Martin Karplus Kimdir? Martin Karplus Hakkında Tüm Bilgiler
Martin Karplus, Avusturya doğumlu bir kimyager ve Kuantum Kimyası alanında yapılan çalışmaları ile tanınan bir bilim adamıdır. 18 Mart 1930'da Viyana'da doğdu. Karplus, 1938 baharında, ailesiyle birlikte Nazi Almanyası'nın kontrolü altındaki Viyana'dan ayrılarak Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Karplus, 1979 yılında Kuantum Kimyası alanında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Karplus, Nobel ödülünü Harvard Üniversitesi ve Strasbourg Üniversitesi'nde yarım yamalak verdiği eğitimle Kuantum Kimyası alanında birçok ilerlemeye imza atmıştır. Karplus, aynı zamanda biyokimya, yüzey kimyası ve moleküler dinamikler alanlarında da çalışmalar yapmıştır.
Martin Karplus, bilimsel çalışmalarında kuantum mekaniği alanında yaptığı çalışmalarla bilinir. 60'lı yıllarda karbon bileşiklerinin yapısını çözümlerken kullanılan teknikleri geliştirenleri arasında yer almıştır. Karplus, özellikle moleküler dinamik alanında yürüttüğü çalışmalarla bilinmektedir ve bu çalışmalar sayesinde organizmaların protein birimlerini atomik düzeyde inceleyebilecek modeller geliştirilmiştir.
Martin Karplus, 2021 yılında 91 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ölümü, kimya dünyasında büyük bir kayıp olarak kabul edilmiştir.
Son düzenleme: