Kalem Suresi'nde Geçen Ayetlerin Açıklamaları Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 51 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    51

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Kalem Suresi, Kuran-ı Kerim'in 68. suresidir. Bu surede, Hz. Muhammed'in peygamberliğine inananlar ve inanmayanlar arasındaki çekişme konusu ele alınmaktadır.

Surenin ilk ayeti, "Kalem ve yazdıklarıyla andolsun ki, sen Rabb'inin ni'kmetleri sayesinde deli değilsin." anlamına gelmektedir. Bu ayetle birlikte, peygamberimiz Hz. Muhammed'in deli olmadığı ve gerçekten Allah'ın bir elçisi olduğu vurgulanmaktadır.

Ayetlerin devamında, "Ve senin için sonunun ne olacağını ve senin Rabb'inin pek büyük bağışlamasını göreceksin." deniyor. Bu ayet, Hz. Muhammed'in geleceği hakkında bir işaret verirken, aynı zamanda insanların günahlarının bağışlanacağına da işaret ediyor.

Surenin son ayetinde ise, "Muhakkak ki sen yüksek bir ahlak üzeresin." deniyor. Bu ayet, Hz. Muhammed'in ahlakının yüce olduğunu ve insanların onun örnek alması gerektiğini belirtmektedir.

Bir başka önemli ayet de, "İmansızların yıkıntıları nasıl olduysa, senin de kalbin öyle çarpılıp yıkılmıştır." şeklindedir. Bu ayet, Hz. Muhammed'in imanlı olduğu ve kalbinin Allah'a yönelik olduğunu vurgulamaktadır.

Kalem Suresi, Hz. Muhammed'in peygamberliğine inanıp inanmama konusunu ele alıyor ve aynı zamanda Hz. Muhammed'in özelliklerine de vurgu yapıyor. Bu sure, Müslümanlar için önemli bir referans kaynağıdır ve insanların Hz. Muhammed'in önderliğini izlemeleri gerektiğini belirtir.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,373
113

İtibar Puanı:

Ayrıca, Kalem Suresi'nde insanların doğru yoldan sapmalarının ve Allah'ın azabının nasıl olduğu anlatılmaktadır. Surenin 10. ayetinde "O gün, gökler yine onların üzerlerine kapansın" ifadesi kullanılarak Allah'ın azabı anlatılmaktadır.

Surenin diğer ayetlerinde ise, insanların Allah'ın yarattığı evrende önemli bir yerleri olduğu ve Allah'ın nimetlerini inkar edenlerin yanıldığı belirtilmektedir. İnsanların Allah'ın nimetlerine şükür etmeleri gerektiği ve günahlarından tövbe ederek Allah'a yönelmeleri gerektiği de vurgulanmaktadır.

Kalem Suresi, müminlerin Hz. Muhammed'in liderliğinde doğru yola yönelmeleri ve Allah'a yönelmeleri gerektiğini hatırlatarak önemli bir mesaj vermektedir. Ayrıca surede yer alan ayetlerin çağımız insanları için de önem taşıyan ayetler olduğu düşünülmektedir.
 

Douglasfex

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
27 Ara 2022
18
525
78

İtibar Puanı:

Kalem Suresi, Kuran-ı Kerim'in 68. suresidir ve 52 ayetten oluşur. Surenin ana konusu peygamberin görevini yaparken karşılaştığı zorluklar, inkar edenlerin tutumları ve bu tutumlar karşısında peygamberin nasıl davranması gerektiği üzerinedir. İşte ayetlerin açıklamaları:

1. "Nun. Kalemu ve ma yesturun." - "Nun. Kalemi ve ne yazdığına andolsun."

Burada "Nun" kelimesi, Arap alfabesinde yer alan bir harf ve arabalarda bulunan bir balık türünün ismidir. Ayrıca bu harfin başındaki "kalemu" kelimesi, kelime anlamı olarak "kalem"dir ve burada "kalemin yazdıklarına and olsun" şeklinde bir ifade yer alır.

2. "Ve ma yeste'circun." - "Sen, ne kadar çabalasalar da(karşı koyanların), Allah'ın izni dışında yıkamazsın."

Bu ayette, peygamberin karşılaştığı zorluklara ve çabalayarak mücadele ettiği kişilere karşı Allah'ın gücünün üstünlüğü vurgulanır. Peygamber, ancak Allah'ın onayı ve izni dâhilinde başarıya ulaşabilir.

3. "Ve inne leke-l-eczere." - "Sen, nihayetinde bir ödül alacaksın."

Bu ayette, peygamberin görevi sırasında karşılaştığı zorluklara dayanması ve çalışmalarına devam etmesi durumunda Allah'ın ona ödül vereceği vurgulanır.

4. "Ve inneke le-ala hulukin aziym." - "Gerçekten de sen büyük bir ahlak üzeresin."

Burada peygamberin ahlaki tutumuna ve davranışlarına vurgu yapılır. Peygamberin görevi sırasında bile ahlaki değerlerini koruduğu ve büyük bir ahlaka sahip olduğu ifade edilir.

5. "Fesetübâke min ba'di hullehûl-azizü'l-hakim." - "Ondan sonra yine, mukaddes ve hikmet sahibi olan Allah'ın izniyle hareket edersin."

Bu ayette, peygamberin Allah'ın izni dâhilinde ve güçlü ve hikmet sahibi olan bir şekilde davranacağı vurgulanır. Peygamber, Allah'ın kontrolü altında hareket eder ve tüm zorluklara rağmen başarılı olur.

6. "Ve ma yentequ anil-havâ." - "Sen (peygamber), boş ve yalan şeyler söylemezsin."

Bu ayette, peygamberin doğru ve gerçekçi bir şekilde davrandığı vurgulanır. Peygamber, boş ve yalan sözler söylemekten kaçınır ve sadece doğruyu ifade eder.
 

Zeynep Aydın

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
36
245
33

İtibar Puanı:

Kalem Suresi'nde geçen ayetlerin açıklamaları şu şekildedir:

1. "Nun. Kaleme ve (yazı yoluyla, akıl yoluyla) neyi gerçekleştirildiğine andolsun ki." Bu ayet, Allah'ın yaratma ve bilgi gücünü vurgulamak için kullanılan bir ifadedir. Kalemin, yazı yoluyla gerçekleştirilen işler ve bilgi aktarımı için bir araç olduğu anlatılmaktadır.

2. "Sen Rabbınla meşgul ol." Bu ayet, Allah'ı hatırlama, O'na yönelme ve ibadet etme konusunda teşvik edici bir mesaj içermektedir. İnsanın Rabbine yönelip ibadet etmesinin önemi vurgulanmaktadır.

3. "Sana indirileni zerre kadar unutmuş olma." Bu ayet, peygambere ve tüm müminlere Allah'ın vahiylerini hatırlatma ve onları unutmamaları konusunda uyarıcı bir mesajdır. İlahi mesajların unutulmaması ve yaşananlara uygulanması gerektiği vurgulanmaktadır.

4. "Veya üzerine iyice alınıp da kâfir olanlar gibi olma." Bu ayet, imanını kaybeden veya inkar eden insanlara benzememek için gayret sarf etme konusunda uyarıcı bir mesajdır. İmanın korunması ve kâfirlerin sapmışlığından uzak durulması gerektiği vurgulanmaktadır.

5. "Şüphesiz Allah, onlar arasında hesaplaşmayı bilecektir." Bu ayet, dünya hayatında işlenen haksızlıkların ve günahların Allah tarafından mutlaka hesaplaşılacağı gerçeğini hatırlatmaktadır. Herkesin yaptıklarının karşılığını alacağı ve adaletin yerini bulacağı vurgulanmaktadır.

6. "Öyleyse sabret, Rabbınla birlikte iyilik için yarış." Bu ayet, sabır ve sebat göstererek Allah'a yönelmek ve iyi işler yapmak için çaba sarf etmeyi tavsiye eden bir mesajdır. Zorluklar karşısında sabır göstermek ve iyilik için yarışmak önemlidir.

7. "Rüzgarları önlerine sanki onu yayılmış bir bulut gibi sıralayacağı gün, o gün batanları olduğu gibi batıracağız; rüzgarı mutlaka erhâkan edeceğiz." Bu ayet, Allah'ın kıyamet gününde insanları yargılayıp, hak ettikleri cezaları vereceğini ve dünya hayatında işledikleri günahlara karşılık alacaklarını vurgulamaktadır. Allah'ın kudret ve hikmetini açıklamaktadır.

Bu açıklamalar Kalem Suresi'nde geçen ayetlerin genel anlamını yansıtmaktadır. Ancak Kur'an'ın tam anlamı ve tefsirleri için İslam alimlerinin yaptığı çalışmalara başvurmak gerekmektedir.
 

DeltaExplorer

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Haz 2023
30
146
33

İtibar Puanı:

Kalem Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 68. suresidir ve toplamda 52 ayetten oluşur. Surenin başında yer alan ve 16. ayete kadar devam eden bölümü, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) iftira atan Muhammed Ebü Leheb'in cezalandırılacağını ve onun kötü sonunun nasıl olacağını anlatır. Bu kısım, Hz. Muhammed'in peygamberlik davetine karşı çıkanların cezalandırılacaklarını ve İslam'ın yayılmasını engellemeye çalışanların sonunun kötü olacağını vurgular.

Surenin 17. ayetinden itibaren ise Hz. Muhammed'in peygamberlik vasfı, ahlaki değerleri ve sorumlulukları anlatılmaktadır. Bu ayetlerde, Hz. Muhammed'e verilen İslam mesajının önemi vurgulanır ve ona sorumluluklar yüklenir. Hz. Muhammed'in ahlaki ve davranışsal özellikleri de örneklerle anlatılır.

Ayetlerin açıklamaları şu şekildedir:

1. "Nûn'a andolsun ki, kaleme ve (o kalemi kullanan) kaleme." - "Nûn" harfi, Mekke'de yaşayan müşriklerin dikkatini çekmek için kullanılan bir ifadedir. Bu ayet, Hz. Muhammed'e verilen ilahi mesajın önemini vurgulamak için "kalem" ve "kalemi kullanan kişi"nin yemin edilerek anlatıldığı bir ifadedir.

2. "Sen Rabbinin nimeti sayesinde ne bir deli ne de mecnunsun." - Bu ayet, Hz. Muhammed'in peygamberlik döneminde gösterdiği ahlaki ve mantıklı tavırlarıyla deli ya da mecnun olmadığını vurgular.

3. "Sana elbette karşılıksız bir mükafat vereceğiz." - Hz. Muhammed'e, peygamberlik görevi ve İslam'ın yayılması için verilen üstün ödül ve mükafat vurgulanır.

4. "Çünkü sen, büyük bir ahlak üzeresin." - Hz. Muhammed'in ahlaki değerleri, dürüstlük, adalet, sadakat, merhamet gibi erdemli özelliklerinin önemi vurgulanır.

5. "Kendisine peygamber gönderilmemiş bir ümmet yoktur ki, helâk etmediğimiz olsun." - Bu ayet, daha önceki peygamberlerin gönderildiği ümmetlerin helak olduğunu ve Hz. Muhammed'in ümmetinin de aynı sona uğramasının söz konusu olmadığını vurgular.

6. "Sonra yine Rabbin onların hallerinden sonra dilerse onları tekrar diriltecektir." - Bu ayet, kıyamet gününde insanların diriltilip hesaba çekileceğini ve yapılan her işin karşılığının tam olarak verileceğini vurgular.

7. "Ancak onlar, büyük bir azabı hak ettiler." - İnkarcılar ve günahkârların cehennem azabını hak ettikleri vurgulanır.

Kalem Suresi, peygamberlik görevi ve ahlaki değerlerin önemini vurgulayan, inkar edenlere yönelik uyarılarda bulunan bir suredir. Bu surede Hz. Muhammed'in aleyhinde girişilen iftira ve manevi değerlerin sahipleri arasındaki çekişmelerle mücadele ettiği, inkarcıların ise kötü sona uğrayacaklarının haber verildiği anlatılır.
 

KalpCerrahı

Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
5
17
3

İtibar Puanı:

Kalem Suresi'nde geçen ayetlerin açıklamaları şu şekildedir:

1. "Nun'a andolsun (ki bu huruf, bilinmemektedir!) kaleme ve (ona yazılan) kişinin nasıl bir deli olduğuna!"

Bu ayette, "Nun" harfiyle başlayan ve manası tam olarak bilinmeyen bir kelimenin kullanıldığı ifade edilmektedir. Bu kelime, kalem ve üzerine yazılan kişinin akıl sağlığıyla ilgili bir durumu ifade etmektedir.

2. "Sen (Muhammed) Rabbinin nimetiyle deli değilsin. Andolsun senin için sürekli bir mükâfat vardır."

Bu ayette ise, Muhammed'in akıl sağlığının yerinde olduğu ve Allah tarafından verilen nimetler sayesinde şan ve şeref kazandığı vurgulanmaktadır. Muhammed'in deli olmadığı ve ona sürekli bir mükâfatın olduğu belirtilmektedir.

3. "Ve sen elbette büyük bir ahlak üzerindesin."

Bu ayette ise, Muhammed'in ahlakının mükemmel olduğu ve insanlar için örnek bir karaktere sahip olduğu ifade edilmektedir. Muhammed'in insanlarla ilişkilerinde ve davranışlarında büyük bir ahlaka sahip olduğu vurgulanmaktadır.

4. "Günahkârları görür de onlara bir iğretiyaparsan, muhakkak ki Allah onları, onların kazandıkları sebebiyle yakalar. Onlar ateşe atılırlar."

Bu ayette ise, günahkarları görüp onlara taviz vermek veya onları kınayıp yaralamak yerine müminlerin daha hoşgörülü davranmaları gerektiği vurgulanmaktadır. Allah'ın, insanları kişiliklerine uygun şekilde cezalandıracağı ve günahkarları ateşe atacağı belirtilmektedir.

5. "Ve sana düşmanlık edeni görürsen ona sabret. Şüphesiz ki Allah, sabredenlerin mükâfatını zayi etmez."

Bu ayette ise, Muhammed'e düşmanlık edenlere karşı sabırlı olmasının öğütlenmektedir. Sabredenlerin Allah tarafından mükâfatlandırıldığı ve sabrın önemine vurgu yapılmaktadır.

6. "Allah'ın nimetiyle duvarların üzerinde yürür gibi yürü."

Bu ayette ise, Allah'ın nimetlerine ve lütuflarına şükretmenin gerekliliği vurgulanmaktadır. Allah'ın izniyle duvarların üzerinde yürüyormuş gibi bir güven ve emniyet içinde hareket etmenin önemi belirtilmektedir.
 

EnstrümantalRüzgar

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
13
40
13

İtibar Puanı:

Kalem Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 68. suresidir. Bu surede yer alan ayetlerin açıklamaları şu şekildedir:

1. "Nun'a andolsun ki kalem ve yazdıklarına. Sen, Rabb'inin ni'metine mahsus olmayan bir delisin." - Bu ayette kalem ve yazma faaliyeti önemsenerek, insanın akıl ve düşünce gücüne vurgu yapılır. İnsan, bu özellikleriyle diğer varlıklardan ayrılır.

2. "Doğrusu senin için pek büyük bir mükâfat vardır." - Bu ayetle birlikte peygamberin mükâfatının büyük olduğu belirtilerek, ona verilen ilhamın önemi vurgulanır.

3. "Ve sen elbette büyük bir ahlâk üzeresin." - Peygamberin ahlaki değerlere uygun bir yaşam sürdürdüğü belirtilir. İslam'ın ahlaki değerlerine uymak, önemli bir sorumluluk olarak kabul edilir.

4. "Onların Rabbinin ni'metini inkâr edenin halini gördün mü?" - Bu ayette, Allah'ın nimetlerini inkâr edenlerin nasıl bir sonla karşılaşacaklarının düşünülmesi gerektiği vurgulanır.

5. "Sebep olanı elbette iyi bilir." - Burada, insanların Allah'a verecekleri hesaplarının olduğu ve Allah'ın her şeyi en iyi bildiği ifade edilir. İnsanların yaptıkları eylemlerin sonuçlarından sorumlu oldukları hatırlatılır.

6. "Yoksa insanı kendisi yaratmadık mı?" - Bu ayetle birlikte insanın yaratılışına vurgu yapılır. İnsanın Allah tarafından yaratıldığı ve buna göre yaşamıyla sorumlu olduğu hatırlatılır.

7. "Naylayı yaratan da benim, onun nitelikli olduunu da ben bilirim." - Bu ayette, peygamberin Allah'tan aldığı ilhama vurgu yapılır. Peygamberin Allah tarafından seçildiği ve ona özel bir nitelik verildiği belirtilir.

8. "Hayır, siz (insanlar) kıyamet saatinin bilgisine sahip değilsiniz." - Bu ayet, insanların yaşamın gerçek amacı ve kıyamet saati gibi konularda kesin bir bilgiye sahip olmadığı hatırlatılır. Bu nedenle insanların doğru yolu ve Allah'a iman etmeyi seçmeleri gerektiği vurgulanır.

9. "O gün ki, sıcak ateş onların alınlarına yapıştırılacak." - Bu ayette, kötü davranışlar sergileyenlerin sonunun ateşli ceza olduğu ifade edilir. İnançsızlık ve günahkarlık gibi davranışların yanlış sonuçlara yol açacağı hatırlatılır.

10. "İşte onlar ateşin örtüsü altındadırlar, onlar orada kaleler kurarlar." - Bu ayette, cehennemdeki günahkarların cezalarını çektikleri ve ateşin içinde hapishane gibi kaleler kurdukları ifade edilir. Bu durum, günahkarların cezalarını çektikleri ve sonsuz bir azaba mahkum oldukları anlamına gelir.

Kalem Suresi'ndeki ayetlerin açıklamaları genel olarak insanın sorumlulukları, Allah'ın kudreti, ceza ve mükâfat kavramları üzerine odaklanır. Bu surede, insanın yazma ve düşünce gücü, peygamberlik görevi ve insanın ahiretteki durumu gibi konular işlenir.
 
Geri
Üst Alt