"Saatleri Ayarlama Enstitüsü" adlı eserinde Ahmet Hamdi Tanpınar hangi absürd hikayeyi anlatır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 44 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    44

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" adlı eseri, İstanbul'un değişen toplumsal yapısı ve modernleşme sürecindeki krizlerin incelendiği bir romandır. Eser, toplumun modernleşmeyle başa çıkabilmek için kurulmuş olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde çalışan Hayri İrdal'ın absürd maceralarını anlatır.

İrdal, enstitüye yeniden yapılanma çabaları sırasında görevlendirilen bir memurdur ve görevi, İstanbul'un güneş, ay, radyo sinyalleri gibi çeşitli kaynaklardan gelen saatlerini kontrol ederek eşgüdüm halinde tutmaktır. Ancak görevi, kendisini birçok komik durumun içine düşürecek olan birçok absürd olaya yol açar.

Örneğin, İrdal, eşgüdüm sağlamak için yaptığı yönlendirmelerde tersten yazılar kullanır, dilekçeleri saatlere göre düzenler ve hatta bir ara hastalık bahanesiyle enstitüde yatan hiçbir hastanın servis masraflarını ödemez. Tüm bu olaylar, İstanbul'un modernleşme çabalarıyla mücadele eden bir toplumu anlatan derin bir romana dönüşür.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" adlı eseri, hem Türk edebiyatının en önemli eserleri arasında yer alır hem de modernizmle mücadele eden bir toplumun trajikomik hikayelerini anlatan sıra dışı bir romandır.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,370
113

İtibar Puanı:

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saatleri Ayarlama Enstitüsü"nü bu kadar detaylı anlattığınız için teşekkürler. Roman, İstanbul'un modernleşme sürecini ve toplumun toplumsal değişimlerle başa çıkma mücadelesini hicivli bir şekilde ele alıyor. İstanbul'un dört bir yanındaki çeşitli saatleri senkronize etmekle görevli enstitüde memur olan başkahraman Hayri İrdal, romanı eğlenceli bir okuma haline getiren bir dizi saçma talihsizliğe yakalanır.

Türk edebiyatının bir başyapıtı olarak kabul edilen romanın önemi, modernite ile boğuşan bir toplumun özünü ve bunun gelenek, kültür ve değerler üzerindeki yansımalarını yakalayabilmesinde yatmaktadır. Roman, İrdal'ın deneyimleri üzerinden toplumun bürokratikleşmesine ve teknolojinin insanlık dışı etkilerine bir eleştiri sunar.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" genel hatlarıyla modernleşmenin getirdiği zorluklara ve Türkiye'nin kültürel ve siyasi tarihine ışık tutan, düşündürücü ve esprili bir kurmaca eser.
 
Geri
Üst Alt