1. Arz ve Talep: Arz, bir mal veya hizmetin pazarlarda sunulan miktarıdır. Talep ise o mal veya hizmete karşı olan istektir. Bir ürünün piyasadaki fiyatı, arz ve talep dengesi ile belirlenir.
2. Maliyet: Bir mal veya hizmetin üretiminin birim başına maliyeti, o mal veya hizmetin fiyatını belirleyen önemli bir faktördür.
3. Rekabet: Bir mal veya hizmetin pazarda yerini belirlemesi, diğer ürünlerle rekabeti ile ilişkilidir. Rekabetin yoğunluğu, bir ürünün fiyatını ve pazarda kalıcılığını etkiler.
4. Üretim Faktörleri: Bir mal veya hizmetin üretimi için kullanılan kaynaklar, üretim faktörleri olarak adlandırılır. Bu faktörler, emek, sermaye, hammadde ve teknolojiyi içerir.
5. İktisadi Büyüme: Bir ekonomideki üretimin artması, tüketim ve istihdam alanlarını genişletir. Bu ekonomik büyümenin anahtar faktörleri arasında, inovasyon, verimlilik artışı ve yatırım bulunur.
6. Para: Para, mal ve hizmetlerin takasında kullanılan evrensel bir değişim aracıdır. Para arzı, fiyatlar ve enflasyon gibi ekonomik faktörler üzerinde etkili olabilir.
7. Enflasyon: Genel fiyat seviyelerindeki artışa denir. Ekonomik büyüme, para arzı, tüketim ve diğer faktörler enflasyonu etkiler.
8. Bütçe: Bir kişi ya da kurumun gelir ve giderlerini bir araya getirdiği finansal plana bütçe denir. İktisadi teori bütçenin harcama ve tasarruflar üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğunu gösterir.
9. Vergiler: Devletin hizmetlerini karşılamak amacıyla vatandaşlardan aldığı miktarlardır. Vergiler, ekonomide önemli bir rol oynar ve bireysel ve kurumsal kararları etkileyebilir.
10. Ticaret: Mal ve hizmetlerin satın alınması ve satılması anlamına gelir. Uluslararası ticaret, ülkelerin ekonomik büyümesi için önemli bir faktördür.
11. Döviz: Uluslararası ticarette kullanılan para birimleri. Döviz kurları, bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimine göre ne kadar değerli olduğunu gösterir ve uluslararası ticarette önemli bir rol oynar.
12. Faiz: Bir borç veya yatırım için ödenen ücrettir. Faiz oranları, para arzı, ekonomik büyüme ve diğer faktörler tarafından etkilenir.
13. Gelir Dağılımı: Bir ekonomideki gelirin, nüfusun farklı kesimleri arasında nasıl dağıldığıdır. Gelir dağılımının adaleti, ekonomik ve sosyal istikrar için önemlidir.
14. İşsizlik: İş arayanların sayısı ve mevcut iş imkanları arasındaki dengesizliktir. İşsizlik oranları, ekonomik büyüme, sektörler arasındaki değişimler ve diğer faktörler tarafından etkilenir.
15. Sosyal Güvenlik: Devletin, özellikle yaşlılar, işsizler, engelliler ve düşük gelirli bireyler için sağladığı yardımlardır. Sosyal güvenlik, ekonomik eşitsizlikleri azaltmak için önemli bir araçtır.