Günlük Hayatta Aldığımız Kararların Kaçı Gerçekten Bize Ait
Toplum, Aile ve Çevre Düşüncelerimizi Nasıl Şekillendiriyor
"İnsan bazen kendi hayatını yaşadığını sanır; oysa içinden konuşan seslerin ne kadarının gerçekten kendine ait olduğunu hiç sormamıştır."
— Ersan Karavelioğlu
Kararlarımız Gerçekten Ne Kadar Bize Ait
İlk bakışta insan, verdiği kararların çoğunu kendisinin aldığını düşünür. Ne giyeceğine, neye inanacağına, kimi seveceğine, hangi işte çalışacağına, neyi doğru neyi yanlış göreceğine kendi iradesiyle karar verdiğini sanır. Fakat biraz daha derine inildiğinde, bu kararların önemli bir kısmının aslında aileden, toplumdan, çocuklukta duyulan cümlelerden, çevrenin beklentilerinden ve alışılmış düşünce kalıplarından etkilendiği görülür.
Bu yüzden doğru soru şudur:
Kararı ben mi verdim, yoksa bende konuşan eski sesler mi karar verdi
İnsan Kendi Kararını Verdiğini Neden Sanır
Çünkü kişi kararı kendi zihninde kurduğu için onun kendisine ait olduğunu düşünür. Oysa bir düşüncenin zihninde belirmesi, onun tamamen özgün olduğu anlamına gelmez. Zihnimizin dili bile çoğu zaman bize çocukluktan, kültürden, otorite figürlerinden ve yaşadığımız çevreden miras kalır.
Bu nedenle insan bazen özgürce düşündüğünü zanneder; ama aslında sadece iyi içselleştirilmiş kalıpları tekrar ediyordur.
Aile Kararlarımızı Nasıl Şekillendirir
Aile, insanın ilk dünyasıdır. Neyin güvenli, neyin ayıp, neyin değerli, neyin tehlikeli, neyin başarı sayıldığı çoğu zaman önce aile içinde öğrenilir. Bu yüzden yetişkinlikte verdiğimiz birçok kararın arkasında, çocukken duyduğumuz görünmez cümleler vardır.
Bu tür cümleler yıllarca içeride yaşar. Sonra kişi bir seçim yaparken bunun kendi tercihi olduğunu sanır; oysa bazen çocuklukta kurulan bir iç düzen konuşuyordur.
Toplumun Etkisi Ne Kadar Güçlüdür
Toplum, insanın neyi normal, neyi anormal, neyi saygın, neyi utanç verici gördüğünü büyük ölçüde belirler. Birçok kararımız, doğrudan korkudan değil; uyum sağlama ihtiyacından doğar. İnsan dışlanmak istemez. Kabul görmek, ait hissetmek, onay almak ister. Bu yüzden çoğu zaman sadece doğru bulduğunu değil, kabul edilebilir olanı seçer.
İşte bu yüzden bazı insanlar hayatları boyunca kendi isteklerini değil, toplumsal olarak makbul görüleni yaşar.
Çevre ve Arkadaş Grubu Kararları Nasıl Etkiler
İnsan çok sosyal bir varlıktır. Bir grubun içinde bulunmak, zamanla düşünce biçimini, zevklerini, hatta tepki verme tarzını bile etkileyebilir. Arkadaş çevresi yalnızca davranışı değil; algıyı da şekillendirir.
