Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zordur
Ego Kırılması, Suçluluk, Küçülme Korkusu ve Gerçek Özrün İnsanı Neden Büyüttüğü Nasıl Anlaşılmalıdır
"İnsan bazen yanlış yapmaktan çok, yanlış yaptığını kabul etmekten korkar. Çünkü özür, sadece bir cümle değil; egonun tahtından inip hakikatin önünde ayakta kalabilme cesaretidir."
— Ersan Karavelioğlu
Özür dilemek, dışarıdan bakıldığında kısa bir davranış gibi görünür. Birkaç kelime, birkaç saniye, belki hafifçe eğilen bir ses tonu… Ama insan ruhunun içinden bakıldığında özür, çoğu zaman son derece ağır bir eylemdir. Çünkü özür dilemek sadece "yanlış yaptım" demek değildir; aynı zamanda "kendim hakkındaki rahat anlatıyı biraz sarsmayı kabul ediyorum" demektir. İnsan için zor olan da çoğu zaman budur.
Birçok kişi yanlış yaptığını fark eder ama yine de özür dilemez. Çünkü iç dünyasında şu korkular dolaşır:
İşte bu yüzden özür, çoğu zaman bir iletişim problemi değil; ego, suçluluk, utanç, savunma ihtiyacı, itibar korkusu ve benlik korunması problemidir. Fakat tam da bu sebeple, gerçek özür insanı küçültmez; doğru yaşandığında onu derinleştirir, olgunlaştırır ve içten içe büyütür.
Özür Dilemek Neden Sadece Bir Cümle Kurmak Değildir
İşte özrü zorlaştıran şey budur. Çünkü insanın egosu, genelde kusursuz görünmek istemezse bile en azından haklı görünmek ister. Özür ise bu haklılık zırhında çatlak açar. Bu yüzden özür, konuşma eyleminden önce iç teslimiyet ister.
Ego Özür Dilemeye Neden Direnir
Bu yüzden ego, özür dilemek yerine başka yollar dener. Mesela:
"Ama sen de…" diye başlayan cümleler kurar.
"Ben aslında öyle demek istemedim." diyerek sorumluluğu dağıtır.
"Bu kadar büyütülecek ne var?" diyerek yaşanan zararı küçültür.
"Benim niyetim kötü değildi." diyerek sonucun ağırlığını hafifletmeye çalışır.
Egonun temel derdi şudur:
Hata kabul edilebilir ama haksız görünmek kabul edilemez.
İşte özrün önündeki en büyük duvarlardan biri budur.
Suçluluk ile Özür Arasındaki İlişki Nedir
Yani paradoks şudur:
İnsan bazen özür dilemediği için vicdansız değildir;
özür dilemediği için suçlulukla sağlıklı ilişki kuramıyordur.
Gerçek olgunluk burada başlar:
Suçluluğu kendini ezmek için değil, sorumluluk almak için kullanabilmek.
Özür Dilemek Neden Küçülmek Gibi Hissedilir
"Yanlış yaptıysam kötü biriyim."
"Özür dilersem güçsüz görünürüm."
"Geri adım atarsam ezilirim."
Bu yüzden özür, yalnız davranış düzeltmesi gibi değil; kişilik kaybı gibi hissedilir. Oysa olgun psikoloji şunu bilir:
İnsan bu ayrımı kuramadığında, özür onun gözünde bir erdem değil; bir tür küçülme hâline gelir. Ama aslında küçülten şey özür değil; özür gerektiren yanlışta ısrar etmektir.
İnsan Neden "Ben de Kırıldım" Deyip Özrü Erteler
Sonra şöyle düşünür:
"Ben de incindim, o yüzden özür dilemek bana düşmez."
"Önce o beni anlamalı."
"Ben de mağdurken neden ilk adımı ben atayım?"
Bu düşünceler anlaşılabilir olabilir, ama her zaman sağlıklı değildir. Çünkü bir insan hem kırılmış hem de kırmış olabilir.
Yani şu iki şey aynı anda doğru olabilir:
ve
Özür dilemeyi zorlaştıran şeylerden biri de budur: İnsan, kendi yarasını görünür tutmak isterken karşı tarafın yarasında payı olabileceğini kabul etmekte zorlanır.
Gerçek Özür ile Savunmalı Özür Arasındaki Fark Nedir
Gerçek özür nasıl konuşur
Savunmalı özür nasıl konuşur
Gerçek özür, karşı tarafın acısını merkeze alır.
Savunmalı özür ise özrü bile kendini aklama aracına çevirir.
Bu yüzden her "özür dilerim" cümlesi şifa üretmez. Şifa üreten özür, egonun değil vicdanın konuştuğu özürdür.
Özür Dilemek Neden Bazı İnsanlarda Çok Daha Zordur
Çünkü herkes aynı iç yapıyla büyümez. Özür dilemeyi zorlaştıran bazı kişilik ve geçmiş faktörleri vardır:
Hata yapmanın aşağılanma sebebi sayıldığı yerlerde büyüyen insanlar, özrü tehdit gibi algılayabilir.
Çocukluğunda hep haksız yere suçlanan biri, yetişkinlikte haklı olsa bile sürekli savunmada yaşayabilir.
Bazı insanlar özrü ahlaki eylem değil, otorite kaybı gibi okur.
Küçük bir hata bile kişide büyük iç çöküş üretiyorsa, özür çok ağır gelir.
Bazı insanlar ilişkileri iş birliği değil, sürekli güç savaşı gibi yaşar. Bu durumda özür "puan kaybı" gibi hissedilir.
Yani özür zorluğu her zaman kötü kalpten değil; bazen yaralı kişilik örüntülerinden gelir. Ama yine de bu, dönüşüm gerekliliğini ortadan kaldırmaz.
Gerçek Özür Neden İnsanı Aslında Büyütür
Kendine yalan söylememeyi öğretir.
Kendi payını görmeyi mümkün kılar.
Kibir kabuğunu inceltir.
Çünkü güvenin önemli bir kısmı, hatayı inkâr etmemekten doğar.
İnsan, kusurla yaşayabilmeyi ve onu dönüştürmeyi öğrenir.
İşte bu yüzden özür, zayıflık değil; nefsin yönetilebildiğinin işareti olabilir. Herkes bağırabilir, herkes savunabilir, herkes gerekçe bulabilir. Ama herkes içten ve temiz biçimde özür dileyemez.
Özür Dilemenin En Temiz Biçimi Nasıldır
Gerçek özür genelde şu unsurları taşır:
Ne için özür dilendiği belirsiz bırakılmaz.
Suç başkasına kaydırılmaz.
Karşı tarafın ne yaşadığı görülmeye çalışılır.
Kendini açıklama ihtiyacı özrün önüne geçmez.
Sadece söz değil, ilişkiyi düzeltme arzusu da vardır.
Mesela şu tür bir özür daha sahicidir:
"Sana o şekilde konuşmam yanlıştı. Niyetim ne olursa olsun kırıcıydı. Bunun sende ne hissettirdiğini şimdi daha iyi görüyorum. Özür dilerim."
Bu tür özür, karşı tarafı ikna etmeye değil; sorumluluk almaya yöneliktir.
Ve tam da bu yüzden güçlüdür.
Özür Dilemek Her Zaman İlişkiyi Düzeltir mi
Ama bu, özrün değersiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü gerçek özür sadece sonuç almak için değil; doğru olanı yapmak için de gerekir.
Yani bazen özür ilişkiyi hemen onarmaz ama seni insan olarak daha dürüst bir yere taşır.
Bu da küçümsenecek bir şey değildir.

Özür Dilemekle Kendini Aşağılamak Arasındaki Çizgi Nedir
ama
Yani insan şöyle diyebilir:
"Burada yanlış yaptım."
Ama bununla birlikte şunu da taşıyabilir:
"Bu yanlışım beni tamamen değersiz biri yapmaz; ama yine de sorumluluğumu almam gerekir."
Bu ayrım çok önemlidir. Çünkü özrü reddeden birçok insan, içten içe özrü şu şekilde algılar:
"Yanlış yaptıysam ben kötü bir insanım."
Oysa gerçek olgunluk, hem kusuru görebilmek hem de kendini bütünüyle nefret nesnesine çevirmemektir.

Son Söz
Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zordur ve Neden Bu Kadar Değerlidir
En derin cevap şudur:
Özür dilemek zordur; çünkü insanı sadece hatasıyla değil, egosuyla yüzleştirir.
Kişi özür dilediğinde yalnız şunu demiş olmaz:
"Burada yanlış yaptım."
Aynı zamanda şunu da kabul etmiş olur:
"Ben sandığım kadar korunmuş, kusursuz ve hep haklı biri değilim."
İşte ego bunu sevmez.
Küçülmekten korkar.
Savunmasız kalmaktan korkar.
Geri adım atmaktan korkar.
Mağduriyet kimliğini bırakmaktan korkar.
Ama gerçek özür tam da bu korkuların içinden geçer.
Ve bu yüzden insanı küçültmez; büyütür.
Çünkü özür, yalnız ilişki onarma aracı değil;
karakter inşasıdır.
Vicdanın egoya üstün gelmesidir.
Haklı görünme ihtiyacının, doğru kalma isteğine yenilmesidir.
Sonunda belki de özür, insanın kendine söyleyebildiği en olgun cümlelerden biridir:
"Ben yanlış yapabilirim. Ama yanlışımın arkasına saklanmayacak kadar da dürüst olabilirim."
"Özür, insanın küçülmesi değil; içindeki sahte büyüklükten vazgeçmesidir. Gerçek özür, egonun yenilgisi gibi görünür; ama ruhun zaferidir."
— Ersan Karavelioğlu