Kafa karışıklığı, içinde hayatımızda yer alan birçok durumdan kaynaklanan strese bağlı bir bozukluktur. Özellikle yetkin kişiler için, günlük işleri toplamak, yeterli bilgiye sahip olmak ve başarılı olmak için birçok farklı şeye çaba harcarken, zaman zaman zihin bulanıklığına kapılmak işin tabii bir parçası olabilir. Kafa karışıklığının ortaya çıkmasında, kişilere özgü olağanüstü stres durumları rol oynayabilir. Fakat daha yaygın olarak, kişilerin, çalışma ve okul yükünün altında ezilmesi, önemli sözleri ve koşulsuz yaklaşımları ve bunların tümünün birlikte çalışması nedeniyle ortaya çıkan kafa karışıklığının nedenlerinin herkes tarafından kolayca paylaşılabileceği birkaç temel neden tespit edilebilir.
Birincisi, kafa karışıklığının temel nedeni, zihnin hem zaman hem de bilgi açısından yüksek beklentileri kaldıramamasıdır. Kişi, gününü dışarıdan gelenler için sürekli olarak birçok şeye ayıklanması gereken bilgiler ile doldurmalıdır. Bu türden kafa karışıklığı, özel olarak, herhangi bir bölümün çok hızlı öğrenilmesi istenen derslerin, konferens sunumlarının veya projelere karşı yeterince hazırlıksız yaklaşımların sorumlusu olabilir.
İkincisi, kafa karışıklığının nedeni, zaman zaman zorlukların üstesinden gelmek için kullanılan aşırı şımarıklık olabilir. Kişiler, muhtemel olayların arkasındaki sebep ve sonuçların ötesini öğrenebilmek için sınırsız kontrol ve yönetim arayışlarına girebilir. Hedefe ulaşmak için, yönetim yöntemleri ve standartların ötesinde gayreti göstermek, kişisel ve yaşam hedefleri için kendi dışındaki kaynakların etkin kullanımına izin vermek, bu türden stresi tetikleyebilir.
Üçüncü olarak, kafa karışıklığının nedeni, kadim kaynaklardan yoksunluktur. Bazen, öz-bilgili, kendini geliştirmeden, kişiler gelecekte ayakta kalmaya çalışma eğiliminde olabilir ve bu yaklaşım, kafa karışıklığının bir sonucu olabilir. Bu türden bir durumda, kişi diğerleri kadar kontrol edemediği durumlara, zaman zaman açık şekilde olmasa bile, her gün yaşanılan streslerin ardındaki temel nedene rahatsızlık söz konusu olabilir.
Her durumda, kafa karışıklığının nedenleri arasında, kişisel hedefleri önemserken, ani durumlar karşısında çözgüler üretebilme konusunda isteklerin aşırı olması ve stresi takip edebilmek için her bireyin kendi sınırlarını belirlemesi önemlidir. Kafa karışıklığının zaman zaman zihin bulanıklığına sebep olduğu gerçeği, fakat bu durumu önlenebilir noktaya getirmek için kişinin bazı kendine özgü aktivitelerle sürekli olarak uygun girişimlerde bulunması gerektiğidir.