Bu yüzden insan bazen kendi başınayken yapmayacağı seçimleri, çevresinin görünmez etkisiyle çok rahat yapabilir.
Medya ve Dijital Dünya Düşüncelerimizi Nasıl Şekillendiriyor
Eskiden çevre daha çok aile, mahalle ve yakın sosyal alanlarla sınırlıydı. Bugün ise telefon ekranı, insan zihninin içine kadar giren yeni bir çevre oluşturuyor. Sosyal medya, reklamlar, trendler, algoritmalar ve sürekli önümüze çıkan fikirler neye özenmemiz, neyi istememiz ve neyi eksiklik saymamız gerektiğini sessizce fısıldıyor.
Bu yüzden günümüzde sadece aile değil, ekran kültürü de iç ses kuruyor.
İnsan Kendi İsteği ile Öğretilmiş İsteği Nasıl Karıştırır
Çünkü bazı fikirler o kadar erken gelir ve o kadar çok tekrar edilir ki artık içimizde "ben istiyorum" gibi hissedilir. Oysa bazen insanın istediği şey gerçekten kendi öz ihtiyacı değil; sevgi almak, onay görmek, dışlanmamak ya da yeterli hissetmek için öğrendiği bir hedeftir.
Ama asıl soru şudur:
Ben bunu gerçekten sevdiğim için mi istiyorum, yoksa böyle istersem daha değerli hissedeceğim için mi
Bu soru sorulmadığında insan kendi arzusu ile kendine öğretilen arzuyu birbirine karıştırabilir.
Kararlarımızda Korku Mu, Özgürlük Mü Daha Etkilidir
Çoğu insan sandığından daha çok korku temelli karar verir. Kimi zaman reddedilmekten, kimi zaman başarısız görünmekten, kimi zaman yalnız kalmaktan, kimi zaman ailesini hayal kırıklığına uğratmaktan korkar. Sonra bu korkuyla alınmış kararı mantıklı gerekçelerle süsler.
Özgür karar, sadece seçim yapmak değildir. Özgür karar, korkunun değil bilincin yön verdiği seçimdir.
İçimizde Konuşan Sesler Gerçekten Kimlere Aittir
İnsanın iç sesi her zaman saf anlamda "kendi sesi" değildir. Bazen annesinin kaygısı, bazen babasının yargısı, bazen öğretmenin küçümsemesi, bazen toplumun utandırıcı bakışı, bazen eski bir sevgilinin yaralayıcı cümlesi içe yerleşir.
İnsan özgürleşmeye önce şunu fark ederek başlar:
İçimde konuşan her ses, benim hakikatim değildir.
İnsan Kendi Kararlarını Ne Zaman Gerçekten Vermeye Başlar
İnsan kendi kararlarını gerçekten vermeye, önce etkilenmiş olduğunu kabul ettiğinde başlar. Çünkü etkileri inkâr eden kişi özgürleşemez. Özgürlük, boşlukta doğmaz; farkındalıktan doğar.
Yani özgürlük, "kimse beni etkilemiyor" demek değildir.
Özgürlük, beni etkileyen şeyleri görerek yine de bilinçli seçim yapabilmektir.

