İnsan Neden Hiçbir Şey Eksik Olmasa Bile İçinde Sürekli Bir Yetmeme Hissi Taşır
İç Yetersizlik Algısı, Karşılaştırma ve Öz Değer Arasındaki Derin Bağ Nasıl Anlaşılmalıdır
"İnsan bazen hayatındaki eksikleri değil, içinde kapanmamış bir değersizlik yankısını taşır."
— Ersan Karavelioğlu
Yetmeme Hissi Nedir
Yetmeme hissi, insanın dışarıdan bakıldığında birçok şeyi yerli yerinde olsa bile içeride sürekli şu duyguyla yaşamasıdır:
"Bir şeyler hâlâ eksik… Ama tam olarak ne eksik, onu da bilmiyorum."
Bu his bazen açıkça dile gelir, bazen de daha sessiz yaşanır:
Burada insanın sorunu çoğu zaman gerçekten sahip olmadığı şeyler değil, sahip olduklarının içerde tam bir değer duygusuna dönüşememesidir.
Neden Hiçbir Şey Eksik Olmasa Bile Bu His Devam Eder
Çünkü insanın iç dünyası, sadece dış gerçeklikten beslenmez. Ev, iş, ilişki, başarı, düzen, takdir ya da maddi imkânlar yerinde olabilir; ama eğer insanın öz değer zemini içeride sağlam kurulmamışsa, dışarıdaki doluluk içerde tam karşılık bulmayabilir.
Yani bazen dış eksik yoktur; ama içteki terazi bozuktur. Ve bozuk terazi, dolu olanı da eksik tartar.
İç Yetersizlik Algısı Tam Olarak Nedir
İç yetersizlik algısı, insanın kendisini objektif gerçeklerden çok, içine yerleşmiş eksiklik duygusu üzerinden değerlendirmesidir. Bu algı her zaman yüksek sesle konuşmaz. Bazen çok başarılı, çok düzenli, çok güçlü görünen bir insanın içinde bile sessizce çalışır.
Bu algının tehlikesi şudur: İnsan artık kendini olduğu gibi görmez; eksiklik filtresiyle görmeye başlar. Ve o filtre takılı kaldıkça hiçbir başarı tam yeterli gelmez.
Bu Duygu En Çok Nereden Gelir
Çoğu zaman çocukluk deneyimlerinden, erken ilişkilerden ve sevgi ile değerin hangi şartlarda sunulduğuna dair öğrenmelerden gelir. Eğer bir çocuk yalnızca uslu olduğunda, başarılı olduğunda, beklentiyi karşıladığında ya da sorun çıkarmadığında kabul görmüşse, ileride şu iç denklem kurulabilir:
Sonra yetişkinlikte kişi bunu açıkça hatırlamasa bile, içindeki sistem bu mantıkla çalışmayı sürdürebilir.
Karşılaştırma Bu Hissi Neden Büyütür
Çünkü karşılaştırma, insanın kendi iç ritmini bozup başkasının ölçüsünü kendine yasa yapmasına neden olur. Bir başkasının görünür başarısı, huzuru, bedeni, ilişkisi, kariyeri, zekâsı ya da sosyal gücü karşısında kişi kendi gerçekliğini küçültebilir.
Karşılaştırma insana çoğu zaman tam gerçeği değil, eksik bırakılmış bir öz değerlendirme verir. Çünkü insan kendi iç yorgunluğunu bilir, başkasının ise yalnızca vitrinini görür.
Neden Başarı Bu Hissi Tam Olarak Susturamıyor
Çünkü sorun başarı eksikliği değilse, başarı fazlalığı çözüm olmaz. İçerideki mesele "daha çok kazanmak" değil, "kendi değerini koşulsuz hissedebilmek" ise; yeni başarılar yalnızca kısa süreli rahatlama sağlar.
Ama içerideki cevap çoğu zaman yine belirsizdir. Çünkü başarı burada gıda değil, ağrı kesici gibi çalışır. Acıyı biraz susturur ama kökü çözmez.
Yetmeme Hissi Neden Bazı İnsanlarda Daha Derin Yaşanır
Çünkü herkes aynı iç mirasla büyümez. Bazı insanlar daha çok kıyaslanmış, daha çok eleştirilmiş, daha az görülmüş, daha koşullu sevilmiş, daha fazla performans baskısı yaşamış olabilir. Bazıları da doğal olarak daha hassas ve derin algılayan bir iç yapıya sahiptir.
Bu yüzden aynı dış koşullar iki insanda aynı duyguyu üretmez. Asıl belirleyici olan, çoğu zaman içte kurulan anlam sistemidir.
Öz Değer ile Yetmeme Hissi Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Çok güçlü bir bağ vardır. Eğer öz değer içeride sağlam kurulmuşsa insan yine zorlanabilir, yine üzülür, yine eksik kaldığı alanları görür; ama bütün benliğini eksik ilan etmez. Öz değer zayıfsa ise küçük bir hata bile bütün varlık hissini sarsabilir.
"Hata yaptım ama bu benim değerimi tamamen silmez."
"Hata yaptıysam demek ki zaten yeterli değilim."
İşte bu fark çok büyüktür. Çünkü mesele sadece nasıl davrandığımız değil, kendimizi hangi iç mahkemede yargıladığımızdır.
Sosyal Medya ve Modern Hayat Bu Hissi Neden Daha da Artırıyor
Çünkü modern hayat insanı sürekli vitrinlere maruz bırakıyor. Başkalarının tatilleri, başarıları, bedenleri, kazançları, ilişkileri, üretimleri ve mutlu anları görünür oluyor. İnsan da kendi normal gününü başkasının seçilmiş anlarıyla kıyaslıyor.
Bu durum sadece kıyas üretmiyor; aynı zamanda insana şu gizli mesajı veriyor:
"Daha iyi olmalısın. Daha fazlası mümkün. Şu hâlin yetmez."
Yetmeme Hissi İlişkileri Nasıl Etkiler
Bu duygu sadece kişinin kendine bakışını değil, başkalarıyla bağ kurma biçimini de etkiler. Kendini içten içe yetersiz hisseden biri, sevgiyi tam alamayabilir, iltifana inanmayabilir, yakınlıktan çekinebilir ya da sürekli onay arayabilir.
Çünkü içte şu sessiz soru çalışıyordur:
"Ben gerçekten olduğum hâlimle yeterli miyim?"

Neden Bazı İnsanlar Her Şey Yolundayken Bile Huzursuz Kalır
Çünkü dışarıda problem olmaması, içeride eski yaraların tamamen sustuğu anlamına gelmez. İnsan bazen huzursuzluğun sebebini bugünde arar; oysa bugünkü hayatında açık bir eksik yoktur. Huzursuzluk, daha çok içerideki alışılmış eksiklik duygusunun devamıdır.
Bu yüzden bazı insanlar "Neden böyle hissediyorum, her şey aslında kötü değil" diye şaşırır. Cevap bazen şudur:
Sorun bugünün eksiği değil, içte taşınan eski ölçüdür.

Bu His Mükemmeliyetçilikle Bağlantılı mıdır
Evet, hem de çok güçlü biçimde. Mükemmeliyetçilik çoğu zaman kalite arayışı değil, eksik görünme korkusudur. İnsan kendini yetersiz hissettiğinde, bunu telafi etmek için kusursuz olmaya çalışabilir.
Böylece kişi hiçbir başarıyı rahat yaşayamaz. Çünkü her şeyi bir sonuç olarak değil, kimliğini kurtarma operasyonu gibi yaşamaya başlar.

İçimizdeki Bu Yetersizlik Sesi Nasıl Konuşur
Genellikle sert, küçümseyici, aceleci ve kıyaslayıcı konuşur. İnsan bunu çoğu zaman gerçeklik sanır; oysa bu ses genelde objektif değil, yaralıdır.
Bu sesin en yorucu yanı şudur: İnsan ne yaparsa yapsın, içerdeki ölçü sürekli yer değiştirir. Böylece kişi hiçbir noktada tam yerleşemez.

Peki İnsan Kendini Gerçekten Hangi Yanlışla Yoruyor
En büyük yanlışlardan biri, kendi değerini hep bir sonraki koşula bağlamasıdır.
Ama mesele bu olduğu sürece son çizgi hep ileri kayar. Çünkü sorun varılacak yer değil, içte kurulan koşullu değer sistemidir.

Bu Derin Bağ Nasıl Anlaşılmalıdır
Burada üç şey birbirine karışır:
İç yetersizlik algısı kişiye zaten eksik hissettirir.
Karşılaştırma bu hissi büyütür.
Zayıf öz değer ise kişinin kendini içeriden tutmasını zorlaştırır.
Böylece insan sadece eksik hissetmez; eksikliğini kanıtlayan malzeme toplamaya başlar. Ve bu, ruhu sürekli savunmada tutar.

Bu Histen Çıkmak İçin İlk Adım Nedir
İlk adım, bu duyguyu hemen düzeltmeye çalışmak değil; önce onu doğru adlandırmaktır. İnsan çoğu zaman "Ben daha iyisini istiyorum" sanır. Oysa bazen gerçekte yaşadığı şey gelişim arzusu değil, değersizlik korkusudur.
Bu sorular çok önemlidir. Çünkü yanlış tanımlanan problem, doğru çözülemez.

Öz Değeri Güçlendirmek Bu Duyguyu Nasıl Hafifletir
Öz değer güçlendikçe insan hâlâ gelişmek ister, hâlâ emek verir, hâlâ hedef kurar; ama artık bütün kimliğini sonuca yatırmaz. Başarı güzel olur ama zorunlu kimlik desteği olmaktan çıkar.
Bu, insanı tembelleştirmez. Tam tersine daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir iç denge verir. Çünkü artık çaba, kendini kurtarma savaşı değil; kendini yaşama biçimi olur.

Günlük Hayatta Bu Döngüyü Hafifletmek İçin Ne Yapılabilir
Bazı küçük ama gerçek adımlar çok etkilidir:
Ayrıca çok önemli bir iç cümle vardır:
"Şu an eksik hissediyor olmam, gerçekten eksik olduğum anlamına gelmez."

Son Söz
İnsan Neden Hiçbir Şey Eksik Olmasa Bile İçinde Sürekli Bir Yetmeme Hissi Taşır
Çünkü insanın derdi her zaman hayatındaki gerçek açıklar değildir. Bazen mesele, içindeki değeri yanlış terazide tartmasıdır. Dışarıda çok şey yerli yerinde olabilir; ama eğer içeride sevgi, başarı, onay ve görünürlükle karışmış bir öz değer sistemi varsa, insan dolu bir hayatın içinde bile eksik hissedebilir.
İç yetersizlik algısı, karşılaştırma ve öz değer arasındaki bağ tam da burada tehlikeli hâle gelir:
İnsan kendini olduğu gibi değil,
başkalarına göre;
başardıklarına göre;
eksiklerini abartarak;
sessizce yargılayarak yaşamaya başlar.
Oysa gerçek iyileşme şurada başlar:
İnsan, kendine şu hakkı verdiğinde:
Ben gelişebilirim ama sırf gelişmediğim anlarda değersizleşmem.
Ben eksik alanlar taşıyabilirim ama bütünüyle eksik biri değilim.
Ben başkalarından farklı ritimde büyüyebilirim ve yine de kıymetliyim.
"İnsanı en çok yoran şey bazen eksikliği değil, kendini sürekli eksik ilan eden iç ölçüsüdür."
— Ersan Karavelioğlu