Empatik Olmak, Kişinin Kendine Olan Güvenini Artırır mı
“Başkalarını anlamaya cesaret eden, önce kendi kalbinin kapılarını aralar.”
– Ersan Karavelioğlu
1. Empatinin İçsel Doğası: Yalnızca Diğerine Değil, Kendine de Dair Bir Bilgelik
Empati, çoğu zaman dışa dönük bir kavrayış gibi algılansa da; temelde özbenliğe açılan bir kapıdır.
Bir başkasının duygusunu anlamak, o duygunun bizdeki karşılığını tanımakla mümkündür
Dolayısıyla empati kurabilen birey, aynı zamanda kendini daha doğru okuyan, duygu düzenlemeyi öğrenen bir bireydir.
Bilimsel Temel:
Ve bu farkındalık, kişinin sosyal çevreyle sağlıklı ilişki kurmasını sağlayarak, benlik değerini güçlendirir.
2. Güven–Empati Etkileşimi: Psikodinamik Bir Tablo
| Başkasını tanıyan, kendini daha iyi tanır | Öz farkındalığı güçlendirir | |
| Empati, karşılıklılığı artırır | Kabul görme duygusunu besler | |
| Duygu okumak, duygu yönetimi sağlar | Kriz anlarında sağlam duruş kazandırır | |
| Farklı bakış açılarını içselleştirmeyi sağlar | Problem çözme özgüveni kazandırır |
Empati sırasında aktif olan beyin bölgeleri, aynı zamanda öz-şefkat ve sosyal onay duygularının da merkezidir.
Yani başkasını anlayan kişi, aslında kendi iç dünyasında “güvende” hissetmeye başlar
3. Empati Eksikliği, Özgüvenin Sahte Olanını Doğurur
Empati yoksunluğu, çoğu zaman sert, duygusuz ve özgüvenli görünen bir dış kabuk oluşturur.
Ancak bu, gerçek bir güven değil; incinmekten korunmak için örülmüş bir zırhtır.
“Ben seni anlıyorum ve bu beni eksiltmiyor.”
Sahte özgüven:
“Seni anlamam gerekmiyor çünkü ben zaten haklıyım.”
İkisi arasında derin bir uçurum vardır
Gerçek güven, empatiyle güçlenir; çünkü kişi yalnızca varlığını değil, etkileşimini de değerli bulur.
Sonuç: Empati, İçe Dönük Bir Güçtür
Empati kuran insan, sadece başkasını değil, kendisini de bağışlamaya ve onarmaya başlar.
Bu içsel onarım, benlik algısını derinleştirir, özgüveni köklendirir.
Yani empati, bir başkasına uzanan el değil; kendine tutunan köktür
“Empati, dışa bakan bir göz değil; içe açılan bir aydınlıktır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: