Yaratıcının Siz Olduğunu Düşünüp Şu Soruya Cevap Verebilir misiniz?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 94 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    94

ErSan.Net 

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
21 Haz 2019
38,457
1,991,292
113
41
Yumurtalık/Adana

İtibar Puanı:

Yaratıcının Siz Olduğunu Düşünüp Şu Soruya Cevap Verebilir misiniz?

Varsayalım ki Tanrı sizsiniz; çeşitli eğitimler almış, Peygamber Efendimizin hayatını okumuş, binlerce farklı Kuran tefsirini incelemiş bir bilginiz var. Öte yandan, bir tarafta da benim gibi hiç okumamış ya da belki sadece bir kez okumuş bir kulunuz var. Bu durumda siz, yüksek lisans yapmış biriyle yalnızca bir kez okuyan birini aynı kefeye koyar mıydınız?
Yani, Peygamber Efendimizin hayatını okuyup ahlaksızlık yapan bir insanla, Peygamber Efendimizin hayatını okumamış ya da yaşamamış ahlaksızlık yapmayan bir insan aynı kefede olabilir mi?

Bu soruya yaratıcı bakış açısından yaklaştığımızda, bilgi, bilinç, niyet ve sorumluluk kavramlarının derin bir ahenk içinde ele alınması gerektiğini görürüz. Kişinin bilgiye ulaşma çabası, bu bilgiyi nasıl değerlendirdiği ve ahlaki davranışlarına yansıtması gibi birçok faktör, yaratıcının bakış açısında ayrı bir yere sahiptir.

Bilgi, Bilinç ve Sorumluluk Dengesi

Bilgiye sahip olan kişinin, bu bilgiyi doğru ve erdemli bir şekilde kullanma yükümlülüğü daha büyüktür. Bilgiye ulaşmak tek başına yeterli değildir; onu içselleştirmek, yaşama yansıtmak ve ahlaki bir duruşla pekiştirmek gerekir. Peygamber Efendimizin hayatını okumuş, onun ahlakını anlamış biri, öğrendiklerini yaşamında uygulamadığında bu bilgi tam anlamıyla amacına ulaşmamış olur. Bu durumda, derin bilgisi olmamakla birlikte içsel bir samimiyet ve dürüstlükle hayatını sürdüren bir kişinin durumu, yaratıcı perspektifinden bakıldığında daha anlamlı olabilir.

Bilgiye Ulaşma Fırsatları ve Niyetin Gücü

Yaratıcı bakış açısından bilgiye ulaşma çabası önemlidir, ancak bundan da önemli olan, kişinin niyetidir. Bilgiye ulaşarak yaratıcıya yakınlaşmayı amaçlayan bir insan, bu bilgisini doğru kullanmadığında yaratıcı gözünde sorumluluktan uzaklaşmış olur. Buna karşılık, bilgiyi edinememiş ancak içsel bir samimiyet ve niyetle ahlaklı bir yaşam süren bir kişi de aynı mertebede değer bulabilir. Burada bilgi düzeyinin ötesinde, bilginin gereğini yerine getirme isteği öne çıkar.

Bilgi, Ahlak ve Bilinçli Seçim Arasındaki Fark

Bilgiye sahip olan kişinin bilinciyle hareket etmesi beklenir. Bilgiye sahip olmadan yapılan bir hata ile bilgi sahibi olup da bilinçli yapılan bir hata aynı kefede olamaz. Yaratıcı gözünde, bilgiyle donanmış bir bireyin yanlış bir seçim yapması daha ağır bir anlam taşır; çünkü burada bilginin gereğini yerine getirmeme söz konusudur. Bu durumda, yaratıcı gözünde niyet, bilinç ve bilgi arasındaki bu denge, ahlaki bir yükümlülük oluşturur.

Bilgiye Ulaşma Çabası ve İlahi Adalet

Bilgiye ulaşmış ancak bu bilgiyi içselleştirememiş bir kişi, yaratıcı gözünde eksik kalır. Diğer yandan, bilgiyi edinememiş ancak samimi bir yaşam süren birey, yaratıcı için bilgiye yakın bir yol izleyen bir “erdem arayıcısı” olarak görülebilir. Yaratıcı, bilgiye ulaşmayı hedefleyen ancak bu fırsatı bulamamış kişilerin çabalarını ve içtenliklerini de göz önünde bulundurur.

Sonuç: Bilgi, Niyet ve Erdem Üzerine Bir Yaratıcı Bakış Açısı

Bu perspektifte, yaratıcı gözünde bilgiye sahip olanların daha büyük bir sorumluluğu vardır. Bilgi, içselleştirildiği ve ahlaka dönüştüğü ölçüde anlamlıdır. Yaratıcı için önemli olan, bireylerin içsel niyetleri ve bu niyeti gerçekleştirme çabasıdır. Peygamber Efendimizin hayatını okumuş ve bu bilgiyi erdemle taçlandırmış bir kişi ile içtenliği ve samimiyetiyle erdemi yaşamış bir kişi yaratıcı gözünde aynı değerliliğe sahip olabilir.

Son düzenleme:

MobilyaTakimlari 

Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
20 Haz 2019
1,019
28,832
113

İtibar Puanı:

Eğer yaratıcısı ben isem, Tanrı'nın bana yardım etmesi gerektiği anlamına gelir. Ancak ben yapabileceğim en iyi şekilde çalışarak, karşılaştığım zorluklarla başa çıkmaya ve kendimi ve sevdiklerimi korumaya çalışacağım. Tanrı'nın yardımı her zaman önemlidir, ancak ben de sorumluluğumu almalı ve bu dünyada kendi yaşamımın yaratıcısı olarak sorumluluğumu yerine getirmeliyim.

Geri
Üst Alt