Kuzey Kore'de Günlük Hayat: Vatandaşların Yaşam Koşulları
"Bir ülkenin gerçek yüzü yalnızca meydanlarında, törenlerinde ve resmi sloganlarında değil; evlerin ışığında, sofraların sessizliğinde, çocukların okul yolunda ve insanların korkmadan konuşup konuşamadığında görünür."
Ersan Karavelioğlu
Kuzey Kore'de günlük hayat, dışarıdan bakıldığında askeri törenler, disiplinli meydanlar, lider posterleri ve kapalı sınırlar üzerinden görülür; fakat vatandaşların gerçek yaşam koşulları çok daha karmaşık, eşitsiz ve ağırdır. Ülkede hayat; devlet kontrolü, gıda güvensizliği, hareket kısıtlamaları, bilgi sansürü, siyasi gözetim, zorunlu ideolojik eğitim, sınıfsal ayrıcalıklar ve kırsal-yoksul bölgelerde temel ihtiyaçlara erişim sorunları etrafında şekillenir.
Kuzey Kore hakkında kesin bilgi toplamak zordur; çünkü ülke dış araştırmacılara, bağımsız gazetecilere ve uluslararası gözlemcilere büyük ölçüde kapalıdır. Bu nedenle günlük hayatla ilgili bilgiler çoğunlukla BM raporları, insan hakları kuruluşları, kaçan Kuzey Korelilerin tanıklıkları, uydu görüntüleri, sınırlı diplomatik gözlemler ve resmi devlet medyasının satır aralarından elde edilir. BM İnsan Hakları Ofisi'nin 2025 raporu, ülkedeki insan hakları durumunun son on yılda iyileşmediğini; birçok alanda daha fazla acı, baskı ve korku doğuracak şekilde kötüleştiğini belirtir.
Kuzey Kore'de Günlük Hayat Nasıl Bir Sistem İçinde Geçer
Kuzey Kore'de günlük hayat, sıradan bir vatandaş için yalnızca iş, okul, aile ve mahalle düzeninden ibaret değildir. Hayatın hemen her alanında devletin ideolojik, idari ve güvenlik kontrolü hissedilir. İnsanların nerede yaşayacağı, hangi işe atanacağı, hangi bilgiye ulaşabileceği, hangi şehirde bulunabileceği ve ne kadar serbest hareket edebileceği çoğu zaman devletin belirlediği çerçevelere bağlıdır.
| Günlük Hayat Alanı | Kuzey Kore'deki Genel Durum |
|---|---|
| Barınma | Devlet tahsisi, statü ve bölgeye göre değişen konut kalitesi |
| Gıda | Resmi dağıtım, pazarlar, kıtlık riski ve bölgesel eşitsizlik |
| İş | Devlet atamaları, zorunlu çalışma ve ideolojik görevler |
| Eğitim | Yoğun ideolojik içerik ve lider kültü |
| Bilgiye Erişim | İnternet ve yabancı medya üzerinde çok sıkı kontrol |
| Hareket Özgürlüğü | İç seyahat, sınır geçişi ve yerleşim ciddi şekilde kısıtlı |
| Toplumsal Güvenlik | Gözetim, ihbar sistemi ve siyasi cezalandırma korkusu |
Human Rights Watch, Kuzey Kore'yi dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olarak nitelendirir ve yönetimin keyfi cezalar, işkence, infazlar, haksız hapis ve zorla çalıştırma yoluyla itaat sağladığını aktarır.
Pyongyang İle Taşra Hayatı Arasında Nasıl Bir Fark Var
Kuzey Kore'de yaşam koşulları denildiğinde en büyük ayrımlardan biri Pyongyang ile taşra/kırsal bölgeler arasındadır. Başkent Pyongyang, rejimin vitrinidir. Daha iyi yollar, daha düzenli apartmanlar, metro, bazı mağazalar, ayrıcalıklı okullar ve daha seçilmiş nüfus burada yoğunlaşır. Ancak bu görüntü tüm ülkenin ortalama yaşamını temsil etmez.
| Bölge | Günlük Hayat Özelliği |
|---|---|
| Pyongyang | Daha iyi altyapı, seçilmiş nüfus, siyasi sadakat avantajı |
| Sınır Bölgeleri | Daha yoğun güvenlik kontrolü, kaçış ve kaçakçılık riski |
| Kırsal Alanlar | Gıda, elektrik, ulaşım ve sağlık hizmetlerinde daha fazla zorluk |
| Maden / Sanayi Bölgeleri | Ağır çalışma koşulları ve düşük yaşam standardı |
| Askeri Öncelikli Bölgeler | Kaynakların ordu ve rejim ihtiyaçlarına yönelmesi |
38 North'un 2026 başındaki analizinde, Kuzey Kore resmi medyasının halkın geçim şartları ve hafif sanayi gibi konulara daha çok vurgu yaptığı; ancak bölgesel eşitsizliklerin sürdüğü ve hafif sanayide ilerlemenin sınırlı göründüğü belirtilir.
Gıda Temini Ve Beslenme Koşulları Nasıldır
Kuzey Kore'de günlük hayatın en kritik meselelerinden biri gıda güvenliğidir. Resmi dağıtım sistemi, pazar alışverişi ve kişisel bağlantılar insanların yiyeceğe erişiminde belirleyici olur. Ancak halkın tamamı aynı seviyede beslenemez; sınıfsal konum, bölge, devlet bağlantısı ve ekonomik imkanlar büyük fark yaratır.
Dünya Gıda Programı, imkan olduğunda Kuzey Kore'de özellikle hamile kadınlar, emziren anneler ve çocuklar için özel besleyici gıda desteği sağlamaya çalıştığını; bu ürünlerin protein, vitamin ve mineral desteği içerdiğini belirtir. Bu da ülkede kırılgan gruplar için beslenme meselesinin hâlâ önemli bir sorun olduğunu gösterir.
| Beslenme Alanı | Genel Durum |
|---|---|
| Temel Gıda | Pirinç, mısır, patates, lahana, soya ürünleri |
| Protein | Et, balık ve yumurta erişimi birçok aile için sınırlı olabilir |
| Kırılgan Gruplar | Çocuklar, hamileler ve yaşlılar daha yüksek risk altında |
| Pazar Bağımlılığı | Devlet dağıtımı yetmediğinde pazarlar hayati hâle gelir |
| Bölgesel Eşitsizlik | Pyongyang dışı bölgelerde sıkıntılar daha ağır olabilir |
Welthungerhilfe, Kuzey Kore'de gıda güvenliğinin kritik kalmaya devam ettiğini ve pandemi dönemi izolasyonu, hava koşulları ve yapısal sorunların gıda durumunu ağırlaştırdığını belirtir.
Ev Hayatı Ve Konut Koşulları Nasıldır
Kuzey Kore'de konutlar çoğunlukla devlet tahsisine bağlıdır. Bir vatandaşın nerede ve nasıl bir evde yaşayacağı; mesleği, rejime bağlılık derecesi, aile geçmişi, çalışma kurumu ve yaşadığı bölgeyle ilişkili olabilir. Pyongyang'daki yeni apartman projeleri resmi medyada sıkça öne çıkarılır; fakat ülke genelinde konut kalitesi çok farklıdır.
| Konut Konusu | Olası Durum |
|---|---|
| Başkent Apartmanları | Daha modern ve devletin vitrin politikasıyla bağlantılı |
| Taşra Konutları | Daha eski, bakımsız veya altyapı sorunu olan yapılar |
| Isınma | Yakıt sıkıntısı, kömür ve odun kullanımı görülebilir |
| Elektrik | Kesintiler ve bölgesel farklılıklar yaygındır |
| Su | Temiz suya erişim her yerde aynı değildir |
Ev, vatandaş için yalnızca özel alan değildir; aynı zamanda devletin ideolojik varlığının hissedildiği bir yerdir. Bazı tanıklıklarda evlerde lider portrelerinin bulundurulması, mahalle örgütlenmeleri ve toplu denetimlerin günlük hayatın parçası olduğu aktarılır. BM ve insan hakları kuruluşlarının raporları, devletin gözetim ve kontrol ağının halkın günlük yaşamını derinden etkilediğini vurgular.
Elektrik, Isınma Ve Temel Altyapı Sorunları Var Mı
Kuzey Kore'de altyapı koşulları bölgeden bölgeye değişir. Pyongyang'da devletin vitrin bölgelerinde daha düzenli elektrik ve ulaşım görülebilir; ancak kırsalda ve küçük şehirlerde elektrik kesintileri, ısınma sorunları, yakıt yetersizliği ve ulaşım zorluğu daha belirgin olabilir.
| Altyapı Alanı | Vatandaş İçin Etkisi |
|---|---|
| Elektrik Kesintisi | Ev hayatı, okul, üretim ve sağlık hizmetleri etkilenir |
| Isınma Sorunu | Kış aylarında yaşam koşulları ağırlaşabilir |
| Yakıt Kıtlığı | Ulaşım ve ev ısınmasını zorlaştırır |
| Su Ve Kanalizasyon | Kırsalda sağlık riskleri doğurabilir |
| Ulaşım | Şehirler arası hareket hem izin hem imkan meselesidir |
Kuzey Kore ekonomisinin devlet-parti hakimiyetinde karma bir fiili yapıya dönüştüğü; pazarların hem halkın geçimi hem de rejimin gelir ve ayrıcalık dağıtımı için kullanıldığı yönünde analizler vardır. Bu durum temel hizmetlerin eşit ve düzenli sunulmadığını düşündüren önemli bir çerçeve sunar.
İş Hayatı Ve Çalışma Koşulları Nasıldır
Kuzey Kore'de iş hayatı serbest piyasa ülkelerindeki gibi bireysel tercih ve kariyer hareketliliğiyle işlemez. Devlet atamaları, kurum bağlılığı, siyasi güvenilirlik ve toplumsal sınıflandırma kişinin çalışma hayatını etkileyebilir. Çalışma, yalnızca ekonomik bir faaliyet değil; aynı zamanda ideolojik sadakat ve devlet yükümlülüğü alanıdır.
| Çalışma Alanı | Özellik |
|---|---|
| Devlet Kurumları | Resmi iş düzeninin ana omurgası |
| Tarım Kolektifleri | Kırsal üretimin temel alanlarından |
| Sanayi Ve Maden | Ağır çalışma koşulları olabilir |
| Pazar Ekonomisi | Özellikle ailelerin geçiminde önemli rol oynar |
| Zorunlu Çalışma | İnsan hakları raporlarında sıkça vurgulanır |
BM ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kuzey Kore'de zorla çalıştırma, keyfi cezalandırma ve baskı sisteminin sürdüğünü bildirir.
Pazarlar Günlük Hayatta Ne Kadar Önemlidir
Kuzey Kore'de 1990'lardaki büyük kıtlık döneminden sonra gayriresmi ve yarı resmi pazarlar halkın geçiminde çok önemli hâle geldi. Devlet dağıtımı çoğu zaman yeterli olmadığı için insanlar yiyecek, giysi, temel eşya ve küçük ticaret üzerinden hayatta kalmaya çalıştı.
| Pazarların Rolü | Açıklama |
|---|---|
| Gıda Temini | Resmi dağıtım yetmediğinde ana kaynak olabilir |
| Kadın Emeği | Pazar faaliyetlerinde kadınların rolü önemli olabilir |
| Ek Gelir | Ailelerin hayatta kalma stratejisidir |
| Rüşvet Ve Bağlantı | Kontrolleri aşmada etkili olabilir |
| Devlet Baskısı | Pazar faaliyeti dönem dönem kısıtlanabilir |
Human Rights Watch'un 2026 raporuna göre Kuzey Kore yönetimi 2025'te gözetimi, bilgi kontrolünü ve pazar faaliyetleri üzerindeki kısıtlamaları artırdı; bu da halkın geçim kaynakları üzerinde daha fazla baskı anlamına gelir.
Eğitim Hayatı Nasıl İşler
Kuzey Kore'de eğitim sistemi yalnızca akademik bilgi vermeyi amaçlamaz; aynı zamanda rejimin ideolojik sürekliliğini sağlamaya yöneliktir. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren lider kültü, devlete bağlılık, askeri disiplin, kolektif çalışma ve resmi tarih anlatısıyla yetiştirilir.
| Eğitim Alanı | Günlük Hayattaki Yansıması |
|---|---|
| Akademik Dersler | Matematik, fen, dil gibi temel dersler |
| İdeolojik Eğitim | Liderlik kültü ve devlet anlatısı |
| Toplu Etkinlikler | Marşlar, törenler, gösteriler |
| Disiplin | Okul ve gençlik örgütleri üzerinden kontrol |
| Eşitsizlik | Başkent ve elit okullar daha avantajlı olabilir |
Eğitim, çocuklar için yalnızca bilgi edinme alanı değil; aynı zamanda toplumsal sadakatin, davranış kalıplarının ve devlet ideolojisinin öğrenildiği bir sistemdir.
Kadınların Günlük Hayattaki Rolü Nasıldır
Kuzey Kore'de kadınlar hem ev içi yükleri hem de ekonomik hayatta pazar faaliyetlerini taşıyan önemli aktörlerdir. Özellikle resmi maaşların yetersiz kaldığı dönemlerde kadınların pazar ticareti ailelerin geçiminde kritik hâle gelmiştir.
| Alan | Kadınların Rolü |
|---|---|
| Ev İçi Emek | Yemek, çocuk bakımı, yaşlı bakımı |
| Pazar Faaliyeti | Küçük ticaret ve aile geçimi |
| Tarım / Sanayi | Devlet işlerinde çalışma |
| Toplumsal Kontrol | Mahalle örgütleri ve ideolojik faaliyetlere katılım |
| Riskler | Yoksulluk, baskı, cinsiyet temelli kırılganlık |
BM ve insan hakları kuruluşlarının raporlarında Kuzey Kore'de kadınların özellikle ekonomik kriz, gözetim, geri gönderilme, gözaltı ve cinsiyet temelli şiddet gibi alanlarda yüksek risk altında olabildiği vurgulanır.
Sağlık Hizmetleri Ve Hastaneler Nasıldır
Kuzey Kore resmi söylemde sağlık hizmetlerini devletin sağladığı bir sistem olarak sunar. Ancak pratikte ilaç, ekipman, enerji, beslenme, ulaşım ve hijyen sorunları sağlık hizmetlerinin kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerine erişim daha zor olabilir.
| Sağlık Alanı | Olası Sorun |
|---|---|
| İlaç Temini | Düzenli ve güvenilir erişim sınırlı olabilir |
| Hastane Altyapısı | Elektrik, ısıtma ve ekipman eksikliği görülebilir |
| Beslenme | Çocuk ve hamile sağlığı üzerinde etkili olabilir |
| Kırsal Erişim | Ulaşım ve sağlık personeli sorunu yaşanabilir |
| Pazar Bağımlılığı | İlaç veya tıbbi malzeme için gayriresmi yollar gerekebilir |
Dünya Gıda Programı'nın hamile kadınlar, emziren anneler ve çocuklara özel besleyici gıda desteği hedeflemesi, sağlık ile beslenme arasındaki kırılgan bağı gösterir.

Bilgiye Erişim Ve Medya Kullanımı Nasıldır
Kuzey Kore'de bilgiye erişim dünyadaki en kapalı sistemlerden biridir. Devlet dışı medya, yabancı yayınlar, bağımsız haber kaynakları ve açık internet büyük ölçüde yasaktır ya da çok sıkı biçimde kontrol edilir.
| Bilgi Alanı | Durum |
|---|---|
| Televizyon / Radyo | Devlet kontrolündeki yayınlar |
| İnternet | Halkın büyük çoğunluğu için erişilemez |
| Yabancı Medya | Ağır cezalarla sonuçlanabilir |
| Telefon Kullanımı | İç ağlar ve gözetim altında iletişim |
| Güney Kore İçeriği | Çok ciddi cezalandırma riski |
BM İnsan Hakları Ofisi'nin 2025 raporu ve HRW değerlendirmeleri, Kuzey Kore yönetiminin son yıllarda gözetimi, bilgi kontrolünü ve cezalandırmayı artırdığını belirtir.

Seyahat Ve Hareket Özgürlüğü Var Mı
Kuzey Kore'de vatandaşlar ülke içinde bile serbestçe seyahat edemez. Şehirler arası yolculuk, taşınma, sınır bölgesine gitme veya başkente yerleşme genellikle izinlere bağlıdır. Yurt dışına çıkmak ise sıradan vatandaşlar için son derece sınırlıdır.
| Hareket Alanı | Kısıtlama |
|---|---|
| Şehirler Arası Seyahat | İzin gerekebilir |
| Pyongyang'a Yerleşme | Siyasi güvenilirlik ve devlet izni gerektirir |
| Sınır Bölgeleri | Yoğun güvenlik ve gözetim |
| Yurt Dışına Çıkış | Çok sınırlı ve devlet kontrolünde |
| Kaçış Girişimi | Ağır cezalandırma riski |
Reuters'in aktardığı bir insan hakları raporuna göre, kaçmaya çalışan veya dış dünyayla temas eden bazı Kuzey Koreliler yakalandıktan sonra güvenlik birimleri tarafından kaybedilmiş ve ağır hak ihlallerine maruz kalmıştır.

Toplumsal Gözetim Ve İhbar Sistemi Günlük Hayatı Nasıl Etkiler
Kuzey Kore'de insanlar yalnızca polis veya güvenlik kurumları tarafından değil; mahalle birimleri, iş yeri örgütleri, parti yapıları ve toplumsal ihbar mekanizmaları üzerinden de kontrol altında tutulur. Bu durum günlük hayatta kendini sansürleme, konuşurken dikkat etme ve aile dışındaki insanlara güvenememe duygusu oluşturabilir.
| Gözetim Etkisi | Günlük Hayattaki Sonuç |
|---|---|
| Korku | İnsanlar siyasi konularda konuşmaktan kaçınır |
| Oto-Sansür | Düşünceler açıkça ifade edilmez |
| Mahalle Kontrolü | Ev ve aile hayatı bile denetlenebilir |
| İhbar Riski | Komşu, iş arkadaşı veya akraba bile risk olabilir |
| Toplu Sorumluluk | Bir kişinin hatası ailesini etkileyebilir |
HRW'nin 2025 raporu, rejimin korkuya dayalı itaati keyfi cezalar, işkence, infazlar, haksız hapis ve zorla çalıştırma gibi araçlarla sürdürdüğünü belirtir.

Din Ve İnanç Özgürlüğü Nasıldır
Kuzey Kore'de resmi ideoloji ve lider kültü, kamusal hayatın merkezindedir. Dinî faaliyetler üzerinde ciddi baskı olduğu; bağımsız ibadet, dini metin bulundurma veya örgütlü dini faaliyetlerin ağır risk taşıdığı uluslararası insan hakları raporlarında sıkça aktarılır.
| İnanç Alanı | Olası Durum |
|---|---|
| Açık Dini Faaliyet | Ağır risk taşıyabilir |
| Resmi İdeoloji | Lider kültü ve devlet sadakati merkezîdir |
| Dini Metinler | Yasaklı veya şüpheli görülebilir |
| Aile İçi İnanç Aktarımı | Gizlilik gerektirebilir |
| Cezalandırma Riski | Gözaltı, hapis veya aileye uzanan cezalar olabilir |
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2024 insan hakları raporu, Kuzey Kore hükümetinin infazlar, fiziksel kötü muamele, zorla kaybetme ve toplu cezalandırma dahil baskı ve zor kullanarak kontrolü sürdürdüğünü bildirir.

Gençlerin Ve Çocukların Günlük Hayatı Nasıldır
Kuzey Kore'de çocuklar ve gençler eğitim, ideolojik törenler, kolektif faaliyetler, okul disiplini ve bazen üretim/yardım çalışmalarının içinde büyür. Çocukluk, oyun ve eğitim kadar devlet ideolojisine uyum süreciyle de şekillenir.
| Alan | Çocuklar Ve Gençler İçin Anlamı |
|---|---|
| Okul | Akademik ve ideolojik eğitim |
| Gençlik Örgütleri | Rejime bağlılık ve kolektif disiplin |
| Beslenme | Yoksul ailelerde gelişim riski |
| Aile Statüsü | Eğitim ve fırsatları etkileyebilir |
| Gösteriler | Toplu etkinlik ve törenlere katılım |
Beslenme yetersizliği, çocuk sağlığı açısından en kritik sorunlardan biridir. WFP'nin özellikle çocuklar ve kadınlar için besleyici gıda desteği hedeflemesi bu kırılganlığı açıkça gösterir.

Para, Maaş Ve Geçim Gerçekliği Nasıldır
Kuzey Kore'de resmi maaşlar çoğu zaman ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyebilir. Bu nedenle pazar ticareti, takas, bağlantılar, ek iş, aile ağı ve bazen rüşvet günlük hayatın ekonomik gerçekleri arasında yer alabilir.
| Geçim Unsuru | Açıklama |
|---|---|
| Resmi Maaş | Çoğu aile için yetersiz olabilir |
| Pazar Geliri | Hayatta kalma stratejisi hâline gelebilir |
| Rüşvet / Bağlantı | Kısıtlamaları aşmada rol oynayabilir |
| Aile Ağı | Gıda ve malzeme paylaşımı önemlidir |
| Sınıfsal Ayrım | Rejime yakın gruplar daha avantajlı olabilir |
BTI 2026 raporu, Kuzey Kore ekonomisinin parti-devlet hakimiyetinde karma bir fiili modele dönüştüğünü; rejimin pazarları hem gelir kaynağı hem de sadık gruplara ayrıcalık dağıtma aracı olarak kullandığını ve yolsuzluğun yaygınlaştığını belirtir.

Kuzey Kore'de Eğlence, Kültür Ve Boş Zaman Var Mı
Kuzey Kore'de insanlar elbette aile kurar, yemek yapar, çocuk yetiştirir, arkadaşlarıyla görüşür, müzik dinler, spor yapar ve dinlenmeye çalışır. Ancak eğlence ve kültür alanı da devletin ideolojik sınırları içindedir.
| Boş Zaman Alanı | Durum |
|---|---|
| Devlet Onaylı Sanat | Müzik, dans, tiyatro ve propaganda gösterileri |
| Spor | Okul ve toplu etkinliklerde teşvik edilebilir |
| Aile Ziyaretleri | Sosyal hayatın önemli parçası |
| Yabancı İçerik | Çok ciddi risk oluşturabilir |
| Resmi Bayramlar | Lider ve devlet merkezli törenler |
Günlük hayatın bu yönünü anlamak için önemli nokta şudur: Kuzey Koreliler de sevinir, sever, umut eder, aile bağları kurar; fakat bu insani hayat, yoğun siyasi kontrol ve bilgi kapatması içinde yaşanır.

Kuzey Kore'de Günlük Hayatı Anlatırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Kuzey Kore hakkında konuşurken iki hatadan kaçınmak gerekir. Birincisi, ülkeyi yalnızca rejimin resmi görüntüleriyle romantikleştirmek; ikincisi, vatandaşları yalnızca pasif kurbanlar gibi görüp onların gündelik dayanıklılığını, aile bağlarını ve hayatta kalma stratejilerini yok saymaktır.
| Dikkat Noktası | Neden Önemli |
|---|---|
| Bilgi Sınırlı | Ülke dış gözleme kapalıdır |
| Pyongyang Temsil Etmez | Başkent görüntüleri tüm ülkeye genellenemez |
| Vatandaş-Rejim Ayrımı | Halk ile yönetim aynı şey değildir |
| Tanıklıklar Değerlidir | Fakat bölge, dönem ve sınıfa göre değişebilir |
| Güncel Durum Değişebilir | Sınır politikaları, gıda ve baskı düzeyi dönemsel değişir |
Bu nedenle en sağlıklı yaklaşım, resmi propagandaya da tekil tanıklıkları mutlak genellemeye dönüştürmeye de mesafeli durmaktır.

Son Söz
Kuzey Kore'de Günlük Hayat, Kontrol Ve Hayatta Kalma Arasında Sıkışmış Bir Yaşamdır
Kuzey Kore'de günlük hayat, dışarıdan görülen tören düzeni ve devlet disipliniyle sınırlı değildir. Vatandaşların yaşamı; gıda bulma çabası, devlet kontrolü, ideolojik baskı, bilgi kısıtlaması, hareket sınırlaması, sınıfsal eşitsizlik, sağlık ve altyapı sorunları, pazar ekonomisinin gölgeli gerçekliği ve sürekli gözetim duygusu içinde şekillenir.
Pyongyang'da daha düzenli görünen hayat, kırsalda ve yoksul bölgelerde çok daha ağır koşullara dönüşebilir. Bazı aileler pazar ticaretiyle ayakta kalmaya çalışırken, bazıları devlet bağlantıları sayesinde daha avantajlı yaşar. Çocuklar okulda yalnızca ders değil, rejim ideolojisi de öğrenir. Yetişkinler çalışırken yalnızca geçim değil, siyasi sadakat baskısı da taşır. İnsanlar konuşurken, seyahat ederken, bilgiye ulaşırken ve hatta aile içinde düşüncelerini paylaşırken bile dikkatli olmak zorunda kalabilir.
Kuzey Kore'yi anlamanın en insani yolu, devasa askeri geçitlerin arkasındaki sıradan hayatı görmeye çalışmaktır:
Bir annenin çocuğuna yiyecek bulma çabası.
Bir öğrencinin ideolojik derslerle büyümesi.
Bir işçinin düşük maaşla geçinmeye çalışması.
Bir ailenin elektrik kesintisinde kışı atlatması.
Bir gencin dış dünyayı merak edip korkuyla susması.
Bir insanın yaşamak için hem uyum sağlaması hem de içinden umut saklaması.
Bu yüzden Kuzey Kore'de günlük hayat, yalnızca politik bir konu değildir; insanın özgürlük, korku, açlık, dayanıklılık ve onur arasında nasıl yaşamaya çalıştığını gösteren derin bir insanlık meselesidir.
"Bir toplumun acısını anlamak için önce onun sessiz sofralarına, karanlık evlerine ve konuşulamayan cümlelerine kulak vermek gerekir."
Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: