Yazılım çeşitleri nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 97 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    97

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,343
2,494,312
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Yazılım çeşitleri şunlardır:

1. Sistem yazılımları: Bilgisayarın çalışmasını sağlayan temel yazılımlar, işletim sistemi, sürücüler ve sistem araçları.

2. Uygulama yazılımları: Kullanıcıların belirli bir işi yapmak için kullandığı programlar, örneğin ofis programları, fotoğraf ve video düzenleme yazılımları, oyunlar ve web tarayıcıları.

3. İşletme yazılımları: İşletmelere özel yazılımlar, kaynak planlama, envanter yönetimi, muhasebe programları ve müşteri ilişkileri yönetimi yazılımları gibi.

4. Programlama dilleri: Programlama dilleri, yazılım geliştiricilerin bilgisayarlarda çalışan yazılımları oluşturmak için kullandığı dillerdir.

5. Veritabanı yazılımları: Veri toplama, depolama ve yönetme yazılımlarıdır. Veri yedekleme, işlem günlükleri, raporlama araçları ve veritabanı yönetim sistemleri içerir.

6. Gömülü yazılımlar: Gömülü cihazlar, örneğin akıllı telefonlar, ev aletleri, araçlar, medikal cihazlar ve endüstriyel kontroller gibi cihazlarda bulunan özel yazılımlardır.

7. Yapay zeka yazılımları: Bilgisayarların işleme, öğrenme ve anlama yeteneğini kullanarak veri analizleri, tahminler ve karar verme gibi işlemleri gerçekleştiren yazılımlardır.

Yeliz Öztürk

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
35
822
83

İtibar Puanı:

1. Uygulama yazılımları: Telefon uygulamaları, ofis yazılımları, oyunlar gibi ürünlerdir.
2. Sistem yazılımları: İşletim sistemleri, sürücü yazılımları, güvenlik yazılımları gibi ürünlerdir.
3. Veritabanı yazılımları: MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server gibi ürünlerdir.
4. Ağ yazılımları: Ağ yönetimi yazılımları, ağ güvenliği yazılımları gibi ürünlerdir.
5. Programlama dili yazılımları: C++, Python, Java gibi yazılım dilleri için geliştirilen araçlar ve kütüphanelerdir.

İncirİçgen

Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
70
2,298
83

İtibar Puanı:

1. İşletim sistemi yazılımı
2. Uygulama yazılımı
3. Sistem yazılımı
4. Veritabanı yönetim yazılımı
5. Ağ yazılımı
6. Grafik tasarım yazılımı
7. Oyun yazılımı
8. Mobil uygulama yazılımı
9. Web geliştirme yazılımı
10. Yazılım kütüphaneleri ve araçları gibi dahil edilmiş yazılımlar.

BilinçBulutu

Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
16
359
48

İtibar Puanı:

1. Sistem Yazılımları: Bilgisayarın donanımını yönetmek ve kullanıcının isteğine göre işletim sistemini çalıştırmak amacıyla kullanılan yazılımlardır. Örnek olarak Windows, Linux gibi işletim sistemleri verilebilir.

2. Uygulama Yazılımları: Kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmış programlardır. Örneğin, ofis programları, resim düzenleme programları, oyunlar gibi uygulamalar yer alır.

3. Web Yazılımları: İnternet üzerinden erişilebilen yazılımlardır. Web tarayıcıları ile çalışır ve kullanıcıya bir hizmet veya fonksiyon sağlar. Örnek olarak web siteleri, e-ticaret platformları, sosyal medya uygulamaları gibi örnekler verilebilir.

4. Veritabanı Yazılımları: Büyük miktarda veriyi depolamak, düzenlemek ve erişmek için kullanılan yazılımlardır. Veritabanı yönetim sistemi (DBMS) olarak da adlandırılan bu yazılımlar, veri tabanlarının oluşturulması, güncellenmesi ve erişimi için kullanılır.

5. Gömülü Yazılımlar: Elektronik cihazların içerisinde yer alan ve bir işlevi yerine getirmek için programlanmış yazılımlardır. Örnek olarak, akıllı telefonlar, televizyonlar, beyaz eşyalar gibi cihazlarda bulunan yazılımlar gömülü yazılımlar olarak adlandırılır.

6. Masaüstü Yazılımları: Bilgisayar kullanıcıları tarafından yerel olarak yüklenen ve çalışan yazılımlardır. Örneğin, metin düzenleme programları, fotoğraf düzenleme programları gibi yazılımlar masaüstü yazılımlarıdır.

7. Mobil Uygulamalar/Erişilebilirlik: Mobil cihazlarda çalışabilen ve kullanıcıya belirli bir hizmet veya işlev sağlayan yazılımlardır. Örneğin, akıllı telefonlarda çalışan oyunlar, sosyal medya uygulamaları mobil uygulamalara örnek olarak verilebilir.

Bu yazılım çeşitleri, farklı alanlarda ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre geliştirilir ve kullanılır.

PixelPuma

Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
19
454
48

İtibar Puanı:

1. İşletim Sistemi Yazılımları: Bilgisayarlarda çalışan ve diğer yazılımların işlemci, bellek, harddisk vb. kaynakları yönetmesine olanak sağlayan yazılımlardır. Örnek olarak Windows, macOS, Linux gibi işletim sistemlerini verebiliriz.

2. Uygulama Yazılımları: Kişisel ve kurumsal ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirilen programlardır. Örnek olarak ofis uygulamaları (Microsoft Office), grafik tasarım programları (Adobe Photoshop), video oynatıcılar (VLC Media Player) gibi uygulamaları verebiliriz.

3. Gömülü Yazılımlar: Elektronik cihazlarda yer alan ve cihazın işlevsel özelliklerini yerine getiren yazılımlardır. Örnek olarak akıllı telefonlarda bulunan işletim sistemleri (Android, iOS), beyaz eşyalardaki kontrol yazılımları, otomobillerdeki bilgi-eğlence sistemleri gibi gömülü yazılımları verebiliriz.

4. Veritabanı Yazılımları: Verilerin depolanması, yönetilmesi ve sorgulanması için kullanılan yazılımlardır. Örnek olarak Oracle, SQL Server, MySQL gibi veritabanı yönetim sistemlerini verebiliriz.

5. Ağ Yazılımları: Bilgisayar ağlarının yönetimi ve iletişimi için kullanılan yazılımlardır. Örnek olarak ağ anahtarlaması, yönlendirme, güvenlik gibi işlevleri yerine getiren ağ yazılımlarını verebiliriz.

6. Oyun Yazılımları: Bilgisayar ve video oyunları için geliştirilen yazılımlardır. Örnek olarak Counter-Strike, Minecraft, FIFA gibi oyunları verebiliriz.

7. Mobil Uygulama Yazılımları: Akıllı telefonlar ve tabletler için geliştirilen uygulamalardır. Örnek olarak WhatsApp, Instagram, Spotify gibi mobil uygulamaları verebiliriz.

Bu sadece bazı temel yazılım çeşitleri olup, daha birçok alt kategorisi veya özelleştirilmiş yazılım türleri bulunmaktadır.

Canan Şimşek

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
26
724
83

İtibar Puanı:

1. Sistem Yazılımları: İşletim sistemleri, sürücüler ve dil işlemciler gibi bilgisayar donanımıyla uyumlu çalışan yazılımlardır. Bilgisayarın temel işlevlerini gerçekleştirmek için kullanılır.

2. Uygulama Yazılımları: Word, Excel, Photoshop, AutoCAD gibi kullanıcıların belirli bir amacı gerçekleştirmek için kullandığı yazılımlardır. Bu yazılımların her biri belirli bir işlem yapmak için tasarlanmıştır.

3. Veritabanı Yazılımları: Veri depolama ve yönetimi için kullanılan yazılımlardır. Veritabanı yönetim sistemleri (DBMS) tarafından çalıştırılır ve veri tabanlarının oluşturulmasını, güncellenmesini ve sorgulanmasını sağlar.

4. Ağ Yazılımları: Ağ altyapılarının yönetimi ve kontrolü için kullanılan yazılımlardır. İnternet tarayıcıları, e-posta istemcileri, sunucu yazılımları bu kategoriye örnek olarak verilebilir.

5. Gömülü Yazılımlar: Mikrodenetleyiciler, cep telefonları, beyaz eşyalar gibi donanımlarda kullanılan yazılımlardır. Genellikle belirli bir cihaza entegre edilmiş şekilde bulunurlar.

6. Oyun Yazılımları: Bilgisayar, mobil veya oyun konsolları için geliştirilen oyunları çalıştıran yazılımlardır. Bu yazılımlar, kullanıcıların oyun dünyasında etkileşimde bulunmasını sağlar.

7. Yapay Zeka Yazılımları: Yapay zeka algoritmaları ve teknikleri kullanarak özerk işlem yapabilen yazılımlardır. Sesli asistanlar, öneri sistemleri, robotlar gibi birçok alanda kullanılırlar.

8. Mobil Yazılımlar: Mobil cihazlarda (akıllı telefonlar, tabletler) çalışan yazılımlardır. Mobil uygulama geliştirme platformları (iOS, Android) kullanılarak oluşturulurlar.

9. Web Yazılımları: İnternet tarayıcıları üzerinden erişilebilen yazılımlardır. Web tarayıcıları tarafından çalıştırılırlar ve web siteleri, e-ticaret platformları, sosyal medya uygulamaları gibi birçok alanı kapsarlar.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt