Meryem Suresi Türkçe Meali
Meryem Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 19. suresi olup, Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın hikayesi başta olmak üzere birçok peygamberin kıssasını içerir. Allah’ın kudreti, rahmeti ve insanları uyarması bu surede ön plana çıkar. İşte Meryem Suresi’nin Türkçe meali, süslemelerle birlikte:1-15: Hz. Zekeriya ve Hz. Yahya’nın Hikayesi
1. Kâf. Hâ. Yâ. Ayn. Sâd.2. Bu, Rabbinin kulu Zekeriya’ya olan rahmetinin bir hatırlatmasıdır.Bu, Allah’ın bir mucizesinin başlangıcını temsil eder.
3. Hani o, Rabbine gizlice dua etmişti:
4. Rabbim, eşim kısırdır. Bana katından bir veliaht ver!"Ey Rabbim! Bu yaşıma geldim, kemiklerim zayıfladı, saçlarım ağardı; fakat sana olan dualarımda hiç bir zaman mahrum bırakılmadım."
5. O mirasçı, hem bana hem de Yakub ailesine varis olsun. Ve Rabbim, onu razı olduğun bir kul eyle."
6. Allah dedi ki:
7. Zekeriya dedi:"Ey Zekeriya! Sana Yahya adında bir oğul müjdeliyoruz. Daha önce bu adı kimseye vermedik."
8. Allah dedi ki:"Ey Rabbim! Eşim kısır, ben de yaşlıyım. Nasıl bir oğlum olabilir?"
9. Zekeriya dedi:"Bu böyledir. Rabbin buyurur ki: Bu benim için kolaydır. Seni daha önce hiçbir şey değilken yaratmıştım."
"Rabbim! Bana bir işaret ver."
- Allah dedi: "İşaretin, üç gün boyunca insanlarla konuşamaman; yalnızca işaretlerle anlatman olacaktır."
11. Ey Yahya! Kitabı kuvvetle tut!"Sabah akşam Allah’ı tesbih edin."
12. Ona yumuşak bir kalp, temizlik ve takva verdik. O, Allah’tan çok korkan biriydi.Biz ona daha çocukken hikmet verdik.
13. Anne-babasına iyi davranan biriydi.
14. Selam olsun ona! Doğduğu gün, öldüğü gün ve diriltileceği gün selam üzerinedir.O, isyankar ve nankör değildi.
16-40: Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın Hikayesi
16. Kitapta Meryem’i de an.17. Orada insanlardan uzaklaşmış ve bir perde çekmişti.Hani ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmişti.
18. Meryem dedi ki:Ona ruhumuzu gönderdik, o da insan suretinde göründü.
19. Cebrail dedi:"Ben senden Rahman’a sığınırım. Eğer Allah’tan korkuyorsan bana yaklaşma!"
20. Meryem dedi:"Ben yalnızca Rabbinden sana tertemiz bir oğul müjdelemek için geldim."
21. Cebrail dedi:"Benim nasıl bir oğlum olabilir? Bana hiçbir insan dokunmadı ve ben iffetsiz biri değilim."
22. Meryem, çocuğa gebe kaldı ve uzak bir yere çekildi."Bu böyledir. Rabbin buyurur ki: Bu benim için kolaydır. Biz onu insanlara bir mucize ve tarafımızdan bir rahmet kılacağız."
23. Doğum sancısı onu bir hurma ağacına götürdü.
24. Ağaç altından bir ses geldi:"Keşke bundan önce öleydim de unutulup gitseydim!" dedi.
25. "Hurma ağacını kendine doğru silkele, taze hurmalar dökülsün.""Üzülme! Rabbin altından bir su arkı çıkardı."
26. "Ye, iç ve gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen, de ki:
'Ben Rahman’a bir oruç adadım, bugün kimseyle konuşmayacağım.'”
27-40: Hz. Meryem ve Hz. İsa’nın Hikayesi Devam Ediyor
27. Meryem, çocuğu kucağına alıp kavmine getirdi.28. "Ey Harun’un kız kardeşi! Baban kötü bir adam değildi, annen de iffetsiz değildi."Onlar dedi ki: "Ey Meryem! Gerçekten şaşılacak bir şey yaptın."
29. Meryem, çocuğa işaret etti.
30. (Bebek) İsa konuştu:Onlar dedi ki: "Beşikteki bir çocukla nasıl konuşuruz?"
31. "Nerede olursam olayım, beni mübarek kıldı ve yaşadığım sürece namazı ve zekatı emretti.""Ben Allah’ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni peygamber yaptı."
32. "Anama iyi davranmayı öğütledi. Beni zorba ve bedbaht kılmadı."
33. "Doğduğum gün, öleceğim gün ve diriltileceğim gün bana selam olsun."
34. İşte bu, hakkında şüphe ettikleri Meryem oğlu İsa’dır.
35. "Allah’ın çocuk edinmesi olmaz. O, bundan münezzehtir. O bir işi dilerse, ona sadece 'ol' der ve o da olur."
36. "Şüphesiz Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. O halde yalnız O’na ibadet edin. Bu, doğru yoldur."
37. İsa’nın (bu sözleri üzerine), gruplar kendi aralarında ihtilafa düştü.
38. Onlar huzurumuza geldikleri gün, nasıl işitecek ve görecekler!Vay o kafirlerin haline! Büyük bir günün azabını görecekler.
39. "Onları hasret günü (kıyamet) konusunda uyar. Karar verilmiştir ama onlar hala gaflet içindedir."Ama bugün, zalimler apaçık bir sapıklık içindedirler.
40. "Şüphesiz yeryüzünde ve üzerindekilerin tümü bize aittir. Ve onlar sonunda bize döndürülecektir."
41-50: Hz. İbrahim’in Allah’a Bağlılığı
41. Kitapta İbrahim’i de an.42. Hani babasına dedi ki:Şüphesiz o, son derece dürüst bir peygamberdi.
43. "Babacığım! Şüphesiz bana, sana gelmeyen bir ilim geldi. Bana uy ki seni doğru bir yola ileteyim.""Babacığım! İşitmeyen, görmeyen ve sana bir fayda sağlamayan şeylere neden ibadet ediyorsun?"
44. "Babacığım! Şeytana ibadet etme. Çünkü şeytan, Rahman’a isyan etmiştir."
45. "Babacığım! Rahman’dan sana bir azap dokunur da şeytanın dostu olursun diye korkuyorum."
46. (Babası dedi ki):
47. İbrahim dedi:"Ey İbrahim! Eğer vazgeçmezsen, seni taşlarım. Uzun bir süre benden uzaklaş!"
48. "Sizden ve Allah’ı bırakıp taptıklarınızdan ayrılıyorum. Ve Rabbime dua ediyorum. Umarım Rabbime dua etmekle mahrum kalmam.""Selam olsun sana! Senin için Rabbimden mağfiret dileyeceğim. Çünkü O, bana çok lütufkardır."
49. İbrahim onları ve taptıklarını terk edince, ona İshak ve Yakub’u armağan ettik. Her birini peygamber yaptık.
50. Onlara rahmetimizden ihsan ettik. Onları, güzel bir övgü ile andık.
51-65: Hz. Musa ve Hz. Harun’un Görevi
51. Kitapta Musa’yı da an.52. Biz ona, Tûr Dağı’nın sağ tarafından seslendik ve onu sırf rahmetimizle kendisine kardeşi Harun’u bir peygamber olarak verdik.Şüphesiz o, ihlasa erdirilmiş biriydi. O, peygamber ve elçi olarak gönderilmişti.
53. Onları halkımızı doğru yola çağırmak için görevlendirdik.
Böylece İsrailoğulları’na kurtuluşun mesajını ilettiler.
66-76: Kafirlerin Akıbeti ve Ahiret Günü
66. İnkar edenler, "Biz öldükten ve toprak olduktan sonra mı tekrar diriltileceğiz?" derler.67. Onlar diyorlar ki:Bu inkâr, onların ahiret gününü anlamadaki gafletini gösterir.
68. Fakat Allah şöyle buyurur:"Bu, uzak bir ihtimal gibi görünüyor!"
69. Kıyamet günü herkes yaptıklarının karşılığını görecek."Siz ilk yaratılışı unuttunuz mu? Sizi yoktan var eden Ben değil miyim?"
70. İyiler için cennet, kötü niyetliler için azap vardır.O gün Allah’ın adaleti tam anlamıyla tecelli edecektir.
71. Cehenneme sürülecek olan kafirler şöyle derler:
72. Onlara şöyle denilecek:"Keşke uyarılara kulak verseydik ve doğru yolda olsaydık."
73. Cennetliklere ise şöyle seslenilir:"Siz dünyada iken sizi uyaran peygamberler size gelmedi mi?"
"Size vaat edilen cennetinize girin. İşte bu, sizin imanınızın ve sabrınızın mükafatıdır."
77-98: Son Uyarılar ve Allah’ın Kudreti
77. Rabbinin rahmeti ve kudreti her şeyi kuşatmıştır.78. O, hiçbir şeyi unutmayan ve her şeyi bilen Yaratıcı’dır.
79. Yaratılışı tekrar etmek Allah için kolaydır.
80. Kafirler, bu gerçeği inkâr ederler."Göğü ve yeri yaratan, sizi yeniden yaratmaya kadir değil midir?"
81. Ahiret hayatı, asıl ve sonsuz olan hayattır.Fakat kıyamet günü bu inkârları onları kurtarmayacaktır.
82. Allah’a iman edenler için ahiret, ebedi bir kurtuluş yeridir.
83. Allah, her şeyi kuşatmış ve hikmetiyle düzenlemiştir.
Son Mesaj ve Kapanış
98. Allah’ın her şeyi kuşatan rahmeti ve sonsuz kudreti üzerinde düşünün!Bu surenin mesajı, iman edenler için rahmet ve müjde, inkar edenler için ise bir uyarıdır.
Sonuç: Meryem Suresi’nin Ana Temaları
- Peygamberlerin Hayatları: Hz. Zekeriya, Hz. Meryem, Hz. İsa, Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. Harun’un kıssaları üzerinden Allah’ın kudreti ve mesajları anlatılır.
- Ahiret İnancı: Sure, insanları ahiret gününe hazırlıklı olmaya davet eder.
- Allah’ın Kudreti: Allah’ın yaratıcı gücü ve rahmeti, tüm sure boyunca vurgulanır.
"Meryem Suresi, iman edenlere umut, inkâr edenlere ise uyarı mesajı veren eşsiz bir sure olarak bize rehberlik eder."
Moderatör tarafında düzenlendi: