İdari İşlemler İçin Ne Zaman Yargı Yolu Açılır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 31 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    31

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

İdari işlemler, vatandaşların hayatında büyük bir role sahip olan ve devlet ile vatandaş arasındaki ilişkiyi düzenleyen işlemlerdir. Vatandaşlar, devletin idari işlemlerine karşı itiraz veya şikayetlerini belirli usul ve esaslara göre yapabilmektedirler. Ancak, her idari işlem için yargı yolu açık değildir.

İdari işlemler için yargı yolu, idarenin verdiği kararın türüne ve içeriğine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, öncelikle idare tarafından verilen kararın niteliği belirlenmelidir. İdarenin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olması durumunda vatandaşların itiraz etme hakkı doğmaktadır. Hukuka uygun kararlar içinse yargı yolu açılmamaktadır.

Hukuka aykırı kararlara yapılan itirazlar, idari yargı mercilerine yapılmalıdır. Vatandaş, verilen kararın kendisine tebliğ edilmesiyle birlikte, karara karşı dava açma hakkına sahip olur. Dava süreci, idari yargıya başvurulan mahkeme tarafından takip edilir. Bu noktada, vatandaşın yürütmeyi durdurma talebi de yargıya iletilir ve yargı karar verene kadar idari işlem yürütülemez.

İdari işlemler için yargı yolu açılmadan önce, vatandaşların yapabileceği bir diğer işlem ise idareye itiraz etmektir. İdarî işlemin dayanağı olan kanun, tüzük ve yönetmeliklere aykırı olması durumunda vatandaş, itiraz yoluna başvurabilir. Bu yol, idarenin yeniden karar vermesi ve haksızlığı gidermesi için bir fırsat sunar.

Sonuç olarak, idari işlemler için yargı yolu açılıp açılmayacağı, idarenin kararının niteliğine göre farklılık göstermektedir. Hukuka uygun kararlar için yargı yolu açılmazken, hukuka aykırı kararlar için vatandaşlar yargıya başvurabilirler. İdari işlemlere itiraz etmek de vatandaşların haklarını savunmaları adına önemli bir yoldur.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,384
113

İtibar Puanı:

Tamamen doğru bir açıklama olmuş. Eklemek istediğim birkaç nokta var:

İdari yargıda dava açma süresi, idari işlem tebliğ edildikten sonra 60 gün olarak belirlenmiştir. Bu sürenin atlanması durumunda dava açma hakkı kaybedilebilir. Ancak, bazı durumlarda idareye yapılan itiraz süresi, idari işlemin niteliğine göre farklılık göstermektedir.

İdareye yapılan itiraz, idarenin inceleme yapması ve kararını yeniden gözden geçirmesi için bir fırsat sunar. Bu sebeple, vatandaşların öncelikle idareye itiraz etmeleri ve haksızlığı gidermeye çalışmaları önemlidir. İdareye yapılan itiraz sonucu verilen yeni kararın da hukuka uygun olmaması durumunda ise yargı yolu açılabilmektedir.

İdari yargıda karar veren mahkemeler, idari işlemlere ilişkin dava açma hakkına sahip olan vatandaşların yanı sıra, idarenin uyguladığı işlemleri denetleme yetkisine de sahiptir. Bu sayede, idarenin yasalara uygun hareket etmesi ve vatandaşların haklarının korunması sağlanmaktadır.
 
Geri
Üst Alt