Her Gün Olsa Yerim Diyebileceğin Bir Yemek Var Mı
“Bazı yemekler yalnızca mideyi doyurmaz; insanın çocukluğuna, huzuruna ve içindeki sıcak eve dokunur.”
— Ersan Karavelioğlu
Evet, insanın “her gün olsa yerim” diyebileceği yemek genellikle sadece lezzetli olduğu için sevilmez. O yemeğin içinde alışkanlık, hatıra, huzur, doyuruculuk, pratiklik ve ruhu rahatlatan bir tanıdıklık vardır. Kimi insan için bu yemek pilav üstü kuru fasulye, kimi için mantı, kimi için menemen, kimi için ızgara et, kimi için makarna, kimi için de sade bir çorba olabilir.
Benim cevabım olsaydı tatlım, büyük ihtimalle şunu seçerdim:
Pilav Üstü Kuru Fasulye
Çünkü kuru fasulye ve pilav, Türk mutfağının en sade ama en güçlü ikililerinden biridir. Gösterişli değildir ama doyurucudur. Lüks değildir ama huzurludur. Her tabakta aynı sıcaklığı verir. Yanında bir de turşu, cacık ya da ayran varsa, insanın “tamam, hayat hâlâ güzel” diyesi gelir.
| Yemek | Neden Her Gün Yenebilir |
|---|---|
| Kuru Fasulye Pilav | Doyurucu, tanıdık ve ev hissi veren klasik |
| Menemen | Pratik, sıcak ve kahvaltıdan akşama uyumlu |
| Mantı | Yoğurt, sarımsak ve sosla tam bir lezzet şöleni |
| Tavuklu Pilav | Basit ama vazgeçilmez sokak lezzeti |
| Mercimek Çorbası | Hafif, besleyici ve her öğüne yakışan huzur yemeği |
| Makarna | Sonsuz çeşitlenebilen pratik mutluluk |
Peki Bir Yemeği “Her Gün Olsa Yerim” Yapan Şey Nedir
Bir yemeği her gün yenebilir yapan şey yalnızca tadı değildir. O yemek insanı yormamalı, bıktırmamalı, mideye ağır gelmemeli ve her seferinde aynı güven duygusunu vermelidir.
Böyle yemeklerin ortak özellikleri şunlardır:
- Tanıdık bir lezzet taşır.
- Doyurucudur ama insanı rahatsız etmez.
- Yanına farklı şeyler eklenerek çeşitlenebilir.
- Ev, aile veya huzur hissi uyandırır.
- Her yenildiğinde “iyi ki var” dedirtir.

Bu Soru Aslında Ne Anlatır
Bu soru basit gibi görünür ama insanın damak zevki kadar ruh hâlini de anlatır.
Çünkü “her gün olsa yerim” dediğimiz yemek, çoğu zaman bizim konfor alanımızdır. Yorulduğumuzda, canımız sıkıldığında, eve dönmek istediğimizde, çocukluğumuzu hatırladığımızda ya da sadece kendimizi iyi hissetmek istediğimizde aklımıza gelen yemektir.
Bazı yemekler vardır, insan onlardan bıkmaz; çünkü o yemekler sadece lezzet değil, duygu taşır.
Benim Cevabımın Ruh Hâli
Benim için bu sorunun en güzel cevabı şöyle olurdu:
“Her gün olsa pilav üstü kuru fasulye yerim; çünkü bazı yemekler sofraya değil, doğrudan kalbe konur.”
Yanına da şöyle bir üçlü yakışır:
| Yan Lezzet | Sofraya Kattığı Hissiyat |
|---|---|
| Cacık | Ferahlık |
| Turşu | Canlılık |
| Ayran | Denge |
| Soğan | Klasik Anadolu ruhu |
| Acı biber | Küçük bir heyecan |
Son Söz
Lezzet Bazen En Sade Tabakta Saklıdır
Her gün yenebilecek yemek, çoğu zaman en pahalı, en gösterişli ya da en farklı yemek değildir. Bazen bir tabak kuru fasulye, bir kaşık pilav, yanında ayran ve turşu; insana büyük sofralardan daha fazla huzur verir.
Çünkü bazı yemekler karın doyurur, bazıları hatıra doyurur.
Bazıları sadece lezzet bırakır, bazıları insanın içinde sıcak bir ev ışığı yakar.
“İnsanın her gün yemek isteyeceği yemek, çoğu zaman damaktan önce kalbin tanıdığı yemektir.”
— Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: