Depresyonun Çocuklarda ve Gençlerde Teşhisi ve Tedavisi
Sessiz Çığlıkları Nasıl Duyarız, Umudu Nasıl Geri Veririz
“Çocukların gülümsemesi eksiliyorsa, orada dünyanın dengesi bozulmuştur.”
– Ersan Karavelioğlu
1.
Giriş: Küçük Bedenlerde Büyük Karanlıklar
Depresyon sadece yetişkinlere özgü bir hastalık değildir. Çocuklar ve ergenler de yoğun duygusal çalkantılar yaşayabilir. Fakat çoğu zaman onların yaşadığı içsel fırtınalar "huysuzluk", "inat" ya da "ergenlik" olarak geçiştirilir.
12 yaş altındaki çocukların %2’si, ergenlerin ise %5 ila %8’i klinik depresyon belirtileri göstermektedir.
Bu nedenle en büyük adım:
Görünmeyeni görmek, suskunluğu duymaktır.
2.
Teşhis: Sessiz Belirtiler ve Maskelenmiş İşaretler
Çocuklarda ve gençlerde depresyon, erişkinlerden farklı şekilde ortaya çıkar. İşte dikkat edilmesi gereken başlıca belirtiler:
| Sürekli üzgünlük, ağlama, içe kapanma | Huzursuzluk, öfke patlamaları, umutsuzluk | |
| Oyuna ilgisizlik, arkadaşlardan uzaklaşma | Sosyal geri çekilme, riskli davranışlar | |
| Kabuslar, gece korkuları, uyuyamama | Uykusuzluk ya da aşırı uyuma | |
| Yeme isteksizliği, kilo kaybı | Düzensiz yeme, ani kilo alımı/kaybı | |
| Dikkat dağınıklığı, başarının düşmesi | Okula gitmeme isteği, devamsızlık | |
| “Kimse beni sevmiyor” gibi cümleler | “Keşke hiç doğmasaydım” tarzı ifadeler |
3.
Tedavi: Işığa Giden Yolun Taşlarını Döşemek
Çocuk ve genç depresyonunda tedavi, çok yönlü ve hassas bir süreçtir. Her adım, empatiyle ve bilimsel yaklaşımla şekillendirilmelidir.
1. Psikoterapi
- Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Düşünce kalıplarını değiştirme temellidir.
- Oyun terapisi: Özellikle küçük çocuklar için duygularını ifade etmenin bir yoludur.
- Aile terapisi: Aile içi dinamikler, iyileşme sürecini büyük ölçüde etkiler.
2. İlaç Tedavisi
- SSRI tipi antidepresanlar (örn. fluoksetin), sadece çocuk psikiyatristi gözetiminde verilir.
- İlk seçenek ilaç değil terapi olmalıdır; ilaç, yalnızca ağır vakalarda destekleyici kullanılır.
3. Destekleyici Faktörler
- Okul iş birliği: Rehber öğretmenle iletişim önemlidir.
- Sosyal destek: Aile, arkadaş, öğretmen üçgeni çocuğu sarmalıdır.
- Rutinler: Uyku, yemek ve sosyal aktivitelerde düzen sağlanmalıdır.
Unutma: Her çocuk özeldir. Depresyon da öyle. Kalıplar değil, bireysel yaklaşımlar işe yarar.
Sonuç: Sessizliği Anlamak, Geleceği Kurtarmaktır
️
Çocuklar bazen konuşmazlar, ama davranışları haykırır.
Depresyon, sadece gözyaşı değildir; bazen inatçılık, bazen durgunluk, bazen bir “bana ne” cümlesidir.
Sence çocuğun sadece büyüyor olabilir mi, yoksa yardım mı istiyor
Dinleyen biri olduğunda, en karanlık zihin bile aydınlanır.
“Bir çocuğun karanlıkta yürüyebilmesi için, yanında ışık tutan birine ihtiyacı vardır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: