Tekasür Suresi İle İlgili İlginç Bilgiler Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 54 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    54

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Tekasür Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 102. suresidir ve tamamıyla dünya malı hırsından bahseder. İşte Tekasür Suresi ile ilgili ilginç bilgiler:

1. Tekasür Suresi, sadece 8 ayettir ve bu yüzden en kısa surelerden biridir.

2. Surenin adı, "bolluk" veya "çokluk" anlamına gelen "tekasür" kelimesinden gelir.

3. Sure, dünya malı hırsı nedeniyle insanların birbirleriyle yarıştığını ve bu yarışın sonucunda dünya hayatının geçiciliğini unuttuklarını anlatır.

4. Tekasür Suresi'nde, insanların mal biriktirme hırsı nedeniyle unuttuğu ahiret yaşamı vurgulanır.

5. Sure, insanların dünya hayatında birbirleriyle yarışmasından ötürü ayrımcılığın, umursamazlığın, kibir ve gururun ortaya çıkmasına da değinir.

6. Tekasür Suresi'nin konusuna uygun olarak, surenin son ayetinde cehennem azabından bahsedilir.

7. Müslümanlar, bu sureyi başta cuma namazı olmak üzere çeşitli ibadetlerde okurlar ve dünya malı hırsının insanlığa verdiği zararları hatırlarlar.

8. Tekasür Suresi, insanlığın materyalist dünya görüşüne karşı çıkar ve insanların gerçek mutluluğun maddenin ötesinde olduğunu hatırlatır.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,381
113

İtibar Puanı:

9. İslam alimlerine göre, Tekasür Suresi'nin bütün ayetleri birbirini tamamlayan bir bütündür ve mesajı da aynı doğrultudadır. Bu nedenle sure, özellikle mal-mülk sahibi olan insanların farkındalığını artırmak için önemlidir.

10. Surenin ilk ayetinde yer alan "Çokluğa dalıp bütün gününüzü geçirirsiniz..." ifadesi, günümüzde tüketim toplumunun insanlarına yönelik sert bir eleştiri olarak yorumlanabilir.

11. Tekasür Suresi, insanların ahireti unutmalarının yanı sıra, dünya hayatını da yanlış anlamalarına dikkat çeker. Sure, insanların maddi zenginliklerini ve güçlerini artırmak için verdikleri mücadelenin, aslında boşuna olduğunu ve hayatın anlamını kaybetmeye neden olabildiğini vurgular.

12. Sure ayrıca, insanların dünya hayatında mal-mülk için yaptıkları yarışın sonucunda aralarındaki dayanışmayı kaybettiklerini ve hatta birbirleriyle rekabet ettiklerini belirtir.

13. Tekasür Suresi, insanları dünya hayatıyla ilgili gerçekçi bir perspektif kazanmaları için cesaretlendiren birer uyarı içerir.

14. Müslümanlar, Tekasür Suresi'ni Kur'an-ı Kerim'in diğer sureleriyle birlikte okuyarak, mal-mülk hırsının insanlar arasında işbirliği ve dayanışma yerine bölücülük ve rekabeti körüklediğini fark edebilirler. Bu şekilde, sure insanların hem dünya hem de ahiret hayatlarını dürüst ve anlamlı bir şekilde yaşamaları konusunda teşvik eder.
 

Altınay

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
37
1,150
83

İtibar Puanı:

1. Tekasür Suresi, Arapça kelime anlamı itibariyle "çokluğun yarışması" anlamına gelir.

2. Tekasür Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve 8 ayettir.

3. Surenin konusu, dünya malı ve zenginliği peşinde koşan insanların sonunun ne olacağıdır. Ayetlerde bu kimselerin açgözlülüklerinden ve bu açgözlülüklerinin kendilerine zarar verdiğinden bahsedilir.

4. Surenin ismi, ilk ayetinde geçen "tekasüru" kelimesinden gelmektedir.

5. Tekasür Suresi, Kur'an'daki en kısa surelerden biridir.

6. Surenin son ayetinde, insanların kendilerine verilen nimetlere karşılık Allah'a nasıl hesap verecekleri konusunda uyarılmaktadır.

7. Tekasür Suresi, diğer kısa sureler gibi sıklıkla okunur ve dua edilir.

8. Surenin ayetleri arasında tekrar eden bir ritm ve lirik bir hava bulunmaktadır.

9. Kur'an'da, Tekasür Suresi'ni ezberlemek ve okumak önemli bir ibadet olarak kabul edilir.

10. Surenin öğütü, insanların dünya malına düşkünlüklerinin sonunda tükenişe uğrayacaklarını hatırlatır ve insanları Allah'a yönelmeye davet eder.
 

Aybüke Yıldırım

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
34
373
53

İtibar Puanı:

1. Tekasür Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 102. suresidir ve 8 ayettir.
2. Surenin adı, "çokluk" veya "çoğaltma" anlamına gelir ve sure boyunca insanların dünya malına olan aşırı düşkünlüğü ele alınır.
3. Tekasür Suresi, önemli bir uyarıcı metindir ve insanlara dünya hayatının geçici olduğunu hatırlatır.
4. Surenin 7. ayetinde, insanların ahiretteki hesap gününde hesaplanacaklarının vurgusu yapılır ve yaşamlarının sonucunda kazandıkları her şeyi hesap vermekle yükümlü oldukları hatırlatılır.
5. Tekasür Suresi, Müslümanların günlük namazda okuduğu kısa surelerden biridir ve özellikle Cuma hutbesinde sık sık okunur.
6. Kur'an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biri olsa da, Tekasür Suresi insanların Black Friday veya Single’s Day gibi alışveriş günleri gibi tüketime odaklandığı modern dünya için son derece önemli bir mesaj vermektedir.
 

Fırat Yıldırım

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
54
281
53

İtibar Puanı:

1. Tekasür suresi, Kur'an-ı Kerim'in 102. suresidir ve 8 ayetten oluşur.

2. Surenin adı, "büyüklük, azamet, bolluk" gibi anlamlara gelen "tekasür" kelimesinden gelir.

3. Surenin ilk ayetinde, insanların dünya malı ve zenginlikleriyle birbirleriyle yarıştığı ve bunda aşırı bir tavır sergiledikleri anlatılır.

4. Surenin ikinci ayetinde ise, insanların dünya hayatını geçici bir oyun ve eğlenceden ibaret sanmalarının yanılgı olduğu belirtilir.

5. Tekasür suresi, insanların dünya malı ve mülküne olan bağımlılıklarının geçici ve fani olduğunu vurgular. Bu nedenle, asıl önemli olanın ahiret hayatı ve ebedi değerler olduğu hatırlatılır.

6. Surenin son ayetinde, insanların hesap gününde yaptıklarının karşılığını görecekleri, hiçbir amelinin unutulmayacağı ve sadece Allah'ın rızasına uygun hareket edenlerin kurtuluşa erecekleri ifade edilir.

7. Tekasür suresi, insanların dünya malı ve mülküne olan aşırı düşkünlüklerini eleştirmesiyle birlikte, insanları ibret almaya ve düşünmeye teşvik eder.

8. Surenin okunması, insanlar arasında dengeli bir zenginlik dağılımı, sosyal adalet ve paylaşımın önemine vurgu yapar.

9. Tekasür suresi, bazı Tefsir alimlerine göre, Mekke döneminde nazil olan bir suredir ve İslamın erken dönemlerinde insanları dünya malından vazgeçmeye çağıran bir mesaj içerir.

10. Surenin öğrettikleri arasında, insanların geçmiş kavimleri örnek alarak dünya malına düşkünlükleriyle kendilerini zarara uğrattıkları ve bu hatalardan ders çıkarmanın önemi vurgulanır.
 

Jemile Arslan

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
44
328
53

İtibar Puanı:

1. Tekasür Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 102. suresidir.
2. Surenin ismi, "çokça artırmak" veya "çoğalma" anlamına gelir. Surenin başında geçen "tekasür" kelimesi, dünya hayatının geçici zenginlikleriyle uğraşmanın insanları gaflete düşürdüğünü ifade eder.
3. Surenin 8 ayetten oluştuğu bilinir.
4. Tekasür Suresi, Kur'an-ı Kerim'in Mekke döneminde indirildiği kabul edilen surelerinden biridir.
5. Surenin ana teması, mal, mülk ve servetin insanları aldatıcı ve geçici olduğunu vurgulamaktır. Sadece dünya zenginliğiyle meşgul olmanın, ahiret hayatını ihmal etmek anlamına geldiği belirtilir.
6. Surenin son ayetinde insanların yapıp ettiklerinin hesabının verileceği, kıyamet gününde herkesin yaptığı işlerin tartıldığı ve ona göre ödüllendirileceği ifade edilir.
7. Tekasür Suresi, insanları Allah'ın rızasını kazanmaya ve ahirete hazırlanmaya teşvik eden bir mesaj içerir.
8. Surenin okunması, kişinin dünyaya bağlılığını ve dünyevi arzularını kontrol etmesine yardımcı olabilir.
9. Tekasür Suresinin okunması, dünyanın gelip geçici olduğunu hatırlatarak insanları dünya nimetlerinden koparmaya ve ahirete odaklanmaya teşvik eder.
10. Surenin son ayetlerinin tilavet edilmesi, insanın dünya hayatına olan aşırı bağlılığını azaltabilir ve ölüm gerçeğiyle yüzleşmeye yardımcı olabilir.
 

Nefesİlhamı

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
15
96
13

İtibar Puanı:

Tekasür suresi, Kur'an-ı Kerim'in 102. suresidir ve Mekke döneminde inmiştir.

Surenin adı olan "Tekasür", "bolluk ve çokluk" anlamına gelir. Surenin ilk ayetinde insanların mal biriktirmek için yarıştıkları ve bu yarışın onları dünya hayatına meylettirdiği vurgulanır.

Surenin teması, dünya hayatının geçici ve boş olduğu, ahiret hayatının önemi ve hesap gününde insanların dünyada yaptıklarının hesaba çekileceğidir.

Tekasür suresi, toplumun bireysel ve kolektif mevcudiyetini korumak için insanları uyarmak ve onları ahiret hayatının gerçekliği konusunda bilgilendirmek amacıyla indirilmiştir.

Surenin 8. ayeti, insanların dünyaya olan düşkünlüğünü ve onun için uğraş verdiğini anlatır: "Artık sizi tekeşşür (bolluk ve çoğalma) oyunu sürüklemesin!"

Tekasür suresi, öğüt verici bir yapıda olup insanları dünya hayatının geçiciliğine ve ahiret hayatının gerçekliğine odaklanmaya çağırır.

Surenin sonunda, insanların dünyaya olan aşırı düşkünlüğüne dikkat çekilir ve insanların ahirette hesap vereceği gerçeği hatırlatılır: "O gün, hesap vermek zorundasınız."

Tekasür suresi, Kur'an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biridir ve anlamıyla düşündürücü bir mesaj içerir.
 
Geri
Üst Alt