Neden Pek Çok İnsan Kendi Hayatını Değil, Beklenen Hayatı Yaşıyor
Çünkü beklenen hayat, çoğu zaman daha güvenlidir. Toplumun kabul ettiği yolu seçmek, aileyi memnun etmek, alışılmış düzenin içinde kalmak, kendi öz yolunu aramaktan daha az riskli görünür.
Bu yüzden birçok insan dışarıdan düzenli görünür; ama içten içe "Bu hayat gerçekten benim mi?" sorusuyla sessizce yorulur.

Düşüncelerimiz Ne Kadarının Gerçekten Özgün Olduğunu Nasıl Anlarız
Bunun için düşüncelerimizin kaynağını sorgulamak gerekir. Bir fikri savunuyor olmak, onun derinlemesine bize ait olduğu anlamına gelmez. Bazen düşüncenin kendisini değil, onu neden savunduğumuzu incelemek gerekir.
İnsan bu soruları sormaya başladığında, zihnindeki bazı taşların gerçekten kendisine, bazılarının ise başkalarının ellerinden geldiğini fark eder.

Ahlaki Kararlar Bile Çevreden Etkilenir mi
Evet, hem de güçlü biçimde. İyi, kötü, uygun, ayıp, doğru, yanlış gibi kavramlar vicdanla ilgili olsa da vicdanın dili çoğu zaman kültürle şekillenir. Bu nedenle bazı ahlaki kararlarımız, saf bir hakikat sezgisinden çok, bize öğretilmiş düzenin izlerini taşır.
Bu yüzden ahlaki olgunluk, sadece kurala uymak değil; neden doğru dediğini de içtenlikle bilmektir.

Sevdiğimizi Sandığımız Şeyleri Bile Başkalarından Öğrenmiş Olabilir miyiz
Evet. Beğeni dediğimiz şey bile çoğu zaman saf bireysel bir alan değildir. Ne güzel, ne çekici, ne başarılı, ne klas, ne değerli görünür; bunların hepsi kültürel kodlarla örülüdür.
Bu, bütün beğenilerimizin sahte olduğu anlamına gelmez. Ama şu anlama gelir:
İsteklerimizin içinde bize ait olanı bulmak için daha ince bakmak gerekir.

İnsanın Kendi Sesini Bulması Neden Bu Kadar Zordur
Çünkü içimiz çok kalabalıktır. Ailenin sesi, toplumun sesi, korkuların sesi, travmaların sesi, arzuların sesi, ekranların sesi, geçmiş kırılmaların sesi... Bütün bunların arasında kendi öz sesini duymak kolay değildir.
Kendi sesini bulmak, bazen yeni bir şey öğrenmekten çok, fazlalık sesleri ayıklamak demektir.

Peki Kendi Sesimizi Nasıl Duyabiliriz
Bunun için insanın yavaşlaması gerekir. Tek başına kalabilmesi, kendini gözlemlemesi, hangi ortamlarda genişlediğini, hangi kararlarda daraldığını fark etmesi gerekir.
Bazen şu soru çok şey değiştirir:
Kimse beni yargılamayacak olsa, ben gerçekten neyi seçerdim

Özgür Karar Vermek Tamamen Bağımsız Olmak mıdır
Hayır. İnsan zaten ilişkisel bir varlıktır. Hiç etkilenmemek mümkün değildir. Mesele etkisiz olmak değil, bilinçli etkilenmek ve özünü kaybetmeden ilişki kurmaktır.
Gerçek olgunluk, herkesi reddetmek değil;
etkiler arasında kendi merkezini koruyabilmektir.

Kendi Kararını Vermeye Başlayan İnsan Nasıl Değişir
Böyle bir insanın içinde belirgin bir netlik oluşur. Herkesle kavga etmek zorunda kalmaz; ama herkese göre şekil de değiştirmez. Daha az rol yapar, daha az onay dilenir, daha az başkalarının korkusuyla yaşar.
Bu değişim insanı hemen kusursuz yapmaz; ama daha gerçek yapar.

Son Söz
Günlük Hayatta Aldığımız Kararların Kaçı Gerçekten Bize Ait
Belki kararlarımızın hepsi tamamen bize ait değildir; ama hepsi bütünüyle başkalarının da değildir. İnsan, etkilerle örülmüş bir varlıktır. Aile, toplum, çevre, kültür ve geçmiş deneyimler düşüncelerimizi güçlü biçimde şekillendirir. Fakat insanın onuru tam da burada ortaya çıkar:
Bütün bu etkileri fark edip yine de daha bilinçli, daha dürüst, daha sahici seçimler yapabilme ihtimalinde.
Belki de asıl mesele şu değildir:
"Hayatımda ne kadar şey bana ait?"
Asıl mesele şudur:
"Bana ait olmayanı fark ettikçe, kendime daha çok yaklaşabiliyor muyum
Çünkü insan, gerçek özgürlüğe bir anda ulaşmaz.
Önce etkilerini tanır.
Sonra sesleri ayırır.
Sonra korkularını görür.
Ve en sonunda, ilk kez gerçekten kendi içinden konuşmaya başlar.
"Kendi sesini bulmak, dünyayı susturmak değil; dünyanın içindeki gürültüye rağmen iç hakikatini duymayı öğrenmektir."
— Ersan Karavelioğlu