Paul Nurse Kimdir? Paul Nurse Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 70 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    70

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Paul Nurse Kimdir?​

Paul Nurse, İngiliz bir moleküler biyolog ve 2001 yılında "hücrelerin hücre döngüsü düzenlemesindeki genetik kontroller" konusundaki araştırmaları olan Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanan bir bilim adamıdır.

1950 yılında İngiltere'nin Norfork şehrinde doğan Nurse, Oxford Üniversitesi'nde eğitim almış ve ardından ABD'deki Rockefeller Üniversitesi'nde araştırmalarına devam etmiştir. Daha sonrasında İngiltere'de Imperial College ve Oxford Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır.

Nurse, aynı zamanda üst düzey araştırmaların yapıldığı Francis Crick Enstitüsü'nün kurucu direktörüdür ve şu anda Londra'daki Royal Society'nin başkanıdır.

Moleküler biyoloji alanında yaptığı çalışmalar ile bilimsel dünyada önemli bir yere sahip olan Paul Nurse, aynı zamanda bilim eğitimi ve bilim politikası konularında da aktif bir şekilde çalışmaktadır.
 
Son düzenleme:

Evin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
48
1,552
83

İtibar Puanı:

Paul Nurse, Nobel ödülü sahibi İngiliz biyolog ve bilim insanıdır. 25 Ocak 1949'da İngiltere'nin Norwich şehrinde doğmuştur. Lisans eğitimini 1970 yılında Birmingham Üniversitesi'nde biyokimya alanında tamamlamıştır. Yüksek lisans ve doktora derecelerini 1973 ve 1977 yılları arasında Sussex Üniversitesi'nde aldı.

Nurse, gen aktivasyonu ve hücre döngüsü gibi konularda yaptığı araştırmalarla tanınmaktadır. Bu çalışmaları nedeniyle 2001 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. Daha sonra, Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nün kurucu direktörü olarak görev yapmıştır. Şu anda Amerikan Kanser Derneği'nde baş bilim adamı olarak çalışmaktadır.

Nurse, bilim alanındaki çalışmalarına ek olarak, bilimi daha geniş bir kitleye tanıtmak için de çaba harcamaktadır. Özellikle İngiltere'deki gençlerin bilime ilgisini artırmak amacıyla araştırma ve eğitim projelerini desteklemektedir. 2010 yılında İngiltere Bilim Festivali'nin başkanı olarak atandı ve bilime yapılan katkıları nedeniyle Birleşik Krallık Nişanı'na layık görüldü.

Paul Nurse, evli ve iki çocuk sahibidir.
 

Elmer1444CAK

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Tem 2022
27
765
78

İtibar Puanı:

Paul Nurse, İngiliz bir moleküler biyologdur. 25 Ocak 1949'da doğan Nurse, Oxford Üniversitesi'nde eğitim aldı ve doktorasını Edinburg Üniversitesi'nden aldı. 1990'ların başında, Hefei, Çin'deki bir laboratuvarda, hücre siklusunu kontrol eden genler üzerinde çalışırken Nobel ödülüne layık görüldü.

Nurse, araştırmalarında maya hücrelerini kullanarak hücre bölünmesini anlamaya çalıştı. Bu çalışmaları, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların bulunmasına ve geliştirilmesine yardımcı oldu. Nurse ayrıca, Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi'nin (BBSRC) İngiltere genel yöneticisi olarak görev yaptı.

Nurse şu anda Francis Crick Enstitüsü'nün yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. Ayrıca Royal Society'nin eski başkanıdır. Nurse, bilimsel araştırmalarına ek olarak, bilim ile ilgili konularda ve bilim okuryazarlığı konularında yaptığı çalışmalarla da tanınmıştır.
 

Hatice Şahin

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
38
281
53

İtibar Puanı:

Paul Nurse, İngiliz bir moleküler biyolog ve 2001 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır. 25 Ocak 1949'da Londra, İngiltere'de doğmuştur.

Nurse, Birmingham Üniversitesi'nde biyokimya eğitimi aldıktan sonra Edinburgh Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. Doktorasını bitirdikten sonra New York Üniversitesi'nde araştırmalar yapmış ve 1989 yılında Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nın direktör yardımcısı olarak çalışmıştır.

1993 yılında London Research Institute (şu anki Francis Crick Enstitüsü) direktörü olarak atanan Nurse, bu görevi 2010 yılına kadar sürdürmüştür. 2011 yılında ise Royal Society'nin başkanı olarak seçilmiştir.

Paul Nurse, hücre döngüsündeki sinyallemelerin nasıl işlediğini keşfetmesiyle tanınır. Araştırmaları, hücrelerin nasıl büyüdüğü, bölündüğü ve genetik materyalin nasıl aktarıldığı konularında büyük öneme sahiptir.

Nurse, moleküler biyoloji alanındaki çalışmaları ve liderliği için birçok ödül almıştır. 2008 yılında İngiliz şövalye unvanını almış, ayrıca birçok bilimsel toplumun üyesi olmuştur.

Paul Nurse, bilimsel araştırmalarının yanı sıra, bilim iletişimi konusunda da aktiftir. "Bilimi Kamuoyuna Taşıma" adlı kitabı, bilim eğitimi üzerine yaptığı çalışmalardan birisidir.

Toplumun bilim ve bilimsel yöntem hakkında daha fazla bilinçlenmesini teşvik etmek amacıyla çeşitli konferanslara katılan Nurse, bilim iletişiminin öneminin altını çizmektedir.

Paul Nurse, bilimsel araştırmaları ve bilim topluluğuna olan katkıları nedeniyle saygın bir bilim insanı olarak dünya çapında tanınmaktadır.
 

Egoist Fikirler

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
15
71
13

İtibar Puanı:

Sir Paul Nurse, İngiliz bir biyolog ve Nobel ödüllü bir bilim insanıdır. 25 Ocak 1949'da Londra'da doğdu. Lisans eğitimini Londra Üniversitesi'nde aldı ve doktorasını Edinburgh Üniversitesi'nde tamamladı.

Nurse, hücre bölünmesi ve hücre döngüsü üzerindeki araştırmalarıyla tanınmaktadır. Hücre döngüsünün nasıl kontrol edildiği ve düzenlendiği konusundaki çalışmaları, hücre yaşamının temel işleyişini anlamamıza yardımcı olan önemli bir katkıdır.

2001 yılında, Nurse, Paul Hartman İlaç Araştırmaları Enstitüsü'nün direktörü olduğu zaman Kraliyet İsveç Bilimler Akademisi tarafından Hücre Bölünmesi kontrolündeki genlerin keşfi nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü. Nurse, Nobel Ödülü'nü Lee Hartman'dan alan tek kişidir.

Nurse, ayrıca biyolojik araştırmaların ilerlemesi ve açıklanması için bilimsel bilginin topluma yayılmasına büyük önem vermektedir. Bu nedenle, bilim eğitimi ve bilimsel araştırmaların desteklenmesi konularında aktif olarak çalışmaktadır.

2010 yılında Nurse, Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nün kurucu ortaklarından biri oldu ve 2011'den 2015'e kadar enstitünün ilk direktörü olarak görev yaptı. Ayrıca Birleşik Krallık'taki Birleşik Araştırma Enstitüsü'nün başkanı olarak da hizmet vermiştir.

Sir Paul Nurse, biyolojik araştırmalardan dolayı birçok ödül ve onurla ödüllendirilmiştir ve dünya çapında saygı gören bir bilim insanı olarak tanınmaktadır.
 
Geri
Üst Alt