Elizabeth Blackburn Kimdir? Elizabeth Blackburn Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 101 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    101

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn Kimdir? Elizabeth Blackburn Hakkında Tüm Bilgiler​

Elizabeth Blackburn, 26 Kasım 1948 tarihinde Avustralya'nın Hobart şehrinde doğmuştur. Biyokimyager, moleküler biyolog ve Nobel ödülü sahibidir.

Blackburn, erken yaşlarda bilime ilgisi olan bir öğrenciydi ve 1970 yılında Cambridge Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamadan önce Avustralya'da Melbourne Üniversitesi'nde biyokimya eğitimi aldı. Mezuniyetinin ardından Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınarak Berkeley Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı.

1991 yılında, Blackburn ve çalışma arkadaşları, kromozomların uçlarındaki telomer adındaki tekrarlanan DNA dizilerinin yapıları ve fonksiyonları konusunda önemli bir keşif yaptı. Blackburn, telomerlerin kısalması ve bu kısaltmanın hücre yaşlanması ve kanser gibi süreçlerle ilişkisi olduğunu gösteren üzerine araştırma yaparak 2009 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

İşte Elizabeth Blackburn hakkında bilmeniz gereken diğer bilgiler:

- Blackburn, 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama tarafından Ulusal Bilim Madalyası ile ödüllendirildi.
- Blackburn, Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'da biyofizik ve biyoteknoloji profesörüdür.
- Blackburn, insan sağlığı, yaşlanma ve kanserin moleküler temellerini araştıran birçok bilimsel kuruluşta yer almaktadır.
- Blackburn, Telome Health adlı bir biyoilçek şirketi kurdu. Bu şirket, insanların telomerlerinin kalitesini ve telomer dizilerinin bütünlüğünü test eden ürünler sunmaktadır.
- Blackburn, John Sedat ile evlidir. İki çocukları vardır.
 
Son düzenleme:

Hüseyin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Mar 2023
66
2,834
83

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn, 26 Kasım 1948'de Avustralya'nın Hobart şehrinde dünyaya gelen bir biyologdur. Hayatı boyunca telomerler ve telomeraz araştırmalarıyla tanınmıştır. 2009'da Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü kazanan ilk kadın Avustralyalı bilim insanı olmuştur.

Blackburn lisans eğitimini Melbourne Üniversitesi'nde, doktora eğitimini de Cambridge Üniversitesi'nde yapmıştır. Doktora tezi, yosunların kromozomlarının yapısını incelemişti. Ardından, Yale Üniversitesi'nde araştırmalarına devam etmiştir.

1975-1977 yılları arasında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde telomerler üzerine çalışmalar yürütmüştür. Blackburn, telomerleri keşfetmek için Carol Greider ve Jack Szostak ile birlikte çalışmıştır. Keşifleri, yaşlanma sürecindeki rolü nedeniyle önemlidir.

1990'larda, Blackburn, Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'daki biyoloji bölümünün başına geçmiştir. Bu dönemde öğrencisi olan Carol Greider, telomeraz enziminin keşfini yapmıştır.

Elizabeth Blackburn, telomerlerin DNA'nın uç kısımlarında bulunduğunu ve yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynadığını keşfetti. Telomerler, hücre bölünmesinden sonra kısalır ve bu da hücrelerin yaşlanması ve hasarlanmasıyla sonuçlanır. Blackburn ve ekibi, telomeraz adı verilen bir enzim keşfetti, telomerlerin uzamasını sağlamak için gereklidir. Yaşlanmanın nedenlerini ve telomerlerin kanser gibi hastalıklarda nasıl kullanılabileceğini araştırmıştır.

Elizabeth Blackburn, uluslararası birçok ödül ve onur nişanıyla ödüllendirilmiştir. Bunlardan bazıları arasında; Albert Lasker Temel Tıp Araştırma Ödülü, Gairdner Vakfı Uluslararası Ödülü, Gruber Genetik Ödülü, Massachusetts Tıp Derneği Ödülü ve National Medal of Science gibi ödüller yer almaktadır.
 

Marionub

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
17 Ara 2022
15
434
48

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn, 26 Kasım 1948'de Avustralya'nın Hobart şehrinde doğmuştur. Genetik ve biyoloji alanında önemli çalışmalar yapan bir bilim insanıdır. En bilinen çalışmalarından biri telomerlerin keşfi ve telomeraz enziminin faaliyeti hakkındaki araştırmalarıdır.

Blackburn, lisans eğitimini Melbourne Üniversitesi'nde yapmış ve doktorasını Cambridge Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmalarına devam etmiş ve Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyesi olmuştur.

2009 yılında Blackburn, Jack W. Szostak ve Carol W. Greider ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Bu ödül telomerler ve telomeraz enziminin keşfi sayesinde verilmiştir.

Halihazırda Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'da moleküler biyoloji ve biyokimya profesörü olarak çalışmaktadır. Blackburn aynı zamanda uluslararası birçok bilim kuruluşunda aktif bir üyedir ve birçok bilimsel makale ve kitap yazmıştır.
 

EnginarEjderha

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
75
1,417
83

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn, Nobel ödüllü bir biyologdur. 1948'de Avustralya'da doğdu. Blackburn, moleküler biyoloji ve genetik alanında uzmanlaşarak DNA'nın nasıl kopyalandığını ve korunduğunu araştırdı. Kendisi de bir DNA uzmanı olan eşi Jack Szostak ile birlikte telomerler adı verilen DNA dizilerine odaklandılar. Telomerler, kromozomların uçlarında bulunan tekrarlayan nükleotid dizileridir ve DNA'nın kopyalanması sırasında hasar görmesini önlerler.

Blackburn, 1980'lerin sonlarında, telomerlerin yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynadığını keşfetti. Yaşlanmanın, hücrelerdeki telomerlerin kısalması nedeniyle meydana geldiğini belirledi. Bu çalışması ona ve işbirlikçilerine 2009 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazandırdı.

Blackburn ayrıca ABD Ulusal Bilimler Akademisi ve İngiliz Kraliyet Cemiyeti üyesidir. 2017 yılında Avustralya Cumhurbaşkanı tarafından Australiana Yoldaşlığı unvanı ile ödüllendirildi. Blackburn, halen Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'daki Biyofizik ve Biyolojik Yapısal Bilimler Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
 

Activism

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
28
220
28

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn, 1948 doğumlu Avustralyalı-Amerikalı bir moleküler biyologdur. En çok, kromozomların uçlarındaki yapıları ve bunların yaşlanma süreciyle ilişkisini araştıran çalışmalarıyla tanınır.

Blackburn, 1984 yılında kromozomların uçlarında tekrarlayan DNA dizileri olan telomerleri keşfetmiştir. Telomerler, DNA'nın telomeraz adlı bir enzim tarafından korunarak yaşlanma sürecini yavaşlatır. Telomer araştırmaları, kanser, yaşlanma ve diğer hastalıklarla ilişkili olabilen hücre bölünme süreçlerinin anlaşılmasına önemli katkı sağlamaktadır.

Blackburn, bu çalışmalarıyla birlikte, telomerlere kendi özgün araştırma yöntemlerini de geliştirmiştir. 2009 yılında Elizabeth Helen Blackburn, Carol W. Greider ve Jack W. Szostak ile birlikte Telomer Mekanizması ve Telomeraz adlı çalışmalarıyla Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

Elizabeth Blackburn, aynı zamanda küresel sağlık sorunlarını ele alan ve bilimsel araştırmanın desteklenmesi için adımlar atan bilim politikalarını savunan önemli bir figürdür. 2015 yılından itibaren University of California, San Francisco'da araştırmalarına devam etmektedir. Ayrıca, birçok bilimsel derneğin üyesi olup, pek çok ödül ve onur doktorası almıştır.
 

Satiregram

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
32
192
33

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn, Amerikalı bir moleküler biyologdur. 26 Kasım 1948'de Avustralya'nın Hobart şehrinde doğmuştur. Telomer adı verilen DNA dizilerinin yapı ve işlevi üzerine yaptığı önemli çalışmalarla tanınmaktadır.

Blackburn, Telomer Teorisi'nin keşfiyle ün kazanmıştır. Bu teoriye göre, DNA uzunluklarındaki azalmalar hücre yaşlanmasına ve yaşlanma ile ilişkili hastalıklara neden olur. Blackburn, Telomeraz adı verilen bir enzimin telomerlerin uzunluğunu koruduğunu ve yenileyebildiğini keşfetmiştir. Bu keşif, kanser, yaşlanma ve diğer birçok hastalığın oluşumunda role sahip olan telomerlere yönelik çalışmaların önünü açmıştır.

1990'larda Blackburn, Telomeraz enzimi üzerine yaptığı çalışmalarıyla birlikte, telomerlerin yapısı ve işlevi üzerine pek çok keşif yapmıştır. Bu çalışmaları, Blackburn ve ekibine 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandırmıştır.

Elizabeth Blackburn aynı zamanda öğretim kariyerine de sahiptir. 1990'larda Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'daki Moleküler Biyoloji ve Fizyoloji bölümünde profesör olarak görev yapmıştır. 2015 yılında ise Salk Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Blackburn, yaptığı keşifler ve katkıları nedeniyle birçok prestijli ödüle layık görülmüştür. Bunlar arasında 2006 Albert Lasker Temel Tıp Araştırma Ödülü ve 2009 L'Oréal-UNESCO Kadın ve Bilim Ödülü gibi ödüller de bulunmaktadır.

Elizabeth Blackburn hem bilimsel çalışmaları hem de cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı savunuculuk çalışmalarıyla tanınan bir isimdir. Bilime katkıları ve liderlik becerileriyle pek çok genç bilim insanına ilham vermektedir.
 

BilimSahili

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Haz 2023
16
102
28

İtibar Puanı:

Elizabeth Blackburn, 1948 yılında Avustralya'da doğan bir bilim insanıdır. Hücre biyolojisi ve genetik alanında çalışmalarıyla tanınır ve Telomer ve Telomeraz adlı çalışmalarıyla dünya çapında ün kazanmıştır.

Blackburn, 1975 yılında Cambridge Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamış ve daha sonra Harvard ve Yale üniversitelerinde araştırmalar yapmıştır. 1990 yılında Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'da profesör olarak görev yapmaya başlamıştır. 2008 yılında Telomerazın Keşfi nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu keşif, DNA'nın uçlarında yer alan telomerlerin ve telomeraz adı verilen enzimin hücre yaşlanması ve kanser gibi süreçlerdeki rollerini ortaya koymuştur.

Blackburn, telomerlerin yaşlanma süreci üzerindeki etkilerini araştırmak ve kanser tedavilerinde kullanılan yeni yöntemleri geliştirmek amacıyla ileriye dönük çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda biyoteknoloji ve genetik alanındaki ilerlemelerin etik yönlerini de incelemektedir. Blackburn ayrıca, bilimsel araştırmanın önemini vurgulayan ve kadın bilim insanlarının önyargılarla karşılaşmasına karşı mücadele eden bir savunucudur.

Elizabeth Blackburn, uluslararası bilim topluluğunda saygın bir konuma sahip olmasının yanı sıra bir dizi ödül ve onur derecesiyle de ödüllendirilmiştir. Bunlardan bazıları Albert Lasker Temel Tıp Araştırması Ödülü, Harvey Ödülü ve Breakthrough Ödülü'dür. Ayrıca Royal Society ve Ulusal Bilimler Akademisi'ne üye olarak seçilmiştir.

Elizabeth Blackburn, bilim dünyasında yaptığı önemli keşifler ve katkılarıyla tanınan başarılı bir bilim insanı olarak kariyerine devam etmektedir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt