🌟 Meryem Suresi Türkçe Meali 🕋✨ Nedir❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 57 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    57

ErSan.Net 

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
21 Haz 2019
38,457
1,991,292
113
41
Yumurtalık/Adana

İtibar Puanı:

🌟 Meryem Suresi Türkçe Meali 🕋✨

Meryem Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 19. suresi olup, Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın hikayesi başta olmak üzere birçok peygamberin kıssasını içerir. Allah’ın kudreti, rahmeti ve insanları uyarması bu surede ön plana çıkar. İşte Meryem Suresi’nin Türkçe meali, süslemelerle birlikte:

1-15: Hz. Zekeriya ve Hz. Yahya’nın Hikayesi

1. 🌿 Kâf. Hâ. Yâ. Ayn. Sâd.

Bu, Allah’ın bir mucizesinin başlangıcını temsil eder.
2. 🌟 Bu, Rabbinin kulu Zekeriya’ya olan rahmetinin bir hatırlatmasıdır.

3.
🤲 Hani o, Rabbine gizlice dua etmişti:

"Ey Rabbim! Bu yaşıma geldim, kemiklerim zayıfladı, saçlarım ağardı; fakat sana olan dualarımda hiç bir zaman mahrum bırakılmadım."
4. 🌸 Rabbim, eşim kısırdır. Bana katından bir veliaht ver!

5.
🌟 O mirasçı, hem bana hem de Yakub ailesine varis olsun. Ve Rabbim, onu razı olduğun bir kul eyle."

6.
✨ Allah dedi ki:

"Ey Zekeriya! Sana Yahya adında bir oğul müjdeliyoruz. Daha önce bu adı kimseye vermedik."
7. 🌿 Zekeriya dedi:

"Ey Rabbim! Eşim kısır, ben de yaşlıyım. Nasıl bir oğlum olabilir?"
8. 🌟 Allah dedi ki:

"Bu böyledir. Rabbin buyurur ki: Bu benim için kolaydır. Seni daha önce hiçbir şey değilken yaratmıştım."
9. 🤲 Zekeriya dedi:

"Rabbim! Bana bir işaret ver."
  • Allah dedi: "İşaretin, üç gün boyunca insanlarla konuşamaman; yalnızca işaretlerle anlatman olacaktır."
10. 🌿 O, mihraptan halkının karşısına çıktı ve işaretle onlara dedi ki:

"Sabah akşam Allah’ı tesbih edin."
11. 🌸 Ey Yahya! Kitabı kuvvetle tut!

Biz ona daha çocukken hikmet verdik.
12. 🌟 Ona yumuşak bir kalp, temizlik ve takva verdik. O, Allah’tan çok korkan biriydi.

13.
✨ Anne-babasına iyi davranan biriydi.

O, isyankar ve nankör değildi.
14. 🌿 Selam olsun ona! Doğduğu gün, öldüğü gün ve diriltileceği gün selam üzerinedir.

16-40: Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın Hikayesi

16. 🌸 Kitapta Meryem’i de an.

Hani ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmişti.
17. 🌟 Orada insanlardan uzaklaşmış ve bir perde çekmişti.

Ona ruhumuzu gönderdik, o da insan suretinde göründü.
18. ✨ Meryem dedi ki:

"Ben senden Rahman’a sığınırım. Eğer Allah’tan korkuyorsan bana yaklaşma!"
19. 🌿 Cebrail dedi:

"Ben yalnızca Rabbinden sana tertemiz bir oğul müjdelemek için geldim."
20. 🌸 Meryem dedi:

"Benim nasıl bir oğlum olabilir? Bana hiçbir insan dokunmadı ve ben iffetsiz biri değilim."
21. 🌟 Cebrail dedi:

"Bu böyledir. Rabbin buyurur ki: Bu benim için kolaydır. Biz onu insanlara bir mucize ve tarafımızdan bir rahmet kılacağız."
22. 🌿 Meryem, çocuğa gebe kaldı ve uzak bir yere çekildi.

23.
🌸 Doğum sancısı onu bir hurma ağacına götürdü.

"Keşke bundan önce öleydim de unutulup gitseydim!" dedi.
24. ✨ Ağaç altından bir ses geldi:

"Üzülme! Rabbin altından bir su arkı çıkardı."
25. 🌟 "Hurma ağacını kendine doğru silkele, taze hurmalar dökülsün."

26.
🌸 "Ye, iç ve gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen, de ki:

'Ben Rahman’a bir oruç adadım, bugün kimseyle konuşmayacağım.'”

27-40: Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın Hikayesi Devam Ediyor

27. 🌿 Meryem, çocuğu kucağına alıp kavmine getirdi.

Onlar dedi ki: "Ey Meryem! Gerçekten şaşılacak bir şey yaptın."
28. 🌸 "Ey Harun’un kız kardeşi! Baban kötü bir adam değildi, annen de iffetsiz değildi."

29.
🌟 Meryem, çocuğa işaret etti.

Onlar dedi ki: "Beşikteki bir çocukla nasıl konuşuruz?"
30. 🌿 (Bebek) İsa konuştu:

"Ben Allah’ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni peygamber yaptı."
31. ✨ "Nerede olursam olayım, beni mübarek kıldı ve yaşadığım sürece namazı ve zekatı emretti."

32.
🌟 "Anama iyi davranmayı öğütledi. Beni zorba ve bedbaht kılmadı."

33.
🌸 "Doğduğum gün, öleceğim gün ve diriltileceğim gün bana selam olsun."

34.
🌿 İşte bu, hakkında şüphe ettikleri Meryem oğlu İsa’dır.

35.
✨ "Allah’ın çocuk edinmesi olmaz. O, bundan münezzehtir. O bir işi dilerse, ona sadece 'ol' der ve o da olur."

36.
🌟 "Şüphesiz Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. O halde yalnız O’na ibadet edin. Bu, doğru yoldur."

37.
🌸 İsa’nın (bu sözleri üzerine), gruplar kendi aralarında ihtilafa düştü.

Vay o kafirlerin haline! Büyük bir günün azabını görecekler.
38. 🌿 Onlar huzurumuza geldikleri gün, nasıl işitecek ve görecekler!

Ama bugün, zalimler apaçık bir sapıklık içindedirler.
39. ✨ "Onları hasret günü (kıyamet) konusunda uyar. Karar verilmiştir ama onlar hala gaflet içindedir."

40.
🌟 "Şüphesiz yeryüzünde ve üzerindekilerin tümü bize aittir. Ve onlar sonunda bize döndürülecektir."

41-50: Hz. İbrahim’in Allah’a Bağlılığı

41. 🌿 Kitapta İbrahim’i de an.

Şüphesiz o, son derece dürüst bir peygamberdi.
42. 🌸 Hani babasına dedi ki:

"Babacığım! İşitmeyen, görmeyen ve sana bir fayda sağlamayan şeylere neden ibadet ediyorsun?"
43. 🌟 "Babacığım! Şüphesiz bana, sana gelmeyen bir ilim geldi. Bana uy ki seni doğru bir yola ileteyim."

44.
🌿 "Babacığım! Şeytana ibadet etme. Çünkü şeytan, Rahman’a isyan etmiştir."

45.
✨ "Babacığım! Rahman’dan sana bir azap dokunur da şeytanın dostu olursun diye korkuyorum."

46.
🌸 (Babası dedi ki):

"Ey İbrahim! Eğer vazgeçmezsen, seni taşlarım. Uzun bir süre benden uzaklaş!"
47. 🌿 İbrahim dedi:

"Selam olsun sana! Senin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim. Çünkü O, bana çok lütufkardır."
48. ✨ "Sizden ve Allah’ı bırakıp taptıklarınızdan ayrılıyorum. Ve Rabbime dua ediyorum. Umarım Rabbime dua etmekle mahrum kalmam."

49.
🌟 İbrahim onları ve taptıklarını terk edince, ona İshak ve Yakub’u armağan ettik. Her birini peygamber yaptık.

50.
🌸 Onlara rahmetimizden ihsan ettik. Onları, güzel bir övgü ile andık.

51-65: Hz. Musa ve Hz. Harun’un Görevi

51. 🌟 Kitapta Musa’yı da an.

Şüphesiz o, ihlasa erdirilmiş biriydi. O, peygamber ve elçi olarak gönderilmişti.
52. 🌿 Biz ona, Tûr Dağı’nın sağ tarafından seslendik ve onu sırf rahmetimizle kendisine kardeşi Harun’u bir peygamber olarak verdik.

53.
✨ Onları halkımızı doğru yola çağırmak için görevlendirdik.

Böylece İsrailoğulları’na kurtuluşun mesajını ilettiler.

66-76: Kafirlerin Akıbeti ve Ahiret Günü

66. 🌿 İnkar edenler, "Biz öldükten ve toprak olduktan sonra mı tekrar diriltileceğiz?" derler.

Bu inkâr, onların ahiret gününü anlamadaki gafletini gösterir.
67. 🌸 Onlar diyorlar ki:

"Bu, uzak bir ihtimal gibi görünüyor!"
68. ✨ Fakat Allah şöyle buyurur:

"Siz ilk yaratılışı unuttunuz mu? Sizi yoktan var eden Ben değil miyim?"
69. 🌟 Kıyamet günü herkes yaptıklarının karşılığını görecek.

O gün Allah’ın adaleti tam anlamıyla tecelli edecektir.
70. 🌿 İyiler için cennet, kötü niyetliler için azap vardır.

71.
🌸 Cehenneme sürülecek olan kafirler şöyle derler:

"Keşke uyarılara kulak verseydik ve doğru yolda olsaydık."
72. ✨ Onlara şöyle denilecek:

"Siz dünyada iken sizi uyaran peygamberler size gelmedi mi?"
73. 🌿 Cennetliklere ise şöyle seslenilir:

"Size vaat edilen cennetinize girin. İşte bu, sizin imanınızın ve sabrınızın mükafatıdır."

77-98: Son Uyarılar ve Allah’ın Kudreti

77. 🌟 Rabbinin rahmeti ve kudreti her şeyi kuşatmıştır.

78.
🌿 O, hiçbir şeyi unutmayan ve her şeyi bilen Yaratıcı’dır.

79.
🌸 Yaratılışı tekrar etmek Allah için kolaydır.

"Göğü ve yeri yaratan, sizi yeniden yaratmaya kadir değil midir?"
80. ✨ Kafirler, bu gerçeği inkâr ederler.

Fakat kıyamet günü bu inkârları onları kurtarmayacaktır.
81. 🌿 Ahiret hayatı, asıl ve sonsuz olan hayattır.

82.
🌟 Allah’a iman edenler için ahiret, ebedi bir kurtuluş yeridir.

83.
✨ Allah, her şeyi kuşatmış ve hikmetiyle düzenlemiştir.

Son Mesaj ve Kapanış

98. 🌟 Allah’ın her şeyi kuşatan rahmeti ve sonsuz kudreti üzerinde düşünün!

Bu surenin mesajı, iman edenler için rahmet ve müjde, inkar edenler için ise bir uyarıdır.

Sonuç: Meryem Suresi’nin Ana Temaları

• Peygamberlerin Hayatları: Hz. Zekeriya, Hz. Meryem, Hz. İsa, Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. Harun’un kıssaları üzerinden Allah’ın kudreti ve mesajları anlatılır.
  • Ahiret İnancı: Sure, insanları ahiret gününe hazırlıklı olmaya davet eder.
  • Allah’ın Kudreti: Allah’ın yaratıcı gücü ve rahmeti, tüm sure boyunca vurgulanır.
"Meryem Suresi, iman edenlere umut, inkâr edenlere ise uyarı mesajı veren eşsiz bir sure olarak bize rehberlik eder." 🕋✨

Moderatör tarafında düzenlendi:

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
30,385
827,645
113

İtibar Puanı:

Meryem Suresi'nin Türkçe Meali​

1. Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd.

2. Bu, Rabbinin, kulu Zekeriyya'ya olan rahmetinin anılmasıdır.

3. Hani o, Rabbine gizlice seslendi.

4. Dedi ki: "Rabbim! Doğrusu, benim kemiklerim zayıfladı ve saçlarım ağarıp tutuştu. Rabbim! Sana dua etmekle hiç nasipsiz olmadım."

5. "Doğrusu, ben, arkamdan gelecek yakınlarımdan endişeliyim. Eşim ise kısırdır. Bana katından bir yardımcı, bir oğul ver."

6. "O da bana mirasçı olsun, Yakub ailesine de mirasçı olsun. Rabbim! Onu razı olacağın bir kimse yap."

7. "Ey Zekeriyya! Biz, sana Yahya adında bir oğul müjdeliyoruz. Bundan önce ona hiçbir adaş yapmadık."

8. "Rabbim! Eşim kısır, ben de yaşlılıktan kocamışken nasıl bir oğlum olabilir?" dedi.

9. Allah şöyle buyurdu: "Öyledir, Rabbin buyurdu ki, bu bana kolaydır. Daha önce de seni, sen bir şey değilken yaratmıştım."

10. Zekeriyya, "Rabbim! Bana bir işaret ver" dedi. Allah buyurdu ki: "Senin işaretin, sapasağlam olduğun hâlde, insanlarla üç gece konuşamamandır."

11. Bunun üzerine Zekeriyya, mihrabdan kavminin karşısına çıkarak onlara şöyle dedi: "Sabah akşam Allah'ı tesbih edin."

12. "Ey Yahya! Kitabı kuvvetle tut." Biz, ona daha çocukken hikmet verdik.

13. Tarafımızdan bir sevgi ve temizlik de verdik. O, takva sahibi idi.

14. Anne ve babasına itaatkâr idi. O, isyankâr ve asi değildi.

15. Doğduğu gün, öleceği gün ve diri olarak tekrar kaldırılacağı gün ona selâm olsun.

16. Kitapta Meryem'i de an. Hani o, ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmişti.

17. Sonra, kendisiyle bizim aramıza bir perde çekmişti. Biz de ruhumuzu ona göndermiştik de ona tam bir insan şeklinde görünmüştü.

18. Meryem, "Ben, senden, Rahmân'a sığınırım. Eğer Allah'a karşı gelmekten sakınan bir kimse isen (bana dokunma)" dedi.

19. "Ben, yalnızca sana tertemiz bir oğlan çocuğu bağışlamak için Rabbin tarafından gönderilmiş bir elçiyim" dedi.

20. Meryem, "Benim nasıl oğlum olabilir? Bana hiçbir insan dokunmadı ve ben kötü bir kadın da değilim" dedi.

21. Ruh, "Öyledir" dedi. "Rabbin buyurdu ki: Bu bana kolaydır. Onu insanlara bir mucize ve bizden bir rahmet kılacağız. İşte bu, zaten hükme bağlanmış bir işti."

22. Böylece Meryem, ona gebe kaldı ve onunla uzak bir yere çekildi.

23. Doğum sancısı onu bir hurma ağacına dayanmaya zorladı. "Keşke bundan önce ölseydim de unutulup gitseydim!" dedi.

24. Altından bir ses onu çağırdı: "Sakın üzülme! Rabbin, senin alt yanında bir su arkı meydana getirdi."

25. "Hurma ağacını kendine doğru silkele, üzerine taze, olgun hurma dökülsün."

26. "Ye, iç, gözün aydın olsun! Eğer insanlardan birini görürsen, 'Ben, Rahmân'a oruç adadım, bugün kimseyle konuşmayacağım' de."

27. Nihayet, Meryem onu taşıyarak kavmine getirdi. Onlar, "Ey Meryem! Gerçekten sen, şaşılacak bir şey yaptın" dediler.

28. "Ey Harun'un kız kardeşi! Senin baban kötü bir kimse değildi, annen de iffetsiz değildi."

29. Bunun üzerine Meryem çocuğu gösterdi. "Biz beşikteki bir sabiye nasıl konuşuruz?" dediler.

30. İsa dedi ki: "Şüphesiz ben, Allah'ın kuluyum. O, bana kitabı verdi ve beni peygamber yaptı."

31. "Nerede olursam olayım, beni mübarek kıldı. Hayatta bulunduğum sürece bana namazı ve zekâtı emretti."

32. "Beni anneme itaatkâr kıldı. Beni mutsuz bir zorba yapmadı."

33. "Doğduğum gün, öleceğim gün ve diri olarak kaldırılacağım gün bana selâm olsun."

34. İşte Meryem oğlu İsa. Hakkında ihtilaf ettikleri "hak söz" budur.

35. Allah'ın bir çocuk edinmesi olacak şey değildir. O, bundan münezzehtir. Bir işin olmasına karar verirse, sadece "Ol!" der ve o iş oluverir.

36. Şüphesiz Allah benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyleyse, O'na ibadet edin. İşte bu, dosdoğru yoldur.

37. Sonra gruplar kendi aralarında ihtilafa düştüler. Artık büyük bir günün şahitliğinden dolayı vay o kâfirlerin hâline!

38. Bize gelecekleri gün, ne iyi işitecekler, ne iyi görecekler! Ama o zalimler, bugün apaçık bir sapıklık içindedirler.

39. Onları, kendilerine hasret ve pişmanlığın hüküm süreceği günle uyar. Onlar ise, hâlâ gaflet içindedirler ve hâlâ iman etmiyorlar.

40. Şüphesiz yeryüzüne ve üzerindekilere biz varis olacağız. Onlar, ancak bize döndürüleceklerdir.

41. Kitapta İbrahim'i de an. Şüphesiz o, son derece doğru bir kimse, bir peygamberdi.

42. Hani o, babasına demişti ki: "Babacığım! İşitmeyen, görmeyen ve sana hiçbir faydası olmayan şeylere niçin tapıyorsun?"

43. "Babacığım! Doğrusu, sana gelmeyen bir ilim bana geldi. Bana uy ki seni doğru yola ulaştırayım."

44. "Babacığım! Şeytana tapma. Şüphesiz şeytan, Rahmân'a asi oldu."

45. "Babacığım! Rahmân'dan sana bir azap dokunur da şeytana dost olursun diye korkuyorum."

46. Babası, "Ey İbrahim! Sen, benim tanrılarımdan yüz mü çeviriyorsun? Eğer vazgeçmezsen, andolsun seni taşlarım. Uzun bir süre benden uzak dur" dedi.

47. İbrahim, "Selâm sana olsun! Rabbimden senin için bağışlanma dileyeceğim. Çünkü O, bana çok lütufkârdır" dedi.

48. "Sizden de, Allah'tan başka tapmakta olduğunuz şeylerden de ayrılıyor ve Rabbime yalvarıyorum. Umarım Rabbime yalvarmakla mutsuz olmayacağım."

49. İbrahim, onları ve Allah'tan başka taptıklarını terk edince, biz ona İshak ve Yakub'u bağışladık. Hepsini de peygamber yaptık.

50. Onlara rahmetimizden verdik ve onlar için yüce bir doğruluk dili var ettik.

51. Kitapta Musa'yı da an. Şüphesiz o, ihlâslı bir kimseydi ve bir peygamberdi.

52. Biz ona, Tûr'un sağ tarafından seslendik ve onu, kendimize yaklaşan biri olarak (seçip) yükselttik.

53. Ona rahmetimizden kardeşi Harun'u bir peygamber olarak bağışladık.

54. Kitapta İsmail'i de an. Şüphesiz o, sözüne sadık bir kimseydi. Bir resul, bir peygamberdi.

55. O, ailesine namazı ve zekâtı emrederdi ve o, Rabbine hoşnut edici bir kimse idi.

56. Kitapta İdris'i de an. Şüphesiz o, çok doğru bir kimse, bir peygamberdi.

57. Biz onu yüce bir makama yükselttik.

58. İşte bunlar, Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerden, Âdem'in neslinden, Nuh ile beraber taşıdıklarımızdan, İbrahim ve İsrail'in neslinden, doğru yola ilettiğimiz ve seçtiğimiz kimselerdendir. Onlara Rahmân'ın âyetleri okunduğunda ağlayarak secdeye kapanırlardı.

59. Sonra onların ardından öyle bir nesil geldi ki namazı zayi ettiler, şehvetlerine uydular. Onlar, bu yüzden azgınlıklarının cezasıyla karşılaşacaklardır.

60. Ancak tevbe eden, iman eden ve salih amel işleyen kimseler müstesnadır. İşte onlar, cennete gireceklerdir ve onlara hiçbir zulüm yapılmayacaktır.

61. Adn cennetleri, Rahmân'ın kullarına gaybda vaat ettiği cennetlerdir. Şüphesiz O'nun vaadi gerçekleşecektir.

62. Onlar, orada boş bir söz işitmezler. Ancak selâm (işitirler). Orada sabah akşam rızıkları vardır.

63. İşte bu, kullarımızdan Allah'a karşı gelmekten sakınanlara, miras olarak vereceğimiz cennettir.

64. "Biz ancak Rabbinin emriyle ineriz. Önümüzde, arkamızda ve bunlar arasında ne varsa hepsi O'nundur. Rabbin unutkan değildir."

65. "Göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbidir. O hâlde, O'na kulluk et ve O'na ibadette sabırlı ol. Hiç O'nun adıyla anılan birini biliyor musun?"

66. İnsan der ki: "Öldüğüm zaman mı diri olarak (kabrimden) çıkarılacağım?"

67. İnsan, daha önce hiçbir şey değilken kendisini yarattığımızı düşünmez mi?

68. Rabbine andolsun ki biz onları da, şeytanları da mutlaka toplayacağız. Sonra onları cehennemin çevresinde diz üstü hazır bulunduracağız.

69. Sonra her zümreden Rahmân'a karşı en çok isyankâr olanı ayıracağız.

70. Sonra oraya girmeye en layık olanları elbette biz daha iyi biliriz.

71. Sizden oraya uğramayacak kimse yoktur. Bu, Rabbinin kesinleşmiş bir hükmüdür.

72. Sonra biz, Allah'a karşı gelmekten sakınanları kurtarırız. Zalimleri ise diz üstü çökmüş olarak orada bırakırız.

73. Âyetlerimiz onlara açık açık okunduğu zaman, kâfirler, iman edenlere derler ki: "Bu iki zümreden hangisi, makamca daha iyi ve toplulukça daha güzeldir?"

74. Biz, onlardan önce, mal ve gösterişçe daha güzel olan nice nesilleri helâk ettik.

75. De ki: "Kim sapıklık içindeyse, Rahmân ona, ne zamana kadar vaat edildiklerini ve azabı gördüklerinde kimin makamca daha kötü ve askerce daha zayıf olduğunu görene kadar mühlet verir."

76. Allah, hidayete erenlerin hidayetini artırır. Kalıcı olan salih ameller, Rabbinin katında hem sevap bakımından daha hayırlıdır hem de sonuç bakımından daha iyidir.

77. Âyetlerimizi inkâr eden ve "Elbette bana mal ve çocuklar verilecektir" diyen kimseyi gördün mü?

78. O, gaybı mı biliyor, yoksa Rahmân katında bir söz mü aldı?

79. Hayır! Biz, onun dediğini yazacağız ve onun için azaptan sürekli arttıracağız.

80. Dediği şeyleri biz miras alacağız ve o, bize tek başına gelecektir.

81. Onlar, Allah'tan başka ilâhlar edindiler ki, kendilerine kuvvet olsun.

82. Hayır! O ilâhlar, onların ibadetlerini inkâr edecekler ve onlara karşı hasım olacaklardır.

83. Görmez misin ki biz, şeytanları kâfirler üzerine göndermişiz. Onları kışkırtıyorlar.

84. Sen, onlara karşı acele etme. Biz, onların sayısını ancak sayıyoruz.

85. Allah'a karşı gelmekten sakınanları Rahmân'ın huzuruna heyetler hâlinde toplayacağımız,

86. Suçluları ise susamış olarak cehenneme süreceğimiz günü hatırla.

87. Onlar, Rahmân katında söz almış olanlardan başkasının şefaatine sahip olamazlar.

88. "Rahmân çocuk edindi" dediler.

89. Andolsun ki siz, çok çirkin bir şey söylediniz.

90. Bundan dolayı neredeyse gökler çatlayacak, yer yarılacak ve dağlar yıkılıp çökecektir.

91. Rahmân'a çocuk isnat etmelerinden dolayı.

92. Rahmân için çocuk edinmek olacak şey değildir.

93. Göklerde ve yerde kim varsa Rahmân'a kul olarak gelecektir.

94. Andolsun ki O, onların hepsini kuşatmış ve onları sayıp belirlemiştir.

95. Onların her biri kıyamet günü O'na tek başına gelecektir.

96. İman edip salih amel işleyenler için Rahmân, bir sevgi yaratacaktır.

97. Biz, Kur’an’ı senin dilinle indirerek kolaylaştırdık ki, onunla Allah’a karşı gelmekten sakınanları müjdeliyesin ve inatçı bir kavmi uyarasın.

98. Biz, onlardan önce nice nesilleri helâk ettik. Onlardan bir tekini bile hissediyor veya onlardan bize bir ses geliyor mu?

Meryem Suresi'nin Anlamı​

Meryem Suresi, Kur'an'ın 19. suresidir ve Mekke döneminde inmiştir. Sure, Hz. Meryem, Hz. İsa ve diğer peygamberlerin kıssalarını içermekte olup, Allah'ın rahmetini ve kudretini vurgular.

Ana Temalar ve Mesajlar:​

1. Hz. Zekeriyya ve Hz. Yahya:
    • Zekeriyya, Allah’a dua eder ve yaşlılık ile eşinin kısırlığına rağmen bir oğul ister. Allah, ona Yahya’yı müjdeler. Bu, Allah’ın dualara icabet eden ve imkânsızı mümkün kılan gücünü gösterir.
  2. Hz. Meryem ve Hz. İsa:
    • Hz. Meryem’e Allah tarafından İsa müjdelenir. Meryem, Allah’ın bir mucizesi olarak bakireyken İsa’yı doğurur. İsa’nın doğumu, Allah’ın kudretinin ve yaratmadaki hikmetinin bir göstergesidir.
  3. Peygamberlerin Ortak Özellikleri:
    • Peygamberlerin ortak özellikleri, Allah’a bağlılıkları, dürüstlükleri, insanlara doğru yolu göstermeleri ve Allah’a teslimiyetleri vurgulanır.
  4. Allah’ın Kudreti ve Birliği:
    • Allah’ın her şeyi yoktan var edebileceği ve hiçbir şeye muhtaç olmadığı, çocuk edinmesinin mümkün olmadığı belirtilir. O, her şeyin yaratıcısı ve tüm varlıkların Rabbi’dir.
  5. Kıyamet ve Ahiret:
    • İnsanların kıyamet günü Allah’a dönecekleri, Allah’ın adaletli bir şekilde hesap soracağı ve iman edenlerin cennetle ödüllendirileceği vurgulanır.
Sonuç:

Meryem Suresi, Allah’ın rahmetini, kudretini ve insanların O’na olan muhtaçlığını anlatır. Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın kıssaları, Allah’ın mucizelerini ve insanları doğru yola iletmek için gönderdiği peygamberlerin önemini vurgular. Sure, iman edenlere Allah’ın rahmetine güvenmeleri ve O’nun emirlerine uygun yaşamaları gerektiğini hatırlatır.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Oylum Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
40
556
53

İtibar Puanı:

Meryem Suresi'nin Türkçe meali aşağıdaki gibidir:

"BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
1. Kaf, Ha, Ya, Ayn, Sad.
2. Dikkat et Meryem'in adını anan o Kitaba,
3. Sana doğru hikayesini anlatıyoruz; Gerçek şudur ki vahyeyle kendisine bildirdiğimiz Resul’e karşı dost olmak ve ona karşı kör, sağır ve dilsiz kesilmek daha iyidir.
4. Allah’a karşı gelmesinden dolayı çok sevilen bir kız çocuğunu Meryem’e nasip ettik.
5. Meryem onu temiz bir yerde sakladı ve orada büyüdü.
6. Meryem dokunulmamış bir kadındı, biz de ona Ruhumuzdan üfledik ve onu ve yavrusunu saygın bir varlık yaptık."
Devamı için kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Meryem Demirel16

Kayıtlı Kullanıcı
23 Haz 2023
1
8
0

İtibar Puanı:

Müslümanlar için Kuran-ı Kerim, hayatlarının en önemli kitabıdır. Peygamberimizin vahiy yoluyla aldığı bu kitap, bize Allah'ın mesajını içermektedir. Bu sebeple bütün sure ve ayetlerin anlamını öğrenmek ve anlamının üzerinde düşünmek bizim için önemlidir. Bu makalede, Meryem Suresi'nin Türkçe meali nedir, bunun hakkında konuşacağız.

Meryem Suresi, Kuran-ı Kerim'in 19. suresidir ve 98 ayetten oluşur. Bu sure, ismini Hz. Meryem'den alır. İçerisinde Hz. İsa'nın doğumu ve annesi Meryem'in hikayesi anlatılır. Aynı zamanda bu surede, insanların Allah'ın varlığına ve birliğine nasıl inanmaları gerektiği hakkında bilgi verilir.

Bu suredeki en önemli mesaj, Allah'ın birliği ve kudretidir. Allah, her şeye kadir bir yaratıcıdır ve insanlar için her türlü nimeti yaratmıştır. İnsanların bu nimetleri kullanırken de, onları Allah'ın istediği şekilde kullanmaları gerektiği vurgulanır.

Meryem Suresi'nin Türkçe meali, Kuran'daki diğer surelerin mealleri gibi, farklı tercümanlar tarafından yapılmaktadır. Farklı tercümelerde farklı baskınlıklar olabilir, ancak genel anlamı aynıdır. Önemli olan, sureyi okurken anlamını düşünmek ve Allah'ın mesajını anlamak için çaba göstermektir.

Sonuç olarak, Meryem Suresi, Kuran-ı Kerim'in önemli surelerinden biridir. Hz. Meryem'in hikayesi ve Allah'a olan inanç konularını içermesi, müslümanlar için önemli mesajlar içerir. Meryem Suresi'nin Türkçe meali farklı tercümanlar tarafından yapılsa da, surenin genel anlamı ve mesajı, müslümanların hayatlarında uygulayacakları önemli değerlere sahip olacaktır.

Ek olarak. Meryem Suresi'nin Türkçe meali, Kuran'ın diğer surelerinin mealleri gibi farklı tercümeler tarafından yapılmaktadır. Farklı tercümelerde farklı ağırlıklar ve nüanslar olabilir, ancak genel olarak surenin anlamı aynıdır. Bu sebeple hurafe olmadan Kuran-ı Kerim'de yer alan bilgileri doğru bir şekilde anlamak büyük önem taşır. Meryem Suresi'nin mesajı, Allah'ın birliği ve kudretinin vurgulanması ile insanların doğru yolu izleyerek nimetlerden faydalanması gerektiği hakkındadır. Ayrıca Hz. Meryem'in Allah'a olan teslimiyeti ve sabrı da surede önemle vurgulanmaktadır.

Geri
Üst Alt