İnsan Neden Kendini Haklı Çıkarmaktan Vazgeçemez
Ego, Savunma ve İçsel Güven Arayışı
"İnsan çoğu zaman haklı olmak için değil, incinmemek için kendini savunur."
— Ersan Karavelioğlu
Haklı Çıkma İhtiyacı Aslında Ne Anlama Gelir
Kendini haklı çıkarmak çoğu zaman “ben doğruyum” demek değildir; “ben değersiz değilim” demektir. Zihin, eleştiriyi bir fikir düzeyinde değil, benlik düzeyinde algıladığında, haklılık bir düşünce değil kalkan olur
Çünkü insan, haksız olmayı değil; küçük görülmeyi, değersiz hissetmeyi, suçlanmayı kaldıramaz
Ego Nedir ve Neyi Korumaya Çalışır
Ego; kibir değil, “ben” duygusunun sınır çizgisidir. İnsan egosu, kişiliğin parçalanmaması için sürekli “tutarlılık” ister. Bu yüzden hatayı kabul etmek, egonun gözünde sadece bir hata değil; kimliğe açılmış bir gedik gibi görünür
Eleştiri Neden Bu Kadar Can Yakar
Eleştiri, çoğu insanda “değer kaybı” çağrışımı yapar. Özellikle çocuklukta sevgi, başarıyla koşullandıysa; hata yapmak “sevilmemek” tehdidine dönüşür. Bu durumda haklı çıkmak, mantıktan çok duygusal hayatta kalma refleksidir
Utanç ile Suçluluk Arasındaki İnce Çizgi
Suçluluk “yanlış yaptım” der.
Utanç “ben yanlışımdır” der.
Haklı çıkarma davranışı genelde suçluluktan değil, utançtan beslenir. Çünkü insan yanıldığını kabul ederse, kendisini bütünüyle kötü hissedeceğini sanır
Bu yüzden zihin “Ben kötü değilim” demek için “Ben haklıyım”a sarılır.
Zihin Tutarlılık Bağımlısıdır
İnsan, kendiyle çelişmekten hoşlanmaz. “Ben böyle biri değilim” cümlesi, kişinin iç düzeninin temelidir. Haklı çıkma, bu iç düzeni korumak için devreye girer. Zihin şunu ister:
Dün doğruydum, bugün de doğru olmalıyım
Savunma Mekanizmaları Nasıl Çalışır
Haklı çıkarma sırasında zihin çoğu zaman otomatik savunmalara geçer:
- İnkâr: “Öyle bir şey olmadı.”
- Rasyonalizasyon: “Benim de sebeplerim vardı.”
- Yansıtma: “Asıl o yaptı.”
- Küçümseme: “Zaten önemsiz.”
Bunlar gerçekliği değil, benlik acısını yönetir
‘Ben Haklıyım’ Demek Neden Rahatlatır
Haklı olmak, kontrol hissi verir. Kontrol hissi kaygıyı azaltır. İnsan, gerçeği kabul edip savunmasız kalmak yerine, haklılıkla kendine bir “zemin” kurar
Haklılık bu yüzden bir fikir değil, çoğu zaman anlık sedatif gibi çalışır
İçsel Güven Zayıfsa Haklılık Takıntısı Artar
İçsel güveni güçlü biri, hatayı kabul edince yıkılmaz. Çünkü değerini tek bir davranışa bağlamaz. Ama içsel güven zayıfsa, hata “ben bittim” gibi hissedilir. Böyle bir zihin için haklılık, varoluşsal bir ihtiyaç hâline gelir
Geçmişte Haksızlığa Uğrayanlar Neden Daha Çok Haklı Olmak İster
Geçmişte sürekli suçlanan, görülmeyen ya da haksızlığa uğrayan kişi, içten içe “Bir daha asla haksız duruma düşmeyeceğim” diye yemin etmiş gibidir. Haklı çıkma ihtiyacı, bugünün tartışması değil; geçmişin yarasıdır
İlişkilerde Haklılık Savaşı Neyi Gizler
Birçok tartışmada haklılık kavgası, aslında şunu gizler:
“Beni anla.”
“Beni gör.”
“Beni önemse.”
İnsan anlaşılmadığını hissedince, haklılık bir iletişim dili değil; isyan biçimi olur

Haklı Çıkma Bağımlılığı Nasıl Beslenir
Eğer kişi haklı çıktığında ödüllendiriliyorsa (takdir, üstünlük, saygı, kontrol), bu davranış tekrar eder. Bir süre sonra kişi, ilişki kurmayı değil; kazanmaya programlanır
Ve kazanmaya programlı zihin, sevgiyle değil, zaferle sakinleşir.

‘Ben Yanıldım’ Demek Neden Bu Kadar Zordur
Çünkü “yanıldım” demek, sadece fikir değiştirmek değildir; ego için “benim inşa ettiğim duvarlar çatladı” demektir. Hele ki kişi toplum içinde ya da sevdiği birinin yanında yanıldıysa, “itibar kaybı” korkusu büyür

Mükemmeliyetçilik Haklılık Takıntısını Nasıl Tetikler
Mükemmeliyetçi zihin, hatayı gelişim fırsatı olarak görmez; “kabul edilemez kusur” olarak görür. Bu zihinde hata, telafi edilebilir değil; silinmesi gereken bir leke gibidir. Bu yüzden zihin haklılıkla lekeyi örtmeye çalışır

Haklı Olmak mı Huzurlu Olmak mı
Bazı insanlar haklı olmayı seçtiğinde huzuru kaybeder ama yine de vazgeçmez. Çünkü huzur, kırılgan bir ödüldür; haklılık ise “güç” hissi verir. Güç hissi de özellikle kırılgan ruhlarda bağımlılık yapar

Haklılığın Gizli Bedeli
Haklılık takıntısı şunları yavaş yavaş öldürür:
- Samimiyet

- Yakınlık

- Öğrenme isteği

- Esneklik

İnsan sürekli haklı çıkarken, aslında kendini koruduğunu sanır; ama çoğu zaman kendini yalnızlaştırır
️

Sağlıklı Özsaygı ile Haklılık Arasındaki Fark
Sağlıklı özsaygı: “Ben değerliyim, hata da yapabilirim.”
Haklılık takıntısı: “Değerli olmak için haklı olmalıyım.”
Aradaki fark küçük gibi görünür ama hayatı kökten değiştirir

Bu Döngü Nasıl Kırılır
- “Şu an haklı çıkma ihtiyacı hissediyorum” diye fark etmek

- Hata = değersizlik olmadığını içten içe öğrenmek

- Savunmayı bırakıp ihtiyacı söylemek: “Kırıldım” / “Anlaşılmak istiyorum”

Haklılığın altındaki gerçek duygu görülünce, kalkan düşer.

İçsel Güven Nasıl İnşa Edilir
İçsel güven, başarıdan değil kendine dürüstlükten büyür. İnsan, hatayı saklamadığında değil; hatayı gördüğünde güçlenir. Çünkü cesaret, kusursuzluk değil; yüzleşebilme kapasitesidir

Son Söz
Haklılık mı, Hakikat mi İnsanı Özgürleştirir
Haklı olmak, kısa süreli bir rahatlama verir. Hakikat ise uzun vadeli bir özgürlük. İnsan haklı çıkmaya çalıştıkça kendini koruduğunu sanır; ama çoğu zaman kendini hapsettiği şey, tam da o savunmanın kendisidir.
Özgürlük, “ben haklıyım” cümlesinde değil; “ben yanılabilirim ve yine de değerliyim” cümlesindedir
"İçsel güveni olan insan haklı çıkmaya çalışmaz; anlaşılmaya çalışır."
— Ersan Karavelioğlu