Enbiya Suresi 19. Ayette Geçen ‘Göklerde Ve Yerde Kim Varsa O'na Aittir’ İfadesi Ne Anlama Gelir
Allah'ın Mutlak Mülkiyeti, Meleklerin Kulluğu, Kibirden Uzak İbadet, Teslimiyet Bilinci Ve Varlığın Allah'a Ait Oluşu Nasıl Anlaşılır
"İnsan kendini sahip zannettiği her şeyin aslında emanet olduğunu fark ettiğinde, kibri çözülür ve kulluğun zarafeti başlar. Çünkü varlık Allah'ındır; insana düşen sahiplenmek değil, emanet bilinciyle yaşamaktır."
Ersan Karavelioğlu
Enbiya Suresi'nin 19. ayeti, varlığın gerçek sahibini, kulluğun özünü ve meleklerin Allah'a karşı gösterdiği kusursuz teslimiyeti anlatan çok derin bir ayettir. Bir önceki ayette hak ile batıl mücadelesi anlatılmış, hakkın batılı yok edeceği bildirilmişti. Bu ayette ise bütün hakikatin temelinde yer alan en büyük gerçek açıklanır: Göklerde ve yerde kim varsa hepsi Allah'a aittir.
Bu ifade, yalnızca mülkiyet anlamı taşımaz. Aynı zamanda varlığın kaynağını, insanın konumunu, meleklerin kulluğunu, kibrin anlamsızlığını ve Allah karşısında bütün yaratılmışların mutlak acziyetini gösterir. İnsan bu ayeti gerçekten anladığında, hiçbir şeyi mutlak sahiplenemez; ne malını, ne makamını, ne bedenini, ne aklını, ne zamanını, ne de hayatını. Çünkü her şey Allah'tandır, Allah'ındır ve sonunda Allah'a dönecektir.
Enbiya Suresi 19. Ayetin Meali Nedir
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
"Göklerde ve yerde kim varsa O'na aittir. O'nun katında bulunanlar, O'na kulluk etmekten ne kibirlenirler ne de usanırlar."
(Enbiya Suresi, 21:19)
Bu ayet üç büyük hakikati bildirir:
Birincisi: Bütün varlık Allah'a aittir.
İkincisi: Allah'a yakın olanlar bile kulluktan uzak değildir.
Üçüncüsü: Gerçek kullukta kibir, bıkkınlık ve gevşeklik yoktur.
Bu ayet, insana varlık içindeki gerçek yerini gösterir: İnsan sahip değil, kuldur. Malik değil, emanetçidir. Başıboş değil, sorumludur.
"Göklerde Ve Yerde Kim Varsa O'na Aittir" İfadesi Ne Anlama Gelir
Bu ifade, Allah'ın mutlak mülkiyetini anlatır.
Göklerdeki melekler, yıldızlar, gezegenler, görünmeyen âlemler; yeryüzündeki insanlar, hayvanlar, bitkiler, denizler, dağlar ve bütün canlılar Allah'a aittir.
Burada yalnızca cansız varlıklardan değil, "kim varsa" denilerek bilinç sahibi varlıklardan da söz edilir.
Yani;
melekler O'na aittir, insanlar O'na aittir, cinler O'na aittir, bütün âlemler O'na aittir.
Hiçbir varlık kendi kendisinin sahibi değildir.
Varlık, Allah'ın mülkünde Allah'ın izniyle var olur.
Allah'ın Mülkiyeti İnsanların Mülkiyetine Benzer Mi
Hayır.
İnsanların mülkiyeti sınırlıdır.
İnsan bir mala sahip olduğunu zanneder; fakat onu yoktan yaratmamıştır.
Bir eve sahip olabilir; fakat toprağın, zamanın, sağlığın ve hayatın sahibi değildir.
Bir bedene sahip olduğunu düşünür; fakat kalbinin atışını bile kendi iradesiyle sürdüremez.
Allah'ın mülkiyeti ise mutlak, ezelî, sınırsız ve hakikidir.
İnsan sahip olmaz; emanet alır.
Allah ise gerçek sahibidir.
Bu fark anlaşıldığında, insanın dünyaya bakışı kökten değişir.
Bu Ayet İnsandaki Sahiplenme Duygusunu Nasıl Terbiye Eder
İnsan çoğu zaman "benim" kelimesine çok bağlanır.
Benim evim, benim param, benim başarım, benim ailem, benim makamım, benim bedenim, benim zamanım...
Fakat Kur'an insana daha derin bir bilinç kazandırır:
Bunların hepsi bana verilmiş emanetlerdir. Gerçek sahibi Allah'tır.
Bu bilinç insanı cimrilikten, kibirden, nankörlükten ve ölçüsüz bağlılıktan korur.
Çünkü emanet bilinci olan insan;
nimete şükreder, malı putlaştırmaz, gücü zulme çevirmez, zamanı boş harcamaz, bedeni günaha araç yapmaz.
Allah'ın Mutlak Mülkiyeti İnsana Hangi Ahlakı Kazandırır
Bu ayeti anlayan insanın ahlakı değişir.
Çünkü bilir ki:
Mal Allah'ın emanetidir; israf edilemez.
Beden Allah'ın emanetidir; haramda yıpratılamaz.
Dil Allah'ın emanetidir; yalan, iftira ve gıybetle kirletilemez.
Zaman Allah'ın emanetidir; gafletle tüketilemez.
Güç Allah'ın emanetidir; zulüm için kullanılamaz.
Böylece tevhid, yalnızca kalpte kalan bir inanç değil; hayatın her alanına yön veren bir ahlak hâline gelir.
Ayette Geçen "O'nun Katında Bulunanlar" Kimlerdir
Bu ifade öncelikle melekleri anlatır.
Melekler, Allah'a yakınlıklarıyla, itaatleriyle ve sürekli kulluk hâlleriyle tanıtılırlar.
Fakat bu yakınlık onları kulluktan çıkarmaz.
Tam tersine, Allah'a yakınlık arttıkça kulluk bilinci de derinleşir.
Bu çok önemli bir ölçüdür:
Allah'a yakınlık, insanı ibadetten bağımsız kılmaz; ibadete daha zarif, daha bilinçli ve daha derin bağlar.
Melekler bu yönüyle insana büyük bir teslimiyet örneği sunar.
Meleklerin Kulluğu Bize Ne Öğretir
Melekler Allah'a isyan etmezler.
Onlar;
Allah'ın emrine boyun eğer, verilen görevi yerine getirir, kulluktan yüksünmez, ibadetten usanmaz, kendilerine bir pay çıkarmadan Allah'a teslim olurlar.
Bu hâl, insana şunu öğretir:
Allah'a kulluk aşağılanma değil, varlığın en yüksek şerefidir.
Çünkü kul olmak, Allah'a ait olduğunu bilmek demektir.
Allah'a ait olduğunu bilen varlık, başkalarının esaretinden kurtulur.
"Kulluk Etmekten Kibirlenmezler" İfadesi Ne Anlama Gelir
Kibir, insanın kendi haddini unutmasıdır.
Melekler Allah'a yakın olmalarına rağmen kulluktan kibirlenmezler.
Çünkü Allah karşısında hiçbir makam, hiçbir yakınlık, hiçbir üstünlük iddiası kişiyi kulluktan muaf kılmaz.
Bu ifade insana güçlü bir mesaj verir:
Allah'a kulluk karşısında kibirlenmek, insanın kendi yaratılmışlığını unutmasıdır.
Melekler bile kibirlenmezken, insanın kibirlenmesi ne kadar büyük bir gaflettir.
İbadetten Kibirlenmek Günümüzde Nasıl Görülebilir
İnsan bazen açıkça "Ben Allah'a kulluk etmem" demez.
Ama hâliyle bunu gösterebilir.
Mesela;
namazı önemsiz görmek, duayı zayıflık saymak, tevazuyu küçümsemek, dinî sorumlulukları ertelemek, Allah'ın emirlerini kendi aklına göre değersizleştirmek insanı tehlikeli bir kibir noktasına yaklaştırabilir.
Kibir bazen yüksek sesle konuşmaz.
Bazen sessizce kalbe yerleşir ve insana şöyle fısıldar:
"Senin bunlara ihtiyacın yok."
Oysa kulun Allah'a ihtiyacı, nefes kadar yakındır.
"Usanmazlar" İfadesi Kullukta Sürekliliği Nasıl Anlatır
Ayetin ikinci vurgusu şudur:
Melekler Allah'a ibadetten usanmazlar.
Yani kulluk onlar için ağır, sıkıcı, yorucu veya değersiz bir yük değildir.
Bu ifade bize kullukta süreklilik bilincini öğretir.
İman sadece duygusal coşku anlarında değil;
yorgunlukta, yalnızlıkta, bollukta, darlıkta, sevinçte, hüzünde ve gündelik hayatın sıradan akışı içinde de devam etmelidir.
Gerçek kulluk, anlık heyecan değil; istikamet üzere sadakattir.

İnsan İbadetten Neden Usanabilir
İnsan bazen ibadetten usanır gibi olabilir.
Bunun sebepleri arasında;
gaflet, dünya meşguliyeti, kalbin katılaşması, ibadetin anlamını kaybetmek, sadece şekle odaklanmak, nefsin rahatlık istemesi bulunabilir.
İbadet ruhunu kaybettiğinde insana yük gibi gelebilir.
Oysa ibadet, yalnızca yapılacak bir görev değil; kulun Rabbine yöneldiği manevi nefes alanıdır.
Kalp ibadetin anlamını hissettikçe, kulluk yük değil huzur hâline gelir.

Kulluk İnsanı Küçültür Mü, Yüceltir Mi
Kulluk insanı küçültmez.
Tam tersine, insanı sahte ilahlardan kurtarır.
Allah'a kul olmayan insan çoğu zaman başka şeylere kul olur:
paraya, makama, nefsine, arzularına, insanların beğenisine, korkularına, öfkesine, alışkanlıklarına.
Allah'a kulluk ise insanı bütün bu bağımlılıklardan özgürleştirir.
Bu yüzden İslam'da kulluk, insanın onurunu yok eden değil; onu gerçek özgürlüğe taşıyan en yüksek bilinçtir.

Allah'a Ait Olduğunu Bilmek İnsana Nasıl Huzur Verir
İnsan kendini başıboş ve sahipsiz zannettiğinde derin bir yalnızlık yaşayabilir.
Fakat bu ayet insana şunu hatırlatır:
Sen Allah'a aitsin. Seni yaratan, bilen, gören, işiten, rızkını veren ve dönüşünü kendisine yapacağın Rabbin var.
Bu bilinç kalbe büyük bir güven verir.
Çünkü insanın Allah'a ait olması, aynı zamanda Allah'ın rahmetinden, ilminden ve hikmetinden kopuk olmadığı anlamına gelir.
Mümin bilir ki:
Ben kaybolmuş bir varlık değilim; Rabbimin mülkünde, Rabbimin bilgisiyle, Rabbimin huzuruna doğru yürüyen bir kulum.

Bu Ayet Kibirle Tevazu Arasındaki Farkı Nasıl Gösterir
Kibir, insanın kendini olduğundan büyük görmesidir.
Tevazu ise insanın gerçek yerini bilmesidir.
Bu ayet, bütün varlığın Allah'a ait olduğunu bildirerek tevazunun temelini kurar.
Çünkü insan kendi varlığının bile sahibi değilken, neyle övünebilir
Aklı verilmiştir.
Sağlığı verilmiştir.
Ömrü verilmiştir.
Rızkı verilmiştir.
İmkânları verilmiştir.
Başarısı bile Allah'ın verdiği kabiliyet, zaman ve fırsatlarla gerçekleşmiştir.
Bu hakikati gören insanın kalbinde zarif bir tevazu doğar.

