Psikolojide Fobilerin Tedavisi

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 33 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    33

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,343
2,494,312
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Psikolojik fobilerin tedavisi genellikle bilişsel davranış terapisi (BDT) ile yapılır. BDT, fobiye neden olan düşünceleri ve davranışları değiştirmeye odaklanan etkili bir terapi yöntemidir.

BDT tedavisinde, fobinin neden olduğu kaygı düzeyini azaltmak için farkında olma, rahatlama, nefes alma egzersizleri, kas gevşetme gibi teknikler kullanılır. Teknikler, kişinin kendinize yanlış öğrenmiş bir inanç veya yargı varsa yeniden eğitim yapar.

BDT ayrıca pozitif düşünce ve olumlu taktiklerle de ilgilenir. Terapist örneğin fobinin neden olduğu olayları kişinin koca gördüğü ama benzediğini düşünmediği şeylerle ilişkilendirir. Bunun gibi teknikler sayesinde kişi, fobisini yenmek için yeni ve daha sağlıklı yollar öğrenir ve fobisiyle daha iyi başa çıkmayı öğrenir.

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,517
985,458
113

İtibar Puanı:

Ayrıca, bazı fobilerin tedavisinde maruz bırakma terapisi (MBT) de kullanılabilir. MBT, kişinin fobisine maruz kalmaya yönelik kontrollü bir ortam oluşturarak, kişinin korkularının üzerine gitmesine ve korkularını yavaş yavaş yenermesine yardımcı olur.

MBT yöntemine göre, fobiye neden olan durumlara maruz kalmak, kişinin o duruma karşı olan korkusunu ortadan kaldırmak için uzmanlar tarafından kontrollü bir şekilde yapılır. Bu, kişinin korktuğu şeyi güvenli bir ortamda deneyimleyerek korkusunu yavaş yavaş yenmesine yardımcı olur.

MBT terapisi, fobinin türüne göre değişebilir. Örneğin, uçak fobisi olan bir kişi için terapist bir uçağa binmek isteyen kişinin ilk olarak havaalanına gitmesini, sonra bilet almasını, daha sonra uçağın içine girmeyi ve uçuşun kendisini deneyimlemesini önerir. Bu, kişinin korkusunu yavaş yavaş yendikçe adım adım ilerlemesine olanak sağlar.

Sonuç olarak, fobiler tedavi edilebilir ve BDT ve MBT gibi psikoterapiler yardımcı olabilir. Bu terapiler sayesinde kişiler, fobilerini yenerek daha rahat ve mutlu bir hayat yaşama şansına sahip olabilirler.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt