelere ulaşabilirsiniz.
- YouTube'da, en değerli müşterilerinize benzer kitleleri hedefleyerek yeni kitlelere ulaşabilirsiniz.
- Google Görüntülü Reklam Ağı'nda, kişiselleştirilmiş reklamlar ile müşterilerinize veya benzer kitlelere ulaşabilirsiniz.
Bu makalede, Müşteri Eşleştirme'nin işleyiş şekli açıklanmaktadır.
Başlamadan önce
Müşteri Eşleştirme verilerinizi yüklemeye hazırsanız müşteri listesini nasıl oluşturacağınızı öğrenin.
Müşteri eşleştirme işlemi hakkında daha fazla bilgi
Müşteri veri dosyanızı biçimlendirme
Reklamlarda müşterilerinizi hedeflemek için, yüklediğiniz Müşteri Eşleştirme verilerinin doğru biçimlendirilmiş olması gerekir.
En önemli biçimlendirme kuralı, müşteri veri dosyanızdaki sütun başlıklarında İngilizcede belirtilen adların aynısının kullanıldığından emin olmaktır. Verilerinizin geri kalanı herhangi bir dilde olabilir ancak sütun başlıkları İngilizce olmalıdır.
Bu makalede, müşteri veri dosyanızı biçimlendirirken uymanız gereken kurallar açıklanmaktadır.
Temel biçimlendirme kuralları
Verileriniz ASCII veya UTF-8 ile kodlanmış bir CSV dosyasında olmalıdır (UTF-16 desteklenmez). Şablon kullanın veya şu İngilizce başlık adlarının bir kombinasyonunu kullanarak kendi dosyanızı oluşturun: "Email", "Phone", "First Name", "Last Name", "Country" ve "Zip". Bu şablonu kullanarak Mobil Cihaz Kimliğinizi yükleyebilirsiniz.
Verilerinizi güvende tutmak amacıyla SHA256 algoritmasını kullanarak müşteri verileriniz için kendiniz karma oluşturabilirsiniz veya Google Ads, tek yönlü karmada kullanılan endüstri standardı olan SHA256 algoritmasıyla verileriniz için karma oluşturur.
Müşteri verileri, Müşteri Eşleştirme politikalarına uygun şekilde toplanmalıdır.
Yükleme işlemiyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız Müşteri eşleştirme sorunlarını nasıl gidereceğinizi öğrenin.
Sütun başlığını biçimlendirme kuralları (Yalnızca İngilizce başlık kullanın)
E-posta adresi eşleştirme: Veri dosyanızda sütun başlığı adı olarak "Email" ifadesini kullanın.
Telefon eşleştirme: Veri dosyanızda sütun başlığı adı olarak "Phone" ifadesini kullanın.
Posta adresi eşleştirme: Posta adresi eşleştirmesi için veri dosyanızda "First Name", "Last Name", "Country" ve "Zip" başlıklı 4 sütun bulunmalıdır. Zorunlu sütun başlığı adlarından herhangi birinin eksik olması durumunda, yükleme işleminizin bir hatayla sonuçlanma ihtimali yüksektir.
Birleştirilmiş e-posta adresi, posta adresi ve telefon eşleştirme: Dosyanızda "Email", "Phone", "First Name", "Last Name", "Country" ve "Zip" başlıklı 6 sütun bulunmalıdır. Tek bir müşteri için elinizde birden fazla e-posta adresi, posta adresi veya telefon numarası varsa dosyanızda birden fazla "Email", "Zip" veya "Phone" sütunu bulunabilir. Yalnızca müşterilerinizle alakalı olduğunu düşündüğünüz veri alanlarını eklemeniz gerekir. E-posta adresleri gibi tek bir veri alanı veya posta adresleri ve telefon numaraları gibi birden çok veri alanı yükleyebilirsiniz.
Mobil Cihaz Kimliği eşleştirme: Veri dosyanızda sütun başlığı olarak yalnızca "Mobile Device ID" ifadesini kullanın.
Veri dosyanızdaki her bir sütun başlığı yalnızca İngilizce olarak eklenmelidir.
Hashing uygulanmamış verileri yüklemek için biçimlendirme kuralları
Müşteri veri dosyanızdaki sütun başlığı adları yalnızca İngilizce olmalıdır.
Reklamlarda müşterilerinizi hedeflemek için, yüklediğiniz Müşteri Eşleştirme verilerinin doğru biçimlendirilmiş olması gerekir.
En önemli biçimlendirme kuralı, müşteri veri dosyanızdaki sütun başlıklarında İngilizcede belirtilen adların aynısının kullanıldığından emin olmaktır. Verilerinizin geri kalanı herhangi bir dilde olabilir ancak sütun başlıkları İngilizce olmalıdır.
Bu makalede, müşteri veri dosyanızı biçimlendirirken uymanız gereken kurallar açıklanmaktadır.
Temel biçimlendirme kuralları
Verileriniz ASCII veya UTF-8 ile kodlanmış bir CSV dosyasında olmalıdır (UTF-16 desteklenmez). Şablon kullanın veya şu İngilizce başlık adlarının bir kombinasyonunu kullanarak kendi dosyanızı oluşturun: "Email", "Phone", "First Name", "Last Name", "Country" ve "Zip". Bu şablonu kullanarak Mobil Cihaz Kimliğinizi yükleyebilirsiniz.
Verilerinizi güvende tutmak amacıyla SHA256 algoritmasını kullanarak müşteri verileriniz için kendiniz karma oluşturabilirsiniz veya Google Ads, tek yönlü karmada kullanılan endüstri standardı olan SHA256 algoritmasıyla verileriniz için karma oluşturur.
Müşteri verileri, Müşteri Eşleştirme politikalarına uygun şekilde toplanmalıdır.
Yükleme işlemiyle ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsanız Müşteri eşleştirme sorunlarını nasıl gidereceğinizi öğrenin.
Sütun başlığını biçimlendirme kuralları (Yalnızca İngilizce başlık kullanın)
E-posta adresi eşleştirme: Veri dosyanızda sütun başlığı adı olarak "Email" ifadesini kullanın.
Telefon eşleştirme: Veri dosyanızda sütun başlığı adı olarak "Phone" ifadesini kullanın.
Posta adresi eşleştirme: Posta adresi eşleştirmesi için veri dosyanızda "First Name", "Last Name", "Country" ve "Zip" başlıklı 4 sütun bulunmalıdır. Zorunlu sütun başlığı adlarından herhangi birinin eksik olması durumunda, yükleme işleminizin bir hatayla sonuçlanma ihtimali yüksektir.
Birleştirilmiş e-posta adresi, posta adresi ve telefon eşleştirme: Dosyanızda "Email", "Phone", "First Name", "Last Name", "Country" ve "Zip" başlıklı 6 sütun bulunmalıdır. Tek bir müşteri için elinizde birden fazla e-posta adresi, posta adresi veya telefon numarası varsa dosyanızda birden fazla "Email", "Zip" veya "Phone" sütunu bulunabilir. Yalnızca müşterilerinizle alakalı olduğunu düşündüğünüz veri alanlarını eklemeniz gerekir. E-posta adresleri gibi tek bir veri alanı veya posta adresleri ve telefon numaraları gibi birden çok veri alanı yükleyebilirsiniz.
Mobil Cihaz Kimliği eşleştirme: Veri dosyanızda sütun başlığı olarak yalnızca "Mobile Device ID" ifadesini kullanın.
Veri dosyanızdaki her bir sütun başlığı yalnızca İngilizce olarak eklenmelidir.
Hashing uygulanmamış verileri yüklemek için biçimlendirme kuralları
Müşteri veri dosyanızdaki sütun başlığı adları yalnızca İngilizce olmalıdır.
Şimdi bunu masa üstüne indirdiğimde excel de sıralamasını yapıp, tekrar Google panelde müşteri listesi oluşturma dan eklediğimde hata veriyor. Bu örnek şablonu kullanabilenlerin önerilerine ihtiyacım var.
Yüklemenizi sadece CSV dosya biçimiyle yapabiliyorsunuz. E-posta adreslerini aşağıda paylaştığım gibi tek bir sütunda listeleyerek veya virgülle ayrılmış şekilde yükleyebilirsiniz. Sadece boşluk(space) veya noktalı virgül kullanırsanız benim gibi hata alıyorsunuz.
Şimdi diğer açıdan buraya konu açmadan önce de neredeyse tüm müşteri listesi oluşturma ile ilgili başlıkları araştırdım. Şöyle bir konuya deyinmişler, "E-posta adreslerini SHA256 bit şifreleme standardıyla şifreleyerek gönderebilirsiniz. Bunun amacı gizliliği sağlamaktır." şeklinde bir açıklama gördüm.
CSV uzantısı üzerinden maillerin 256 bit ile şifrelenip gönderilmesini söylemişler. Bu konu hakkında ne yapmamız gerektiğini inanın hala anlamış değilim. Şimdi bu listeyi biz kendi panelimize yüklüyoruz, neden 256 bit ile şifrelenip gönderildiği konusunda kafamda deli sorular oluştu.
Google bizim verdiğimiz listeyi 256 bit ile gönderdiğimizde görebiliyorsa şifresiz gönderdiğimiz de ne gibi bir sorun olabilir?
Neyse çok uzattım şuan tek istediğim bilir kişilerden şudur: Bana Adwords panele yükleyebileceğim aşağıya resimlerini paylaştığım bölüme 3 tane mail adresi şablonu rica edeceğim. Bana göndereceğiniz veya olması gereken şablonu yükleyip, sonra onu düzenleyebileceğimiz hakkında bilgi edindim.
Edit1: Ben hata almamak için yaklaşık 3 5 defa denedim ve sonunda pes ettim. Üstelik bu yapamadığım müşteri eşleştirme kampanyamın %6lık optimizasyon puanını düşürüyor.
Edit2: İstediğim şekilde oluşturulmuş şablona ücret de verebilirim. Ancak bana sadece mail adresi yetmiyor, tüm bilgileri eklemem lazım.
Örnek verebileceğiniz şablon eticaret de kullanılabilecek şablon olmasını rica edeceğim.
Eposta, Ad, soyad, ülke, zipkodu, telefon. Hazır eticaret paketi kullanıyorum bu panelde müşterilerimin bilgileri mevcut. Bu bilgileri tektek oraya ekleyebilmem adına bana 3 kişinin örnek şablon yapsanız ben devamını tektek güncelleyerek ekleyebilirim.
Son düzenleme: