Kur’an’ı Anlamak İçin Hangi Meal veya Tefsir Okunmalı
Kur’an’ı Anlamak İçin Doğru Kaynak Seçimi
أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ
"Onlar Kur’an’ı düşünüp anlamıyorlar mı?" (Muhammed, 47/24)
En İyi Mealler (Kur’an’ın Anlam Çevirileri)
| Diyanet İşleri Meali | Resmi ve sade bir dil içerir. Açıklamalar kısa ve nettir. |
| Elmalılı Hamdi Yazır Meali | Osmanlı Türkçesi etkisiyle derin bir anlatım sunar. |
| Ali Fikri Yavuz Meali | Hem Arapça orijinale hem de anlam derinliğine sadık kalmıştır. |
| Ömer Nasuhi Bilmen Meali | Klasik ve detaylı bir anlatım içerir, edebi yönü kuvvetlidir. |
| Suat Yıldırım Meali | Günümüz Türkçesine yakın, akıcı bir anlatım içerir. |
| Hasan Basri Çantay Meali | Açıklamalı ve tefsir niteliğinde bir mealdir. |
| Muhammed Esed Meali | Felsefi ve derin analizler içerir, modern okurlar için uygundur. |
| Mehmet Okuyan Meali | Akademik ve ayrıntılı açıklamalar içerir. |
"Kur’an, insanların düşünmesi için indirilmiştir." (Sad, 38/29)
En İyi Tefsirler (Kur’an’ın Detaylı Açıklamaları)
| Elmalılı Hamdi Yazır - Hak Dini Kur’an Dili | Klasik ve akademik bir tefsirdir, Osmanlıca etkisi vardır. |
| Ömer Nasuhi Bilmen - Büyük İslam İlmihali ve Tefsiri | Osmanlı Türkçesi ile yazılmış, klasik bir eserdir. |
| İbn Kesir - Tefsiru’l-Kur’an’il-Azim | Hadisler ve sahabe görüşlerine dayalı güvenilir bir tefsirdir. |
| Fahreddin Razi - Tefsiru’l-Kebir | Akli ve felsefi yorumları içeren geniş kapsamlı bir tefsirdir. |
| Said Havva - Es-Sirac’ul-Munir | Günümüz problemlerine ışık tutan bir tefsirdir. |
| Mevdudi - Tefhimu’l-Kur’an | Çağdaş yorumlar içerir, modern meselelerle bağlantılıdır. |
| Seyyid Kutub - Fi Zilali’l-Kur’an | İslami hareket ve toplumsal konulara değinen bir tefsirdir. |
| Muhammed Esed - Kur’an Mesajı | Felsefi ve modern yorumlar içerir. |
"Biz sana bu kitabı, her şeyi açıklayan bir rehber olarak indirdik." (Nahl, 16/89)
Kur’an’ı Daha İyi Anlamak İçin Tavsiyeler
"Kur’an okuyan, onun üzerinde düşünen ve onunla amel eden kimseye müjdeler olsun!" (Tirmizi, Fezailü’l-Kur’an, 18)