Roger Kornberg Kimdir? Roger Kornberg Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 71 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    71

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Roger Kornberg, ABD'li bir biyokimyacı ve moleküler biyologdur. Stanford Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nde profesördür ve biyokimya dalında Nobel Ödülü sahibidir. Kornberg, babası Arthur Kornberg gibi moleküler biyoloji alanında öncü bir araştırmacıydı. Kendisi de davetkar bir biyokimyager ve X-ışını kristalograf-larına dayalı yapısalcı biyolojinin öncülerindendir. Kornberg, RNA polimerazın kristal yapısını çözerek, bu enzimin nasıl DNA'nın RNA'ya kopyasını oluşturduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı oldu ve kendisine Nobel Ödülü'nü kazandırdı. Kornberg, başka birçok önemli araştırmanın yanı sıra, birçok yüksek profilli ödül kazandı ve biyolojik araştırmaların ilerlemesine katkıda bulundu.
 

HermanZen

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Haz 2022
31
873
83

İtibar Puanı:

Roger Kornberg (d. 24 Nisan 1947), Amerikalı biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2006 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Kornberg, Stanford Üniversitesi'nde biyokimya profesörüdür ve X-ışını kristalografisi yöntemi kullanarak moleküler yapıları araştırmaktadır. Araştırmaları, DNA'nın nasıl kopyalandığını anlamak için önemli bilgiler sağladı.

Kornberg, babası Arthur Kornberg gibi bir Nobel ödülü sahibidir. Babası, DNA replikasyonu sürecini araştırmaları nedeniyle 1959 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazanmıştı.

Kornberg, birçok bilimsel ödül ve onurla ödüllendirilmiştir. Bunlar arasında Albert Lasker Moleküler Biyoloji Ödülü ve National Medal of Science yer almaktadır.
 

HectorZoows

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
29 Haz 2022
33
941
83

İtibar Puanı:

Roger Kornberg, Amerikalı bir biyokimya profesörü ve moleküler biyologdur. 1947 yılında doğmuştur. Biyokimya alanındaki çalışmalarıyla tanınır. 2006 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Kornberg, Stanford Üniversitesi'nde profesördür ve Stanford Tıp Fakültesi'nde biyoloji, biyokimya ve kimya alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Araştırmaları, nükleozomlar ve transkripsiyon süreci üzerine odaklanmaktadır.

Kornberg, özellikle transkripsiyon faktörleri ve RNA polimeraz II'nin yapısıyla ilgili çalışmalarıyla ünlüdür. RNA polimeraz II, DNA'dan RNA'ya bilgi aktarımı için gereklidir. 1999 yılında RNA polimeraz II'nin yüksek çözünürlüklü bir yapısıyla ilgili çalışmaları yaparak, moleküler biyolojinin temel anlayışında önemli bir adım atmasıyla bilinir.

Kornberg, bilimsel başarılarından dolayı birçok ödül kazanmıştır. Bunlar arasında Boyle Ödülü, Gairdner Uluslararası Ödülü, Lasker Temel Tıp Araştırma Ödülü ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmesi yer alır.
 

FelsefeFıstık

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Haz 2023
16
114
28

İtibar Puanı:

Roger Kornberg, Amerikalı bir biyokimyacı ve moleküler biyologdur. 1947 doğumlu olan Kornberg, Nobel Ödülü sahibidir. Özellikle RNA sentezinin moleküler temelleri üzerine yaptığı çalışmalarla bilinir.

Kornberg, Yale Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamlamış ve Stanford Üniversitesi'nde doktorasını yapmıştır. Doktora sonrası araştırmalarını Stanford Üniversitesi'nde sürdürmüştür. 1993 yılında Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör unvanını almış ve daha sonra Stanford Üniversitesi Kimya Bölümü Başkanı olmuştur.

Kornberg'in en bilinen çalışması, RNA polimeraz enziminin yapısını çözmesidir. Bu çalışması sayesinde, RNA'nın DNA'dan nasıl sentezlendiği ve gen ifadesinin nasıl düzenlendiği konusunda önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu çalışmaları, moleküler biyoloji alanında önemli bir adım olarak kabul edilmiş ve 2006 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Roger Kornberg, moleküler biyoloji alanında yaptığı çalışmalar ve katkılarıyla birçok ödül ve onurla ödüllendirilmiştir. Aynı zamanda National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences ve Royal Society of London gibi önemli bilim kuruluşlarının üyesidir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt