Enbiya Suresi 21. Ayette Geçen ‘Yoksa Onlar Yerden Bazı İlahlar Edindiler De Ölüleri Onlar Mı Diriltecekler?’ İfadesi Ne Anlama Gelir
Tevhid İnancı, Sahte İlahların Acizliği, Ölümden Sonra Diriliş, Putperestlik Eleştirisi Ve Allah'ın Mutlak Kudreti Nasıl Anlaşılır
"İnsan Allah'tan başka dayanaklar aradığında, aslında güven ararken acizliğe tutunur. Çünkü gerçek ilah, yalnızca hayatı veren değil; ölümü, dirilişi, hesabı ve bütün varlığı kudretiyle kuşatandır."
Ersan Karavelioğlu
Enbiya Suresi'nin 21. ayeti, tevhid inancının merkezine dokunan çok güçlü bir soruyla insanı yüzleştirir. Önceki ayette meleklerin gece gündüz Allah'ı tesbih ettikleri anlatılmıştı. Bu ayette ise insanın Allah'ı bırakıp yeryüzünden edindiği sahte ilahların acizliği sorgulanır: "Yoksa onlar yerden bazı ilahlar edindiler de ölüleri onlar mı diriltecekler?"
Bu soru yalnızca putperest Araplara yöneltilmiş tarihî bir soru değildir. Her çağın insanına yöneltilmiş derin bir tevhid çağrısıdır. Çünkü insan bazen taştan putlara tapmaz ama gücü, parayı, makamı, ideolojiyi, nefsini, arzularını, insanları veya sistemleri mutlak kurtarıcı gibi görebilir. Kur'an bu ayetle bütün sahte dayanaklara şu temel soruyu sorar: Size hayatı kim verdi
Enbiya Suresi 21. Ayetin Meali Nedir
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
"Yoksa onlar yerden bazı ilahlar edindiler de ölüleri onlar mı diriltecekler?"
(Enbiya Suresi, 21:21)
Bu ayet, görünüşte kısa bir soru gibi durur.
Fakat içinde;
tevhid, ahiret, diriliş, putperestlik eleştirisi, sahte ilahların acizliği, Allah'ın mutlak kudreti ve insanın yanlış güven arayışı birlikte yer almaktadır.
Ayetin özü şudur:
Gerçek ilah, yaratmaya ve diriltmeye gücü yetendir. Ölüleri diriltemeyen, hayat veremeyen, ölümü durduramayan ve hesabı kuramayan hiçbir varlık ilah olamaz.
Ayette Geçen "Yerden Bazı İlahlar" İfadesi Ne Anlama Gelir
Buradaki ifade, insanların Allah'ı bırakıp yeryüzünden edindikleri sahte ilahları anlatır.
Bunlar;
putlar, heykeller, semboller, kutsallaştırılmış nesneler, güç odakları, insanlar tarafından yüceltilen varlıklar olabilir.
Ayetin özellikle "yerden" demesi çok anlamlıdır.
Çünkü bu sahte ilahlar göklerin ve yerin yaratıcısı değildir.
Kendileri de Allah'ın yarattığı yeryüzüne ait varlıklardır.
Yani insan, yaratılmış olanı yaratıcı yerine koyma yanılgısına düşmektedir.
Bu ise tevhidin tam tersidir.
Gerçek İlah Olmanın Ölçüsü Nedir
Kur'an'a göre gerçek ilah;
yaratan, yaşatan, rızık veren, öldüren, dirilten, hükmeden, bilen, işiten, gören, koruyan ve hesaba çeken mutlak kudret sahibidir.
Bir varlık;
hayat veremiyorsa, ölümü durduramıyorsa, ölüleri diriltemiyorsa, kendisine bile fayda ve zarar verme gücüne sahip değilse, geleceği bilmiyorsa, kaderi yönetemiyorsa
ilah olamaz.
Bu ayet, sahte ilahları tek bir soru ile hükümsüz bırakır:
Ölüleri diriltebiliyorlar mı
Eğer diriltemiyorlarsa, mutlak ilahlık iddiası da çöker.
Ölümden Sonra Diriliş Neden Tevhidin Büyük Delillerindendir
Diriliş, Allah'ın kudretinin en büyük tecellilerinden biridir.
Çünkü insanın yeniden yaratılması;
hayatın kaynağına, ölümün anlamına, ahiretin hakikatine ve Allah'ın mutlak kudretine işaret eder.
Bir varlık ilah olacaksa, yalnızca dünya hayatında yardım ediyormuş gibi görünmesi yetmez.
Asıl soru şudur:
Ölüm geldiğinde ne yapacak
Sahte ilahların tamamı bu sorular karşısında susar.
Çünkü ölüm, bütün sahte güçleri susturan en büyük hakikattir.
Putperestliğin Temel Yanılgısı Nedir
Putperestliğin en büyük yanılgısı, yaratılmış varlığa yaratıcıya ait yetki vermektir.
İnsan bazen bir taşı, ağacı, heykeli, yıldızı, kişiyi veya sembolü kutsallaştırır.
Ona korunma, bereket, kurtuluş, güç ve aracılık anlamları yükler.
Fakat Kur'an sorar:
Bu varlıklar kendilerini bile yaratmamışken, size nasıl ilahlık yapabilirler
Put, sadece taş olmak zorunda değildir.
İnsanın kalbinde Allah'ın yerine koyduğu her mutlak bağlılık, modern bir put hâline gelebilir.
Modern Çağda Sahte İlahlar Nasıl Ortaya Çıkar
Bugün birçok insan klasik anlamda puta tapmayabilir.
Fakat modern dünyada insanın kalbini esir alan farklı sahte ilahlar ortaya çıkabilir:
para, şöhret, makam, beden, güzellik, güç, ideoloji, teknoloji, haz, tüketim, sosyal medya onayı, insanlardan takdir görme arzusu.
Bunlar kendi yerinde nimet veya araç olabilir.
Fakat insan bunlara mutlak anlam yüklerse, kalbinde tevhid zedelenmeye başlar.
Kur'an'ın ölçüsü çok nettir:
Allah'ın yerine geçen her bağlılık, insanı özgürleştirmez; esir alır.
İnsan Neden Sahte İlahlar Edinmeye Meyleder
İnsan güven arayan bir varlıktır.
Korkularını yatıştırmak,
belirsizlikleri kontrol etmek,
ölüm karşısında rahatlamak,
yalnızlığını gidermek,
gücünü artırmak,
geleceğini garanti altına almak ister.
Fakat Allah'tan uzaklaşan kalp, bu güven ihtiyacını yanlış yerlerde aramaya başlar.
Bazen malına güvenir.
Bazen makamına güvenir.
Bazen insanlara güvenir.
Bazen kendi zekâsına güvenir.
Fakat bu ayet hatırlatır:
Gerçek güvence, ölüleri diriltmeye kadir olan Allah'tadır.
"Ölüleri Onlar Mı Diriltecekler?" Sorusu Neden Çok Sarsıcıdır
Çünkü bu soru, bütün sahte ilahları en zayıf oldukları yerden yakalar.
Dünya hayatında bazı güçler insana etkili görünebilir.
Bir yönetici emir verebilir.
Bir zengin yardım edebilir.
Bir sistem koruma sağlayabilir.
Bir teknoloji hayatı kolaylaştırabilir.
Fakat ölüm karşısında hepsi sınırlıdır.
Ölüm geldiğinde;
servet susar, makam biter, teknoloji durur, beden çözülür, insanlar çaresiz kalır.
Diriliş ise yalnızca Allah'ın kudretindedir.
Bu yüzden ayet, sahte ilahların acizliğini en kesin delille ortaya koyar.
Tevhid Sadece Allah'ın Var Olduğuna İnanmak Mıdır
Hayır.
Tevhid sadece "Allah vardır" demek değildir.
Tevhid;
Allah'ı tek yaratıcı, tek ilah, tek mutlak otorite, tek gerçek sığınak, tek ibadet edilecek Rab ve bütün varlığın sahibi olarak kabul etmektir.
Bir insan Allah'ın varlığını kabul edebilir ama hayatında başka şeyleri Allah'ın önüne koyarsa tevhid bilinci zayıflar.
Gerçek tevhid;
kalbin, aklın, ibadetin, güvenin, korkunun, sevginin ve teslimiyetin merkezine Allah'ı koymaktır.
Sahte İlahların Acizliği Kur'an'da Nasıl Anlatılır
Kur'an birçok ayette sahte ilahların acizliğini açıkça ortaya koyar.
Onlar;
yaratamazlar, rızık veremezler, dualara gerçek anlamda cevap veremezler, zararı kaldırmaya güç yetiremezler, ölümü engelleyemezler, dirilişi gerçekleştiremezler.
Hatta kendilerine ibadet edilen varlıkların bir kısmı, kendilerine ibadet edildiğinden bile habersizdir.
Bu, insanın ne kadar büyük bir yanılgıya düşebileceğini gösterir.
Kur'an insanı küçültmek için değil, onu sahte kulluklardan kurtarmak için bu hakikati anlatır.

Ölüm, Sahte Güçleri Nasıl Ortaya Çıkarır
Ölüm, insanın bütün iddialarını sadeleştirir.
İnsan yaşarken;
benim malım, benim gücüm, benim düzenim, benim çevrem, benim planım diyebilir.
Fakat ölüm gelince bütün bu cümleler anlamını kaybeder.
Çünkü insan dünyadan sadece ameliyle ayrılır.
Ölüm insana şunu gösterir:
Mutlak sahiplik Allah'a aittir. Mutlak kudret Allah'a aittir. Son dönüş Allah'adır.
Bu yüzden ölümü hatırlamak, tevhid bilincini güçlendirir.

Bu Ayet Ahiret İnancını Nasıl Güçlendirir
Ayet, ölülerin diriltilmesini gündeme getirerek ahiret inancını tevhid ile bağlar.
Ahiret yalnızca gelecekte olacak bir olay değildir.
Ahiret bilinci, insanın bugünkü hayatını da şekillendirir.
Çünkü dirilişe inanan insan;
kul hakkını hafife alamaz, zulmü normalleştiremez, iyiliği boşa gitmiş sayamaz, ölümü yok oluş zannedemez.
Diriliş inancı, insanın hayatına sorumluluk ve umut kazandırır.

Allah'ın Diriltmesi Nasıl Anlaşılmalıdır
Allah insanı ilk defa yoktan yaratmıştır.
İlk yaratmaya gücü yeten Allah'ın yeniden diriltmeye gücü yetmemesi düşünülemez.
Kur'an birçok yerde bu mantığı hatırlatır:
İlk yaratmayı yapan, tekrar yaratmaya da kadirdir.
Toprağa düşen kuru tohumun yeniden canlanması,
ölü toprağın yağmurla dirilmesi,
gecenin ardından gündüzün gelmesi,
insana dirilişi hatırlatan ayetlerdir.
Diriliş, Allah için zor değildir.
Zorluk, yaratılmışların sınırlı kudretiyle ilgilidir.
Allah'ın kudreti için imkânsızlık yoktur.

Bu Ayet İnsanı Kime Güvendiğini Sorgulamaya Nasıl Çağırır
Bu ayet insanın kalbine çok önemli bir soru bırakır:
Ben gerçekten kime güveniyorum
Dilim Allah'a inandığını söylerken, kalbim başka şeylere mi dayanıyor
Rızkı Allah'tan bilirken parayı mutlak güvence mi görüyorum
İtibarı Allah'ın rızasından çok insanların alkışında mı arıyorum
Kurtuluşu Allah'ın rahmetinde mi, yoksa geçici dünya dayanaklarında mı bekliyorum
Bu sorular insanın tevhidini derinleştirir.
Çünkü tevhid, sadece inanç cümlesi değil; kalbin gerçek dayanağını belirleyen bir hayat ölçüsüdür.

Şirk Sadece Putlara Tapmak Mıdır
Şirk, Allah'a ait olan bir hakkı başka varlıklara vermektir.
Bu bazen açık putperestlik şeklinde olur.
Bazen de daha gizli biçimlerde ortaya çıkabilir.
Mesela insan;
nefsini mutlak ölçü yaparsa, çıkarını hakikatin önüne koyarsa, insanların beğenisini Allah'ın rızasından üstün tutarsa, güce Allah'a güvenir gibi güvenirse
tevhid bilincini zedeleyen bir yola girebilir.
Bu yüzden mümin sadece dış putlardan değil, kalbin içindeki gizli putlardan da sakınmalıdır.

Bu Ayet Müminin Özgürlük Anlayışını Nasıl Değiştirir
Gerçek özgürlük, Allah'tan bağımsız yaşamak değildir.
Gerçek özgürlük, Allah'tan başka hiçbir şeyi ilah edinmemektir.
Çünkü Allah'a kul olmayan insan, çoğu zaman başka şeylerin kulu olur.
Paranın kulu olur. İnsanların beğenisinin kulu olur. Korkularının kulu olur. Hırslarının kulu olur. Arzularının kulu olur.
Tevhid ise insanı bu bağımlılıklardan kurtarır.
Allah'a yönelen kalp, yaratılmışların esaretinden özgürleşir.

Bu Ayet Günümüz İnsanına Ne Söyler
Bugünün insanı çok güçlü teknolojilere, büyük sistemlere, bilgiye ve imkânlara sahiptir.
Fakat bütün bunlara rağmen;
ölümü durduramıyor, yaşlanmayı tamamen engelleyemiyor, kalbin boşluğunu sadece maddeyle dolduramıyor, ahiretin sorularını ortadan kaldıramıyor.
Bu ayet modern insana şunu hatırlatır:
İlerleme seni Allah'a muhtaç olmaktan çıkarmaz. Teknoloji hayatı kolaylaştırabilir; fakat hayatı yaratamaz. İnsan sistemi yönetebilir; fakat ölümü ve dirilişi yönetemez.
Gerçek kudret Allah'a aittir.

Enbiya Suresi 21. Ayetin En Büyük Hikmeti Nedir
Bu ayetin en büyük hikmeti şudur:
Ölüleri diriltmeye gücü yetmeyen hiçbir varlık ilah olamaz.
Bu tek ölçü, bütün sahte ilahlık iddialarını yok eder.
İnsan neye taparsa tapsın, neye aşırı bağlanırsa bağlansın, neyi mutlak güvence sayarsa saysın, sonunda ölüm ve diriliş gerçeğiyle yüzleşecektir.
Bu nedenle akıllı insan;
fani olanı ilahlaştırmaz, aciz olanı mutlaklaştırmaz, emanet olanı ebedî sanmaz, yaratılmışı yaratıcı yerine koymaz.
Tevhid, insanın kalbini doğru merkeze bağlayan en büyük hakikattir.

Sonuç: Gerçek İlah, Hayatı Veren Ve Ölümden Sonra Diriltecek Olan Allah'tır
Enbiya Suresi'nin 21. ayeti, insanın bütün sahte dayanaklarını sarsan güçlü bir tevhid sorusudur: Allah'tan başka edinilen ilahlar ölüleri diriltebilir mi
Bu ayet mümine derin bir bilinç kazandırır: Kalbini aciz varlıklara teslim etme. Fani şeyleri mutlaklaştırma. Allah'tan başkasına Allah'a bağlanır gibi bağlanma. Çünkü sahte ilahlar dünyada süslü görünebilir; fakat ölüm karşısında hiçbir güçleri yoktur. Tevhid ise insanı hem dünyada özgürleştirir hem ahirette kurtuluş yoluna yöneltir.
Gerçek kulluk, insanın bütün geçici dayanakların ötesinde şu hakikati kalbine yerleştirmesidir: Ben Allah'tan geldim, Allah'ın mülkündeyim ve dönüşüm yalnızca Allah'adır.
"Ölüm karşısında susan hiçbir güç ilah olamaz. Gerçek ilah, toprağa düşen bedeni yeniden diriltecek, unutulan amelleri ortaya çıkaracak ve bütün kulları huzurunda toplayacak olan Allah'tır."
Ersan Karavelioğlu