Kardiyoloji'da Sıkça Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 47 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    47

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Kardiyoloji, kalp ve damar hastalıklarının incelendiği bir tıp dalıdır. Günümüzde, kalp ve damar hastalıkları tüm dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Çünkü kalp ve damar hastalıkları genellikle ölümcül sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenle, kardiyolojik hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir.

Kardiyoloji dalında sıkça görülen hastalıklar arasında koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği, aritmi, kalp kapak hastalıkları ve konjenital kalp hastalıkları yer almaktadır.

Koroner arter hastalığı, kalbin beslenmesi için gereken kan akışının daralması veya tıkanması sonucu oluşur. Bu durumda, kalp kasları yeterli oksijen ve besin maddesi alamaz ve bu da kalp krizi riskini artırır.

Hipertansiyon, kan basıncındaki yüksek değerlerdir. Hipertansiyon, zaman içinde kalp, beyin ve böbreklerdeki hasarların sebebi olabilir.

Kalp yetmezliği, kalbin işlevini yerine getiremediği bir durumdur. Kalp yetmezliği, kalbin kanı yeterince pompalamadığından, böbrekler, karaciğer ve akciğerlerde su birikmesine ve ödem oluşumuna sebep olabilmektedir.

Aritmi, kalp atışlarının düzensiz veya anormal olmasıdır. Aritmi, kalbin ritmi bozularak, kalp krizine ve kalp yetmezliğine neden olabilen bir kalp hastalığıdır.

Kalp kapak hastalıkları, kalbin kapakçıklarının düzgün çalışmaması sonucu oluşur. Kalp kapak hastalıkları, kalp krizi, kalp yetmezliği, aritmi ve diğer kalp hastalıklarına neden olabilir.

Konjenital kalp hastalıkları ise, doğumda kalpte bulunan yapısal bozukluklardır. Konjenital kalp hastalıkları, özellikle bebeklerde ve gençlerde görülmektedir.

Kardiyolojik hastalıkların teşhisinde, fizik muayeneler, elektrokardiyogram (EKG), stres testleri, kan testleri, röntgenler, kalp kateterizasyonu ve echocardiogram gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Sonuç olarak, kardiyolojik hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Bu nedenle, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma, sigara ve alkol kullanımından kaçınma gibi önlemler alarak kalp sağlığımızı korumalıyız.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,384
113

İtibar Puanı:

Ayrıca, kardiyolojik risk faktörlerini belirleyerek erken teşhis önemlidir. Risk faktörleri arasında ailesel öykü, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, diyabet, obezite, sigara ve alkol kullanımı bulunmaktadır.

Risk faktörlerine bağlı olarak, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gibi tedaviler kullanılabilir. Bunun yanı sıra, düzenli kontroller, sağlıklı yaşam tarzı ve ilaç düzenli kullanımı ile kalp hastalıklarının önlenmesi ve kontrol altında tutulması mümkündür.

Kardiyolojik hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için önemli bir adım da bilinçli ve düzenli bir kalp sağlığı takibi yapmaktadır. Bu nedenle, herhangi bir kardiyolojik semptom veya risk faktörü belirtisi gösteren kişilerin, bir kardiyolog ile görüşerek kalp sağlıklarını takip etmeleri önerilmektedir.
 

RitaMop264

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 Haz 2022
32
926
83

İtibar Puanı:

Kardiyoloji dalında sıkça görülen hastalıklar şunlardır:

1. Koroner Arter Hastalıkları: Kalbi besleyen damarların hasar görmesi sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Anjina ve kalp krizi gibi sorunlara yol açabilir.

2. Kalp Yetmezliği: Kalbin düzenli çalışamaması sonucu vücudun ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerinin yeterli şekilde alınamamasıdır. En önemli nedeni koroner arter hastalıklarıdır.

3. Kalp Kapak Hastalıkları: Kalp kapaklarının hasar görmesi, daralması veya sızlaması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır.

4. Aritmi: Kalp atışlarında düzensizliklerin olmasıdır. Bu durumda kalp kası düzenli şekilde çalışamaz ve ciddi sorunlar oluşabilir.

5. Kalp Kası Hastalıkları: Kalp kası fonksiyon bozukluğu sonucu kalp kası zayıflar ve düzenli şekilde çalışamaz.

6. Kalp İnme ve Tromboz: Kalpte bir pıhtı oluşması ya da kalp damarlarının tıkanması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır.

7. Konjenital Kalp Hastalıkları: Doğumsal olarak var olan kalp hastalıklarıdır. Bu hastalıklar, kalbin gelişimi sırasında oluşan sorunlardan kaynaklanır.

8. Perikard Hastalıkları: Kalbi saran zarın (perikard) hasar görmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalıklar, kalp kasının işlevini bozar.
 

Göğem

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
46
1,401
83

İtibar Puanı:

1. Koroner Arter Hastalığı (Koroner Arterlerin Daralması ya da Tıkanması)
2. Kalp Krizi (Myokard İnfarktüsü)
3. Kalp Yetmezliği (Hemodinamik Bozukluklar nedeniyle Kalbin Fonksiyonlarını Yerine Getirememe Durumu)
4. Aritmi (Kalp Ritim Bozukluğu)
5. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
6. Kalp Kapakçığı Hastalıkları (Kapakların Daralması ya da Yetersizliği)
7. Miyokardit (Kalp Kası İltihabı)
8. Perikardit (Kalp Zarının İltihabı)
9. Aort Anatomik Anormallikleri (Doğumsal Aort Anomalileri)
10. Kardiomyopati (Kalp Kasının Yetersiz ya da Anormal Fonksiyonu)
 
Geri
Üst Alt