Kur’an’daki Faiz Yasağı Günümüz Ekonomi Sistemine Nasıl Uyarlanabilir
Kur’an’da faiz (riba) kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Ancak, modern ekonomik sistemlerde faiz yaygın bir uygulamadır. Peki, faiz yasağı günümüz ekonomik düzenine nasıl uyarlanabilir
Şimdi, Kur’an’daki faiz yasağını, nedenlerini ve günümüz ekonomi sistemine nasıl uyarlanabileceğini detaylı şekilde inceleyelim!
🏛
Kur’an’da Faiz (Riba) Yasağı
"Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Çünkü onlar, 'Alışveriş de faiz gibidir' dediler. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır."
"Ey iman edenler! Kat kat faiz yemeyin, Allah’tan korkun ki kurtuluşa eresiniz."
"Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve eğer gerçekten mümin iseniz, faizden arta kalan kısmı bırakın. Eğer bunu yapmazsanız, bilin ki Allah ve Resulü’ne karşı savaş açmış olursunuz!"
Faiz Yasağının Gerekçeleri ve Ekonomik Etkileri
| 1. Gelir Adaletsizliği | Faiz, zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapar. |
| 2. Emek ve Üretim Karşılığı Olmayan Kazanç | Faiz, üretim veya hizmet karşılığı olmadan kazanç elde etmeye dayanır. |
| 3. Sosyal Dengeyi Bozması | Zenginler faizden kazanç sağlarken, borçlular sürekli kaybeder. |
| 4. Ekonomik Balonlar ve Krizler | Aşırı borçlanma ve faiz bazlı ekonomi, büyük ekonomik krizlere neden olabilir. |
Faizsiz Ekonomi Mümkün mü
Kur’an’ın Ekonomik Modeline Uygun Faizsiz Alternatifler:
| 1. Kar-Zarar Ortaklığı (Mudaraba) | Sermaye sahibi ile girişimci arasında, kazanç ve zarar paylaşımına dayalı sistem. | İslami Bankacılıkta uygulanmaktadır. |
| 2. Emeğe Dayalı Finans (Murabaha) | Bankanın doğrudan faiz yerine, ticari kâr ile finansman sağlaması. | İslami bankalarda uygulanıyor. |
| 3. Kar Payı Sistemi | Faiz yerine, elde edilen gelire ortak olma prensibi. | Katılım Bankaları tarafından uygulanıyor. |
| 4. Faizsiz Borç Sistemi (Kard-ı Hasen) | Karşılıksız borç verilerek sosyal dayanışmayı artırma. | Bazı vakıflar ve finans kurumları tarafından sağlanıyor. |
| 5. Devlet Destekli Sosyal Fonlar | Gelir dağılımını dengelemek için faizsiz destek programları. | Malezya, Türkiye, Endonezya gibi ülkelerde bazı uygulamalar mevcut. |
Günümüz Ekonomisine Uygulanabilir Faizsiz Modeller
- İslami bankalar ve katılım bankaları, faiz yerine kar-zarar ortaklığı ile çalışmalıdır.
- Küçük işletmeler ve girişimciler, faizsiz kredi veya kar paylaşımı modeli ile desteklenebilir.
- Faizsiz tahvil (sukuk) gibi finansal araçlar teşvik edilmelidir.
- İnsanlar tüketim odaklı borçlanma yerine, üretim ve yatırım odaklı finansmana yönlendirilmelidir.
Sonuç: Kur’an’daki Faiz Yasağı Modern Ekonomiye Nasıl Uyarlanabilir
- Kur’an, ekonomik sömürüye karşı faiz yasağını getirmiştir.
- Faizsiz ekonomik model teorik olarak mümkündür ve günümüzde uygulanabilir alternatifler geliştirilmiştir.
- Ancak, faizsiz ekonomi için devletlerin, bireylerin ve finans kuruluşlarının ortak hareket etmesi gerekmektedir.