🏛 Kur’an’a Göre Ahlaki Çöküşten Nasıl Korunulur
Kur’an, ahlaki değerlerin korunmasını ve toplumların çöküşten kaçınmasını sağlayacak ilkeleri sunar. Tarih boyunca pek çok medeniyet ahlaki yozlaşma nedeniyle çöküşe uğramıştır. Peki, Kur’an toplumların ahlaki çöküşten nasıl korunacağını nasıl anlatıyor
Şimdi Kur’an’ın sunduğu ahlaki çözüm önerilerini inceleyelim!
⚖
Ahlaki Çöküşün Temel Sebepleri
| ⚠ Sebep | ||
|---|---|---|
| Adaletsizlik ve Zulüm ⚖ | "Zulmeden bir toplumu yok ederiz." (Hud 11:102) | Güçlülerin zayıfları ezmesi, sosyal eşitsizlik. |
| Bencillik ve Açgözlülük | "İnsan, mal sevgisine aşırı düşkündür." (Adiyat 100:8) | Kapitalist sistemin aşırı tüketim ve bireyciliği teşvik etmesi. |
| Faiz ve Ekonomik Ahlaksızlık | "Faiz yiyenler, şeytan çarpmış gibi kalkarlar." (Bakara 2:275) | Borç krizleri, ekonomik sömürü. |
| Fuhuş ve Ahlaki Sapkınlık | "Zinaya yaklaşmayın." (İsra 17:32) | Aile yapısının zayıflaması, ilişkilerde sadakatsizlik. |
| İsraf ve Savurganlık | "İsraf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez." (Araf 7:31) | Doğal kaynakların tükenmesi, çevre felaketleri. |
| Yalancılık ve Hilekârlık | "Ölçü ve tartıyı eksiksiz yapın." (En’am 6:152) | Medyada dezenformasyon, iş dünyasında sahtekarlık. |
🏛
Ahlaki Çöküşten Korunmanın Yolları
1. Adalet ve Dürüstlük Esas Alınmalıdır
"Ey iman edenler! Kendinizin, ana-babanızın ve en yakınlarınızın aleyhine bile olsa, Allah için adaleti ayakta tutan şahitler olun."
2. Yardımlaşma ve Sosyal Dayanışma Artırılmalıdır
"Dini yalanlayanı gördün mü? O, yetimi itip kakar ve yoksulu doyurmaya teşvik etmez."
3. İsraf ve Aşırı Tüketim Engellenmelidir
"Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez."
4. Eğitim ve Bilinçlendirme Şarttır
"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"
5. Aile Kurumu Güçlendirilmelidir
"İçinizde evlenmemiş olanları evlendirin."