İnsan Neden Bazen Hissettiği Şeyi Anlatmakta Zorlanır
Duygu, Dil ve İç Dünya Arasındaki Sessiz Gerilim Nedir
"İnsanın içinde bazen öyle şeyler olur ki, kelimeler kapıya kadar gelir ama kalbin derinliğinde yaşananı bütünüyle taşıyamaz."
- Ersan Karavelioğlu
İnsan bazen hissettiği şeyi anlatmakta zorlanır; çünkü duygu her zaman dil kadar düzenli, açık ve sınırlı değildir. Duygular çoğu zaman kelimelerden önce doğar, kelimelerden daha karmaşık büyür ve bazen dilin sınırlarını aşacak kadar yoğun hale gelir. İnsan bir şeyi hissederken aynı anda yalnızca üzülmez, yalnızca sevinmez, yalnızca kırılmaz; çoğu zaman bunların karışımını yaşar. Bir duygunun içinde özlem, korku, sevgi, hayal kırıklığı, utanç, bağlılık ve belirsizlik aynı anda bulunabilir. İşte bu yüzden, iç dünyada yaşanan şey ile dışarıda söylenebilen şey her zaman birebir örtüşmez.
Duygu ile dil arasındaki bu mesafe, insan ruhunun en sessiz ama en evrensel gerilimlerinden biridir. Kalp bazen çok şey bilir; fakat zihin onu düzenlemekte gecikir. Dil bazen bir şey söylemek ister; ama söylenirse yanlış anlaşılmaktan, küçülmekten, incinmekten ya da duygunun kutsallığını bozmaktan korkar. Bu nedenle anlatamamak her zaman duygusuzluk değildir; çoğu zaman duygunun fazla derin, fazla karmaşık ya da fazla kırılgan oluşudur. Şimdi bu sessiz gerilimi çok daha derin, kapsamlı ve incelikli biçimde ele alalım.
Duygu Neden Kelimelerden Önce Gelir
Bir insan bir odaya girdiğinde sebepsiz bir huzursuzluk hissedebilir. Bir cümle duyduğunda içi aniden sıkışabilir. Bir bakış, bir koku, bir hatıra, bir ses tonu iç dünyada yoğun bir dalga oluşturabilir. Fakat o anda bunun adını koymak kolay değildir. Çünkü duygu, çoğu zaman kavramdan önce gelir. Dil sonradan yetişir. Bu da insanın hissettiği şeyi anlatmasını geciktiren ilk nedenlerden biridir.
İnsan Neden Bazen Ne Hissettiğini Kendisi de Tam Olarak Bilemez
Bir ayrılık yaşayan biri sadece üzgün olmayabilir. Aynı anda öfkeli, kırgın, özlem dolu, gururlu, pişman ve boşluk hissiyle dolu olabilir. Bir başarı yaşayan biri yalnızca mutlu olmayabilir; aynı anda yorulmuş, yalnız kalmış ya da beklediği kadar sevinemediği için şaşkın olabilir. Duyguların bu karışık yapısı, insanın önce kendi içine bakmasını gerektirir. İnsan bazen anlatamaz; çünkü henüz kendi içinde bile netleşmemiştir.
Duygu ile Dil Arasında Neden Bir Uyum Sorunu Vardır
"İyiyim", "üzgünüm", "kırıldım", "özledim" gibi kelimeler kullanırız. Oysa iç dünyada yaşanan şey bunlardan çok daha büyüktür. İnsan bazen "özledim" der ama bunun içinde yalnızlık, geçmişe bağlılık, kayıp korkusu ve geri dönmeyecek zamana duyulan acı vardır. Bazen "kırıldım" der ama o kırgınlığın içinde değersizlik hissi, susma yorgunluğu ve anlaşılmama acısı bulunur. Dil işaret eder; fakat duygunun tamamını taşıyamaz. Sessiz gerilim biraz da buradan doğar.
İnsan Neden En Çok Derin Duygularını Anlatmakta Zorlanır
Bir insan gerçekten sevdiğini, çok kırıldığını, çocukluğundan beri taşıdığı bir boşluğu ya da yetersizlik hissini anlatırken yalnızca bilgi paylaşmaz; kendinden bir parça açar. Bu açılma hali cesaret ister. Çünkü karşı tarafın anlayışsızlığı, alayı, yargısı ya da kayıtsızlığı duygunun kendisinden daha büyük bir yara bırakabilir. Bu nedenle anlatamamak, bazen duygunun zayıf olması değil; tersine çok değerli olmasıdır.
Yanlış Anlaşılma Korkusu Neden İfadeyi Zorlaştırır
Bir insan "Sana kırıldım" dediğinde karşı taraf bunu suçlama gibi algılayabilir. "Seni özledim" dediğinde zayıflık sanılabilir. "Kendimi kötü hissediyorum" dediğinde abartı ya da ilgi arayışı gibi yorumlanabilir. Oysa kişi sadece dürüst olmak istemiştir. Duygu anlatımı bu yüzden kolay değildir; çünkü mesele sadece konuşmak değil, konuşulanın doğru yere ulaşmasıdır. Ulaşmadığında insan bir kez daha içine kapanır.
Toplum ve Yetiştirilme Biçimi Bu Zorluğu Nasıl Etkiler
Eğer bir insan büyürken hislerinin küçümsendiğini gördüyse, zamanla kendi duygularını da küçümsemeyi öğrenebilir. Korktuğunda dalga geçilmişse korkusunu saklar. Üzüldüğünde suçlanmışsa acısını gizler. Sevgisini gösterdiğinde karşılık bulmamışsa sıcaklığını geri çeker. Böylece duygular yok olmaz; sadece ifade kanalları donar. Yetişkinlikte "Ben neden kendimi anlatamıyorum?" sorusunun cevabı bazen bugünden değil, geçmişten gelir.
Utanç Duygusu İnsanı Neden Susturur
Bir insan "çok sevdim", "çok korktum", "çok yalnızım", "buna hâlâ üzülüyorum" demekte zorlanabilir. Çünkü bu ifadeler onun iç dünyasını savunmasız gösterir. Özellikle sertlik ödüllendirilen, hassasiyet küçümsenen ortamlarda utanç duygusu daha da artar. Böylece insan, aslında en çok anlaşılması gereken yerde en fazla susan kişiye dönüşebilir.
Bazı Duygular Neden O Kadar Karmaşıktır ki Anlatılsa Bile Eksik Kalır
Birinin terk edilme korkusu sadece o anki ilişkiyle ilgili olmayabilir; çocuklukta yaşanan güvensizliklerle, önceki hayal kırıklıklarıyla ve kişinin kendi değeriyle ilgili kırılmalarıyla bağlantılı olabilir. Böyle bir duyguyu "korkuyorum" diyerek anlatmak mümkün olsa da yeterli gelmez. İnsan anlatmakta zorlanır; çünkü hissi bir cümleye değil, neredeyse bir hayata sığdırmak zorundadır.
Bedensel Hislerle Duygular Arasındaki Bağ İfadeyi Nasıl Zorlaştırır
Bir insan "içim daralıyor" der ama bunun kaygı mı, suçluluk mu, özlem mi, yas mı olduğunu hemen anlayamaz. Başka biri "çok yoruldum" der ama aslında duygusal tükenmişlik yaşıyordur. Bu nedenle hissettiğini anlatamamak bazen dil eksikliği değil, bedensel-duygusal bağlantının henüz çözülememiş olmasıdır. İnsan kendini önce vücudunda taşır, sonra dilde toparlar.
İnsan Neden En Çok Sevdiklerine Kendini Anlatmakta Zorlanabilir
İnsan sevdiğine karşı bazen daha dürüst olmak ister; ama aynı zamanda o dürüstlüğün ilişkiyi sarsmasından korkar. "Bunu söylersem yanlış anlaşılır mıyım?", "Beni zayıf mı görür?", "Benden uzaklaşır mı?" gibi sorular devreye girer. Böylece kişi anlatmak isterken susar, yaklaşmak isterken geri çekilir. Sessiz gerilim en çok da burada görünür hale gelir: kalp açılmak ister, korku kapıyı tutar.

Duyguların Derinliği ile Kelimelerin Yetersizliği Arasında Nasıl Bir Çatışma Vardır
İnsan bazen konuşmaya başlar ama söylediği şeyin yaşadığını taşımadığını fark eder. Ağzından çıkan cümleler fazla düz, fazla kuru, fazla küçük gelir. Oysa içinde olan şey çok daha büyüktür. Bu yüzden bazı insanlar konuşurken ağlar, susar, duraksar ya da cümlelerini yarım bırakır. Çünkü dil ilerlerken duygu arkadan yetişemez; bazen de duygu o kadar öndedir ki dil ona ayak uyduramaz.

Sanat ve Şiir Neden Duyguları Düzyazıdan Daha İyi Taşıyabilir
"Üzgünüm" demekle bir şiirin bıraktığı etki aynı değildir. Çünkü sanat, duygunun mantıksal özetini değil, titreşimini taşır. İnsan bu yüzden bazen kendi hissini bir romanda, bir filmde, bir ezgide bulur. Bu durum bize şunu gösterir: anlatamamak sadece yetersizlik değil, bazen duygunun doğasının daha şiirsel olmasından kaynaklanır. Her şey açıklanmak için değil, bazı şeyler hissedilmek için vardır.

İnsan Neden Bazen Konuşmak Yerine Susmayı Seçer
Bir meyve hamken tadı tam oluşmaz; bazı duygular da böyledir. İnsan yaşadığı şeyi hemen anlatmaya çalıştığında ya eksik kalır ya da kendi içinde daha çok karışır. Bu yüzden bazı sessizlikler kaçış değil, hazırlıktır. Elbette her susuş sağlıklı değildir; fakat her konuşamayış da sorun değildir. Bazen ruh, kelimelerden önce zamana ihtiyaç duyar.

Duyguların İsmini Koymak Neden Rahatlatıcıdır
Duygular isimsiz kaldığında büyüyen bir sis gibi olabilir. İnsan sadece huzursuz hisseder ama nedenini bilemez. Oysa isim vermek, duyguyu küçültmez; görünür kılar. Bu görünürlük, iyileşmenin de ilk adımıdır. Çünkü insan ancak fark ettiği şeyi düzenleyebilir, ifade edebilir ve dönüştürebilir. Bu nedenle duyguyu anlatmakta zorlanmanın panzehirlerinden biri, önce onu kendine dürüstçe söyleyebilmektir.

Duygusal Kelime Dağarcığı Neden Bu Kadar Önemlidir
Duygusal kelime dağarcığı dar olan insanlar çoğu zaman ya öfkeli görünür ya da suskun kalır. Çünkü aradaki ince duyguları ifade edecek araçları azdır. Bu nedenle insanın hissettiğini anlatabilmesi yalnızca cesaret değil, dilsel zenginlik de ister. Dil büyüdükçe iç dünya daha görünür hale gelir. İç dünya görünür oldukça insan kendine ve başkalarına daha dürüst yaklaşabilir.

Bir Duygunun Tam Anlatılamaması Onu Değersiz mi Kılar
Anlatamamak bazen insanı eksik hissettirebilir. Oysa duygular matematiksel kesinlikte ifade edilmek zorunda değildir. İnsan olmak, biraz da fazlasıyla canlı olan bir iç dünyayı eksik kelimelerle taşımaya çalışmaktır. Duyguların bazıları söze döküldüğünde küçülür, bazıları sessizlikte daha dürüst kalır. Bu yüzden anlatamamak, her zaman başarısızlık değildir; bazen insan ruhunun doğal sınırıdır.

Sağlıklı Bir İfade İçin İnsan Ne Yapabilir
Duygu ifade etmek bir anda öğrenilen bir şey değildir. Bazen kişi önce kendine konuşmayı öğrenir, sonra başkasına açılır. Bazen de bir cümleyle değil, parça parça anlatır. Önemli olan, duyguyu bastırmak yerine onunla ilişki kurabilmektir. Çünkü anlatmakta zorlanmak insanidir; ama kendine hiç yaklaşmamak uzun vadede daha ağır bir yalnızlık doğurur.

Duygu, Dil ve İç Dünya Arasındaki Sessiz Gerilim Aslında Bize Ne Söyler
Kalpte yaşanan her şey söze eksiksiz dökülebilseydi insan belki daha az yanlış anlaşılırdı; fakat belki daha az derin olurdu. Ruhun bazı bölgeleri tam da kelimelerin yetmediği yerde oluşur. Orası insanın en sessiz, en gerçek ve en mahrem yeridir. Duygu, dil ve iç dünya arasındaki gerilim bize şunu söyler: insan çözülmesi gereken bir problem değil, dikkatle yaklaşılması gereken bir derinliktir.

Son Söz
Kalbin Bildiğini Dil Her Zaman Aynı Berraklıkla Söyleyemez
İnsan bazen hissettiği şeyi anlatmakta zorlanır; çünkü duygu, dilin taşıyabileceğinden daha geniş, daha karmaşık ve daha kırılgan olabilir. İç dünyada yaşanan şey çoğu zaman tek bir his değil; geçmişin izleri, bugünün yarası, geleceğin korkusu ve kalbin gizli ihtiyaçlarının birbirine karıştığı çok katmanlı bir deneyimdir. Dil ise netlik ister; duygu ise bulanıklıkla başlar. İnsan bu yüzden bazen susar, bazen cümleyi yarım bırakır, bazen "Bilmiyorum nasıl anlatsam" der. Ama bu eksiklik değildir. Bu, insan olmanın en sahici yönlerinden biridir. Çünkü kalbin bildiği şeyi dil her zaman aynı berraklıkla söyleyemez. Yine de her dürüst çaba, iç dünyanın karanlığında küçük bir ışık yakar. Ve belki de anlaşılmanın ilk adımı, mükemmel anlatmak değil; gerçekten hissettiğini inkâr etmemektir.
"İnsanın en derin hakikati bazen söylediği cümlelerde değil, söyleyemediği yerde biriken sessizlikte saklıdır."
- Ersan Karavelioğlu