Bu Ayet Dünya Hayatına Bağlılığı Nasıl Dengeler
Dünya hayatı tamamen terk edilecek bir alan değildir.
Fakat mutlak sahiplik duygusuyla da yaşanamaz.
Bu ayet, insana dünyayı emanet bilinciyle yaşamayı öğretir.
Ev güzeldir, ama ebedî değildir.
Mal faydalıdır, ama mutlak güvence değildir.
Makam değerlidir, ama kalıcı değildir.
Beden kıymetlidir, ama fânidir.
İnsan bunları Allah'a ait nimetler olarak görürse dengede kalır.
Ama onları kendisinin mutlak mülkü zannederse gaflete düşer.

Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler
Modern insan çoğu zaman sahip olmakla değer kazanacağını düşünür.
Daha çok mal,
daha çok görünürlük,
daha çok kontrol,
daha çok güç,
daha çok statü...
Fakat bu ayet modern insana çok güçlü bir hakikat söyler:
Sen sahip olduklarınla değil, Allah'a olan kulluğunla değer kazanırsın.
Çünkü sahip oldukların senden alınabilir.
Ama Allah'a yönelen samimi kalp, en büyük servettir.
İnsan dünyayı yönetmeye çalışırken kendi kalbini kaybederse, en büyük kaybı yaşamış olur.

Bu Ayet Mümini Hangi Muhasebeye Çağırır
Bu ayeti okuyan insan kendi kalbine şu soruları sormalıdır:
Ben gerçekten her şeyin Allah'a ait olduğunu hissederek mi yaşıyorum
Sahip olduklarımı emanet mi görüyorum, mutlak mülk mü
İbadetlerimde kibir, gevşeklik veya usanma var mı
Allah'a kulluğu hayatımın merkezi yapabiliyor muyum
Bana verilen nimetleri Allah'ın rızasına uygun kullanıyor muyum
Kendimi Allah'ın kulu olarak mı tanımlıyorum, yoksa dünyanın sahibi gibi mi davranıyorum
Bu sorular, ayeti bilgi olmaktan çıkarır ve kalbin aynasına dönüştürür.

Enbiya Suresi 19. Ayetin En Büyük Hikmeti Nedir
Bu ayetin en büyük hikmeti şudur:
Bütün varlık Allah'a aittir ve Allah'a yakın olanlar bile kulluktan uzak durmazlar.
Bu hakikat, insanın hem inancını hem ahlakını hem de hayat tarzını dönüştürür.
İnsan artık bilir ki;
kibir anlamsızdır, sahiplenme sınırlıdır, kulluk şereftir, ibadet ihtiyaçtır, emanet bilinci hayatın merkezidir.
Melekler Allah'a ibadetten kibirlenmiyor ve usanmıyorsa, insanın kulluğu ertelemesi büyük bir gaflettir.

Sonuç: Varlık Allah'ındır, Kulluğun En Zarif Hâli Teslimiyettir
Enbiya Suresi'nin 19. ayeti, insanın varlık içindeki gerçek konumunu büyük bir açıklıkla ortaya koyar. Göklerde ve yerde kim varsa hepsi Allah'a aittir. Hiçbir varlık kendi kendisinin sahibi değildir. İnsan da sahip olduğunu sandığı her şeyi Allah'tan almış, belirli bir süre için emanet olarak taşıyan bir kuldur.
Bu ayet insana hem vakar hem tevazu kazandırır. Çünkü mümin bilir ki, Allah'a ait olmak sahipsizlik değil; en büyük güven kaynağıdır. Aynı zamanda bilir ki, emanet bilinci olmadan yaşanan hayat gaflete, kibirle yapılan sahiplenme ise ağır bir hesaba dönüşebilir.
Meleklerin kulluktan kibirlenmemesi ve usanmaması, insana en zarif kulluk derslerinden birini verir: Allah'a yaklaşmanın yolu kulluktan kaçmak değil, kulluğu derinleştirmektir. Gerçek özgürlük, Allah'a ait olduğunu bilmekle; gerçek şeref, O'na kulluk etmekle başlar.
"Kul olduğunu bilen insan, dünyanın ağırlığını daha hafif taşır. Çünkü bilir ki mülk Allah'ındır, hüküm Allah'ındır, dönüş Allah'adır; insana düşen ise emaneti zarafetle taşımaktır."
Ersan Karavelioğlu