- 11 Tem 2019
- 112
- 42,914
- 93
İtibar Puanı:
Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Buzdolabınız bozulma sinyalleri mi veriyor? Ailenizin ihtiyaçlarını karşılayacak yiyecek ve içecekleri buzdolabına sığdırırken zorlanıyor musunuz? Yoksa buzdolabınız mutfağınızda tam bir görüntü kirliliği mi yaratıyor? Hiç dert etmeyin, önerilerimizi dinleyerek sizin için en doğru buzdolabını seçebilirsiniz.
Zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz mutfaklardaki beyaz eşyaların iyi görünmeleri, kullanırken keyif vermeleri ve iyi performansa sahip olmaları beklenir. Bu nedenle mağaza mağaza dolaşmadan önce, buzdolabı model ve tasarımları hakkında bilgi sahibi olmak isteyeceğinizi düşünerek mini bir rehber hazırladık.
Bütçeniz göre en iyi tercihler
Fiyat kategorilerine göre hangi özelliklere sahip olabilirsiniz?
Ekonomik: Eğer bütçeniz ekonomik bir model almaya yetiyorsa dondurucusu üst tarafta yer alan modelleri tercih etmelisiniz. Bu konfigürasyon, tasarım olarak oldukça ilerleme kaydeden bir modeldir. Yaklaşık 0,4 ila 0,6 metreküp depolama alanı ve beyaz, krem, siyah, paslanmaz çelik, paslanmaz çelik görünümlü/ parmak izi bırakmayan seçenekleriyle karşımıza çıkar. Ayarlanabilir rafları ve kapıları olan, LED aydınlatmalı, kolay temizlenen raflı, buz yapma bölmesi olan modelleri tercih edin. Düşük
bütçeli yenilemeler ve kiralık evde oturanlar için tercih edilebilecek bir seçenektir.
Orta fiyatlı:Dondurucusu üst tarafta yer alan modellerin en iyisini, iyi bir çift kapılı buzdolabı veya basit bir üç kapılı buzdolabı alabilirsiniz. Dar çift kapılı ve alt kısmı dondurucu olan seçeneklere yönelebilirsiniz. Renk seçenekleri ve temel özellikleri ekonomi sınıfındakilere benzemekle birlikte, kapı üstü su ve buz sebili, servis tabağı gibi geniş hacimli nesneleri koyabileceğiniz boydan boya çekmeceler gibi ilave özelliklere de sahip olabilirsiniz.
Yüksek fiyatlı: Yüksek kaliteli bir çift kapılı veya üç kapılı buzdolabı modellerinden alabilirsiniz. 0.85 metreküpün üzerinde depolama alanına (standart bir çift kapılı buzdolabı 0.7 metreküp depolama alanına sahiptir), kapı üstü buz ve su sebiline, çift buz yapıcıya, Wi-fi bağlantısına, ısısı ayarlanabilir çekmecelere, LED aydınlatmaya ve daha fazlasına sahip olabilirsiniz.
Buzdolabı tasarımındaki yenilikler
Mutfak tezgahı derinliğindeki modeller: Tezgah derinliğindeki modeller, mutfak dolaplarınızla hemen hemen aynı hizadadır. Bunu normal fiyatlarla satılan ankastre buzdolabı gibi düşünebilirsiniz.
Yaklaşık 610-685 cm derinliğindedir. Normal buzdolaplarının 760-810 cm derinliği ile kıyaslandığında
daha az depolama alanına sahiptirler. Fakat en yeni modellerde bu fark oldukça azdır.
Retro modeller: 1950’lerdeki gibi, farklı renk seçenekleriyle, dondurucu kısmı içinde yer alan tek kapılı modeller yeniden moda olmaya başladı. Bu modeller hem geleneksel, hem de modern mutfaklara uygunlar.
Enerji tasarrufu: Evinizin elektrik oburları buzdolapları, enerji verimliliğine doğru yol alıyorlar. Enerji performansını artıran yalıtımlı buzdolapları ve kompresörlerle birlikte, teknoloji yol kat etmeye devam ediyor. Alırken enerji sınıfını gözönünde bulundurun.
LED ışıklandırma: LED ampuller, normal ampullere göre daha uzun süre dayanıyor ve çok daha az enerji harcıyor. Artık birçok modelde standart olarak yer alıyorlar.
Soğuk sebiller: Su ve buz dispenserleri artık fiziksel olarak daha küçük ve daha zarif. Üst düzey modellerde su dispenserlerinden hem sıcak, hem de soğuk su alabiliyorsunuz.
Çoklu sıcaklık ve nem bölgeleri: Üreticiler buzdolaplarına meyve ve sebzeleri daha uzun süre taze tutabilen bölme ve raflar ekliyorlar. Bazı üç kapılı modellerde farklı sıcaklıklarda dört ayrı depolama
alanı bulunuyor.
Çift evaporatör (buharlaştırıcı): Bu özellik buzdolabı ve dondurucu bölümlerinin ideal nem oranlarını sabit tutmalarına yardımcı olur.
“Akıllı” cihazlar: Wi-fi bağlantısını ve akıllı özellikleri değerlendirirken, bu özelliklerin hangilerinin gerçekten işinize yarayacağını düşünün. Kullanışlı olan: Elektrik kesildiğinde veya su filtresinin değiştirilmesi gerektiğinde buzdolabı size bir SMS gönderiyor. Kullanışlı olmayan: Temizlenmeye ihtiyacı olduğunu hisseden bir buzdolabının Tweet atması veya Facebook duvarınızda yazmasıdır.
Bluetooth hoparlörler: Mutfak tezgahınızın üzerinde dağınıklık yapan bir tablet veya akıllı telefon olmadan Spotify’dan müzik dinlemek isteyebilirsiniz. Buzdolabı kapağındaki hoparlörler oldukça kullanışlı olabilir.
Buzdolabınız için nasıl ölçü alabilirsiniz?
Firmalara sorduğunuzda, ürün iadesiyle ilgili bir numaralı gerekçe, alınan buzdolabının konacağı yere uymamasıdır. Bu yüzden satın alırken buzdolabının ölçülerine özen gösterin.
1. Ana hatlarıyla başlayın
Yerinizin genişliğini, yüksekliğini ve derinliğini ölçün. Birçok insan bu noktada ölçümün bittiğini sanıp alışverişe başlar. Fakat bu sayıları bir kenara not ederek sonraki adıma geçmeniz gerekir.
2. Çevreleyen alanın hesaplanması
Buzdolabının arkasında kalacak duvar ile ona en yakın engelin (pencere eşiği veya ada mutfak tezgahı gibi) arasındaki mesafeyi ölçün. Bu, size buzdolabının kapağını tamamen açtığınızda ne kadar bir alana ihtiyacınız olacağı hakkında bir fikir verir.
3. Zemin kaplamıasını göz önünde bulundurun
Eğer yeni bir buzdolabı alıyorsanız, yerine koymadan önce zemini değiştirip değiştirmeyeceğinizi de
göz önünde bulundurun. Örneğin fayans bir zemini ahşap olanla değiştirecekseniz, buzdolabının
yükseklik açısından yerine sığması için, bu yeni zeminle üst taraftaki mutfak dolap/raflarının arasındaki
mesafeyi ölçmeniz gerekir.
4. Nefes alacak bir alan bırakın
Artık alışverişe başlayabilirsiniz. Mağazaya gittiğinizde ölçüleri not ettiğiniz kağıdınızı ve şerit metrenizi de yanınızda götürün. Mutfağınıza sığacak birkaç model seçin ve bu modellerin özelliklerini aldığınız notlarla karşılaştırın. Dar bir alan buzdolabı fanının havalandırması için kötü bir sonuç verir. Buzdolabının düzgün çalışabilmesi için ne kadar bir alana ihtiyacı olduğu kullanım kılavuzunda belirtilmiştir.
5. Küçük detayları ekleyin
Buzdolabının arka tarafının nasıl düzenlendiğine göz atın. Eğer çıkıntı yapan parçalar varsa ölçülerinize bunları da ekleyin. Buzdolabının fişinin takılabilmesi için gerekli mesafeyi unutmayın.
6. Buzdolabı kapısının kulpunu deneyin
Derinlik ölçüsüne buzdolabınızın kapı kulpunu da ilave edin. Evinizde pencereye çarpan kullanışsız bir kulp istemezsiniz! Elinize rahatça oturan, kullanışlı bir kulpu tercih etmeye çalışın.
7. Nasıl kullanacağınızı düşünün
Bir şeyden çok miktarda mı satın alırsınız? Birkaç pizza kutusundan fazlasını mı saklarsınız Buzdolabınız mutfaktaki yerine uymak zorunda olduğu gibi yaşam tarzınıza da uygun olmalı. İstediğiniz buzdolabının iç genişliğini ölçerek depolama ihtiyacınızı karşılayabileceğinden emin olun.
8. Sonuçları karşılaştırın
Mağazada aldığınız ölçüleri mutfağınızla karşılaştırın. Kapılar açıldığında herhangi bir şeye çarpacak mı? Buzdolabınızın genişliği kapı eşiğinize denk gelip diğer bir odadan görünecek mi? Eğer ihtiyacınıza ve bütçenize uyuyorsa, mutfak tezgahının derinliğinde olanları tercih edin.
9. Yeterli boşluk olduğundan emin olun
Kapı genişliğini şerit metreyle ölçün. Kapı hiçbir engele çarpmadan rahatça hareket edebilmeli ki
buzdolabının sebzelik kısmını rahatça kullanabilesiniz.
10. Rahatlığı test edin
Buzdolabını koyacağınız yerin çevresindeki mutfak dolaplarına bir göz atın. Buzdolabınız, mutfağınızda
önceden var olan bu detayların yanında güzel duracak mı? Ayrıca filtreleri değiştirirken bulunduğu yerin ne kadar uygun olacağını düşünün. Farklı birkaç seçenek arasında kararsız kaldıysanız en kullanışlı olanları tercih edin. Buzdolabı boyunuza ve isteklerinize uygun mu? Bu kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken bir konu. Bir defa satın alacağınız pahalı bir beyaz eşya. Görünüş ve rahatlık açısından istediğinize en yakın olanı tercih etmelisiniz.
Kaynak : evimdergisi.com.tr